Cilia, bedankt!

COLUMN

COLUMN

HOORN – “Cilia, bedankt!” Het klinkt als een lied, misschien moeten we het met Carnaval ook wel gaan zingen. Beste wethouder Gladheidsbestrijding van Hoorn, bedankt voor deze ‘vrije dag’! Mijn vrouw is gisteren op straat uitgegleden, liep een hersenschudding op, lag de hele dag noodgedwongen plat en daarom heb ik vandaag op onze kleine gepast. Een echt vrije dag was het dus niet want onze prachtige dochter van bijna 2 jaar houdt je wel bezig.

Maar terug naar gisteren. Mijn vrouw brengt de oppaskinderen naar de basisschool vlakbij ons huis in de Kersenboogerd. Enkele honderden meters slechts, maar in onze stad ook honderden kansen om onderuit te gaan. Gelukkig zat ons kind in de wandelwagen en vielen de andere kindertjes niet, maar mijn vrouw gleed bij het oversteken van de straat uit en smakte met haar achterhoofd op de stenen. Terwijl ze dus enkele dagen geleden bewust al schoenen had gekocht met profielen van hier tot De Hulk. Nadat ze de oppaskinderen toch nog op school had afgeleverd, stuurde ze mij een SMS-je. Ik las hem tijdens een vergadering en ging zo snel mogelijk naar huis. Ze lag al op bed, onze kleine naast haar. Afgelopen nacht moest ze meerdere malen overgeven. Ze had barstende koppijn en kon de pijnstillers niet binnen houden. Een duidelijk geval van hersenschudding. Ik wilde dan ook het liefst met haar naar het ziekenhuis of de dokter, maar mijn vrouw niet. Ze is een taaie. Overigens weet ik ook wel dat de dokter in zo’n geval alleen maar veel rust kan adviseren.

Ik ben de eerste die toegeeft dat geen enkele overheid ons ijs- en sneeuwvrije straten kan garanderen. Ook weet ik dat dit voor Hollandse begrippen een pittige en lange winter is. En zelfs als er geen ijs of sneeuw ligt, kan iemand toch nog uitglijden, zelfs als alle trotoirtegels goed zouden liggen! Maaaarrrr… Ik heb nog niemand gesproken die het idee heeft dat ons gemeentebestuur er alles aan heeft gedaan om ons zo veilig mogelijk deze winter door te lozen! En ook elders in het land wordt geklaagd, is gebrek aan zout, maar ik heb toch wel van veel mensen gehoord dat het buiten onze stadsgrenzen beter geregeld was. En al googlend ben ik nog geen wethouder tegen gekomen die klaagde over een ‘zwarte zoutmarkt’ met extreem hoge prijzen. Alleen jij, beste Cilia, doet dat wel en wringt je volgens mij in de gekste bochten (kijk uit, het is glad) om te verklaren waarom het (bijna) overal in Hoorn de afgelopen weken blijkbaar glad moest zijn en blijven.

En Cilia, speel ik nu op de persoon? Ja, want jij bent altijd de eerste die roept dat de inwoners (en politici) van Hoorn geen kritiek op de uitvoerders/ambtenaren mogen hebben! Dus tot hen kan ik mij niet richten en zij hebben ongetwijfeld hun best gedaan binnen de mogelijkheden die ze hadden. En inderdaad, als wethouder ben jij eindverantwoordelijk. Overigens knippen jullie, burgemeester en wethouders, graag lintjes door, gaan bij jarige oudjes op visite, openen wegen, slaan palen, etc. En altijd wordt dit goede nieuws van een persbericht van jullie afdeling Voorlichting voorzien en zijn fotografen van harte welkom. Dus, bij slecht nieuws, mag je ook in schijnwerpers staan. En dien je als wethouder dat te accepteren en beterschap te beloven. Of nog liever te zorgen dat wij, inwoners en bezoekers van Hoorn, niet meer ‘op onze bek gaan’…

Mede namens mijn vrouw, die nog steeds met hoofdpijn op bed ligt, wens ik je veel wijsheid en mededogen toe. Bedankt, Cilia!

