Hoorn krijgt geld voor hulpverlening aan gezinnen

ingevoerd op 27-10-2005

In 2005, 2006 en 2007 krijgt de gemeente Hoorn van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in totaal 300.000 euro voor hulpverlening aan gezinnen. De gemeente zal een groot deel van dit geld inzetten voor intensieve begeleiding aan gezinnen met meerdere complexe problemen. Het project ‘Helpende Hand’ dat bureau Jeugdzorg nu uitvoert in de Grote Waal zal vanaf volgend jaar ook worden uitgevoerd in overige wijken. Een ander deel van het geld zal worden gebruikt voor de versterking van buurtnetwerken. In een buurtnetwerk werken verschillende instanties samen om problemen in gezinnen vroegtijdig te signaleren en aan te pakken. Daarmee moet worden voorkomen dat problemen escaleren en gezinnen (uiteindelijk) intensieve begeleiding via projecten als ‘Helpende Hand’ nodig hebben.
 
Hulpverlening gezinnen
Bureau Jeugdzorg voert in de wijk Grote Waal het project ‘Helpende Hand’ uit. Het project bestaat uit het begeleiden van allochtone gezinnen met meerdere complexe problemen die van grote invloed zijn op de ontwikkeling van de kinderen in die gezinnen. Doel van de begeleiding is dat de gezinnen weer in staat zijn zelfstandig of met inschakeling van reguliere hulpverlening hun huishouding te kunnen runnen en de kinderen een goede basis te geven voor hun verdere ontwikkeling. Er wordt praktische hulp geboden in het “runnen” van een gezin op gebieden als financiën, werk, school, dagbesteding, huiswerk maken, contacten met buurt en instanties. Het project heeft tot nu toe in totaal tien gezinnen gemiddeld een jaar lang intensief begeleid. Al deze gezinnen zijn inmiddels zelf in staat om een stabiel gezinsleven te behouden.

‘Helpende Hand’ werd gefinancierd uit een project voor allochtone jongeren dat in 2005 is afgerond. De subsidie van het ministerie van VWS maakt het mogelijk om het project in de Grote Waal voort te zetten. Door de positieve resultaten in deze wijk, zal de gemeente dit project ook in andere delen van de stad gaan uitvoeren. Ook zal ze de doelgroep uitbreiden en naast allochtone ook autochtone gezinnen begeleiding bieden.

Buurtnetwerken 0-12 jarigen
De gemeente streeft ernaar om problemen in gezinnen vroegtijdig te signaleren en aan te pakken. Daarmee moet worden voorkomen dat problemen escaleren en gezinnen (uiteindelijk) intensieve begeleiding via projecten als ‘Helpende Hand’ nodig hebben. Een deel van het geld zal dan ook gebruikt worden om, naast het buurtnetwerk in de Grote Waal, ook buurtnetwerken in de wijken Kersenboogerd, Risdam-Noord en Hoorn-Noord/ Venenlaankwartier/ Centrum op te zetten of te reactiveren. Een buurtnetwerk 0-12 jarigen bestaat uit beroepskrachten en instellingen die werken met kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders. Ze werken samen om problemen van kinderen vroegtijdig te signaleren en deze in onderling overleg aan te pakken. In de gemeente Hoorn werken onder coördinatie van Stichting Netwerk bureau Jeugdzorg, GGD, Algemeen Maatschappelijk Werk, Omring West-Friesland, politie, scholen en peuterspeelzalen samen.