Hoorn wil wel stadsstrand, maar niet naast Westerdijk

ingevoerd op 2-11-2009

HOORN - Het college van B en W van de gemeente Hoorn legt haar visie op de kustlijn van Hoorn voor aan de gemeenteraad, om samen een idee te vormen van hoe de kustlijn van Hoorn, en dan met name het gedeelte van Visserseiland tot Scharwoude, er in de toekomst uit moet zien. Opvallend is dat men wel een stadsstrand wil maar niet naast de Westerdijk, waar men nu wel eindelijk een boulevard wil realiseren.

Met het stuk ‘De kustlijn van Hoorn’ haakt het college in op het project dijkversterking van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het project Toekomstagenda Markermeer en IJmeer van de Provincie Noord-Holland. Door vroeg keuzes te maken over de toekomstige functies van de dijk, kunnen deze plannen worden meegenomen in de manier waarop de dijk versterkt wordt.

Stadsstrand
In ‘De kustlijn van Hoorn’ geeft het college van Hoorn aan dat zij het gebied tussen de Schouwburg en de Galgenbocht ziet als geschikte locatie voor een stadsstrand van ongeveer 750 meter lang. Het is dichtbij andere voorzieningen en openbaar vervoer, is redelijk goed bereikbaar en geeft een prachtig uitzicht op de binnenstad. Een strook van ongeveer 40 meter breed zou dan volgens het college het meest ideaal zijn. Het idee is dan om het strand, en de mogelijke bijbehorende voorzieningen (zoals parkeerplekken, toiletten en horeca) klein te beginnen en met de tijd rustig aan te laten groeien. De Galgenbocht zou met zijn bijzondere uitzicht over het Hoornse Hop en de kustlijn van Hoorn een prachtige pleisterplek en visplek kunnen zijn.

Westerdijk
Hoorns unieke ligging aan het water wordt volgens het college nog niet echt benut. Daarom stelt het college voor om de stadsrand langs de Westerdijk tot wandelpromenade op te waarderen. De dijk zou dan maar licht opgehoogd worden, zodat het bestaande beeld blijft. Belangrijk is dat hier geen strand komt, waardoor het directe contact met het water en het historische beeld van de Westfriese Omringdijk als landschappelijk element behouden blijft.

Stadsnatuur
Het college vindt het wel belangrijk dat het gebied ter hoogte van de Hulk behouden blijft en zo mogelijk uitgebreid kan worden richting de Galgenbocht. Dit omdat dit een waardevol natuurgebied is waar vele weide- en watervogels te vinden zijn. Daarom zou de dijk hier naar buiten toe versterkt moeten worden.

Op dinsdag 10 november 2009 staat ‘De kustlijn van Hoorn’ voor een eerste meningvormende bespreking op de agenda van de Algemene Raadscommissie.

Reacties
Reactie: (Eelco)
4-11-2009, 15:24
Met het doom scenario van Juul zal het wel meevallen denk ik. De dure woningen aan de Westerdijk bestaan al en de nieuwbouw, op oude locatie park schouwburg, staat in de planning. En geloof mij Juul die prijzen liggen niet onder de 3 ton. Het zullen waarschijnlijk deze bewoners zijn die de reuring van een gezellig stadsstrand voor hun deur niet zien zitten. Betreft de verbodsborden. Daar staat Nederland al vol van, dus een paar bordjes meer of minder. Wie trekt zich daar wat van aan.

De parkeerplekken beste Jan, lijken mij geen probleem. Het plein aan de Westerdijk moet toch opnieuw ingericht worden. Wat mij betreft mogen de parkeerplekken verdwijnen en onder de grond. Houd je een prachtig plein over voor een beetje horeca, mooi parkje met een muziek tent, vijver en voldoende bankjes/tafeltjes waar de buurtbewoners gebruik van kunnen maken. De bezoekers van het strand kunnen gebruik maken van de volgende parkeeropties. Parkschouwburg, duur maar wel lekker droog. P Vale hen nog geen 5 min lopen. RAC onder aan de Westerdijk, altijd plek zat.
En Visserseiland iets verder lopen, maar prima parkeerplekken.

Een stadstrand. Klinkt als een prachtig plan. Maar waarom een nieuw strand aanleggen terwijl je ook kunt volstaan met de upgrate van de bestaande stranden. Denk aan recre gebied rechts van het
P schouwburg en het Julianapark, beter bekend als de schelpenhoek.
Ik heb me altijd al verbaasd dat de gemeente Hoorn tijdens de aanleg van de nieuwe haven die spuitgasten niet het strandje hebben laten ophogen en vergroten. Tenslotte waren ze daar toch al bezig met hun baggerbootjes. Maar waarschijnlijk denk ik te makkelijk als jan burgerlul (No offence Jan).

Je kunt je dus afvragen of het echt noodzakelijk is om nog een strand aan te leggen. Misschien is het idee van de gebroeders Breitman en Breitman wat ze in hun nieuwbouwplannetje de La Parisienne van intermarishoeksteen hebben bedacht niet eens zo gek.
Voeg daar een restaurant op palen aan toe. En knal wat extra steigers in het water voor de pleziervaart. Maak een promenade waar alle inwoners van Hoorn trots op zijn en waar iedereen graag komt om te wandelen, scaten, joggen, fietsen, zwemmen, varen, eten, drinken, zonnen, bijkletsen, muziek maken etc. Maar gemeente Hoorn die neemt de beslissingen zelf ip de mening van haar burgers aan te horen en uit te voeren. Mee denken en praten word je als een peinenburgkoek voor de neus gehouden, maar als het erop aan komt beslissen de hoge heren en dames in het gemeente huis. En hun mening, die is duidelijk. Er komt geen stadstrand in Hoorn.

Met vriendelijke groet,
Eelco