Rechter accoord met ontslag Hoornse ambtenaar

ingevoerd op 15-10-2005

De gemeente Hoorn heeft projectleider H. Wiebes terecht ontslagen voor zijn rol in de bouwfraude. Volgens de Alkmaarse rechtbank is aangetoond dat de ambtenaar zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte en dat hij zich door een bouwbedrijf heeft laten trakteren op bordeelbezoek.
 
De rechtbank heeft haar eindoordeel gegeven. De rechter oordeelde eerder dat er onvoldoende bewijs was om het verwijt van clubbezoek hard te maken.
Bij een aanvullend onderzoek stuitte Hoorn op een taxichauffeur. Die verklaarde dat hij de ambtenaar met werknemers van wegenbouwer Ooms naar bordelen bracht; de rekening was voor het bedrijf. ’Ik ging als chauffeur mee naar binnen en kreeg een colaatje’. Hij gaf voorts aan dat ’de heren zich verder afzonderden in de club’. En: ’De ambtenaren betaalden nooit’.

Wiebes heeft bordeelbezoek steevast ontkend. Hij voerde aan dat hij zich onmogelijk kon verweren zonder concrete gegevens, zoals de data. Voor de rechtbank is de verklaring van de taxichauffeur voldoende concreet. De rechter ziet geen reden meer voor twijfel. De handelwijze van Wiebes is op grond van het ambtenarenreglement voldoende reden voor ontslag, stelt de gemeente. Door op rekening van bedrijven bordelen te bezoeken, is hij chantabel geworden.

Ernstig plichtsverzuim
Wiebes werkte bij Stadsontwikkeling, op de plek waar de meeste aanbestedingen werden geregeld. In die positie is het deelnemen aan dit soort praktijken volgens de gemeente ernstig plichtsverzuim. De rechter: ,,Hij heeft hiermee iets gedaan dat een goed ambtenaar hoort na te laten.’’
De rechtbank gaat uitgebreid in op de aantijging van de gemeente dat de ambtenaar te nauwe contacten onderhield met aannemers. Die banden bestonden uit bezoekjes aan nachtclubs of evenementen. In de ogen van de rechter gebeurde dat de voorbije jaren regelmatig, ook in het bijzijn van bestuurders. ,,Het was kennelijk onderdeel van de destijds heersende cultuur in het stadhuis.’’

De valsheid in geschrifte zorgde al eerder tot een veroordeling. Wiebes zou opdrachten voor de bouw van de nieuwe Jules Verneschool eigenhandig hebben uitgeschreven. Volgens hem was haast geboden. Hij zou hebben gehandeld in opdracht van B en W.
Deze feiten, opgeteld met het bordeelbezoek, zijn volgens de rechtbank voorbeelden van plichtsverzuim. En wel van een ’zodanig ernstige aard’ dat ontslag op zijn plaats is.
Wiebes weet nog niet of hij in hoger beroep gaat.

bron: NHD

Reacties
Reactie: (mike)
17-10-2005, 09:54
Dat ambtenaren hoerenlopers zijn wisten wij al (toch Rob O.?). Dat zij corrupt zijn, liegen en bedriegen is ook niet nieuw. Dat zij een mega bord van gewapend beton voor hun hersenloze kop hebben blijkt een standaard criterium te zijn om ambtenaar te ’mogen’ zijn.
Ik zou zeggen: ’Wiebes, blijf jij maar lekker op je post of desnoods een andere, want jij bent op en top een ambtenaar’.