D66-er Helling: ”College Hoorn mag NUON-gelden niet verbrassen”

ingevoerd op 2-11-2009

HOORN - Met de terugkeur van D66-er Helling, de nieuwe fractieleider van de nu nog 1-mans fractie, lijkt er weer meer ruimte voor discussie in de Hoornse politiek. In een column op de nieuwe site van deze partij noemt Helling het voorstel van B&W om het extra potje met 15 miljoen euro NUON-gelden te gebruiken ”ouderwets potverteren”. Ook schrijft hij: ”Dit College moet die middelen niet even snel verbrassen. Ongehoord!”

Hoorngids.nl geeft graag ruimte aan discussies in de Hoornse samenleving en verwijst geregeld naar interessante blogs of columns. Zeker vanwege de naderende verkiezingen is enige discussie over Hoornse zaken welkom. Daarom kunt u hieronder de column ”De stelling van Helling” van D66-er Helling lezen. Binnenkort hopen wij u weer eens te attenderen op een nieuwe blog van onze burgemeester Van Veldhuizen, maar zijn laatste blog is al van enige tijd geleden...

Overigens lijkt het er sterk op dat de Hoornse gemeenteraad deze week niet accoord gaat met de bezuiniging op Radio Hoorn en over de OZB-verhoging zijn de meningen zeer verdeeld.

Blog: De stelling van Helling

College Hoorn zwalkt en lijkt er de brui aan te geven …
(Arthur Helling, D66)

Met gepaste schaamte heb ik de begroting 2010 doorgebladerd. Dit kan niet waar zijn, dacht ik. Dit bestuur solliciteert openlijk naar een motie van wantrouwen. Het wordt zwaar weer, dat vraagt extra stootkracht vanuit het College. Maar in dit College, dat in december 2008 al één wethouder verspeelde, en waarvan het een publiek geheim is dat 3 van de 4 niet terug zullen komen, verlangt iedereen strompelend naar het einde. Maar zo makkelijk mag zij de eindstreep niet ongeschonden halen. De Raad moet nu echt haar verantwoordelijkheid nemen en het College tot de orde roepen.
 
Onverantwoord, ongehoord en onrechtvaardig, zo zou ik de Collegevoorstellen vervat in de conceptbegroting 2010 aan de gemeenteraad willen samenvatten.
Ik licht dit graag toe:
 
Onverantwoord:
Eind 2008 kreeg iedereen goed zicht op de gevolgen van de kredietcrisis. Begin 2009 werden tientallen miljarden euro’s vanuit de Rijksschatkist in banken gestopt. Vanaf dat moment kon elk gemeentebestuur aan zijn water aanvoelen wat dat betekent voor de middelen vanuit het gemeentefonds en dus voor de gemeentebegrotingen. In Hoorn heeft men bijna een jaar de tijd gehad om met een pakket van ombuigings- en bezuinigingsvoorstellen te komen. Dit is nagenoeg niet gelukt, men schuift die hete aardappel door naar een volgende raad en college. Onverantwoord!


Ongehoord:
De forse miljoenentekorten die nu vanaf 2010 dreigen te ontstaan dekt men door eenmalige ontvangen NUON-gelden in te zetten, o.a. via vervroegde afschrijvingen. Het is in het besturen “not done” om in de laatste maanden van een bestuursperiode zulke belangrijke beslissingen voor de nieuwe verkiezingen uit te nemen. Afmaken waar je mee bezig bent en voorbereidend werk doen voor het nieuwe bestuur, dat is het adagium.


Deze grote pot aan eenmalige baten van 15 miljoen euro hoort in 2010 onderdeel te zijn van de forse ingrepen en de beperkte bestuursprioriteiten die gemaakt kunnen worden door een nieuw bestuur. Dat zal al moeilijk genoeg zijn. Dit College moet die middelen niet even snel verbrassen. Ongehoord!

Onrechtvaardig:
De OZB wordt met 3% extra verhoogd, boven de trendmatige verhoging. In plaats dat er bezuinigd wordt worden er extra lasten bij burgers gelegd, die al zoveel extra voor de kiezen krijgen in deze tijden van crisis. Onrechtvaardig!

 
Als voorzitter van Radio Hoorn stuiterde ik zowat van mijn stoel. Radio Hoorn wordt vanaf 2011 structureel met 50.000 euro gekort op een subsidie van 93.000 euro (de huur die wij aan de gemeente moeten betalen is al ruim 30.000 euro), terwijl nog geen half jaar geleden budget- en prestatieafspraken zijn gemaakt t/m 2013! Dit wordt nu even van tafel geveegd zonder enige vorm van discussie, vooroverleg, communicatie of mededeling. Dat terwijl sinds wethouder Van der Maat van het bestuurspodium is verdwenen de contacten stil zijn gevallen en de omroep niet eens weet onder welke portefeuillehouder zij nu valt! Wat een onrecht!
 
Verder vinden er geen rentebijschrijvingen meer plaats op de reserves en zo probeert het College de gaten te dichten, het is ouderwets potverteren.
 
bron:

Reacties
Reactie: (kees)
6-11-2009, 09:11
Dit is er nog een met een beetje verstand en een die weet hoe je met geld om moet gaan, proficiat.

Reactie: (piet kladzo)
3-11-2009, 00:53
Helling moet zich niet druk maken, al heeft ’ie het gelijk aan zijn zijde. Voor je het weet zijn er verkiezingen en is er een nieuw college met D66. ’tEerste dat dat college moet doen is het puin ruimen dat de PvdA achterlaat.

Reactie: (rob)
2-11-2009, 12:41
Blij dat Helling terugkomt. Eindelijk weer eens wat meer kwaliteit in alle discussies rond de toestanden in ons dorp. Er zijn belangrijker dingen dan b.v. het feit of een paar roestige beelden naar de oud- ijzerhandel moeten.

Reactie: (Danny)
2-11-2009, 11:04
Heb hier niets aan toe te voegen Arthur, ben het helemaal met je eens.
Het is inderdaad meer dan schandalig dat dit college de NUON gelden aan het verbrassen is voor o.a. leuke linkse speeltjes!
Onfatsoenlijk ook om dit zo vlak voor een bestuurswisseling te doen.
Ik heb er geen goed woord voor over. Van mij mogen ze vandaag nog ophoepelen.
Fijn dat je weer terug bent en veel succes.
Danny