Zwembad De WaterHoorn krijgt van ANWB een 8

ingevoerd op 16-9-2009

HOORN - Zwembad De WaterHoorn komt goed uit een onderzoek van de ANWB Kampioen naar de veiligheid in zwembaden. Het zwemparadijs krijgt van de ANWB een 8 en in de toelichting staat: ”Goed toezicht, alert en actief, met uitzondering van de beginuren. Er werd goed in de baden gekeken, inclusief het buitenbad.” Bij de meeste baden in het land laat het toezicht juist te wensen over.
 
Uit een onderzoek van de ANWB Kampioen blijkt dat 10 van de 25 zwemparadijzen op het gebied van toezicht een onvoldoende halen.  Het testteam constateerde dat badpersoneel te weinig rondliep, op de verkeerde plaats stond of was afgeleid van de toezichthoudende taak.  Zo zagen ze een badmeester geregeld bellen, langdurig met een collega overleggen of de andere kant opkijken.

Het personeel van sommige instellingen maakten het wel erg bont. Zo stond in Den Hommel in Utrecht de muziek zo hard dat eventueel hulpgeroep niet te horen was. Den Hommel haalt het rapportcijfer 2. In Stiennen Flier in Joure (rapportcijfer: 3) verliet de toezichthouder het bad, zodat er helemaal geen toezicht meer was.  Een zwembad is niet alleen onveilig vanwege gebrekkig toezicht. Er moeten ook bordjes zijn waarop staat hoe diep de whirlpool is en hoe de badgast de glijbaan moet gebruiken. Het testteam noteerde ook gladde vloeren.

Gelukkig is het toezicht in 15 van de 25 bezochte baden wel in orde.
Positieve uitschieters zijn De Smelt in Assen, De Grote Koppel uit Arnhem en Mosaqua in Gulpen. Deze zijn alle drie beloond met cijfer 9.
De toezichthouders waren alert, stonden regelmatig op hun vaste controleposten om rond te kijken en zo nodig in te grijpen. In Mosaqua werd zelfs een spontaan zwemexamen afgenomen bij een kind in het 25-meterbad.

De veiligheid van kinderen is niet alleen een zaak van het badpersoneel. Ook ouders hebben hierbij een actieve rol.

Tips voor ouders voor het toezicht op kinderen in zwembaden:
·Kinderen jonger dan acht jaar moeten worden begeleid door een ouder.
·Kinderen die niet kunnen zwemmen moeten een zwemvest of vleugeltjes dragen.
·Hou kinderen die niet kunnen zwemmen voortdurend in de gaten.
·Laat kinderen die niet kunnen zwemmen nooit in het diepe bad.
·Laat kinderen niet duiken in water met een diepte van minder dan 1,50 meter.

De ANWB heeft in 2003 eveneens onderzoek naar het toezicht in zwemparadijzen verricht. Toen kwam naar voren dat de helft van de bezochte zwembaden niet veilig waren. Sindsdien is de situatie iets verbeterd.