Sterflats op gemeentelijke monumentenlijst

19-1-2010

HOORN - Het college van burgemeester en wethouders van Hoorn heeft de Sterflats in de Grote Waal op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. De drie flats en bijbehorende rijen drive-inwoningen zijn van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde. Hiermee zijn de gebouwen beschermd en moet de eigenaar toestemming vragen aan de gemeente voordat hij de panden mag veranderen. Onder bewoners van de flats was grote onrust ontstaan omdat eigenaar IntermarisHoeksteen de flats mogelijk wilde slopen.
 
De Sterflats aan de Astronautenweg dateren uit 1969-1972. De flats waren onderdeel van een experimenteel woningbouwproject waarvoor de gemeente het initiatief heeft genomen. De stervorm en woningtypen weken in die tijd af van wat doorgaans werd gebouwd. Het experiment leidde tot 184 maisonnettes, 132 flats en 30 drive-inwoningen. IntermarisHoeksteen is de eigenaar van de Sterflats en de (voormalige) drive-inwoningen.

Bewoonbaar
”Met de plaatsing op de monumentenlijst willen we dat deze 346 woningen die zo kenmerkend zijn voor de skyline van Hoorn behouden blijven. Het is natuurlijk erg belangrijk dat de monumenten ook in de toekomst bewoonbaar zijn. Daarom is het voor de eigenaar mogelijk de flats te renoveren”, aldus wethouder Cilia van Weel. Als de eigenaar de panden wil wijzigen moet hij eerst toestemming vragen aan de gemeente. Bij renovatieplannen is er de voorwaarde dat ze met respect voor de bestaande architectuur worden opgesteld.

Kwalitatief hoogwaardig
De Commissie voor Monumenten en Welstand heeft het college geadviseerd om de panden Astronautenweg 21-366 op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. In het advies van de commissie staat dat het om een grootschalig woningbouwcomplex gaat dat kwalitatief hoogwaardig en grotendeels gaaf bewaard is gebleven.

De woningen zijn gebouwd in de stijl van het functionalisme. Dit is een internationale bouwtrant waarbij het ontwerp gebaseerd is op een analyse van de functies van het gebouw. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan de toetreding van licht en lucht en gebruik gemaakt van onder andere moderne materialen, blokvormen en platte daken. Bij de Sterflats is dit terug te zien in de balkons, blokvormen en het gebruik van glas en beton. Daarnaast zijn de flats ook van grote stedenbouwkundige waarde. In de skyline van Hoorn vormen zij een tegenhanger van de oude torens in het centrum, zoals de Grote Kerk. Vanaf het Markermeer zijn de Sterflats beeldbepalend voor Hoorn.

Eigenaar IntermarisHoeksteen heeft nog de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen deze beslissing van het college.

Reacties
Reactie: (Joke)
21-1-2010, 16:26
@ J.P. Coen, ja beste J.P het gaat om Frits Nieuwenhuizen,deze bioscoop ondernemer met duidelijke kennis van zaken werd een aantal jaren geleden "te jong"bevonden.
Gisteravond is dit luid en duidelijk gezegd tijdens het winterdebat in de Kersenboogerd.
Van Es was in de zaal aanwezig, heeft e.e.a. niet tegengesproken.
@Nomens Nescio, wat de SP betreft, ook die waren gisteren bij het debat aanwezig, inhoudelijk voegde ze niets toe slechts wat algemeenheden, niets concreets.De beide heren blonken uit door hun complete onkunde op het gebied van Hoornse zaken.De jonge man die samen met mij in het forum zat brulde de zaal in "dat iedereen toch wel eens lekker ladderzat in de kroeg wilde hangen"een concreet standpunt ten aanzien van de toegangstijd werd ook hier niet gegeven. Ja als je daarop en daarmee beleid moet formuleren zie ik de toekomst voor Hoorn somber in.
Maar het laatste woord is aan de kiezer op 3 maart!

