Raadslid beleeft rustige nacht bij Hoornse politie

ingevoerd op 7-10-2005

Onze redactie ontving van PvdA-raadslid Simon Broersma een verslag van zijn nachtje meelopen met de politie in Hoorn. Hieronder leest u zijn verslag van een redelijk rustig nachtje in de Hoornse binnenstad.

Verslag zaterdag 1 oktober 2005.

Om kwart over tien liep ik het politiebureau aan de Berkmergouw binnen. Al snel werd ik naar de kamer van de HIT coördinator Rob Janssen gebracht. Rob legde mij uit hoe het HIT (Horeca Interventie Team) precies werkt en wat de doelstelling is. Het HIT bestaat nu bijna drie jaar en werpt zichtbaar zijn vruchten af. Waren er voor die tijd regelmatig opstootjes en gedoe rond feesten en andere horecagerelateerde activiteiten, nu is dat veel minder omdat men veel sneller kan ingrijpen of beter gezegd: ‘het voor kan zijn’. Het HIT werkt vooral preventief aldus Rob. De politiemensen observeren en corrigeren daar waar nodig is, zo lopen potentiële conflicten niet zo snel uit de hand. Om half elf begon namelijk de briefing. Er werd verteld waar mogelijk dingen konden gebeuren zoals vechtpartijen . Er was een feest in Café Bantam in Hoogkarspel, in Medemblik werd het een en ander verwacht en in Andijk. In Hoorn was het een normale uitgaansnacht. Naderhand bleek dat het in heel Westfriesland rustig is gebleven.
De taken werden verdeeld, ik mocht mee met Mark, een van de twee hondenbegeleiders van de politie in Westfriesland. Mark werd gestationeerd in Hoorn (Rode Steen).
Nu ging het dan toch echt beginnen. Na in de politieauto met hondenkooi en hond te zijn gestapt kregen wij al snel een melding over dat er enkele jongeren zich zouden ophouden in het in aanbouw zijnde CWI/sociale zaken gebouw aan het D ‘Ampten. Toen wij daar aankwamen pakten we onze zaklantaarns en schenen op het gebouw. Twee andere agenten waren al ter plaatsen en vonden al vrij snel op een van de bovenetages drie jongens die een beetje in het gebouw aan het rondlopen waren. Voor zover wij konden beoordelen was er gelukkig niks gesloopt. Daarna reden wij snel richting Rode Steen. Daar aangekomen bleek de avond nog behoorlijk rustig te zijn. De café’s zaten wel al redelijk vol maar op straat was bijna geen mens te bekennen. Al snel kwamen meer agenten op het Rode Steen. Op dat moment had ik mooi de gelegenheid om allerlei zaken te vragen zoals het deurbeleid van de café’s. Veel portiers laten alleen mensen niet toe als zij het niet vertrouwen, daar zitten zowel allochtone als autochtone mensen bij maar de schijn heb je natuurlijk al snel tegen je. Verder kreeg ik te horen en te zien dat mensen niet met flesjes alcoholhoudende drank op het Rode Steen mogen lopen. De politie loopt er anders snel op af en sommeert de personen om de flesjes in de vuilnisbak te gooien. Ook werd er opgetreden tegen automobilisten die tegen de richting in vanaf de Kerkstraat het Rode Steen oprijden, de paaltjes staan er namelijk niet meer in. Daarna werd er snel achter een busje aangereden waarvan vermoed werd dat daar een beschonken man achter het stuur zat, dit bleek niet het geval te zijn maar bij de Oosterpoort aangekomen constateerde de agenten wel dat er hangjongeren met een krat bier onder de Oosterpoort stonden. Bij het verschijnen van de politieauto vertokken ze snel per fiets met hun bierkrat achterop. Het zogeheten ‘voordrinken’ wordt dus ook al buiten gedaan.
