Politie Noord-Holland Noord geeft tips tegen overvallen

ingevoerd op 13-11-2009

HOORN - De Politie Noord-Holland Noord heeft een aantal tips naar buiten gebracht om overvallen op particulieren zoveel mogelijk te voorkomen. Ook in onze regio vonden het laatste jaar enkele geweldadige overvallen bij mensen thuis plaats. Het aantal overvallen neemt toe, zeker in de laatste maanden van het jaar, als de avonden langer en donkerder worden. 

Lees hier de tips van Politie Noord-Holland Noord:

Overvallen de baas
 
 “Stel je voor. Je zit ‘s avond heerlijk onderuit in de kamer van je woning naar een televisiefilm te kijken en plotseling sta je oog in oog met iemand bij je in de kamer met een bivakmuts op en een pistool op je gericht. Hij wil geld zien, of anders ... 
 
Overvalcriminaliteit. Met gemiddeld 35 overvallen op woningen (in de periode 2006-2009 in de regio Noord-Holland Noord)) is de kans om het slachtoffer te worden uiterst klein. Maar dat zijn cijfers en wat heb je aan een gemiddelde slachtofferkans als criminelen bij jou binnen staan. Bovendien: hoe klein het risico ook is, het aantal overvallen neemt toe, zeker in de laatste maanden van het jaar, als de avonden langer en donkerder worden. 
 
Voorkomen
De impact voor de slachtoffers van dit soort misdrijven is erg groot. De bedreiging en het onvermogen om daar iets aan te kunnen doen, gaan je niet in de koude kleren zitten. Natuurlijk doet de politie er alles aan om de daders te pakken. En vaak met succes. Maar het voorkomen van overvallen verdient altijd de voorkeur. Ellen Zentveld, afdelingshoofd De Waerd: ‘De politie doet er alles aan om overvallers te pakken, maar ook voor burgers zelf zie ik een belangrijke taak. Wij zien bijvoorbeeld dat criminelen vaak de woning die zij willen overvallen van tevoren al bekijken. Het moet toch opvallen als er vreemde personen in de wijk rond snuffelen. Mensen zouden dan direct de politie moeten bellen. Wij zijn daar dag en nacht voor bereikbaar.’
 
Preventie
Maar er kan meer gedaan worden. Vanuit de preventiegedachte kunnen bewoners verschillende maatregelen nemen. Het Politie Keurmerk Veilig Wonen is erop gericht, dat je altijd kunt zien wie er voor de deur staat, bijvoorbeeld door glas naast de deur of een deurspion. Maar ook verlichting en onderhoud van groen zorgen er voor dat er zicht is vanaf andere woningen op uw voordeur.
Er zijn gekwalificeerde instanties en bedrijven die u hierbij van advies kunnen dienen. Meer informatie hierover vindt u op de website www.politiekeurmerk.nl.
 
Tips
De wijze waarop overvallers binnenkomen varieert van zielige verhalen en gewoon binnenlopen door niet afgesloten deuren tot grof geweld. Om dit te voorkomen geeft de politie een aantal goede tips:
 
-Doe nooit zomaar open!
-Zorg voor goede buitenverlichting bij de toegangsdeuren van de woning
-Kijk eerst door het raam, maak gebruik van een deurspion of gebruik een intercom
-Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen, vraag legitimatie
-Wees bedacht op zielige verhalen of smoezen die criminelen gebruiken om binnen te komen.
-Vertrouwt u het niet, bel dan direct de politie op 112
-Geef nooit uw bankpas of  pincode af
-Blokkeer direct uw bankpas wanneer u bent bestolen
-Afspraak met een bedrijf aan huis? Zorg dat er een bekende bij u aanwezig is.
-Mocht u slachtoffer worden, noteer de kenmerken van dader en indien mogelijk het kenteken van het vluchtvoertuig
-Iets verdachts gezien in uw wijk? Bel dan 0900-8844 (lokaal tarief).
 

Reacties
Reactie: (landa)
17-11-2009, 04:26
Meer blauw op straat en prioriteiten stellen, zou dat net zo helpen als een paar honden tegen honden?

Reactie: (kees boots)
16-11-2009, 13:41
Nog even over "neem een hond" alleen als je van honden houd en haal er dan een uit het assiel dat is twee vliegen in een klap u gelukkig en de hond gelukkig.

Reactie: (kees)
13-11-2009, 22:45
Tip een neem een hond die waaks is en neem hem mee naar de voordeur is eigelijk al voldoende.
Twee ik zeg altijd ik geef nergens aan als alleen aan het leger des heils dan is die discussie ook gauw over.
Drie doe iets aan je conditie mochten ze binnen willen dringen ben je tenminste weerbaar
Vier neem nooit je portomonee mee naar de deur en als ze om geld vragen direkt de deur voor hun neus dichtgooien terwijl je roept en nu opsodemieteren.