Reactie: (Nomens Nescio)
21-1-2010, 15:06
We zijn het ’’dus’’ eens over een aantal politieke zaken @Joke, zoals de Sterflats, de toegangsstop horeca en het Oostereiland. Over dat laatste zou het wenselijk zijn om, net als in Amsterdam met de N/Z-lijn gebeurd is, een raadsenquête te houden. stoppen kan je het niet meer, het wordt, net als die N/Z-lijn, gezien de ’’grote belangen’’ van deze of gene, gewoon afgebouwd.
Laat ik mijn gedachten gaan over de a.s. collegevorming, zie ik VOCHoorn en Tonnaer wel samen in een college optrekken, eventueel met D66 o.l.v. Helling erbij, gedoogd verder door HB en HSP indien die twee mogen terugkomen
van de kiezer. De SP doet waarschijnlijk niet mee in het nieuwe college, want blijkens een reactie onder een ander topic zou deze partij de toegangsstop van 24.00 uur wél steunen.

Reactie: (J.P. Coen)
21-1-2010, 13:54
@ Joke. Begrijp ik dat onze bioscoopwethouder Van Es de eigenaar van Filmpaleis CineMagnus in Schagen “ongeschikt” achtte? De exploitant van het complex met, gerekend naar het aantal inwoners van de vestigingsplaats, de hoogste bezettingsgraad van Nederland? De ondernemer die met 3D films en een goede horeca scoort? De man die inmiddels ook op Texel een bioscopencomplex exploiteert? Deze Frits Nieuwenhuizen uit Schagen, die nu ook nog een groot filmcomplex met 8 zalen in Hoofddorp gaat runnen, deze man was volgens onze Blauwe Berg-wethouder “ongeschikt” en is de deur gewezen? Hij is nu ook nog hoofdsponsor van de wegklassieker ‘Hel van het Noorden’ geworden. Nee, zo’n man gun je de ‘Hel van Hoorn’ niet…

Hoorn, dispereert niet!

Reactie: (Joke van der Meij)
21-1-2010, 13:28
@ J.P.Coen, helemaal waar!
Tijdens de speciale themavergadering op 11 juni 2009 over de eventuele sloop van een aantal woonblokken van de Steflats mocht ik namens VOCHoorn het woord doen.De ontwerper van de Sterflats, architect ir. Hans Gelderblom hield een zeer overtuigend betoog over de architectonische samenhang en dat je deze niet moet gaan verbreken door sloop. Naast het architectonisch belang stelde ik dat er een goede verhouding moet zijn tussen sociale woningbouw en de duurdere sector. Dit vanwege het feit dat Intermaris van plan was(is) om op de plaats van de gesloopte flats apartementen in de dure sector te bouwen. Wij vinden dat ook mensen die minder te besteden hebben recht hebben om mooi te wonen (denk daarbij aan het fantastische uitzicht van één van de flats over het IJsselmeer).
Daarnaast noemde ik ook het feit dat de woningstichting huurders jarenlang heeft voorgehouden en beloofd dat er een drastische renovatie zou plaatsvinden. Aan nieuwe huurders die grote investeringen in hun huis hadden gedaan was niet verteld dat hun huis gesloopt zou gaan worden.
De directeur van de woningstichting trok het boetekleed aan, bekende dat de communicatie tussen huurders en woningstichting niet goed was gegaan en beloofde beterschap.
Een aantal partijen, waaronder mijn partij VOCHoorn en de door u genoemde partijen, Tonnaer,HB.HSP en D66, vertrouwde de zaak toch niet helemaal en dienden gezamenlijk tijdens de raadsvergadering op 17 juni een motie in met het verzoek om de Sterflats op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen in de hoop hiermee sloop te kunnen voorkomen.
Wethouder Van Es vond dit echter helemaal niet nodig, de collegepartijen dus ook niet (want ja zo werkt dat).
Kunt u zich voorstellen hoe ik mij voelde toen ik verleden week bij nijn raadsstukken het besluit van het college las: "Sterflats geplaatst op gemeentelijke monumentenlijst", ik viel bijna van mijn stoel van verbazing, ongelofelijk wat hier gebeurd. De motie verwerpen en dan nu vlak voor de verkiezingen aankomen met dit besluit.
@Nomens Nescio,ja het liefst praat de PvdA niet over het Oostereiland, daar werd gisteren tijdens het debat in de Kersenboogerd naar gevraagd. Piet Bruins reageerde alsof hij door een wesp was gestoken. Door iemand uit de zaal werd het project Oostereiland,vergelijken met de Amsterdamse Noord/Zuid lijn, ja en dat mag je van de PvdA natuurlijk niet doen! En waarom hebben we nog steeds geen bioscoop? Een stad met 70.000 inwoners! De ondernemer die met zeer veel succes een bioscoop heeft op Texel en de Mega biscoop in Schagen waar zelfs films in 3D worden vertoond, werd zo hoorde ik gisteren, door Van Es "ongeschikt"bevonden. De ondernemer was te jong, daar had men geen vertrouwen in.Is toch ook niet "te filmen".
En ja de toegangsstop daar wil dit college het liefst ook niets over horen.
Werd gisteravond tijdens het debat ook genoemd .Mijn partij is tegen deze toegansstop en persoonlijk ben ik ook absoluut tegenstander van deze betutteling,ik word potverd... van de zomer om 23.30 met mijn Spaatje rood van een terras af gedonderd! Natuurlijk heb ik het gisteren dan ook genoemd: VOCHoorn was tegen,is tegen en blijft tegen!
Het zal u niet verbazen dat ik erg veel bijval kreeg en..... niet alleen van de aanwezige jongeren!
Maar ik dwaal af van het onderwerp, Sterflats op de monumentenlijst. Voor de huurders waarschijnlijk een geruststelling en dat vind ik belangrijk,echter de manier waarop dit college handelt krijgt van mij geen waardering.