Op een gegeven moment werden enkele agenten weggeroepen vanwege zaken elders in de stad. Enkele andere agenten liepen richting Kerkplein. Mark werd opgeroepen om naar Alkmaar te komen om daar assistentie te verlenen tegen een groep van zeker 50 jongeren die zich tegen de politie aan het keren waren. Op de Lange Straat werd de politie met stenen bekogeld en gingen winkelramen aan diggelen. Dit hebben wij gelukkig in Hoorn niet meegemaakt. Na anderhalf uur was Mark weer terug en kon hij direct verslag doen.
Op een gegeven moment zijn wij even teruggeweest op het bureau om vervolgens weer snel richting binnenstad te keren vanwege een telefoontje van een taxichauffeur op het Kerkplein. Er was een jongen flink in elkaar geslagen. Bij onze aankomst lag de jongen op het Kerkplein met zichtbaar veel pijn. Na hem bijgebracht te hebben heeft Mark direct de ambulance gebeld. Wat mij achteraf opviel was dat er helemaal niemand om hem heen stond. Of mensen hebben gedacht dat hij behoorlijk dronken was of hebben hem gewoon niet zien liggen. Dronken was de jongen zeker niet, hij was later goed bij. Blijft altijd vervelend om te zien dat iemand zo buiten proportioneel in elkaar wordt geslagen. De ambulance kwam even later en nam hem mee. Wij voegden ons weer op het Rode Steen waar het duidelijk drukker was geworden. Het lijkt wel of de jongeren nog weer later uitgaan. Het was zo tegen één uur toen het gezellig druk was op het plein. Enkele schreeuwerige jochies die een beetje ‘stoer’ deden maar verder een prima sfeer. Het werk bestond op dat moment vooral uit observeren en met de portiers overleggen. De portiers hebben allemaal het mobiele nummer van het HIT . Als er wat aan de hand is in of voor hun café dan is de politie er direct bij.
Op een gegeven moment kwam ik steeds meer bekenden van mij tegen die zich toch wel afvroegen wat ik daar toch zo bij de politie stond. Met mijn donkere lange jas voelde ik mij ook wel een beetje een soort ‘opzichter’ wat overigens minder prettig voelt dan gewoon onopvallend deelgenoot te zijn van het uitgaanspubliek. Naast leuke gesprekken met bekenden en de agenten observeerde ik het publiek. Het opvallendste wat mij opviel was dat vanaf twee uur heel veel mensen op het plein stonden of op de bankjes zaten ondanks de redelijk koude nacht. De café’s zaten inmiddels wel stampvol. Vlak voor twee uur zag ik nog wat mensen van de ene naar de andere kroeg rennen maar na twee uur zeggen alle portiers toch echt “NEE”. Op deze manier is het voor iedereen duidelijk dat twee uur de grens is. Daarna kan nog lang worden doorgefeest tot vier uur/half vijf. Naast het observeren en corrigeren worden de agenten af en toe ook gewoon aangesproken door mensen die de weg vragen of gewoon een praatje willen maken. Het is naast optreden en ingrijpen toch ook vooral een sociale baan waarmee je in contact komt met zo’n beetje alle soorten mensen uit onze samenleving.
De agenten die ik ontmoet en gesproken heb hebben zichtbaar plezier in hun werk, het zijn gemotiveerde mannen en vrouwen.
Tegen vieren begonnen de café’s langzaam leeg te lopen. Rond kwart voor vijf was het merendeel naar huis, nog maar enkele jongeren stonden op het Rode Steen. Toen het ook nog begon te regenen was de uitgaansnacht van Hoorn toch echt afgelopen en keerden wij tevreden terug naar het bureau.
Voor mij als jongen uit de politiek en het onderwijs was het toch een hele leuke en leerzame ervaring, zeker omdat ik eigenlijk nooit in aanraking kom met de politie. Als het niet negatief kan dan maar op deze positieve manier!
Ik vond het zeer de moeite waard en bedank daarvoor Rob Janssen, Mark en de rest van het Horeca Interventie Team die zaterdag 1 oktober dienst hadden.

Simon Broersma (raadslid PvdA Hoorn)