Gastvrij Hoorn moet beter tot zijn recht komen

ingevoerd op 22-10-2005

De gemeente wil in overleg met betrokkenen in de binnenstad bereiken, dat het horeca-aanbod in kwaliteit en omvang beter gaat aansluiten bij de vraag van de consument. De stand van zaken in de Hoornse horeca en de aanpak die de gemeente in de komende tijd voorstaat, zijn verwoord in de ‘Startnotitie heroverweging horecabeleid’, die het college van B&W vandaag aan de raadscommissie Stadsontwikkeling en Leefomgeving aanbiedt. De commissie bespreekt de notitie op 1 november in samenhang met de ‘Kadernota bestemmingsplan binnenstad Hoorn’, waarin aandacht wordt besteed aan het vestigingsbeleid.
 
Begin dit jaar heeft het bureau HTC een onderzoek uitgevoerd naar de sterke en zwakke punten van de horeca in Hoorn. Voornaamste conclusie is, dat het aanbod niet aan de vraag van de bezoekers beantwoordt. Oorzaken zijn: het gemeentelijk beleid kent teveel beperkingen, de horecaondernemers stemmen hun aanbod onvoldoende af op de wens van de klant, en de samenwerking tussen gemeente en horecabranche kan beter.

Deze conclusies sluiten naadloos aan op eerder onderzoek. Ook de Toerismenota en de Detailhandelsnota laten zien, dat veranderingen nodig zijn om de inwoners van Hoorn en West-Friesland een passende voorziening te kunnen bieden op het gebied van detailhandel en horeca.

Ook de Stadsvisie spreekt over het versterken van de economische kracht van de binnenstad: versterken van het winkelgebied en bevorderen van het toerisme - vooral gericht op cultuurhistorie en op kwaliteit. De horeca is van grote invloed op de sfeer, de wijze waarop bezoekers van de stad zich ontvangen voelen. Een beter horeca-aanbod is daarom een sterke ondersteuning voor dit beleid. Het centrale doel van horecabeleid is dus het verbeteren van het verblijfsklimaat in de binnenstad door het verbeteren, kwalitatief en kwantitatief, van het horeca-aanbod.

Overleg
De gemeente komt in de startnotitie met een aantal ideeën, waarover gesproken zal worden met gebruikers, ondernemers en investeerders in de binnenstad. Enkele opvallende ideeën:
uitbouw van het horecagebied Roode Steen/ Kerkplein. Het college streeft naar pleinen waar iedereen terecht kan om een kop koffie te drinken, te lunchen, te dineren, uit te gaan. De Roode Steen is een perfect plein voor terrassen.
ontwikkeling van een struingebied. Het is de bedoeling om globaal tussen de Nieuwsteeg en de Hoge Brug, rond de verschillende musea, een plezierig verblijfsgebied te creëren waar het leuk wandelen is, waar iets te zien valt, een natuurlijke verbinding tussen het winkelcentrum en de haven. Een beperkte toevoeging van horeca is een van de maatregelen die nodig zijn om het gewenste effect te bereiken. Daardoor ontstaat meer ruimte voor horecabedrijven die een mengvorm zijn van café en restaurant.

Zaken die nu hoog gewaardeerd worden, zoals de gezelligheid, de ligging van de horecabedrijven en de veiligheid bij het uitgaan worden gehandhaafd en waar mogelijk versterkt. Bescherming van het woon- en leefklimaat in de binnenstad is en blijft een wezenlijk onderdeel van het beleid.