Reactie: (Wim)
21-1-2010, 11:45
Cilia is aan het pronken met andermans veren, tja je zal wat moeten als je zelf in de politieke rui bent.

Reactie: (rich)
19-1-2010, 23:52
mijn maakt niks uit als me huis maar niet uit hoef en velen anderen

Reactie: (Qwartje)
19-1-2010, 23:18
@Oberon

O. Dan wordt het wat jou betreft Hoorns Belang, VOCH of Fractie Tonnaer, Daniël.

Reactie: (Nomens Nescio)
19-1-2010, 23:10
Sja, de PvdA moet toch wát melden als ’’succes’’? @J.P.Coen
Ze kan moeilijk aankomen met het "gat van Van Es"(Oostereiland),
de toegangsstop voor de horeca en het feit dat er -ondanks beloften- nog steeds geen bioscoop is.
En dat ze (fractie)Tonnaer-één der initiatiefnemers voor de plaatsing- ook hebben geloosd, vergeet ze gemakshalve ook maar!

Reactie: (Oberon)
19-1-2010, 23:08
Ik dispereer zeker niet! mijn kezue staat al (bijna) vast en zal zeker geen stem zijn voor de gevestigde "orde" in Hoorn...

3 maart zal een wederopstanding betekenen van mensen die wel nadenken over wat men in deze stad wil en niet klakkeloos achter een (landelijke) kleur aan lopen..

Reactie: (J. P. Coen)
19-1-2010, 23:04
Fractie Tonnaer, Hoorns Belang, Hoornse Senioren Partij, Fractie De Meij, D66 en VOCHoorn dienden op 17 juni 2009 een motie in met het verzoek om de Sterflats op de Gemeentelijke Monumentenlijst te plaatsen….

Dat verzoek werd door B&W ontraden en door de Collegepartijen niet gesteund…

Twee maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen zet het College de Sterflats op de …. Gemeentelijke Monumentenlijst…

Dispereert niet!

Reactie: (rich)
19-1-2010, 18:09
heel mooi