Fractie Tonnaer wil geen extern bureau voor zuinige lampen

ingevoerd op 27-11-2009

HOORN - De Hoornse raadsfractie Tonnaer is tegen het voornemen van B&W om een extern bureau in te schakelen voor onderzoek naar energiezuinige straatverlichting. ”Onnodig en te kostbaar”, schrijft de fractie in een brief aan het College. ”PUUR Hoorn hoeft niet per se DUUR Hoorn te betekenen”, aldus Tonnaer. Men kan de informatie zo krijgen van andere gemeenten, bijvoorbeeld Tilburg, met ervaring op dit terrein. De fractie wil ook weten wat zo’n extern bureau de stad zou kosten.

Lees hier de vragen van Fractie Tonnaer:

Aan het College van B&W, postbus 603, 1620 AR Hoorn.
Hoorn, 27 november 2009.


Betreft: vragen volgens art. 43 van het R.v.O. betreffende het inhuren van een extern bureau voor de Taskforce Verlichting

Geacht College,

Tijdens de raadsvergadering van 18 november 2008 werd een motie van Groen Links aangenomen over de Taskforce Verlichting. Het streven is een energiebesparing van 15 % in 2011 te verkrijgen. In de motie verzoekt de raad het college de gemeente Hoorn bij de VNG aan te melden als koplopergemeente. De motie werd unaniem aangenomen. Wel merkten wij op dat de motie van cosmetische betekenis is.

Volgens onze informatie waren bij de start van het project openbare verlichting  50 gemeenten koploper. Ondertussen werken ruim 100 gemeenten aan maatregelen. Koplopers kunnen andere gemeenten en provincies meetrekken met de opgedane kennis en ervaring. De koplopers maken ook een algemeen beleidsplan waaraan iedere gemeente een locale kleur kan toevoegen.

Een persbericht van 23 november 2009 (één jaar later) maakt melding van de wens van het college om een extern bureau in te zetten voor het opstellen van een beleids- en beheersplan voor duurzame energie. Onze fractie vindt het onnodig en te kostbaar om een extern bureau in te schakelen voor het uitvoeren van de motie over de Taskforce Verlichting. Wij begrijpen ook niet dat pas na één jaar en in grote haast alsnog een motie op deze wijze uitgevoerd moet worden.

De gemeente Hoorn kan volop gebruik maken van de kennis en kunde bij andere gemeenten. Tientallen gemeenten hebben al een beleidsplan, een beheersplan of een uitvoeringsplan dat zij graag met andere willen delen. De gemeente Tilburg bijvoorbeeld, heeft al twee jaar openbare LED verlichting. De Tilburgse wethouder mevr. M.A.H.Moorman (PvdA en zeer bekwaam) en haar team hebben toegezegd iedere gemeente die bij Tilburg aanklopt, te zullen informeren, zodat hiervoor niet opnieuw een (duur) bureau hoeft te worden ingeschakeld. Tilburg was in 2008 de duurzaamste gemeente in Nederland en heeft dankzij LED verlichting een jaarlijkse besparing van ongeveer € 100.000,-- gerealiseerd.

Wij raden u aan van dit aanbod gebruik te maken en binnenkort af te reizen naar Tilburg. Twee stadhuismedewerkers kunnen twee dagen in Tilburg werken om informatie in te winnen op het terrein van openbare LED verlichting. Zelfs als deze medewerkers van de duurste hotelkamers en maaltijden gebruik maken, is de oriëntatie in Tilburg nog goedkoop.

Wij verzoeken u met klem geen gebruik te maken van een extern bureau voor het schrijven van een beleids- en beheersplan Openbare LED verlichting.

Daarover stellen wij u de volgende vragen:
1. Wat kost het inhuren van een extern bureau onze gemeente;
2. Kent u het aanbod van de gemeente Tilburg (wethouder Moorman) om gemeenten te informeren, zodat Hoorn deze kostbare informatie niet opnieuw hoeft in te winnen bij vaak kostbare externe bureaus;
3. Kent u het aanbod van koplopergemeenten om andere gemeenten te helpen door kennis en ervaring over te dragen;
4. Bent u het met ons eens dat PUUR Hoorn niet per se DUUR Hoorn hoeft te betekenen en dat wij met behulp van Tilburg meteen kunnen beginnen met sparen op PUUR .

 
Vriendelijke Groet, namens de Fractie Tonnaer,

Roger Tonnaer.

Reacties
Reactie: (Nomens Nescio)
25-1-2010, 12:42
fractie Tonnaer is niet alleen "wereldberoemd" in België, dit artikel is via Google teruggevonden op een site van/in de provincie Overijssel!

Reactie: (Danny)
28-11-2009, 10:56
@Hafida, jij blijkt goed geïnformeerd
ik zat er dus niet ver naast het is niet Tonnaer zelf die wervelende stukjes over zijn eigen fractie schrijft onder pseudoniem, maar zijn kandidaat-raadsleden.
Hmmm het is een manier om stemming te maken.

