VVD tegen uitbreiding zetelaantal in raad Hoorn

ingevoerd op 30-9-2009

HOORN - De stijging van het inwonertal naar meer dan 70.000 biedt de gemeente de mogelijkheid om het aantal raadzetels na de verkiezingen volgend jaar met 2 uit te breiden. De VVD Hoorn is tegen deze uitbreiding omdat het de gemeenschap voor de komende periode van 4 jaar een bedrag van in totaal zo’n anderhalve ton euro extra gaat kosten in tijden dat het economisch minder gaat en de gemeente te kampen heeft met grote tekorten op de begroting.
 
De VVD is voor een kleine krachtige overheid en daar horen ook bestuurders en volksvertegenwoordigers bij. Onder het motto “Verklein de overheid, begin bij je zelf“ pleit de VVD-Hoorn er dan ook voor om het aantal raadzetels ook de komende bestuursperiode periode op 33 te houden.

In de wet staat dat het aantal inwoners op 1 januari voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen geldt als peildatum voor het aantal raadzetels in de nieuwe bestuursperiode. Op 1 januari 2009 had Hoorn nog geen 70.000 inwoners. Nu kan een gemeente het CBS verzoeken om een andere peildatum te hanteren. De wet spreekt van “de eerste dag van de vierde maand voorafgaande aan de maand van de kandidaatstelling”. In gewoon Nederlands: 1 september 2009.

Voor de VVD-Hoorn is dit allemaal niet nodig. “De uitbreiding van 33 naar 35 raadzetels kost de gemeenschap de komende periode een zeer fors bedrag extra (raadsvergoedingen en allerlei bijkomende kosten voor extra voorzieningen en ondersteuning) en dat in een tijd waarin de gemeente de broekriem moet aanhalen. Bovendien is het niet nodig. Het werk in de raad doen we nu al jaren met 33 leden. Dat kan ook voor de volgende periode”, aldus de VVD fractievoorzitter Wim van Hilten.

De opvatting van de VVD-Hoorn past in het landelijke VVD beleid. De Liberalen pleiten al jaren voor een kleinere overheid en het verminderen van het aantal bestuurders en volksvertegenwoordigers.

Reacties
Reactie: (gerard)
1-10-2009, 13:17
Zal de VVD ook zo consequent zijn als ze gevraagd worden een vijfde wethouder te leveren? Die extra wethouder kost nog veel meer.

Deze hele discussie slaat nergens op; als de verkiezingen in mei geweest zouden zijn - zoals vroeger normaal was - dan zou de peildatum 1-1-2010 zijn, en zou Hoorn verplicht de 35 raadszetels krijgen. En over wat er gebeurt bij de door de VVD ook gewenste gemeentelijke herindeling (kostbare tussentijdse verkiezingen; extra raadszetels), zullen we het maar niet hebben.

Reactie: (Tsiburaska)
30-9-2009, 19:00
Gezien het aantal en de kans dat we iets dalen zou ik hem steunen om te voorkomen dat we straks terug moeten naar 33 zetels.

De provincie heeft er nu ook minder en ik vind het daarom prima.

Reactie: (Geert Snoek)
30-9-2009, 13:27
Nou dat is klare taal Wim! Alleen jammer dat je de afgelopen 4 jaar je nooit hebt laten horen in de raad en je oortjes naar de PvdA hebt laten hangen.
Ik zie het maar als een een wanhoopsoffensief om je hachie te redden binnen de VVD.
Volgens mijn buurman is men intern binnen de VVD volkomen klaar met je en zul niet verkiesbaar terugkeren op de lijst