Wethouder: ”desnoods bioscoop zonder hotel”

”financiering bioscoop geen probleem”

HOORN - Het lijkt PvdA-wethouder Van Es met de verkiezingen in aantocht nu toch wat heet onder de voeten te worden. Hij wil aan het eind van de maand duidelijkheid van Van der Valk over de bouw van een hotel met bioscoop op de Blauwe Berg. Anders is de kans groot dat de bioscoop op zichzelf komt te staan.

Dit meldt het NHD: Wethouder Van Es zei dit tijdens een PvdA bijeenkomst voor de wijken Risdam-Zuid en Nieuwe Steen. Vier jaar geleden sloten de gemeente Hoorn, de Hermans Groep en de BAM, waarin een realisatieplicht was opgenomen voor een bioscoop en een dansgelegenheid. Een hotel was gewenst, maar niet verplicht. De twee voorzieningen zouden er binnen vijf jaar moeten zijn. ,,Wanneer ik die duidelijkheid niet krijg, dan kom ik in overleg met het college met nadere voorstellen’’, zegt Van Es. Dat zou kunnen betekenen dat er een ’alleenstaande’ bioscoop komt te staan. Volgens Van Es lijkt het geen probleem voor een bioscoop de financiering rond te krijgen, terwijl dat voor een hotel wel problematisch is.
 
Opmerkelijk is dat in het verleden geen relatie bestond tussen een hotel en de komst van een bioscoop naar de Blauwe Berg. Deze combinatie is door de projectontwikkelaar ingebracht en door het College hartelijk omarmd. De wethouder lijkt nu in te zien dat de combinatie ook nadelen kan hebben.

In de stad Hoorn zorgt het ontbreken van een bioscoop voor steeds meer irritatie. Men moet nu al jaren naar Heerhugowaard, Schagen of Purmerend of naar het Filmhuis Hoorn. Overigens is de succesvolle exploitant van de bioscoop in o.a. Schagen eerder door de wethouder als niet geschikt bestempeld.

Op de site van de gemeente is men nog heel positief:
”In het zuidelijke deel van de Blauwe Berg komt een bioscoop gecombineerd met een hotel. De bioscoop heeft (maximaal) zeven zalen en wordt ook gebruikt als congrescentrum. Het hotel bevat zo’n 168 kamers en heeft een maximale hoogte van zo’n 55 meter.”
Opvallend is deze tekst op www.hoorn.nl : ”De bioscoop, het hotel en de woningen zullen op zijn vroegst eind 2010 gereed zijn. De definitieve plannen voor het dans- en partycentrum zijn nog niet ingediend.

Op de site van de projectontwikkelaar is men ook nog steeds positief maar lijken de woningen inmiddels het belangrijkste te zijn. Wel is op de recent vernieuwde site www.deblauweberg-hoorn.nl te lezen: ”Midden in het woonplan komt er een groot openbaar park en wordt in de aardewal, die tegen de A7 aanligt, een hotel, een bioscoop en een dans- en partycentrum gerealiseerd.”
Ronduit komisch is deze tekst op de pagina ”Omgeving” naast een foto van De Waag: UITGAAN. Een beetje theaterliefhebber komt in Hoorn ruimschoots aan zijn of haar trekken. U heeft de keuze uit Schouwburg Het Park, Het Pakhuis of Het Filmhuis Hoorn
 
Recent werd bekend dat IntermarisHoeksteen 151 van de geplande 222 woningen op de Blauwe Berg heeft gekocht.