Reactie: (hafida)
28-11-2009, 08:08
Ik volg de hoornse politiek. ik weet wie wie is. Oberon is NIET tonnaer. Er zijn wél tonnaerfans (kandidaat-raadsleden) hier aktief.
ik ga ook tonnaer stemmen. van mij wordt verwacht dat ik PvdA(als vvervanging Istiqlal) stem, maar ddat doe ik niet. ’k zal gék zijn als ik daarop stem

Reactie: (Jeroen)
28-11-2009, 05:32
@Danny, wat is dat voor een vreemde veronderstelling? Roger Tonnaer die als ene Oberon undercover op dit forum zijn mening loopt te spuien? Ik geloof er niks van en ik vind het echt volledig off topic.

Wat wel zo is: de Fractie Tonnaer heeft wederom een punt dat het ongelijk van dit huidige college aan geeft. En komt met een alternatief.

Deze fractie komt in de nieuwe coalitie. Ik voel het!

Reactie: (Wim)
27-11-2009, 20:54
Inderdaad Danny, je bent echt zielig als dat zelfs maar veronderstelt!

Slaap verder.

Wim

Reactie: (Danny)
27-11-2009, 18:53
@Oberon.....wat een onzin dat je steeds meer voor Tonnaer gaat voelen.
In al je reacties die je schrijft laat je steeds je duidelijke voorkeur merken.
Ben jij soms het pseudoniem van Tonnaer???? Hoewel je zegt dat je er 5 jaar tussen uit bent geweest... rara wie ben je dan?
Ja toch Tonnaer want die is nu 5 jaar geen wethouder meer, toch??
brrrrr, als dit campagne voeren is dan heb ik daar maar een woord voor: ZIELIG!!!

Reactie: (Oberon)
27-11-2009, 16:40
Publiciteitsgeil of niet, Fractie Tonnaer doet waar menig stadhuisbewoner alleen maar van droomt, inwinnen en gebruiken van inwoners-gedachten en commentaren.. Deze man, ondanks afkomstig van de pvdA begint mijn stem in ieder geval steeds meer te verdienen.. Trouwens nog een adviesje voor B&W, het is goedkoper om ledverlichting te gebruiken zoals al gebeurd in de Bangert-Oosterpolder.Dat was toch ook een soort van proef?? Waar kan ik mijn factuur indienen??

Ohw, en even offtopic, die uitnodiging om te komen kennismaken met B&W, laat maar zitten, ik ben er maar 5 jaar tussen uit geweest..En weet nog dondersgoed hoe het college werkt en denkt..

Reactie: (Danny)
27-11-2009, 13:56
@Harold ben het met je eens. Toen ik vanmorgen de brief van Tonnaer las dacht ik hetzelfde namelijk dat hij de reacties op Hoorngids gebruikt heeft om deze vragen te stellen.
Overigens vind ik ook dat de inhuur van externe kritisch bekekene moet worden. Maar Tonnaer is druk aan canpagne voeren en het schijnt dat hij het in de peilingen goed doet.
Ja dat hij het als PvdA wethouder helemaal niet zo goed heeft gedaan is iedereen opeens vergeten lijkt wel.
en @Piet volgens mij is de volgorde bij Tonnaer andersom, hij stuurt zijn brieven/mail eerst aan de pers en later naar het college.
Net als De Meij, publiciteitsgeil.

Reactie: (Harold)
27-11-2009, 13:42
Ik ben het overigens eens met Tonnaer (getuige mijn reactie op 24-11-09 op de bekendmaking door het college). En wat Groen Links betreft heeft Piet uiteraard ook een punt!! En de externe inhuur moet door de politiek streng bekeken worden (ben er zelf overigens ook een, dus weet waar ik over praat).
Maar toch kan ik mij Roger Tonnaer ook nog in als wethouder Cultuur herinneren. Dat straalde behoorlijk PvdA-pluche uit! En dat in combi met het actieve bestrijden van het huidige college....

Reactie: (Piet Kladzo)
27-11-2009, 11:44
Hmmmm @Harold, dan ken jj de politiek blijkbaar niet. Die brief is natuurlijk al lang via de @mail(zo gaat dat tegenwoordig)op de tafel van het college beland en Hoorngids heeft een kopie gekregen. Omdat dat "nieuws" is, staat het hier al natuurlijk.
Da het campagnetijd is/wordt, ben ik met je eens, maar om dit nu te zien als ’’campagne’’ gaat mij te ver. Je zou eerer verwachten dat GroenLinks (het is haar motie) aktie onderneemt. Dat doet ze niet: Het interesseert haar kennelijk dus niet meer

Reactie: (rick)
27-11-2009, 11:34
mischien kijken ze eerst wat wat de buger wil of heeft aan te merken voor dat ze wat doen?

Reactie: (Harold)
27-11-2009, 11:19
Mmmm, het lijkt wel of de Fractie Tonnaer eerst de reacties op Hoorngids afwacht, om daarna in deze lijn een brief naar het college te schrijven. Net als het college, is dit ook in het kader van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen 2010!