Reacties
Reactie: (Mark)
5-2-2010, 22:58
@ Freek, Qwartje en ik hebben dit ook al opgemerkt naar @ Sjaak.
Inderdaad wat je zegt "simpele ziel"hij leest niet goed maar reageert in het wilde weg.
Niets van aantrekken, er zijn mensen op deze site die wel goed kunnen lezen.

Reactie: (Nomens Nescio)
5-2-2010, 22:41
Peper? @Lucas.Strooi maar zout in de wonden van PvdA en Cilia!

Reactie: (Lucas)
5-2-2010, 21:47
Het wordt zo echt een zouteloze gemeenteraadsverkiezingscampagne...

Meer peper in hun reet a.u.b.

Reactie: (Freek)
5-2-2010, 16:16
@ Sjaak.

Woon in dan in Schellinkhout?
Lees de zin nog een : "Fietste laatst vanuit Schellinkhout naar mijn woning in Hoorn Kersenboogerd."

Simpele ziel !!!

Reactie: (Sebastiaan)
5-2-2010, 15:29
Tijdens de winter van 2004-2005 lag er relatief veel sneeuw in een korte tijd. Toen werden er ook opmerkingen gemaakt over het strooibeleid, onder andere in de Overleggen Leefbaarheid (ik kan me herinneren dat tegen de zomer het onderwerp via de notul;en nog een keer terug kwam. Vanuit de ouderenbonden en ik meen ook de seniorenpartij (was Tinie Molema toen al politek actief?) werd er in ieder geval gepleit voor het sneeuwvrij maken van de omgeving van ouderenhuisvesting. Er werd toen ook nieuw strooibeleid geformuleerd. Maar zoals zo vaak in Hoorn bij het onderhoud van de openbare ruimte: geen beheersplan, geen evaluatiemoment, etc. Zie tevens het rapport van de Algemene Rekenkamer over het beheer van de openbare ruimte in Hoorn. Of is het wanbeheer? In ieder geval: Cilia van Weel zei in een interview in de krant, ik meen na de tweede sneeuwperiode, dat er een degelijk strooibeleid is: inclusief doorgaande fietsroutes, en in de omgeving van ouderenwooncomplexen. Welnu: ik heb de strooiwagens wel zien rijden over fietspaden, maar gedeelten waar paaltjes stonden, konden ze niet bestrooien (geen sleutel mee). Pas na de vierde sneeuwperiode het persbericht: er worden paaltjes verwijderd op de fietspaden om de zoutstrooiers toegang te verlenen en hun werk te kunnen doen. In de omgeving van ouderenhuisvesting heb ik ze niet gezien. Medewerkers (vrijwilligers) van het Wozoco Betsy Perk heb ik steeds opnieuw een pad door de sneeuw zien vegen van het Wozoco naar het winkelcentrum, en ook in de omgeving van De Boogerd (Prieel) werd door medewerkers zelf geveegd. Ik denk daarom dat een goede evaluatie zeker op zijn plaats is. Want de medewerkers worden ook maar gestuurd, door de beleidsmakers en het stadhuismanagement. Ik weet nog wel dat toen Peter van der Vliet nog chef was van "groen & reiniging" in de Kersenboogerd bepaalde zaken veel beter gingen. Jammer dat hij weg is, misschien kan hij nog eens een cursus geven aan de nieuwe managers bij Groen & Reiniging, hoe dingen wèl geregeld moeten worden...

Reactie: (gerard)
5-2-2010, 09:08
Overigens heb ik sterk het vermoeden dat Hoorn niet zo stevig bijgedragen heeft aan de 152.000 ton in plaats van 70.000 ton. Dat is meer Rijkswaterstaat op de snelwegen geweest (op één dag A7 uitgezonderd), en verder hebben gemeenten als Drechterland en Stede Broec een forse bijdrage geleverd. Daar wordt dan ook niet geklaagd.

Reactie: (gerard)
5-2-2010, 09:05
1) Het is dom om de zoutvoorraad op een gemiddelde winter te baseren. We baseren de hoogte van de dijken ook niet op de gemiddelde waterhoogte. Je zoutvoorraad zou gebaseerd moeten zijn op bijv. een winter die eens in de 20 jaar voorkomt.

