’Een uurtje zitten’

ingevoerd op 4-10-2005

‘Een uurtje zitten’ in Alkmaar, Den Helder of Hoorn op de landelijke politiedag zaterdag 8 oktober. Op zaterdag 8 oktober wordt de jaarlijkse landelijke politiedag georganiseerd. Deze dag is een leuke manier om in contact te komen met de politie van Noord-Holland Noord. De politie heeft van 11.00 uur – 16.00 uur alle tijd voor dié vragen die het publiek eigenlijk altijd al had willen stellen. Er worden duizenden bezoekers verwacht.
 
Thema: aangifte doen
Deze keer staat de landelijke politiedag in het teken van ‘aangifte doen’. Op de politiebureaus in Alkmaar, Den Helder en Hoorn kunnen belangstellenden van alles te weten komen over het doen van aangifte. Bijvoorbeeld waarom het belangrijk is om aangifte te doen, wat de politie met die aangifte doet en wat het verschil is tussen een melding en een aangifte.

Vele attracties
Voor jong en oud is er genoeg te beleven op de politiedag. Er zijn vele attracties. Mensen van de Technische Recherche, Mobiele Eenheid, de Politie Servicelijn, Biketeam, Hondengeleiders, Milieu, Werving en Selectie en de Vrijwillige Politie laten iets van hun werk zien. Het verkeershandhavingsteam is aanwezig om te informeren over verkeersoverlast. In Den Helder is ook de Koninklijke Marechaussee aanwezig en in Alkmaar het Openbaar Ministerie. Daarnaast presenteert het politiebiketeam diverse arrestatietechnieken aan de bezoekers en laten de hondengeleiders in Den Helder en Hoorn hun spectaculaire demonstratie zien. Ook werken vrijwilligers van de slachtofferhulp mee aan deze dag.

Kleurplaatwedstrijd
Voor de kleintjes is er een puzzeltocht met een cadeautje. Tevens is er een kleurplaatwedstrijd voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar. De prijs is een spannende middag op stap met de politie. De kleurplaten kunnen op de dag zelf worden opgehaald en ze kunnen worden gedownload via de website van de politie. Uiterlijk inleveren voor 1 november.

Commissaris de Cock en zijn hondje Jack
Het thema ‘aangifte’ komt voort uit de landelijke campagne ‘Nederland veilig’. Deze campagne motiveert mensen om zelf ook verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid in ons land. Bijvoorbeeld door aangifte te doen als zij het slachtoffer zijn van een inbraak, vernieling, diefstal, mishandeling, enzovoort. In Noord-Holland Noord doet bijvoorbeeld maar 25% van de inwoners aangifte van een delict. Veel misdaad blijft dus verborgen. Commissaris de Cock en zijn hondje Jack spelen de hoofdrol in spotjes op de TV om mensen aan te sporen om naar de politie te gaan. Want als het delict niet bekend is bij de politie, kan er geen actie worden ondernomen.

Voor meer informatie over de landelijke politiedag kan de politiewebsite worden bezocht via www.politie.nl.