Helft personeel Westfriesgasthuis haalt griepprik

ingevoerd op 27-11-2009

HOORN - Het personeel van ziekenhuizen heeft zich massaal laten inenten tegen de Mexicaanse griep. Dat blijkt uit een belronde van RTL Nieuws langs zo’n 20 ziekenhuizen. in het Westfries Gasthuis in Hoorn zijn alle 2000 medewerkers opgeroepen, 931 daarvan hebben zich laten inenten, zo’n 47% dus. De opkomst bij de eerste vaccinatieronde ligt in veel ziekenhuizen echter boven de 70%.

Bij vaccinatierondes tegen de normale seizoensgriep kwam in de voorgaande jaren slechts 25 tot 35% van het ziekenhuispersoneel opdagen. Gevreesd werd dat ook nu veel personeel van ziekenhuizen zich niet zou laten inenten.

In veel ziekenhuizen zijn alleen medewerkers die direct contact hebben met patienten opgeroepen voor de prikken. In het Spaarneziekenhuis in Hoofddorp werden 1850 medewerkers opgeroepen. Daarvan gaven 1000 medewerkers gehoor aan de oproep.

Nog eens 250 medewerkers waren al door hun huisarts ingeënt, omdat ze zelf tot een risicogroep behoren. Daarmee is bijna 70% van het personeel gevaccineerd. Op de intensive care ligt de opkomst nog hoger, daar liet 87% van het personeel zich inenten.

In Nijmegen was zowel in het UMC Radboud als het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis de belangstelling voor een prik groot. Respectievelijk 87% en 89% van het personeel in die ziekenhuizen liet zich inenten. Ook het Amsterdamse AMC en VU ziekenhuis scoren met 80% en 77% hoog.
Medisch Spectrum Twente zit daar met een opkomst van 62,5% iets onder. In het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven was de bereidwilligheid voor vaccinatie aanzienlijk kleiner, 54% van het personeel dat direct met patienten werkt liet zich inenten.

Een aantal ziekenhuizen heeft alle medewerkers uitgenodigd voor de vaccinatie, dus ook kantoorpersoneel dat geen contacten met patienten heeft. Ook onder hen is de vaccinatiebereidheid klaarblijkelijk groot. In het LUMC in Leiden liet 79% van het personeelsbestand zich vaccineren, in het Tilburgse Twee Steden Ziekenhuis zo’n 75%.

Ook het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis nodigde alle medewerkers uit. Daar gaf ’zo’n 57% van de medewerkers gehoor aan de oproep.
Vanaf volgende week kunnen ziekenhuismedewerkers zich melden voor de tweede prik tegen de Mexicaanse griep.

bron: rtl

Reacties
Reactie: (Piet Kladzo)
28-11-2009, 11:07
Ik werd in 1968 door mijn toenmalige werkgever ingeënt tegen de "gewone griep" en heb voor het eerst in 2008 weer eens griep gehad; blijkbaar zijn dat soort vaccins op de toekomst voorbereid.
Vwb de entingen tegen de Mex.griep ben ik het wel metMexicaantje eens dat het laat is. met geld verdienen heeft dat m.i. echter weinig te maken, eerder kies ik voor het plausible "ontwikkelen van het vaccin". dat dat lang duurt is op zich ook weer logisch met een x-aantal fabrikanten die proberen het wiel uit te vinden. Ieder voor zich moeten ze een virusje zien te isoleren om hun oplossing daarop los te laten. Wellicht heeft het "gewone griepvaccin" van 2009 dusdanig gewerkt dat de Mex.griep zo mild verloopt.

Reactie: (Sonja)
28-11-2009, 10:42
Ik ga wel naar een ander ziekenhuis, waar het personeel meer verantwoordelijkheidsgevoel heeft naar haar patiënten toe.
Ga niet naar een ziekenhuis om door haar personeel besmet te worden.

Reactie: (mexicaantje)
28-11-2009, 09:21
De griep is een milde griep zo blijkt en al weer op zijn retour, de eerste prik kwam al erg laat en de tweede moet ik nog krijgen. Wat een kloojoos die dat zo hebben in geschat, zal wel met heel veel geld te maken hebben en een groepje heeft er heel goed aan verdiend. Zoals Den Haag regeerd zo heeft men dit ook gedaan, ondeskundige maloten.

Reactie: (Weeking)
27-11-2009, 23:48
Helft van het personeel? dat zou ik niet masaal noemen.