2) Wie zo dol is op cijfers, zou ook moeten weten dat de belastingen in Hoorn al lager zijn dan in heel veel andere gemeenten. Hoe zo dus geld terug? Ik heb liever dat dat geld nuttig besteed wordt, bijvoorbeeld aan een degelijk strooibeleid. Dat heeft Hoorn niet; Hoorn heeft niet eens een eigen zoutdepot, maar haalt het zout bij het waterschap.

Reactie: (Qwartje)
5-2-2010, 03:59
@Jeroen

Indrukwekkend college. Dank.

Reactie: (Jeroen)
5-2-2010, 02:33
In een normale hele winter strooit de overheid, zo wil een krantenartikel elders op het wereldwijde web, ongeveer 70.000 ton zout. Deze halve winter heeft men, tot nu toe, 152.000 ton moeten strooien. Dat het zout nu op rantsoen is, lijkt hiermee verklaard. En nu mag het inderdaad erop lijken dat de overheid haar burgers behoort te beschermen tegen welk gevaar dan ook, maar dit zie je niet aankomen. De matrozen van de VOC klaagden ook niet tegen de kapitein (neem ik aan) dat scheurbuik voorzien had moeten worden, omdat dit op elk schip, zo wil de romantische overlevering, voorkwam.

Dit neemt echter niet weg dat mevrouw Van Weel niet de portemonnee had moeten trekken. Als je een stad gemolesteerd achter laat, met mede dank aan de Partij van de Afgezakten, laat dan in ieder geval je burgers niet letterlijk op hun bek gaan. Natúúrlijk, Nederlanders zijn een zeurvolk geworden doordat alles voor hen gedaan wordt. Wij verzekeren ons voor van alles en nog wat, de overheid heeft altijd schuld. Ga daar eens om komen in Siberië, waar de overheid je letterlijk in de kou laat staan en je in die vriesgrond je eigen bonen moet doppen. Dat zijn wel echte mannen, die men daar kweekt. Zelfs kinderen moeten in de vrieskou door de sneeuw rollen om weerstand te kweken. Maar wij in Nederland betalen ervoor om niet in dat soort toestanden te belanden.

Mevrouw Van Weel, geef ons waar wij voor betalen. En zo niet, prima. Maar verlaag dan subiet de belastingen, opdat ik daarmee mijn eigen zout kan inkopen en u niet hoef aan te kijken als ik, of mijn familie, eveneens met een hersenschudding in het ziekenhuis belandt.

Reactie: (Qwartje)
5-2-2010, 01:12
@Sjaak

Dit is wèl terecht @Sjaak. Mark Mark’s words. Je hebt, zoals een paar anderen hier onder, niet de moeite genomen om de column te lezen. Je leest de reacties, en reageert daar op. Terwijl je ‘dus’ niet eens weet waaròp je reageert.

Je bent hier, letterlijk, de Sjaak.

Reactie: (Mark)
4-2-2010, 22:15
@ Sjaak goed lezen aub! Freek schrijft dat hij van Schellinkhout TERUG fiets naar zijn woning in Hoorn. Beetje fatsoenlijk blijven graag.

Reactie: (Wim Mul)
4-2-2010, 20:14
@Kees nou toch! De fractie Tonnaer heeft het zout aangeboden voor algemeen gebruik en heeft slechts 1 kilootje van de 100 gestrooid. De rest ligt in het stadhuis bij de ingang. Het had dus idd voor de Koepoortsweg spoorwegovergang gebruikt kunnen worden. We hebben het niet geweten anders hadden we daar heus ook wel gestrooid hoor.

Reactie: (sjaak)
4-2-2010, 14:42
Freek, blijf lekker in Schellinkhout!! je betaalt hier ook geen OZB en maakt wel gebruik van onze voorzieningen....dus geen recht om te zeiken en jammeren...

