Scheringa geeft DNB en Ministerie van Financien de schuld

Wellink betreurt lekken

WOGNUM / HOORN - Eigenaar Scheringa geeft het Ministerie van Financien en de Nederlandse Bank en berichten in de media de schuld van de ondergang van de DSB-bank. Maandagochtend vond er na berichten in o.a. de Volkskrant een run op de tegoeden bij de bank plaats. Maandag om 11.15 uur maakte De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) bekend dat een noodregeling aangevraagd was vanwege een grote uitstroom van liquiditeiten die het voortbestaan van DSB op korte termijn in gevaar bracht.

DSB-eigenaar Dirk Scheringa zegt dat zijn bank in acute nood is geraakt door een lek bij De Nederlandse Bank (DNB) of bij het Ministerie van Financiën. Scheringa beweert dat DSB gisteravond nog liquide was, waardoor de rechter vannacht een verzoek om een noodregeling afwees. Door het lek bij DNB of Financiën zou vannacht toch bekend zijn geworden dat DSB in de problemen zat, waardoor er een stormloop op de spaartegoeden ontstond. Hoeveel geld er is opgenomen, kon Scheringa niet zeggen, meldt de NOS.

Wellink betreurt lekken
President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank noemt de beschuldiging van DSB-eigenaar Dirk Scheringa over lekken ,,ongegrond’’. Wellink wees erop dat ook nog eens vijf banken betrokken waren bij het overleg over DSB Bank. Hij vindt het ,,heel erg dat er gelekt is’’, maar volgens Wellink hoeft dat niet eens ,,kwaadwillig’’ gebeurd te zijn. Volgens Wellink zijn er na het lekken ,,enkele tientallen miljoenen’’ door spaarders van de bank gehaald.

”Volkskrant-artikel mede oorzaak”
Berichten in bepaalde media zouden de aanleiding voor alle DSB-problemen zijn. De Volkskrant berichtte vanochtend:
Voortbestaan DSB aan zijden draad
AMSTERDAM -  Het doek lijkt gevallen voor DSB Bank. De Nederlandsche Bank (DNB) staat klaar om het bewind over te nemen bij de bank van Dirk Scheringa. De bank zou technisch failliet zijn. De Nederlandse staat schiet de bank niet te hulp. Dit melden bronnen rond het ministerie van Financiën.

De website van de DSB is na het bekend worden van de grote problemen bij de bank overbelast geraakt. Mensen die hun spaargeld probeerde weg te halen, konden heel moeilijk inloggen.  ”Het onderdeel Internetbankieren op deze website is helaas minder goed bereikbaar”, meldde de bank vanochtend zelf op de site. 
Inmiddels staat dit bericht op de site:
Noodregeling van kracht
De rechtbank van Amsterdam heeft om 11:15 uur de zogenaamde ”noodregeling” van toepassing verklaard op DSB Bank. Dat betekent dat alle mutaties bevroren zijn tot nader bericht.
U kunt momenteel geen gebruik maken van Internetbankieren.
Het deposito garantie stelsel van De Nederlandsche Bank blijft wel van toepassing.
 
Voetbalclub AZ nog niet in gevaar
Voor voetbalclub AZ met DSB als shirtsponsor worden vooralsnog geen problemen verwacht. Scheringa liet weten dat eventueel ook een ander bedrijf shirtsponsor van AZ kan worden. De hypotheek voor het AZ-stadion is niet ondergebracht bij de DSB-bank.

Reacties
Reactie: (Debbie)
13-10-2009, 12:12
Ja een pvda-er is Dirk niet!! Anders had ie ook niet zoveel mensen benadeeld...

Reactie: (Fred)
12-10-2009, 16:19
Dhr, Scheringa laat zelfs nu nog steeds blijken geen benul te hebben van enige noodzakelijke transparantie over het beleid van zijn bank.
Al het gedraai in TV uizendingen van Tros Radar, en de diverse andere TV programma’s waarin door hem en zijn medebestuursleden en de media woordvoerder werd geacteerd hebben het vertrouwen in de bank totaal naar het nulpunt laten vallen.
Voor het goed functioneren van een bank is tranparantie en vertrouwen van de klanten in de bank een absolute noodzaak.
In de achterkamertjes van deze bank werden teveel en te vaak schijnoplossingen bedacht, die alleen voor de bank een tijdelijke oplossing leek te kunnen bieden.
De klanten en het personeel werden steeds maar weer als excuustruus gebruikt om de belangen van dhr. Scheringa te dienen.
Alle schijnoplossingen werden bedacht om op individuele wijze de slachtoffers weer in een nieuwe val te laten trappen, en hun verdere verhaalsrecht te ontnemen.
Individueel, om maar niet met hun methoden in de openbaarheid te hoeven treden.
Gelukkig schijnt er nu een andere wind te gaan waaien, en zijn dhr. Scheringa en zijn medetrawanten van hun bevoegheden verlost.
Een heel goeie zaak, en naar mijn mening kunnen wij Pieter Lakeman daar wel heel dankbaar voor zijn, die daar met zijn laatste aanzet zeer aan heeft bijgedragen, maar de grootste aanzet in deze richting werd gegeven door het bestuur zelf, door hun geheimzinnige en leugenachtige houding in de media.
Gelukkig is er nu een einde gekomen aan de berovingspraktijken van een ondernemer die zich bank noemde, maar in feite de status van verkoper nooit is ontstegen.
Jammer voor het personeel, maar voor goede verkopers komt er wel weer plaats als de economie weer antrekt, en de middenstand weer om verkopers gaat roepen. Maar om bij een echte bank te gaan werken zal wel de nodige her of bijscholing noodzakelijk zijn,
en bovenal de wil om op een eerlijke manier klanten open en transparant te bedienen.

Reactie: (Bart A. van Boven)
12-10-2009, 14:28
Het vreemde van het alles vind ik, dat gisteravond (eigenlijk vanmorgen rond 01:00 uur) er een uitspraak van de Amsterdamse Rechter lag dat de DSB nog voldoende liquide was. En dat de heren Bos en Wellink al wel al klaar zaten om een persconferentie te geven (jaja bijna gelijktijdig met de uitspraak van de rechter)

Je zou bijna zeggen dat deze heren alles-op-alles zetten om vrindje Zalm uit de wind van het geheel te houden. Immers hij(Zalm) was er en voerde toen ook bewind in de DSB toen er sprake was van Koopsompolissen en andere zaken...

Denk dat elk ogenblik t ’Zalm-lijk’ uit de kast kan komen te vallen....