Hoornse raadsfractie Tonnaer pleit voor Nationaal Kunst Bank Museum in pand Scheringa

ingevoerd op 22-10-2009

HOORN / OPMEER  SPANBROEK -De Hoornse raadsfractie Tonnaer pleit voor de vestiging van een nieuw Nationaal Kunst Bank Museum in Opmeer. Dit museum zou de Scheringa-collectie kunnen tentoonstellen, aangevuld met werken uit de bestaande collecties van bijvoorbeeld ABN AMRO, ING, Rabo en Fortis.
 
In een brief aan gemeentebesturen, de provincie en de bewuste banken geeft men aan dat zo’n museum van groot belang voor de regio Westfriesland kan zijn: ”De fractie doet een dringend beroep op de raad van bestuur van ABN AMRO en in het bijzonder op zijn uit West-Friesland (Enkhuizen) afkomstige voorzitter de heer Gerrit Zalm om de unieke Scheringa-collectie intact te laten en onder te brengen in het nieuwe museum in Opmeer.” Aldus een citaat in de brief.

Lees hier de volledige brief van de Hoornse raadsfractie:

Aan: 
-Raad van Bestuur ABN AMRO
-Raad van Bestuur van ING, RABO en Fortis
-Minister van Cultuur, dhr. R.Plasterk en Minister van Financiën, dhr. W.Bos
-Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten van Noord-Holland
-Gemeenteraden en Colleges  van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten  Opmeer,                Koggenland, Medemblik, Stede Broec, Hoorn, Drechterland, Andijk, Enkhuizen en Wervershoof.
-Scheringa Museum voor Realisme

 
Hoorn , 22 oktober 2009.

Geachte dames en heren, Geacht Bestuur,

Dinsdag 20 oktober jl. heeft de ABN AMRO bank beslag gelegd op de kunstcollectie van het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek. Door verhuizers werden 130 schilderijen meegenomen. De totale collectie van het museum omvat ongeveer 1.300 werken en heeft een geschatte waarde van 40 miljoen euro.

Door de inbeslagname en de verwijdering van de kunstcollectie houdt het Scheringa Museum op te bestaan. Het museum, nu nog gevestigd in een voormalige huishoudschool, heeft de deuren feitelijk gesloten. De kunstcollectie van het museum, dat jaarlijks rond 60.000 bezoekers trok, is van nationale betekenis. De collectie omvat veel realistische werken van onder anderen Schumacher, Ket, Willink, Botero, Toorop en Magritte.  Minister Plasterk van Cultuur noemt de kunstcollectie van groot belang en hoopt dat de collectie intact zal blijven. Onze fractie is het met de minister van harte eens.

In Opmeer wordt een nieuw Scheringa Museum gebouwd. Zonder tegenslag zal het nieuwe museum over een half jaar in gebruik kunnen worden genomen. De afbouw van het museum is (voorlopig) stilgelegd. Door het beslag dat is gelegd op de kunstcollectie en door het stilleggen van de nieuwbouw is de teloorgang van het Scheringa Museum nabij.
De sluiting is een zware klap voor het museum zelf, voor de medewerkers en vrijwilligers, voor de wereld van kunst en cultuur, het toerisme en de economie in West-Friesland. Daarom doen wij een dringend beroep op de ABN AMRO bank om de collectie Scheringa niet in delen te verkopen maar in zijn geheel beschikbaar te houden voor de gemeenschap.

Wij pleiten voor de vestiging van een nieuw Nationaal Kunst Bank Museum in Opmeer. Dit museum zou de Scheringa-collectie kunnen tentoonstellen, aangevuld met werken uit de bestaande collecties van bijvoorbeeld ABN AMRO, ING, Rabo en Fortis.

Het behoeft geen betoog dat een dergelijk museum van grote betekenis is voor het toerisme en de economie in West-Friesland en daarnaast een belangrijke impuls is voor de werkgelegenheid in deze regio. Dankzij de oprichting van een Nationaal Kunst Bank Museum kan het nieuwe in aanbouw zijnde museum worden afgebouwd en opgeleverd en krijgt het gebouw, dat volgens menigeen een kunstwerk op zich is, alsnog de beoogde bestemming.

