CDA: ”Vale Hen-plan bibliotheek diep in ijskast stoppen”

ingevoerd op 7-10-2005

De Hoornse CDA-fractie lijkt laaiend over de aangekondigde sluiting van de bibliotheek in de Grote Waal.
In een brief aan B&W schrijft de CDA-fractie: ”Nu de bibliotheek blijkens het bericht in de krant daadwerkelijk lijkt te willen overgaan tot sluiting van het filiaal in de Grote Waal, waarbij volgens het CDA een duidelijke relatie ligt tot de plannen voor een nieuwe centrale bibliotheek in het stationsgebied, kan het CDA, gelet op het ons inziens grote belang van deze wijkvoorziening, niet anders dan concluderen dat de bibliotheek een verkeerde keuze maakt.
Deze keuze brengt het CDA ertoe aan uw college mede te delen dat u bij de toekomstige ontwikkeling van het stationsgebied of welk gebied dan ook wat ons betreft niet langer rekening houdt met het rea-liseren van een nieuwe centrale bibliotheek. Die plannen kunnen wat het CDA betreft heel diep in de ijskast gestopt worden.”

 
Lees hier de gehele brief:
       
            
       Aan: College van Burgemeester en Wethouders te Hoorn
Cc: Bestuur Bibliotheek Hoorn, raadsleden, pers
Datum: 5 oktober 2005

Betreft: bibliotheek Grote Waal moet open blijven

Geacht college,

Tijdens de vergadering van de raadscommissie Welzijn en Volksgezondheid in maart jl. is gesproken over het voornemen van de directie van de bibliotheek om het filiaal Grote Waal te sluiten. De biblio-theek wil dit omdat men, net zoals allerlei andere instellingen, mee moet doen aan de bezuinigings-ronde in Hoorn en op grond daarvan een harde ingreep meent te kunnen doorvoeren.
In die vergadering heeft het CDA duidelijk gesteld tegen sluiting van de bibliotheek in de Grote Waal te zijn. Het CDA vindt dat de bibliotheek een belangrijk onderdeel is van laagdrempelige voorzienin-gen met een sterk sociaal element, waaraan grote behoefte is in woonwijken, ook in de Grote Waal.
Het CDA heeft in die vergadering begrip getoond voor het probleem van de bibliotheekdirectie en aangegeven dat de bibliotheek binnen de eigen begroting zou zoeken naar bezuinigingen. Zonodig zou de bibliotheek het ambitieniveau aan kunnen passen, maar sluiting van het filiaal Grote Waal kon volgens het CDA geen optie zijn, ook al wordt de bezuiniging niet teruggedraaid.
Reeds eerder heeft de directie en het bestuur van de bibliotheek de CDA-fractie geïnformeerd over de zeer ambitieuze plannen voor een nieuwe centrale bibliotheek in Hoorn, te realiseren in danwel de directe omgeving van het stationsgebied; dit ondanks het feit dat het nog maar enkele jaren geleden is dat er in de huidige hoofdvestiging in de binnenstad flink is geïnvesteerd.
Nu de bibliotheek blijkens het bericht in de krant daadwerkelijk lijkt te willen overgaan tot sluiting van het filiaal in de Grote Waal, waarbij volgens het CDA een duidelijke relatie ligt tot de plannen voor een nieuwe centrale bibliotheek in het stationsgebied, kan het CDA, gelet op het ons inziens grote belang van deze wijkvoorziening, niet anders dan concluderen dat de bibliotheek een verkeerde keuze maakt.
Deze keuze brengt het CDA ertoe aan uw college mede te delen dat u bij de toekomstige ontwikkeling van het stationsgebied of welk gebied dan ook wat ons betreft niet langer rekening houdt met het rea-liseren van een nieuwe centrale bibliotheek. Die plannen kunnen wat het CDA betreft heel diep in de ijskast gestopt worden. 
Aan uw college vragen wij te bevorderen dat de bibliotheek in de Grote Waal niet wordt gesloten.
Met vriendelijke groet,
Namens de CDA-fractie,

Marian van Berkum  Johan van der Tuin