Enkele gemeenten voor rechter wegens reclameheffing

In Zutphen, Twello, Hoorn, Maastricht en Sneek zijn winkeliers ronduit boos over de reclamebelasting

HOORN - De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) begint rechtszaken tegen zeven gemeenten wegens de reclameheffing die zij winkeliers opleggen. Het gaat om Goes, Doetinchem, Uden, Helmond, Horst aan de Maas, Maastricht en Veendam. Ook in Hoorn zijn zeer veel protesten tegen de reclamebelasting en werden soms al reclameuitingen verwijderd door ondernemers.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) constateert steeds meer weerstand onder winkeliers tegen de invoering van de reclamebelasting. In veel gevallen blijken gemeenten ten onrechte uit te gaan dat er breed draagvlak is voor de heffing. De ondernemersverenigingen vertegenwoordigen slechts een klein deel van de winkeliers, aldus de RND. In een aantal gemeenten komen winkeliers nu in opstand. De RND vindt de invoering van de reclamebelasting in de huidige economische situatie onverantwoord en onbegrijpelijk.

Hoorn
In Zutphen, Twello, Hoorn, Maastricht en Sneek zijn winkeliers ronduit boos over de invoering van de reclamebelasting. In Hoorn en Helmond halen ze uit protest al zo veel mogelijk reclames en vlaggen van de gevels. De gemeente heeft helemaal geen onderzoek gedaan naar het draagvlak. De reclamebelasting werd slechts afgestemd met een delegatie van de lokale ondernemersvereniging.

Ondernemersverenigingen vertegenwoordigen slechts een klein deel van de winkeliers en hebben belang bij de reclamebelasting omdat ook zij profiteren van extra inkomsten. Eigenlijk is er sprake van een verplichte contributie.

De RND verwijst naar de landelijke BIZ-regeling waarbij gemeenten ook een lokale heffing kunnen invoeren maar daarvoor eerst een referendum moeten organiseren. Pas als de meerderheid van de ondernemers voorstander is, kan de heffing worden ingevoerd.

Een groeiend aantal gemeenten werkt aan de invoering van de reclamebelasting. Gemeenten willen een aantal taken afstoten en door ondernemers laten betalen. Het gaat dan om afvalinzameling, schoonmaak en het centrummanagement. De reclamebelasting is voor de gemeente een extra inkomst, betaald door de winkelier. Inmiddels hebben 40 gemeenten de reclamebelasting ingevoerd en werken nog eens 20 gemeenten aan de invoering ervan.

De detailhandelsraad vindt dat gemeenten eerst een referendum moeten houden onder winkeliers. Dat gebeurt ook al onder de wet Bedrijven Investeringszones (BIZ), waarbij gemeenten een lokale heffing kunnen invoeren als de meerderheid van de bedrijven daarmee instemt. Gemeenten lappen dat nu aan hun laars door zelf een reclamebelasting op te leggen, aldus de RND.

De RND heeft inmiddels juridische procedures gestart om via de rechter het misbruik van de reclamebelasting tegen te gaan.