Aktie tegen verzuurd grondwater bij Lidl

ingevoerd op 21-10-2005

Het grondwater onder het terrein van distributiecentrum Lidl op bedrijventerrein De Marowijne heeft een te hoge zuurgraad. Dat blijkt uit een in opdracht van de gemeente ingesteld onderzoek. Omdat het terrein is afgedekt en zolang er geen direct contact is met het grondwater ter plaatse, is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Zowel de gemeente als Lidl hebben de bodemverontreiniging mondeling en schriftelijk gemeld bij de provincie Noord-Holland in het kader van de Wet Bodembescherming. Lidl heeft de provincie toegezegd binnen twee weken met een plan van aanpak te zullen komen om de pH-waarden van het grondwater structureel naar normaal terug te brengen.

Ter bewaking van het verspreidingsrisico, worden de stroming en de zuurgraad van het grondwater via een net van 40 peilbuizen permanent in de gaten gehouden. In de nabijgelegen sloot wordt in opdracht van de gemeente ter controle dagelijks de zuurgraad van het water gemeten.
Uit het onderzoek blijkt dat het grondwater onder het terrein van distributiecentrum Lidl op dit moment op twee plaatsen een te hoge pH-waarde heeft. Die bedragen respectievelijk 10,7 en 12,6. Bij een pH-waarde boven de 10 sterven planten en vissen; bij een pH-waarde van 12 of hoger zijn er risico’s voor mens en dier bij direct contact. Dan kunnen huidirritaties en blaarvorming ontstaan. Op dit moment is dat risico er alleen bij werkzaamheden in de bodem onder het terrein van Lidl bij direct contact met het grondwater. De Arbeidsinspectie is op de hoogte. Het distributiecentrum is overigens af en in gebruik, het gehele terrein is verhard en er wordt niet meer gebouwd. Het onderzoek wijst verder uit dat er geen risico is dat de te hoge zuurgraad de fundering aantast of het rioleringsstelsel. Er vindt wel kalkafzetting plaats op de heipalen, maar dat heeft geen enkele invloed op de sterkte.
De gemeente heeft tot het onderzoek besloten, nadat eerder dit jaar bij controles van de gemeente en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een te hoge zuurgraad van het water in de sloot was gemeten. Het Hoogheemraadschap heeft vervolgens de sloot doorgespoeld om de kwaliteit van het water weer op normaal niveau te krijgen.
De problemen zijn veroorzaakt door het gebruik van zogenoemde LD-staalslakken voor de ophoging van het bouwterrein van Lidl. Het gaat om een officieel erkende en gecertificeerde categorie 1- bouwstof. Door contact met water vormt de in de slakken aanwezige vrij kalk calciumhydroxide, wat een hoge zuurgraad veroorzaakt.  
Overigens heeft de gemeente direct na de eerste problemen met de verhoogde pH-waarden als gevolg van het gebruik van LD-staalslakken, daarover een brief geschreven aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu en de Vaste Kamercommissie. Naar aanleiding van de brief heeft de staatssecretaris een circulaire gestuurd aan alle gemeenten, provincies, waterkwaliteitsbeheerders en vertegenwoordigende organisaties van producenten en leveranciers van staalslakken en de bouwwereld over de toepassing van staalslak en hoogovenslak(zand) als ophoogmateriaal. 
Vooruitlopend op de reactie van de staatssecretaris heeft de gemeente bovendien besloten het gebruik van dit materiaal als ophogingsmateriaal niet meer toe te staan.
De provincie is op grond van de Wet Bodembescherming bevoegd gezag en moet erop toezien dat de eigenaar van de grond, Lidl, met een plan van aanpak komt dat door de provincie moet worden goedgekeurd. De gemeente zal daar nauw bij worden betrokken.  

Reacties
Reactie: (Daniel)
21-10-2005, 12:16
Dit is nu weer zo’n typische gemeente Hoorn actie,eerst alle vergunningen afgeven voor de bouw en explotatie van een groot bedrijf (lees werkgever) en vervolgens bij de provincie aan de bel trekken dat de gebruikte materialen een aanslag op het grondwater betekenen?? En dan ditzelfde bedrijf met exhorbitant hoge kosten opzadelen omdat een bodemonderzoek CQ bodemsanering noodzakelijk is omdat een ambtenaar weer heeft zitten slapen. Je kunt mij niet wijsmaken dat het gebruikte materiaal niet ook ergens anders gebruikt is met dezelfde verontreiniging tot gevolg? De bouwcommissie heeft weer lekker opgelet tijdens de vergaderingen.Is dit nu de nieuwe strategie van Hoorn om grote bedrijven hier heen te lokken om ze vervolges weer af te branden op gebruikte materialen en werkwijze? Vraag me af hoeveel smeergeld hier betaald is,net als met de schouwburg en waarschijnlijk ook met de ijsbaan...