Reacties
Reactie: (kees de greeuw)
25-1-2010, 06:19
ga dit liedje, a.s, dinsdagavond zingen vooraf gaande aan de gemeenteraad
we zijn toch niet vergeten dat de vvd en d66 henk hansen en athur herling in de vorige periode ook mede verantwoordelijk waren voor de huidige situatie op de blauweberg kritische vragen heb ik maar weinig gehoord van meneer van hilten en mevr bakker uit de opositie achter het rugbyveld en de tennisbaan heeft het college nog steeds geen geluidwerende voorziening gepland ook geen geluidsscherm om het geluid te vermidderen voor de bewoners langs hetr keern, we zijn hiermee al 10 jaar bezich en nu laat de pwn van zich horen, vanwege de hoofdwaterleiding, als de raadsfracties zich wat eerder zich hadden verdiept in de marerie van de grond op de blauweberg had men kunnen weten dat dit gedeelte van de voormalige polder westerkoggeland ook zeer drassig is en waterrijk het hoogheemraadsxhap heeft biet voor niets ge eisd dat er meer waterbeging moet komen in de zuidwest hoek, wat binnenkort alle bomen die er nog staan bij de rotonde zal doen verdwijnen, waar blijft groenlinks trouvens
als U de inspraak reacties leest van ons uit 2003 en 2006 leest u dat wij het college toe al hebben gewaarschuwd tegen verstening en het verdwijnen van groen op de blauweberg ooo wat zijn we blij met de regiseur van Es in de afgelopen jaren,,, hij en piet bruyns hebben zich nog nooit in onze buurt laten zien en al was er telefonich contact als wij weer op een onvolkomenheid hadden gewezen, dan was hert piet bruyns die meteen naar de krant wist te gaan om te vertellen dat de pvda weer vragen aan het college ging stellen die vervolgens ook niets op loste om de leefomgeving te verbeteren

Reactie: (Qwartje)
24-1-2010, 22:51
@Lucas

Mooie Annie M. G.-rap, Lucas. Zet het op YouTube middels een Tonnaer-filmpje. Maar wijzig dan ‘Jacky’ in de mogelijk meer aansprekende shamename ‘Jakkes’.

Reactie: (Lucas)
24-1-2010, 21:27
Op de wijze van ¨Dikkertje Dap¨:

En Jack van Es
Ging op de fles
Want er zal geen disco komen
Na het zagen van de bomen
Dag disco!
Zei Jack van Es
Weet je wat er wel zal komen
Dure huizen zonder bomen

´t Is toch niet waar
Zei ´t Hoornse volk
Jacky Jacky Jacky een roze wolk...

Reactie: (Nomens Nescio)
23-1-2010, 23:24
De (afgebrande) bioscoop op de Grote Noord @cerie, had m.. direct herbouwd moeten worden. Of -daar is ook bij de PvdA sprake van geweest gevestigs moeten worden in de NZH/Connexxion-garage bij het station.
Maar ja, voor het (belangrijke) onderhoud door TSH van de Connexxionbussen heeft én de PvdA én Hoorn een centrale locatie aan zich laten ontglippen.
Enfin: It’s no use crying over spilt milk.

Reactie: (cerie)
23-1-2010, 22:24
Waar,waar komt de bioscoop in Hoorn dan koop ik alvast kaartjes voor een top film .

Reactie: (Nomens Nescio)
23-1-2010, 18:39
@Wim,de krant is nimmer actueel. Wanneer het nieuws, al dan niet voor de druk in India klaargemaakt, eindelijk voor je ligt, lees je oud nieuws!

Reactie: (Henk)
23-1-2010, 12:18
Stop maar met deze flauwekul! Dit wordt helemaal niets.

Bioscoop op de Vale Hen, hotel er naast, parkeren onder de grond.

Probleem opgelost. Hoe haal je het in je hoofd om te denken dat er ook maar een exploitant in de wereld is te vinden, die werkelijk op een volkomen ruk-locatie alleen een bioscoop gaat bouwen. Ook zeker sinds 2000 niet meer buiten geweest!

Reactie: (Wim)
23-1-2010, 12:13
@QWARTJE, met je eens hoor !
Zou het journaille van het NHD trouwens ook wel eens naar hoorngids.nl su(r)ffen ?
Dan kunnen ze jouw zeer leerzame en nuttige verhaal in de praktijk gaan brengen. Want verslaggeven moet moet je ter plaatse doen, dan pas ben je actueel.

