Krijgen ondernemers binnenstad Hoorn sigaar uit eigen doos?

ingevoerd op 5-10-2005

Krijgen ondernemers van de binnenstad van Hoorn een sigaar uit eigen doos? Dat is de vraag die VVD-raadslid Van Lunteren en VOC-Hoorn-raadslid Stam in een brief stellen. In hun brief aan de Voorzitter van de Commissie Mens & Bedrijf naar aanleiding van de raadsvergadering van afgelopen dinsdag geven zij aan zeer ongerust te zijn. Ondernemers dragen namelijk via de precarioheffing bij aan het nieuwe Binnenstadsmanagement en nu lijkt dit extra geld ook te worden gebruikt voor bestaande activiteiten.
De raadsleden schrijven: ”De uitleg van wethouder Helling gisteravond heeft ons geenszins gerustgesteld. Sterker nog, ons vermoeden dat de binnenstad het gevaar loopt een sigaar uit eigen doos gepresenteerd te krijgen is erdoor toegenomen!”
 
Lees hier de volledige brief:


Aan de Voorzitter van de Commissie Mens & Bedrijf
Mevr. M.J.S. van Berkum-Schouten
Krijterslaan 68
1689 EN Zwaag

Hoorn, 5 oktober 2005

Betreft: Financiering Binnenstadsmanagement en subsidiëring evenementen.

Geachte Mevrouw van Berkum, beste Marjan,

Naar aanleiding van de discussie tijdens de raadsvergadering van gisteravond brengen wij u het volgende onder de aandacht.

In de stukken m.b.t. de precarioheffing is sprake van een financieringsbehoefte t.b.v. het binnenstadsmanagement van 125.000 euro. De dekking hiervoor bestaat uit een gemeentelijke bijdrage van 50.000 euro en de opbrengst uit de verhoging van de precariobelasting van 75.000 euro.
Die gemeentelijke bijdrage van 50.000 euro is tot nu toe altijd uitgelegd en begrepen als nieuw en dus extra geld ten behoeve van het economisch functioneren van de binnenstad. Gezien het belang dat door de raad aan dat economisch functioneren wordt gehecht heeft de raad hier ook mee ingestemd.

In onze beleving betekent “nieuw en extra“  ook daadwerkelijk “nieuw en extra”. Vanuit die redenering kan er geen sprake van zijn dat subsidies die thans worden verstrekt ten behoeve van diverse evenementen in de binnenstad (Paardendagen, Sinterklaasintocht, Stadsfeesten en Begoniatapijt; tezamen afgerond 70.000 euro), geheel of gedeeltelijk met deze bijdrage aan het binnenstadsmanagement worden verrekend.

De uitleg van wethouder Helling gisteravond heeft ons geenszins gerustgesteld. Sterker nog, ons vermoeden dat de binnenstad het gevaar loopt een sigaar uit eigen doos gepresenteerd te krijgen is erdoor toegenomen!
Daarom vragen wij u om deze brief te agenderen voor de eerstvolgende vergadering van de Commissie Mens & Bedrijf met als doel in die vergadering een kaderstellende discussie te voeren. Uitkomst van deze subsidie zou moeten zijn een antwoord op de vraag of de raad in meerderheid onze visie deelt, namelijk dat er inderdaad sprake moet zijn van 50.000 euro nieuw en extra geld, bovenop de te continueren subsidies voor binnenstadsevenementen.

Wij vertrouwen er op dat u ons verzoek tot agenderen zult honoreren.

Met vriendelijke groeten,

Namens de fracties van,

VOC-Hoorn     VVD-Hoorn
Bram Stam     Harry van Lunteren
c.c. raad, college, OVBH en media