De fractie doet een dringend beroep op de raad van bestuur van ABN AMRO en in het bijzonder op zijn uit West-Friesland (Enkhuizen) afkomstige voorzitter de heer Gerrit Zalm om de unieke Scheringa-collectie intact te laten en onder te brengen in het nieuwe museum in Opmeer. De andere banken, waaronder ING, Fortis, Rabo, verzoeken wij topstukken uit hun collectie beschikbaar te stellen, zodat de naam van het nieuwe museum, Kunst Bank Museum, recht wordt gedaan.

De gemeenteraden en colleges van Burgemeester en Wethouders van de West-Friese gemeenten willen wij vragen zich samen in te zetten voor het behoud van de Scheringa-collectie in West-Friesland en voor de realisering van een Kunst Bank Museum in Opmeer. Ten slotte richten wij ons tot minister Plasterk (Cultuur) en Bos (Financiën) en tot het bestuur van de provincie Noord-Holland met het verzoek in te stemmen met onze ideeën en inspanningen te leveren om die te realiseren. Dankzij bestuurlijke daadkracht en inzet is het mogelijk een nieuw museum in West-Friesland te krijgen.
 
Vriendelijke Groet, namens de Fractie Tonnaer,

Jacqueline Amesz ( lid raadscommissie) en Roger Tonnaer (gemeenteraadslid)

Reacties
Reactie: (Diana)
26-10-2009, 14:32
Dat de fractie Tonnaer zich inzet voor het behoud van kunst in West-Friesland is juist bewonderingswaardig. Ja, als je niks doet en niets van je laat horen zal ook niemand je beleid kennen of erover spreken. Ik houd wel van transparante politiek!

Reactie: (a.kolle)
25-10-2009, 18:52
Ik denk dat Jan, Marco en Danny niet eens de moeite hebben genomen om de brief goed te lezen. In de brief staat een oproep aan alle Westfriese gemeenten samen te werken zodat in Opmeer toch het museum gerealiseerd kan worden. Natuurlijk kan de gemeente Opmeer heel goed voor zichzelf opkomen, maar steunbetuigingen zijn altijd prettig. Wanneer de heren goed de krant hebben gelezen, hebben zij kunnen lezen dat ook de burgemeester van Opmeer de kunst die de banken in bezit hebben een plaats wil geven in het museum van Opmeer. Wees blij met een raadslid dat over de grenzen van Hoorn heen kijkt en het belang van het museum voor heel West-friesland inziet.

Reactie: (Marco)
25-10-2009, 13:48
@ Nou P. Janssen een beetje gelijk heeft Danny wel, ik vind het van Tonnaer eerlijk gezegd wat hoogmoedswaanszin. Maar hij zal het goed bedoelen. Hij heeft toch wat met kunst?
Nou daar zeg je wat, was hij geen wethouder toen hij nog bij de PvdA zat, ja toch, van Kunst en Cultuur.
Deed hij dat goed? Ik kan me herinneren dat er erg veel kritiek op zijn beleid (of het ontbreken van beleid) was. Ach hij is toch even leuk in de weer geweest met zijn brief en zijn poging om het Scheringa museum en de collectie te redden. Hij moet gedacht hebben "dat kunnen ze daar zelf niet ik zal ze een handje helpen"Ik de fractie Tonnaer uit Hoorn! Zo!!

Reactie: (p.janssen)
25-10-2009, 11:52
Danny schrijft dat hij niet weet wat hij ervan moet vinden en ventileert vervolgens een mening. Wie is nou eigenlijk de dorpsgek?

Reactie: (Danny)
24-10-2009, 14:15
Weet niet wat ik hiervan moet vinden. Is Roger echt zo betrokken of publiciteitsgeil?
DE Fractie Tonnaer uit Hoorn (jaja!!) komt met een reddingsplan.
Hij moet op gaan passen dat hij niet de Hoornse dorpsgek aan het worden is.

Reactie: (jan)
24-10-2009, 00:44
Roger is abuis, hij werkt in hoorn en heeft daar helemaal niets te zeggen. Als hij zo graag wat wil zeggen dan moet hij naar de landelijke politiek verhuizen.

Reactie: (P.Arends)
23-10-2009, 15:46
Open dat nieuwe Museum met de gehele colectie van Scheringa,dat moet kunnen met al dat geld van de belasting betaler voor deze bank!!