Einde DSB: 1300 werkelozen bij in West-Friesland

ingevoerd op 19-10-2009

WOGNUM - De rechtbank van Amsterdam heeft DSB Bank maandagochtend om negen uur failliet verklaard. Dat heeft een woordvoerster van de rechtbank bekendgemaakt.

Voor de circa 2000 werknemers van DSB, en uiteraard ook de gedupeerde klanten, een grote teleurstelling. Veel medewerkers van de Westfriese bank hebben ook nog eens spaarrekeningen bij de eigen bank en dus extra last van het einde van de DSB. 1300 medewerkers worden per direct ontslagen en zo’n 700 medewerkers helpen nog enige tijd aan de afwikkeling. Een ieder krijgt volgens de vakbonden het salaris over oktober uitbetaald. Dat zei Joop Hofland van vakbond De Unie maandag bij het hoofdkantoor van DSB in Wognum. ’’Er zijn nog gebouwen te onderhouden en ICT-systemen moeten worden ontrafeld’’, aldus Hofland. ’’Daarnaast zijn er nog kredietportefeuilles die kunnen worden doorverkocht.’’

Salarissen
DSB betaalt de salarissen over oktober nog zelf uit. Het resterende inkomen over november, waar mensen afhankelijk van hun opzegtermijn nog recht op kunnen hebben, wordt door uitkeringsinstantie UWV betaald.

Ook bij andere bedrijven in de regio zullen medewerkers als gevolg van de DSB-crisis hun baan verliezen.

Geen steun voor Plan B
Reddingsplan B, waar dit weekend sprake van was, voorzag in een kapitaalinjectie van euro 100 mln door het Ministerie van Financiën en nog eens euro 100 mln van spaarders, die een deel van hun tegoed op de bank omzetten in aandelen. Daarmee zou de solvabiliteit van DSB worden verstevigd. Ook dit plan redde het niet.

Vrijdag gaf de rechtbank DSB nog een weekend de tijd om overeenstemming te bereiken met een Amerikaanse overnamekandidaat.
Volgens de rechtbank blijkt uit berichten van het bestuur van DSB en de bewindvoerders aan de rechtbank dat onderhandelingen met de Amerikaanse overnamekandidaat niet zijn geslaagd. ,,Ook ’plan B’ blijkt niet levensvatbaar omdat de daarvoor vereiste overheidssteun en de vereiste medewerking van De Nederlandsche Bank (DNB) niet zijn toegezegd’’, aldus de rechtbank in een verklaring.

De rechtbank komt dan ook tot de conclusie dat het uiterste is gedaan om DSB als geheel voort te zetten en ,,dat daarop nu geen uitzicht meer is’’. ,,De rechtbank heeft daarom per 9.00 uur het faillissement van DSB Bank NV uitgesproken.’’

Scheringa haalde rekening DSB leeg
DSB-directeur Dirk Scheringa heeft enkele weken geleden 7 ton van zijn eigen DSB-rekening gehaald. Later stortte Scheringa het geld weer terug om niet de schijn tegen hem te wekken. Dat blijkt uit een verklaring van de directeur die in handen is van RTL Nieuws.
Scheringa haalde op 4 oktober het geld van de rekening, toen De Nederlandsche Bank hem vertelde dat hij op moest stappen als voorzitter van de Raad van Bestuur van DSB en zijn aandelen moest verkopen.
De dag daarop begon hij met het leegruimen van zijn kantoor. Hij haalde zijn geld van de rekening om definitief alles af te sluiten met DSB, de bank die hij 32 jaar lang runde. Hij stortte het geld later terug in de wetenschap dat het eigen spaargeld bij een faillissement van DSB Bank mogelijk in het niets zal verdwijnen.

Reacties
Reactie: (Marco)
1-12-2009, 11:33
@ Piet Kladzo, inderdaad wat een ongenuanceerde reactie van Henrico maar ook van Henk.
Wat vergeten wordt is dat er een groot aantal gewoon eerlijke en hardwerkende mensen werkten, die kun je de streken van Scheringa niet kwalijk nemen, zal toch even te gek worden.
Stoppen mensen want dit slaat echt nergens op.
In deze zaak alleen verliezers, zowel de cliënten als de medewerkers, want echt het waren niet allemaal boeven en ik weet waarover ik spreek. Nee ik heb niet bij DSB gewerkt, maar daarom kan ik het nog wel weten!
Met de Scheringa’s heb ik geen medelijden als gooien ze zichzelf in de slachtofferrol, wel met de duizenden gedupeerden!!!!

Reactie: (Piet Kladzo)
1-12-2009, 10:27
Wat een k*treactie Henrico. Ik ken een aantal DSB-mensen die in ondergeschikte lage positie daar heel hard werkten. Nu solliciteren zij zich een slag in de rondte, maar worden nergens aangenomen; ze zijn volgens UWV ’’moeilijk bemiddelbaar’’ omdat ze vaak ok geen opleiding hebben gehad. Ja, de applicatiebeheerders en dergelijke, die komen wel aan de bak! Ik kan door omstandigheden de vacatures voor DSB-personeel op de computer bekijken, terwijl ik daar niet gewerkt heb(de site is er nl. voor uitsluitend het DSB-personeel): De hoog-opgeleiden kunnen zelfs solliciteren bij de gemeente Amsterdam. En dat "droge brood" valt wel mee. Je bent zeker zelf nog nooit in zo’n positie gekomen hè? Wacht maar tot je er zelf in terecht komt, dan piep je wel anders!

Reactie: (Henrico)
30-11-2009, 23:25
Hopelijk heeft dat k*t-personeel geen droog brood meer te vreten.

Reactie: (Fred)
20-10-2009, 10:49
DSB.nl failliet!
Scheringa zegt alleen zijn huizen nog te bezitten.
Zelfs dat kunnen niet al zijn slachtoffers hem navertellen.

Hoe zit dat eigenlijk met de DSB in België, schijnt nog steeds te bestaan.

http://www.dsb.be/

Reactie: (jan)
19-10-2009, 15:28
Flauwekul ze wonen echt niet allemaal in west-friesland hoor....

Reactie: (MARC)
19-10-2009, 13:45
@Henk

Goede onderbouwing.

Reactie: (henk)
19-10-2009, 13:07
lekker voor em