Verkiezingscampagne in Hoorn feller en duurder dan ooit.

Hoornse campagnes kosten samen mogelijk zo’n € 130.000,-

HOORN – Niet eerder beleefde Hoorn zo’n intensieve campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Er spelen dan ook enkele aansprekende thema’s een hoofdrol en de partijen gebruiken steeds meer media en dus budgetten om de kiezer te bereiken en aan te spreken. Zelfs de allergrootste billboards, Twitter, Google advertenties en promotie-auto’s en –fietsen werden deze maal ingezet. Ook waren de campagnebudgetten groter dan ooit met uitschieters van € 30.000,-.

Woensdag mag u in uw stad Hoorn stemmen en dit kan weinig mensen zijn ontgaan. Misschien ontving u recent nog wel een mailtje of kaartje van een kandidaatsraadslid? Of werd u een flyer op de markt in de hand geduwd. Of lag er onder uw bierglas een viltje van een fractie. Of stond er een bord voor het huis van het raadslid in spé. Of zag u van verschillende partijen de mega-billboards langs de Provinciale Weg of de kleinere versies rond de lantaarnpalen.

Afgaande op de uitingen die Hoorngids heeft gesignaleerd de afgelopen maanden schatten wij de campagnebudgetten van de Hoornse politieke partijen als volgt in:

PvdA   € 25.000,-
VOC Hoorn  € 30.000,-
CDA   € 15.000,-
GroenLinks  € 8.000,-
VVD   € 12.000,-
Hoornse Seniorenpartij € 2.000,-
D66   € 10.000,-
Hoorns Belang € 2.000,-
Fractie Tonnaer € 20.000,-
SP   € 4.000,-

Partij Mutter   € 20.000,- (doet niet mee aan verkiezingen, maar posters (”No Shut”) waren goed aanwezig...)

Nogmaals, dit zijn inschattingen van Hoorngids.nl In ieder geval is duidelijk dat er veel meer campagnegeld, totaal zo’n € 130.000,-, is gebruikt dan bij vorige gemeenteraadsverkiezingen. Vooral paginagrote advertenties, IM’s (advertenties op redactionele pagina’s) en grote billboards hakken bij de grote partijen in het budget.

Hoe heeft u de campagne in Hoorn ervaren? Heeft het uw keuze makkelijker gemaakt? Reageer hieronder.

Reacties
Reactie: (Kick van de Vooren)
3-3-2010, 23:43
Redactie, u heeft een keurige inschatting gemaakt van de campagnekosten. Hoorns Belang wil niet geheimzinnig doen over het totale bedrag, dus kan ik u melden dat onze campagne welgeteld 1.400 euro heeft gekost. Ook hier hebben wij op de kleintjes gelet.

Reactie: (Kiezer)
3-3-2010, 18:54
Campagne? In Hoorn?
Champagne zullen ze bedoelen (in het stadhuis).

Reactie: (Joke)
3-3-2010, 15:21
@ Gerard, dank je voor je sympathie betuiging!

@ Sebastiaan, prima foto, dank je voor de moeite en natuurlijk ook bedankt dat je mij schaart bij de "leuke creatieve mensen".
Nu de uitslagen afwachten, ik heb al begrepen dat de opkomst laag is, jammer!

Groet,
Joke

Reactie: (Sebastiaan)
3-3-2010, 13:39
@ Joke: ik heb even naar de redactie een foto gemaild van een "nieuw" verkiezingsbord. Hoop dat je tevreden bent. Hoewel ik dat bord van vier jaar geleden ook wel leuk vond ;-)

Ik hoop dat je veel voorkeurstemmen krijgt, ik heb je in een pro-GL mail naar mijn kennissen en vrienden genoemd in het lijstje "leuke en creatieve mensen" op andere lijsten In één adem met Toon van de Wijdeven, Paul Klöters en Martien Schurink. Géén slecht gezelschap toch? :-)

Reactie: (gerard)
3-3-2010, 12:20
@joke: bedankt voor je reactie.

nogmaals: ik beodelde niet te zeggen dat VOC Hoorn iets verkeerds doet. Je moet als partij alleen voorkomen dat je de schijn tegenkrijgt. Dat de horeca campage voert en een voorkeur heeft, is prima. Maar als je als partij je logo beschikbaar stelt, kan dat alweer verkeerd overkomen.

Verder wilde ik er vooral op doelen dat die door de redactie geschatte bedragen me erg hoog overkomen.

@joke, mijn sympathie heb je, en ik hoop dat je veel stemmen krijgt.

