Meer mogelijkheden winkels en horeca binnenstad

ingevoerd op 24-10-2005

Een actuele en moderne planologische regeling biedt meer houvast om de ontwikkelingen in de binnenstad in goede banen te leiden. Daarom heeft de gemeente Hoorn in 2004 besloten om voor de hele binnenstad een nieuw bestemmingsplan op te stellen, dat de twaalf huidige bestemmingsplannen gaat vervangen. Vooruitlopend hierop heeft de gemeente een aantal keuzes met uitgangspunten geformuleerd in de Kadernota bestemmingsplan Hoorn-Binnenstad. Deze kadernota gaat vanaf 24 november de inspraak in.
 
Het nieuwe bestemmingsplan voor de binnenstad omvat het gebied van het Beschermd Stadsgezicht Hoorn (hierbij gaat het om de hele binnenstad binnen de singels) tot aan de waterlijn van het Hoornse Hop, inclusief Schouwburg het Park. Het vervangt twaalf huidige bestemmingsplannen. Omdat het merendeel van deze bestemmingsplannen jaren oud is, moeten bouwaanvragen doorgaans aparte en langdurige procedures doorlopen. De binnenstad is voortdurend onderhevig aan veranderingen. Eén bestemmingsplan maakt het mogelijk hier sneller op in te spelen.

Stimulans
Het bestemmingsplan moet een stimulans zijn voor de ontwikkeling van de binnenstad. De Hoornse binnenstad heeft niet alleen een historisch waardevol stadsgezicht; ook bewoners, ondernemers, toeristen en uitgaanspubliek hebben zo hun eigen wensen. De vele functies die de binnenstad heeft, moeten zich op eigentijdse wijze kunnen ontwikkelen. Het bestemmingsplan stuurt die ontwikkelingen door de bestemming van de gronden vast te leggen. Daar horen voorschriften en een plankaart bij. Met als belangrijkste uitgangspunten dat het bestemmingsplan de belangrijke waarden van het Beschermd Stadsgezicht Hoorn ondersteunt, de economische functie versterkt en mogelijkheden biedt om de woonfunctie uit te breiden.
Het gemeentelijk beleid is erop gericht de binnenstad economisch gezien een sterkere positie te laten innemen. Dat kan door de detailhandel en de horeca meer ruimte bieden voor een gezonde marktontwikkeling en kwaliteitsverbetering. Grotere winkels, kleine speciaalzaken en een goed horeca-aanbod moeten zo hun eigen plaats verwerven in de binnenstad. Tegelijkertijd moet er aandacht zijn voor het wonen, om de levendigheid te vergroten.

Beschermd Stadsgezicht
Hoorn heeft een binnenstad van bijzondere cultuurhistorische waarde. Een waarde die in de loop van eeuwen is ontstaan en steeds aan het veranderen is. Het beleid van de gemeente is erop gericht om deze cultuurhistorische waarde te beschermen zonder gewenste ontwikkelingen in de weg te staan. Dat gebeurde onder meer via de aanwijzing tot Beschermd Stadsgezicht en het aanwijzen van veel panden als rijks- of gemeentelijk monument, dan wel als beeldbepalend pand.
Het nieuwe bestemmingsplan zet dit beleid voort. Op een aantal locaties zal het samenvoegen van panden onder voorwaarden mogelijk zijn. Hierbij geldt als voorwaarde dat de individualiteit van de panden herkenbaar moet blijven. Ook moet er sprake zijn van een aantoonbaar functionele noodzaak, waarbij het doorgaans gaat om een commercieel belang van winkels en horeca. Samenvoeging wordt toegestaan tot een maximum van 600 m2 commerciële vloeroppervlakte op de begane grond van de te samenvoegen panden.

Winkelen en wonen
Het bestemmingsplan gaat niet alleen over gebouwen, maar ook over de functies in die gebouwen. Ter versterking van het winkelen richt het plan zich onder andere op een geconcentreerd en aantrekkelijk hoofdwinkelcircuit in het ‘kleine winkelrondje’ (Grote Noord, Nieuwsteeg, Gouw en Gedempte Turfhaven) en een ruimer vestigingsmilieu voor detailhandel, diensten en ondersteunende horeca en ambachtelijke bedrijven in de uitlopers van het centrum. Om het wonen te bevorderen, staat het plan in het centrumgebied bovenwonen zo veel mogelijk toe.

Horeca
Bureau HTC heeft de horeca in Hoorn doorgelicht op sterke en zwakke punten. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat het aanbod zich niet erg onderscheidt, weinig aantrekkelijk is en niet goed aansluit op de vraag. Er zijn wel kansen voor horeca aanwezig. De gemeente gaat invulling geven aan een integraal nieuw horecabeleid. Het bestemmingsplan dient als sturend element voor het horecavestigingsbeleid in de binnenstad. Bovendien maakt het plan het mogelijk in te spelen op gewenste ontwikkelingen.

Inspraak
De kadernota komt aan de orde in de commissie Stadsontwikkeling en Leefomgeving van 1 november aanstaande. Daarna vindt op 15 november behandeling plaats in de gemeenteraad. Van 24 november 2005 tot en met 4 januari 2006 ligt de kadernota ter inzage. Tijdens deze periode is er mogelijkheid om te reageren. Vervolgens wordt een inspraakverslag gemaakt en vindt behandeling plaats in de commissie en de gemeenteraad. Daarna gaat het opstellen van het nieuwe bestemmingsplan van start.

Reacties
Reactie: (Daniël)
25-10-2005, 10:45
Vooral op de groet oost is er inderdaad ruimte genoeg voor wat gezellige terrasjes en kroegjes maar ik denk niet dat ik daar lekker rustig zou kunnen zitten,te denken valt aan het ontbreken van een zonnetje (wat wel lekker is natuurlijk als je daar zit met je icetea of spa blauw) eerder denk ik dat het niet zal werken omdat je nu al bijkans een longprobleem oploopt met al die rondjes rijdende auto’s met hun schreeuwende radio’s en dito uitlaten. Het idee is wel uit te voeren maar dan zal toch de binnenstad afgesloten moeten worden om van de roode steen en het kerkplein een groot terras te maken..maarja,we weten uit eerdere pogingen dat dat een utopie blijkt te zijn..

Reactie: (Jannes)
24-10-2005, 17:30
Meer ruimte? Meer publiek ! Tuurlijk gezellig met al die politie en uitsmijters, die de hele avond staan te wachten tot er iemand scheef loopt op de rodesteen.
Helemaal Top de Rode steen.
Nee gaat niet lukken.
HOORN IS NAAR DE KLOTEN NIET MEER TE REDDEN.