Medialuwte zelfmoord West-Friesland besproken op Radio 1

ingevoerd op 20-10-2009

HOORN - De ook door deze site gerespecteerde oproep van onder meer burgemeester Van Veldhuizen voor ’Medialuwte’ vanwege een zelfmoord in West-Friesland werd dinsdagochtend besproken op Radio 1. In het KRO-programma Goedemorgen Nederland legde een medewerker van de Ivonne van der Ven Stichting uit waarom hier soms voor wordt gekozen.

Afgelopen zomer deed de gemeente Hoorn een oproep tot medialuwte over het onderwerp zelfmoord onder jongeren in West-Friesland. Te veel media-aandacht voor individuele gevallen zou er toe kunnen leiden dat meer jongeren zich van het leven beroven. De Ivonne van der Ven Stichting heeft voor de media een code opgesteld, richtlijnen om het taboe te doorbreken.

In Nederland overlijden jaarlijks 1.500 slachtoffers als gevolg van zelfdoding en vinden er 94.000 suïcidepogingen plaats. Ruim 400.000 mensen denken per jaar serieus aan de mogelijkheid een einde aan hun leven te maken. De afgelopen jaren hebben in verhouding redelijk veel jongeren uit West-Friesland zelfmoord, of een poging daartoe, gepleegd.

Via onderstaande link kunt u het gesprek van Radio 1 terugluisteren: