VMBO Titaan start met nieuwe opleiding

ingevoerd op 18-10-2005

Op 19 oktober starten Ivo Klaver en Sander Vogelenzang als eerste leerlingen van de afdeling Bouwtechniek van VMBO Titaan met de opleiding ’fijnhoutbewerken’. De heer C. de Boer, consulent van de Stichting Hout & Meubel,  zal hiervoor om 14.00 uur het officiële startsein geven.

De opleiding ‘fijnhoutbewerken’ is een specialisatie binnen de afdeling Bouwtechniek en bestaat o.a. uit de onderdelen meubelmaken en (scheeps)interieurbouw. Het bijzondere is, dat VMBO Titaan de enige school in West-Friesland is die deze speciale opleiding aanbiedt. Met de start van deze opleiding sluit VMBO Titaan aan bij de mogelijkheden die het bedrijfsleven in onze regio biedt.

VMBO Titaan start met de studierichting fijnhoutbewerken naar aanleiding van de positieve ervaringen van een aantal scholen elders in Nederland, die in 2003 proefprojecten gestart zijn met deze specialisatie. In vervolg op deze landelijke proefprojecten heeft het Ministerie van Onderwijs VMBO-scholen de vrijheid gegeven zelf deze richting aan te bieden. VMBO Titaan sluit met deze specialisatie binnen de opleiding Bouwtechniek aan bij de behoefte die bij de verschillende bedrijven in de regio voor deze opleiding bestaat.

Zo’n vijf jaar geleden zijn de nieuwe examenprogramma’s voor het VMBO ingevoerd. Voor de opleiding Bouwtechniek betekende dit, dat het vak fijnhoutbewerken uit het examenprogramma verdween. Het vak kon alleen nog aangeboden worden als extra en niet verplicht onderdeel van het examen-programma bouwtimmeren.
’Voor de toestroom van nieuwe leerlingen voor de meubelbranche en bijv. de (scheeps) interieurbouw betekende dit de dood in de pot,’ zegt Cor de Boer, consulent van de Stichting Hout & Meubel voor Noord-Holland en Friesland. ‘Er was geen doorstroom meer naar de opleidingen waar deze bedrijven van afhankelijk zijn. Terwijl er in onze regio toch zo’n 45 bedrijven zijn, waar deze opleiding gevraagd wordt. Ik denk dan met name aan de jachtbouw in Medemblik en Enkhuizen. Scheepstimmerlieden zijn daar beslist nodig. Maar niet alleen daar. Ook meubelbedrijven en de interieurbouwbedrijven hebben behoefte aan leerlingen met de specialisatie fijnhoutbewerken.’

Sterk maken
De Stichting Hout & Meubel heeft zich een paar jaar geleden samen met de branche sterk gemaakt om dit specialisme opnieuw in het VMBO ingevoerd te krijgen. En dat is gelukt. Eerst zijn er nieuwe leerboeken ontwikkeld en vervolgens zijn deze getoetst in de praktijk. Bovendien is er een zgn. starterprogramma gemaakt waarmee beginnende scholen geholpen werden om de opleiding fijnhoutbewerken in hun school in te voeren.
Een van deze scholen is dus VMBO Titaan in Hoorn.

Goede motoriek
‘Fijnhoutbewerken is toch heel wat anders dan bouwtimmeren,’ stelt Nico Beemster van de vakgroep Bouwtechniek van VMBO Titaan. ‘Omdat er tussen beide opleidingen overlappingen zijn, starten leerlingen in het derde leerjaar eerst met een gezamenlijk programma. In het vierde leerjaar, zo rond oktober, beginnen de leerlingen fijnhoutbewerken vervolgens met aparte modules’. Volgens Beemster kunnen vooral bouwkunde-leerlingen met een wat fijnere motoriek, hun creativiteit goed kwijt in deze nieuwe opleiding.

Landelijk gezien kiezen leerlingen die een diploma fijnhoutbewerken behalen vaak voor een soortgelijke vervolgopleiding aan een van de twee Hout- en Meubileringscolleges die ons land rijk is. Cor de Boer voegt daaraan toe: ‘Fijnhoutbewerken is een mooie opleiding, maar de leerlingen moeten beslist aanpakken. Het is bovendien een mooi alternatief voor bouwtimmeren.’
De start van de opleiding fijnhoutbewerken is een goed voorbeeld  van de wijze waarop VMBO Titaan onderwijsvernieuwing vorm geeft en daarmee niet alleen de individuele kwaliteiten van leerlingen tegemoet komt, maar ook aan de mogelijkheden die bedrijven in de regio West-Friesland bieden.