Hoorn huurt extern bureau in voor zuinige straatlantaarns

ingevoerd op 23-11-2009

HOORN - De gemeente Hoorn gaat weer een extern bureau inhuren. Ditmaal om te onderzoeken hoe er bijvoorbeeld zuinige openbare verlichting kan komen. Er is de laatste tijd veel kritiek op overheden die dure externe adviseurs inhuren.

Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek recent dat de dertig grootste Nederlandse gemeenten vorig jaar samen ruim 800 miljoen euro uitgaven aan extern personeel. Ambtenaren zelf vinden extern personeel nuttig maar duur.

Het college van B en W van de gemeente Hoorn wil als onderdeel van de zogenaamde ’Hoornse Klimaat top-12’ een nieuw plan voor duurzame openbare verlichting. Hiermee hoopt het college een bijdrage te kunnen leveren aan de Hoornse klimaatdoelstellingen.

Eerder dit jaar nam de raad een motie aan waarin hij het college verzoekt de gemeente Hoorn aan te melden als koplopergemeente voor de Taskforce openbare verlichting. Dit bleek echter vanwege beperkte personele bezetting niet mogelijk. Daarnaast vereist dit plan zeer specialistische kennis. Om toch invulling te geven aan de wens van de raad wil het college nu een extern bureau inhuren om een beleidsplan en beheerplan op te stellen.

Het doel is om te komen tot een brede beleidsvisie, met als hoofdvraag: Hoeveel energie kunnen wij besparen zonder dat de leefbaarheid in het gedrang komt? Het college wil niet alleen een besparingsplan maken, maar ook een plan om het beheer van openbare verlichting naar een hoger plan te brengen. Naast duurzaamheid en energiebesparing wordt ook aandacht geschonken aan innovatie. ‘Alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van openbare verlichting moeten worden meegenomen,’ aldus wethouder Jan de Boer. ‘Het gaat hier om onze verkeersveiligheid en sociale veiligheid, dus kwaliteit staat voorop.’

Reacties
Reactie: (Danny)
26-11-2009, 18:08
de achterste lantaarnpaal op de foto laat zijn kop al hangen. Ik word van dit soort besluiten langzamerhand ook erg moedeloos.
En dat allemaal onder het mom dat het voor onze verkeersveiligheid en sociale veiligheid is. Ja ja.

Reactie: (Marco)
26-11-2009, 18:03
Het college stelt "om toch invulling te geven aan de wens van de raad" nu extern bureau in te huren. Is dat ook de wens van de raad vraag ik mij dan af.Ongetwijfeld zit er aan dit onderzoek weer een hoog prijskaartje. Waarom moet Hoorn hierbij koploper zijn terwijl er nog zoveel andere zaken nog steeds niet uitgevoerd worden vanwege het ontbreken van financiën!
Prima idee van Harold om de reeds politprojecten die reeds in andere steden gestart zijn af te wachten.
Helaas echter maakt het gehele plan deel uit van de "leuke linkse speeltjes van de partijen die nu in het college zitten.
Was het maar 3 maart, tijd voor de afrekening!!

Reactie: (Dwazig)
24-11-2009, 12:58
@"Naast duurzaamheid en energiebesparing wordt ook aandacht geschonken aan innovatie."

Laat gemeente Hoorn naast de klimaatdoelstellingen dan ook de lichtvervuiling meenemen!

Reactie: (Harold)
24-11-2009, 10:11
In Amsterdam, Tilburg en nog vele andere steden zijn in 2008/2009 pilotprojecten gestart. Als Hoorn even wacht, kan zij - zonder meerkosten - profiteren van de resultaten uit deze projecten. Automatisch zullen een aantal marktpartijen opstaan, die tegen een redelijke prijs een goede en bewezen kwaliteit kan leveren. Misschien dat de verkiezingen van volgend jaar een rol spelen :) ???