Reactie: (kees de greeuw)
23-1-2010, 07:51
wat heeft jack bereik in die jaren dat hij wethouder is geen disco geen bioscoop geen geluidswal, alleen maar woningbouw en kantoren op de blauweberg
afspraak is afspraak was de leuze bij de vorige verkiezingen in 2006
daardoor heeft de jeugd massaal op hem gestemd t;is te hopen dat de kiezers ingaan zien dat jack alleen maar voor de projeckontwikkelaars aan het werk geweest is.
wat dat betreft kan hij zo overlopen naar de vvd of voch
het grote probleem is dat men op het stadhuis ook geen goede contracten met deze projecktontwikkelaar kan opstellen
er zou eerst een bioscoop komen en dan de huizen, net als met de mediamarktm waare in het contract ook niet duidelijk staat dat de mediamarkt de toegangsweg bij praxxis moet opknappen breek deze fouten de gemeente nu op.
wat we nodig hebben is een nieuwe gemeenteraad, die het college en de amtenaren bij dit soort projecten eens goed gaat controleren
d;r hebben de afgelopen jaren heel wat fractie en raadsleden liggen te slapen
/wie duft er nu nog vragen te stellen over de komst van de mediamarkt en over het afsluiten van keern noord?

Reactie: (Qwartje)
23-1-2010, 02:50
@Wim

Het volgende, Wim, denk ik te weten over de totstandkoming van Het Noordhollands Dagblad, in bijzonder de editie Dagblad voor West-Friesland.

Het zich ‘journalist’ achtende personeelsbestandje verzamelt zich des ochtends ten kantore en vergadert tot 11.30 uur koffieleutend over de agenda voor de pagina’s van morgenochtend. Daarna lunchen. Vervolgens rijdt een roming reporter naar een interview-afspraak met iemand die gisteren zijn hondje onder een vlierboom in de tuin heeft begraven, en gaat een andere starreporter een wat verlaat gesprek voor de zaterdag-editie aan met Tim Knol. Voor het overige komt niemand op straat. Waarom zouden ze? Via hun kompjoeter valt zàt nieuws binnen te halen.

Het meeste ‘nieuws’ komt van gemeentelijke websites en die van beweeglijke politieke partijen. Waar vandaan kan niet rotten: tekst is tekst. Braaf overgetyped. Soms nog even van vlees en bloed voorzien middels een telefonisch binnengehengeld citaatje van een voorlichter of zelfs burgemeester(!) die dan nooit iets zegt, maar altijd ‘stelt’. Voorbeeldje: “De heer Baas”, stelt Jeanet Yankers, woordvoerster voor de burgemeester van Enkhuizen., “wil in dezen niet met u praten.” So hé! Nieuws!

Dan is het lenigies-an 16.30 uur geworden, en dus tijd om op de kompjoeter de pagina’s voor morgenochtend van layout-codes te voorzien en naar daaro te seinen. Dat is een tijdrovend sjouwtje. Anderhalf jaar geleden kon dat nog gewoon naar de moederdrukkerij in Alkmaar, maar nu gaan die codes eerst naar India. Daar zitten NHD-doorgeleerde Indiërs, en hullie doen alles voor heel weinig roepies. In Alkmaar staat deswegen een compleet ingerichte zaal voor pagina-opmakers leeg te zijn.

Je Sufferdje, beste Wim, je Sufferdje wordt van hoofdletters, vet en cursief voorzien in India. Dat kost tijd. En vaak nòg meer tijd vanwege communicatie-perikelen. Maar godlof hebben de plaatselijke redacteuren gezorgd voor een portefeuille van hun rechter pagina 1-oortje ‘In 60 seconden’. Een dagelijks rubriekje waarin ze huiselijke besognes etaleren. Zoals daar zijn: een te vroeg uitvallende kerstboom, luizen op het koppie van een kleinkind, de ingegroeide nagel van een jubelteen. Dat alles gelardeerd met het konterfeitsel van het ingekookte hoofdje van de sinds midden-jaren 70 aan zijn/haar bureau verkleefde redacteur c.q –trice. Geronto-geleuter.

Geen wonder dat het dode bomenblaadje vaak overmorgen komt met het nieuws van vandaag, en gisteren al de te vroeg gedicteerde quotes van Heren Wethouders afdrukt die ze vanmiddag gaan uitspreken.

Ga de straat op, Wim. Daar ligt het nieuws. Gratis.