Reactie: (Freek)
4-2-2010, 14:11
Fietste laatst vanuit Schellinkhout naar mijn woning in Hoorn Kersenboogerd. De enige keren dat ik normaal kon fietsen was in Schellinkhout zelf en ik mijn eigen schoongemaakte steeg..

Schandalig gemeente Hoorn !!!

Reactie: (kees de greeuw)
4-2-2010, 06:52
foto in de krant, fractie tonnaer strooit zout voor de deur van het gemeentehuis,
ik maar denken dat iedereen zijn eiogenstraatje moet schoon houden.
deze fractie had er beter aangedaan om het schaarse zout, bv te strooien op de spoorwegovergang bij de koepootsweg, zodat fietsers deze drukke oversteek veilig kunnen oversteken,
maar tegenwoordig is alles geoorloofd om de voorpagina van de krant te halen

zeker verkiezingstijd.....

Reactie: (sam)
4-2-2010, 00:03
“Wij hebben aan onze zorgplicht voldaan.”

Dat maken de inwoners van Hoorn nog wel even uit.......dus

Reactie: (Qwartje)
3-2-2010, 22:45
“…wens ik je veel wijsheid en mededogen toe. Bedankt, Cilia!”

Aldus besluit deze aanklacht tegen de Vrouw met het Gladde Gezicht. De term ‘mededogen’ blijft haken. Het begrip is met name zeer geliefd onder Boeddhisten. Laten we het er op houden dat we hier spreken over een afstandelijke vorm van medelijden.

Ooit constateerde iemand, die mijn gram had gewekt, enigszins rethorisch: “Je zult wel woedend op me zijn.” Ik antwoordde: “Het is erger. Ik heb medelijden met je. Medelijden vanwege het feit dat je bent wie je bent.”

De Man van de Gevallen Vrouw richt zich hier boven met een even ingehouden als onverholen woede tot de wethouder die verantwoordelijk is voor de portefeuille Verkeer. In haar geval kun je rustig spreken van de portefeuille Verkeerd. Met de ernstige glijpartij van zijn echtgenote als speerpunt, spreekt hij haar aan op alle gevallen van gevallenen die rechtstreeks te herleiden zijn tot de spiegelgladde infrastructuur waarmee alle Hoornaren en Horinezen nu al wekenlang te kampen hebben.

“De gemeente”, zegt wethouder Cilia van Weel-Niesten, “is niet aansprakelijk. Wij hebben aan onze zorgplicht voldaan.”

Krasse uitspraak. Alsmede kil. Killer van inhoud dan het buiten ooit zal worden. En voorts nog glad. Aalglad weg glibberend voor elke - juridische - verantwoordelijkheid.

Moet zo’n ijzige tante, wier binnenkomst de thermostaat onmiddellijk een opvlieger bezorgt, eigenlijk nog wel mededogen worden toegewenst? Ik ga daar in mee onder het strikte voorbehoud dat zulks uitsluitend wordt bedoeld in de zin zoals ik dat in de derde alinea van deze reactie verwoord.

En die ‘wijsheid’ dan? Ach, ik denk dat dat er sardonisch werd bijgetikt. Het i.q. van dergelijke medemensen laat zich simpel berekenen door de wortel te trekken uit hun schoenmaat. Meer valt er niet bij te wensen, zoals de kapper ook je haar niet langer kan knippen.

Ik wens de echtgenote van de columnist een voorspoedig herstel toe.

Reactie: (Wim)
3-2-2010, 22:30
Ik wens uw vrouw van harte beterschap toe, laat ze het heel kalm aan doen, anders blijft ze later terugkerende hoofdpijn houden. U reageert terecht nogal bitter. Ga in ieder geval stemmen al is het maar om eens iets te veranderen in Hoorn. Ik weet wel op welke partij u niet gaat stemmen, ha. Sterkte toegewenst hoor !

Reactie: (jan)
3-2-2010, 21:23
Alsof er uberhaupt een politicus, lokaal of landelijk is die ergens verantwoordelijkheid voor neemt, nee verantwoordelijk zijn is voor de burgers, niet voor de bestuurders. Overigens veel sterkte voor de schrijver van deze column toegewenst met het herstel van zijn vrouw.