Binnenkort waken 80 camera’s over Hoornse bedrijventerreinen

ingevoerd op 26-11-2009

HOORN -De HOC (Hoornse Ondernemers Compagnie) heeft de aanvraag 2010 voor een bijdrage uit het Lokaal Ondernemers Fonds (LOF) ingediend. De LOF verdeelt de opbrengsten van de Reclamegelden en de HOC gebruikt het voor onder meer camerabeveiliging. Eind 2010 waken maar liefst 80 draaibare videocamera’s over de Hoornse bedrijventerreinen.
 
Eind 2009 is het nieuwe beveiligingsconcept, met o.a. het volgens de HOC zeer effectieve cameratoezicht uitgerold op HN80, Westfrisia (incl. Marowijne) en De Oude Veiling. Totaal is er nu ruim EUR 370.000 geïnvesteerd.  In 2010 zal het verder worden uitgebreid naar terreinen De Nieuwe Steen, Dampten, de van Dedemstraat / Maelsonstraat, Lageweg en Gildenweg. Er zal opnieuw EUR 200.000 worden geïnvesteerd. Eind 2010 wordt dit investeringsprogramma afgerond en dan zullen de Hoornse bedrijventerreinen door zo’n 80 camera’s worden geobserveerd.
 
Verder zal ook in 2010 het gebruik van de eigen beveiligingsinstallaties en het (gratis)  aansluiten daarvan op de alarmcentrale van het Parkmanagement worden gestimuleerd. Inmiddels maken al ca. 150 bedrijven daarvan gebruik. De doelstelling is om in 2010 ca. 300 aansluitingen te realiseren. Doordat de alarmmeldingen automatisch zijn gekoppeld aan de camera’s wordt het toezicht en de opvolging veel effectiever. Dit is ook duidelijk zichtbaar in de terugloop van het aantal incidenten op de terreinen waar dit concept al wordt toegepast.
 
Ook het groenonderhoud krijgt in 2010 weer een extra impuls. Zo zullen, aanvullend op het bestek dat wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Hoorn, opnieuw een aantal plekken structureel worden verbeterd, wordt een deel van het zgn. ’ruw gras’ naar gazonkwaliteit gebracht en zullen alle 5 mtr. groenstroken op HN80 niet door de ondernemers, maar door het Parkmanagement worden onderhouden.
 
Minder opbrengst reclamebelasting nodig in 2010
 
De begroting 2010 voor de uitvoering van de collectieve taken door het Parkmanagement bedraagt ca. EUR 495.000. Dat is weliswaar iets hoger dan in 2009 maar kostenverlagingen en effectiever gebruik van de ingezette middelen compenseren vrijwel geheel de extra kosten, afschrijvingen en financieringskosten die zijn gerelateerd aan de opnieuw forse investeringen. Niettemin zal de Reclamebelasting op de bedrijventerreinen (maar ook elders in Hoorn) in 2010 toch worden verlaagd. Dit komt omdat er in 2009 meer reclamebelasting is geïnd en er minder is uitgegeven op de bedrijventerreinen dan verwacht doordat de  investeringen later dan gepland zijn uitgevoerd. De hierdoor ontstane reserve wordt in 2010 deels gebruikt. Omdat ook de kosten van de stichting LOF lager zijn dan verwacht is er ook een algemene reserve gevormd die deels wordt gebruikt om de kosten van de Stichting LOF in 2010 te betalen.
 
Reclamebelasting gemiddeld met 23% omlaag
 
Daarnaast is er in overleg met de gemeente Hoorn en de Stichting LOF besloten om grotendeels tegemoet te komen aan de in 2009 door een aantal ondernemers geuite bezwaren tegen de Reclamebelasting. Dit betekent concreet dat bij de vaststelling van de tariefgroep waar de bedrijven in vallen, de zogenaamde ’dubbele afronding’ geheel komt te vervallen. Verder is besloten tot het introduceren van een nieuwe tariefgroep van 0,1 - 2,5 m2. Hierdoor komen ca. 95% van de bedrijven, mits zij inmiddels niet meer reclame-uitingen hebben geplaatst, in een lagere tariefgroep. Doordat er in totaal minder geld benodigd is zullen, ondanks de verschuiving van de meeste bedrijven naar een lagere tariefgroep, de tarieven op de bedrijventerreinen in 2010 gelijk blijven. De gemiddelde aanslag zal echter ca. 23% dalen.
 
Concluderend kan, volgens de HOC, worden gesteld dat door de introductie van het LOF en de gerelateerde reclamebelasting, er een grote sterke impuls is/wordt gegeven aan de kwaliteitverbeteringen van de terreinen en het vestigingsklimaat.
 
Voor meer informatie kunt u terecht op www.hochoorn.nl en www.parkmanagementhoorn.nl