VVD-fractie wil helderheid over aanpak hondenpoep

ingevoerd op 21-9-2009

HOORN - De Hoornse VVD-fractie wil van B&W weten wanneer de overlast van hondenpoep daadwerkelijk wordt aangepakt. In april 2008 is gestart met de ”werkgroep aanpak hondenoverlast”. De fractie wil ruim een jaar later weten wat er inmiddels aan het overbekende en veel genoemde probleem is gedaan.

Lees hieronder de vragen van de VVD.
(De antwoorden die B&W binnen enkele weken moet verstrekken, zullen niet op Hoorngids gemeld worden omdat de gemeente Hoorn deze niet in een voor ons geschikte vorm (digitaal) beschikbaar wil stellen, Red.) 

Betr.:  Vragen ex art. 43 RvO – hondenpoep

Geacht college,
Hondenpoep is een grote bron van irritatie voor vele bewoners van de stad. Het wordt omschreven als de grootste kleine ergernis van bewoners.
De VVD Hoorn is van mening dat de gemeente Hoorn het hondenpoepprobleem moet aanpakken. De ergernis bij bewoners en bezoekers van de stad moet sterk verminderd worden.
 
Wij stellen voorop dat de gemeente Hoorn niet  de verantwoording draagt voor het hondenpoepprobleem, die ligt namelijk bij de hondenbezitter. De gemeente draagt  wel de zorg voor het leefbaar houden van de woonomgeving. De gemeente moet daarom de hondenbezitter wijzen op verantwoordelijkheden die hondenbezit met zich meebrengt, zoals de plicht om de openbare ruimte niet te vervuilen en zelf je rommel op te ruimen.
Het tegengaan van het hondenpoepprobleem vraagt een mentaliteitsverandering bij hondenbezitters. De VVD Hoorn is van mening dat de gemeente randvoorwaarden moet scheppen om deze mentaliteitsverandering op gang te helpen. De randvoorwaarden zouden betrekking kunnen hebben op:
• Een goede regelgeving:
• Handhaving:
• Het scheppen van voorzieningen:
• Beheer.
Tijdens het overleg d.d. 20 november 2008 tussen de voorzitters wijkoverlegorganen en de gemeente Hoorn op het stadhuis heeft wethouder Van Weel medegedeeld dat er een werkgroep is opgericht die zich bezighoudt met de aanpak van de overlast van hondenpoep. Er is door de werkgroep een 9 puntenplan geformuleerd. De werkgroep heeft een aantal maatregelen bedacht. Het gaat onder andere om het verstrekken van hondenpoepzakjes, het aanbrengen van bebording, het aanbrengen van hekken om speelplekjes, het aanleggen van goede wandelpaden, het plaatsen van anti- hondenpoeptegels etc. In het overleg is tevens door de heer Hornberg van de gemeente aangegeven dat het gaat om preventief optreden tegen de overlast. Er zal door de werkgroep worden aanbevolen om speciale hondenpoepbakken met -zakjes te plaatsen en om een paar gebieden als losloopgebied voor honden aan te wijzen.
De werkgroep zal advies aan het college uitbrengen en verdere informatie volgt na besluitvorming.
Tevens heeft de wethouder aangegeven dat in het tweede kwartaal van 2009 per wijk 2 toezichthouders zullen worden ingezet die zich met o.a. de handhaving gaan bezighouden.
In programma 1: openbare orde en veiligheid van de Jaarstukken 2008 staat:
”Aanpak hondenoverlast
In april 2008 is gestart met de werkgroep aanpak hondenoverlast. Het gaat vooral om de overlast van hondenpoep. De werkgroep bestaat uit bewoners van diverse wijken. Samen met de bewoners is een actielijst opgesteld met onderwerpen om de hondenpoepproblematiek aan te pakken. De werkgroep legt de actielijst ter besluitvorming voor aan het college.”


De VVD Hoorn verzoekt het college de volgende vragen te beantwoorden:
1.  De werkgroep is reeds in 2008 gestart. Wanneer brengt de werkgroep advies aan het college uit en wordt de raad hierover geïnformeerd? Wanneer wordt de actielijst ter besluitvorming aan het college voorgelegd en wordt de raad hierover geïnformeerd? Het duurt nu al veel te lang!
2.  Wat is de huidige stand van zaken met betrekking tot de toezegging van de wethouder over de inzet van twee toezichthouders per wijk? Zijn deze toezichthouders stadswachten? Welke bevoegdheden hebben deze toezichthouders?
Wij zien beantwoording op de door onze fractie gestelde vragen met belangstelling tegemoet.
Met vriendelijke groet


W.H. Correia-Goede, Raadslid VVD-Hoorn

c.c. Media, Overleggen Leefbaarheid

Reacties
Reactie: (Qwartje)
19-2-2010, 02:21
@Mark

Je reageert op uitwerpselen van september vorig jaar, @Mark. Mevrouw Correia verlaat over een paar weken de gemeenteraad. Voor het overige alles goed met je?

