College komt na druk toch met vrijstellingen reclamebelasting

ingevoerd op 8-9-2009

HOORN - Het college van burgemeester en wethouders wil toch meer vrijstellingen invoeren voor de reclamebelasting. Bij veel instellingen in Hoorn was afgelopen half jaar veel onrust en irritatie ontstaan omdat men de belasting niet terecht vond. Soms moesten instellingen aanzienlijk meer betalen dan grote winkelketens. Twee weken geleden wilde verantwoordelijk wethouder De Boer nog niets weten van uitzonderingen, maar na steeds meer druk is het College nu toch overstag gegaan.
 
Naar eigen zeggen voert het college nu de belofte uit om ruimhartig om te gaan met het aantal vrijstellingen. Deze toezegging deed zij in december vorig jaar aan de raad. Nu vraagt het college in een voorstel aan de raad een aantal maatschappelijke instellingen vrij te stellen voor de belasting, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2009.

In een verklaring schrijft de gemeente: ”De gemeente Hoorn is volop bezig met de uitvoering van de nieuwe belasting. In overleg met het verenigd bedrijfsleven (HOF) is een lijst opgesteld voor de verruiming van vrijstellingen.” Hieruit is af te leiden dat de HOF het enige aanspreekpunt is voor de ondernemers. De HOF vertegenwoordigt zo’n 20 % van de Hoornse ondernemers. MKB Hoorn wilde ook met de gemeente rond de tafel maar dit wordt geweigerd. 

Overigens lijkt B&W, kijkend naar de lijst met vrijstellingen (zie hieronder), vast te houden aan een vrijstelling voor basisonderwijs terwijl middelbare scholen wel moeten betalen voor hun naam op de gevel.  Ook voor ziekenhuizen en wijkgezondheidscentra lijkt geen uitzondering te worden gemaakt.

Vrijstellingen
Het college stelt voor om de vrijstellingen uit te breiden met:

bejaardentehuizen;
verzorgingtehuizen;
verpleegtehuizen;
voedselbanken;
musea;
instellingen voor stervensbegeleiding;
instellingen voor jeugdzorg;
instellingen voor slachtofferhulp;
instellingen die in opdracht van de gemeente een regionale overheidstaak uitvoeren;
instellingen voor gehandicaptenzorg;
instellingen voor dak- en thuislozenopvang;
niet-commerciële culturele instellingen die zich in hoofdzaak bezighouden met muziek, toneel, dans en kunst.

Evaluatie
Het voorstel voor vrijstellingen loopt vooruit op de evaluatie die deze maand plaatsvindt. Als de raad het voorstel overneemt, hoeven de vrijgestelde instellingen hun aanslag van 2009 niet te betalen. Als er naar aanleiding van de evaluatie nog andere aanpassingen komen, dan gaan die het volgende belastingjaar in. De gemeente en Hoornse Ondernemers Federatie nemen de reacties die zij van ondernemers hebben gekregen mee tijdens deze evaluatie.

Op 22 september bespreekt de raadscommissie de voorgestelde vrijstellingen, daarna wordt het voorstel op 6 oktober in de gemeenteraadsvergadering behandeld.

Reacties
Reactie: (de nar)
11-9-2009, 07:08
jan de boer, hoe zit het met al die aanplakbiljetten die op bus hokjes schuttigen, leegstaande panden worden geplakt
u bent toch samen met cecila, voor HOORN SCHOON HEEL EN VEILIG nietwaar
u kunt heel makkeliojk achter de herkomst komen, want deze staan namelijk op de poster.
kosten van het verwijderen zijn dus heel makelijk door te zenden naar deze stadsvervuilers

ben benieuw of dit wordt opgepakt

de nar

p.s. de cabine van de ptt is natuurlijk op de hoek noorderstraat-veemarkt ook een aanfluiting.
vlak voor de nieuwe vvv, verkeerrsonveilig voor fietsers die de noorderstraat in willen fietsen
maar waarschijnlijk leverd dit de gemeente een hoop euro euro s op

iedere winkelier zou op deze a lokatie wel een reclame-cabine neer willen zetten, nietwaar
/misschien kunnen we op het gemeentehuis een schappelijk prijsje kunnen bedingen met een amtenaar, ik bven al onderweg met een paar flessen......

Reactie: (pingu)
10-9-2009, 16:54
ik zie daat geen gezondheidscentrums en huisarts praktijken onder staan, of fysiotherapiepraktijken en dergelijke, maar gehandicatenzorg is een grote noemer waar veel onder te schuiven valt dussss...

Reactie: (Piet Kladzo)
8-9-2009, 16:17
Reclamebelasting hoeft(als nieuw woord voor precariorechten) op zichzelf geen probleem te zijn. Het
probleem zit ’m in de tarifering en de vrijstellingen, waarvan J.v.d.Brug een goed voorbeeld geeft.
En het lijkt mij voor een gemeente ook een "beroerde taak" met de collectebus voor de ondernemers rond te gaan, terwijl deze dat in het verleden zelf deden. Toen deed
een aantal winkeliers mogelijk niet mee, dat was hun keus. Nu moeten zij en anderen wél meedoen, tegen wil en dank.
De gemeente doet er verstandig aan deze belasting af te schaffen en weer over te gaan op de oude en vertrouwde precario.

Reactie: (Jeroen van de Brug)
8-9-2009, 12:57
Geachte mevrouw/heer,
In het lijstje van vrijgestelde instellingen worden o.a. genoemd "niet commerciële instellingen die zich bezighouden met kunst". Galeries vallen, vrees ik, daarmee onder de commerciële instellingen. Ze proberen uiteindelijk het werk van kunstenaars te verkopen. Ik kan mij misschien voorstellen dat voor deze instellingen reklamebelasting van toepassing is, maar dan zal die moeten worden genormeerd naar bv. omzet of locatie. Als een glaskunstgalerie op de hoek van Breestraat en Gerritsland net zo veel moet betalen als een evengrote winkel op het Grote Noord ( € 745,-) is dat in geen enkele verhouding. Bovendien profiteert een bedrijf/instelling buiten het winkelrondje nergens van. Geen feestverlichting en geen collectieve bewaking. Voor deze instellingen zou dan, als geen vrijstelling wordt verleend, een aangepast tarief moeten worden vastgesteld.
Met vriendelijke groeten,
Jeroen van de Brug
Glaskunst designer