Reactie: (Jeroen)
23-1-2010, 01:23
Die disco en dat hotel zijn niet zo belangrijk. Zelfs een jeugdherberg die ooit in Hoorn zat in het zeeverkenningsgebouw is verdwenen. Het gaat om de bioscoop. Een wethouder mag geen enkele marktpartij afwijzen, dus daar vliegt Shaggie van Es sowieso al uit de bocht. We zijn een vrij land. Als ik een bioscoop wil beginnen in een stad, dan maakt het niet uit of ik de eerste ben of de twintigste. Ga ik over de kop, dan is dat mijn zaak. Daarnaast staat er maximaal zeven zalen? Wat is dat voor dictatuur! Als de beste borst er zevenenzeventig wil bouwen, en er is plek, dan moet hij 77 zalen kunnen bouwen. Van Es: je bent te laat voor de les. Verschrikkelijke vent!

Reactie: (Nomens Nescio)
22-1-2010, 22:58
Ik denk @Joke (te 20:02) dat de vraag stellen hem beantwoorden is. Bij een ander topic gaf je al aan dat e.e.a. was georganiseerd door de PvdA als een wijkbijeenkomst.
Ik kan me voorstellen dat een journalist die deze politici kent bij het zien van de gehele ’’top’’
meteen denkt aan een partijbijeenkomst van de PvdA en dat ook in het verslag laat doorklinken. Zó komen misverstanden in de kleine wereld van Hoorn: Politici doen dat zelf!
Wat ik over de bioscoop niet begrjp is waarom de bioscoop op de Grote Nord na de brand niet direct is herbouwd!Ware dat, met geld van de verzekering gelijk gebeurd, hadden we nu waarschijnlijk geen bioscoopprobleem gehad, alleen nog een "discoprobleem".

Reactie: (Wim)
22-1-2010, 22:57
Ja @Joke, je hebt volkomen gelijk.
Het NHD behoort inderdaad neutraal en objectief het nieuws te brengen.
Daarom komt het NHD nu natuurlijk bij al die andere Hoornse partijen langs voor een verslag!...Denk ik.

Reactie: (Sarah)
22-1-2010, 20:08
Lijkt mij dat deze wethouder wel erg laat bepaalde zaken inziet.
Hij zadelt een nieuw college straks wel op met grote problemen.
Lekker typje die Van Es.

Reactie: (Joke)
22-1-2010, 20:02
@ inderdaad Sebastiaan, wij hadden dit woensdag al gehoord, ook dat Van Es de biscoop exploitant die het heel goed doet in Schagen en op Texel, Frits Nieuwenhuizen, heeft afgewezen. Nou ja dat zei Van Es zelf niet maar iemand uit het publiek die zeer goed op de hoogte was.De kop welke door de redactie van Hoorngids boven het artikel is geplaatst lijkt mij helemaal waar, de grond wordt, met de verkiezingen in aantocht, misschien wat heet onder de schoenen van Jack van Es en partijgenoten.
We kennen de PvdA slogan: Beloofd is beloofd.Ja en dat moet je dan toch nog even op de valreep waarmaken.
Maar waarom doet een journalist van het NHD in hun krant verslag van een PvdA bijeenkomst?
Doe het NHD dat ook voor andere partijen?

Reactie: (Nomens Nescio)
22-1-2010, 20:01
Jack is lijstduwer van de PvdA en zal daarom proberen de rode belofte ons ’’spelen’’ te geven in willen lossen. Maar dat kan, net als met het Oostereiland, ook weer financiéle gevolgen hebben, omdat het in grote haast gebeurt. En een tweede ’’gat van Van Es’’ kan Hoorn niet dragen. jack en de zijnen hadden er op moeten staan de voorzieningen(zoals de bioscoop)
in het woningbouwplan vast te zetten.

Reactie: (Wim Mul)
22-1-2010, 19:09
Die bioscoopexploitant die het zo uitstekend doet in Schagen is eerst succesvol begonnen op Texel
en weet bioscopen rendabel te maken én te houden.
Dat zou dus een zeer goede keuze voor Hoorn. Niet afwijzen maar alsnog die fout herstellen en met hem gaan praten !

Reactie: (Sebastiaan)
22-1-2010, 18:19
Het NHD is een dag te laat: als het Dagblad een journalist had gestuurd naar het Winterdebat in de Kersenboogerd, hadden ze Jack van Es dit daar ook al kunnen horen zeggen. Alsmede een slag om de arm wat betreft de discotheek, die komt er misschien ook niet...