Reactie: (Mark)
19-2-2010, 00:54
Hoezo kan de v.v.d niks beters bedenken.
Eindelijk een partij die inziet dat 85% van de mensen zich mateloos ergert aan al die hopen strond, die ze bij een ander voor de deur deponeren en laten liggen.
Aso’s zijn het en dat geld voor de meeste hondenbezitters.
Ik zie dagelijks tientallen mensen hun hond hier op een stukje gras uitlaten,maar ik heb het nog nóóit iemand zien opruimen terwijl er toch echt een opruimplicht geld.
Het is echt niet leuk wonen meer
aan een open riool,dankzij die viespeuken.

Reactie: (Freek)
26-9-2009, 11:04
vervolg:
Zo kunnen de hondenbezitters toch middels belonen en straffen worden gesocialiseerd.
Zie ook:

http://www.nu.nl/algemeen/1462883/sp-tilburg-wil-dna-inzetten-tegen-hondenpoep.html

Reactie: (Freek)
26-9-2009, 11:00
Stop Drollerantie!
Als we toch in Nederland steeds meer moeten laten registreren zoals nu een paspoort/rijbewijs met vingerafdrukken en databank:

Variant suggestie op DNA-databank plan uit diverse andere gemeentes zoals o.a. Veenendaal, Tilburg:

-Verhoog de hondenbelasting;
-Hondenbezitter de hond in DNA-databank verplicht laten registreren;
-Honden moeten hiervan een penning dragen;
-Monsters van de illegale drollen door controleurs laten nemen, die volgens via een expertise centrum kunnen leiden naar de desbetreffende hondenbezitter;
- Hondenbezitters zonder overtreding betalen in het volgende belastingjaar minder hondenbelasting en de overtreders per jaar oplopend steeds meer. (al naar gelang het aantal gevonden drollen van hun hond)

Tot nu toe lukt het om drie van de vijf monsters thuis te brengen. De kosten zouden gedekt kunnen worden met gemiddeld € 200,- per jaar per hond aan belasting.(?)


Reactie: (Freek)
24-9-2009, 09:13
P.S.
Een hond blijft aangeleerd gedrag volgen ook al stop je na een tijdje met snoepjes uitdelen.

Bij ménsen werkt belonen of straffen alleen zolang je de beloning of straf hanteert.... Aldus sociaal-psycholoog

Reactie: (Freek)
24-9-2009, 08:59
Goede zaak van de VVD!
Idd, eindelijk, aanpakken de vele stront-verspreiders die overal schijt aan hebben!
De MEESTE hondenbezitters moeten -na vele jaren hun gang te hebben kunnen gaan- nog steeds gesocialiseerd worden en dat lukt in hun geval niet met een (tijdelijk) suikerklontje.

En onderstaand filmpje (van Vara’s ’weet wat je koopt’)bewijst dat je ALTIJD moet blijven optreden tegen de overtredende hondenbezitters en dat tijdelijke acties ook altijd slechts tijdelijk ander hondenbezitters-gedrag oplevert volgens een sociaal psycholoog, en het mooie is dat dit in dit filmpje mede wordt aangetoond door Martin Gaus* zelf (die als een soort attractie-hond wordt ingezet door de Vara):

Het is in dit filmpje het onderwerp over filebestrijding wat dit illustreert:

http://player.omroep.nl/?aflID=10086170


(* Martin Gaus, u weet wel de man die onlangs in Zembla persoonlijk een pitbull trainde om deze hond opnieuw 2 kinderen en 1 volwassene aan te laten vallen, wat volgens hem niet kon....)

Reactie: (the insider)
23-9-2009, 19:22

Dit zaakje stinkt.... maar wat een drollig onderwerp voor de VVD.... lekker belangrijk....

Reactie: (guusje)
22-9-2009, 22:59
Een aantal jaren in belgie gewoond vanwege een uitzending van mijn man. Nooit geen hondebelasting hoeven betalen, opruimplicht en voldoende bakken om het te dumpen. Zelf bij controle, gebeurde regelmatig, moest je de opruimzakken kunnen laten zien, zo niet, flinke boete. Waarom zou dit bij ons niet werken???

Reactie: (Dwazig)
22-9-2009, 08:16
"Kan de VVD in deze woelige tijden niks beters bedenken?"
Dat lijkt mij wel, zij - de achterban, hebben deze woelige tijden ook gebracht. De aanwezigheid van enige creativiteit lijkt mij daarmee wel bewezen. Maar, Stoker, poep of kapitaal via aan elkaar verwante kanalen worden zij weggedrukt; schijt aan de wereld!

Reactie: (p.stoker)
22-9-2009, 00:07
Kan de VVD in deze woelige tijden niks beters bedenken? Eerst de drol van Cilia, nu de poep van de VVD. Daar win je de verkiezingen niet mee.