Reactie: (Joke)
3-3-2010, 12:19
@ Lucas, ach als je VOCHoorn alleen als "horecapartij" ziet en niet een de moeite hebt genomen om onze speerpunten, onze visie en onze standpunten te lezen dan denk ik dat je inderdaad beter op een andere partij kunt stemmen. Je bent zo te lezen snel om door het appeltje van Groen Links of door Femke Halsema of beiden!
Nogal een verschil eerst D66 of Tonnaer en dan nu Groen Links @ Qwartje,een ietwat vreemde wissel van Lucas. Of @ Lucas gewoon propaganda voor Groen Links waar je toch al van plan was op te gaan stemmen!
Veel succes aan alle partijen en
vriendelijke groet,
Joke van der Meij
VOCHoorn

Reactie: (Qwartje)
3-3-2010, 12:09
@Lucas

De heer Kramer, @Lucas-de-zwever, nam op het laatste nippertje een verkeerde wissel. Dat lijk jij nu ook te doen.

Reactie: (Lucas)
3-3-2010, 12:03
Even snel voor de lunchpauze...

@ allen: vanmorgen op station Kersenboogerd blij verrast door een aardige meneer met een krentebolletje van de VOC Hoorn (meneer Van Diepen blijkens zijn foldertje) en raadslid Kusters van GroenLinks met een appeltje. Het foldertje van de PvdA heb ik beleefd geweigerd. Wel krantje mee van GroenLinks, en daarin interessante dingen gelezen. Een leuk tweegesprek met kandidaat raadsleden Patricia Kusters en Samir Bashara. Volgens mij heb ik die Bashara ook al eens eerder gezien, was dat niet in de Driestuiveropera, vorig jaar in ’t Park?

In ieder geval naar mijn vrouw geSMS’t dat ze inderdaad namens mij nu op GroenLinks moet stemmen, i.p.v. Tonnaer of D66. Zij was - als lid van de fanclub van Femke - al voornemens om GroenLinks te stemmen.

Tja, onze zoon is vanwege zijn studie net verhuisd naar Amsterdam, maar die gaat hier op Maarten van Poelgeest stemmen...

@ Joke: nog even, ik twijfel of de horeca-campagne echt veel effect heeft. Tegenover de stemmen die op jullie als horecapartijen worden uitgebracht, zijn er genoeg andere kiezers in Hoorn die zich er aan ergeren. Mede daarom stem ik alsnog niet op Roger Tonnaer, ook al vind ik hem en velen in zijn partij sympathiek. Maar jullie hebben dat punt van het toegangsuur gewoon iets teveel uitgemolken, zonder dat andere kwesties goed in beeld kwamen. Schreeuwers hebben minder resultaat, kijk maar naar Sven Kramer, die zei met drie medailles terug te komen, en het werd er maar één!

E0en groet vanuit Amsterdam!

Reactie: (Joke)
3-3-2010, 11:40
@ Redactie,mag ik u er even op attent maken dat u wel een hele oude foto van een verkiezingsbord toont. Zal ik even een nieuwe maken? Zo gebeurt hoor, u zegt het maar!
@ Gerard, @Nozem heeft gelijk de fractieleden van VOCHoorn hebben 4 jaar gespaard voor de campagne, 6 leden 4 jaar, 1 wethouder 3 jaar, wij , de nieuwe kandidaten leveren ook een financiële bijdrage. Daarnaast hebben we binnen onze club ook nog mensen die ontwerpen kunnen maken,een website kunnen bouwen, (en bijhouden ik ben daar één van) scherp drukwerk kunnen inkopen en dan kom je erg ver hoor!
Ik heb mijn flyers zelf rondgebracht, geholpen door broer en schoonzus. Mijn mede kandidaten hebben het ook op dergelijke manier gedaan, dus geen portokosten of bezorgkosten. Wij hebben geen giften ontvangen van wie dan ook!
Wat de VVD doet en hoe ze het doen weet ik niet, daarvoor moet je bij deze partij zelf zijn.
Wat de "No Shut"campagne betreft dat is een initiatief geweest van, in eerste instantie "Dostrece"en later door andere horecaondernemers overgenomen.
Overigens wordt niet alleen VOCHoorn genoemd maar ook: Tonnaer VVD en Hoorns Belang, SP.
Dus hoezo beste @ Gerard is deze aktie twijfelachtig? de 5 door mij genoemde partijen profiteren natuurlijk van deze campagne maar wij hebben daar en dat wil ik nadrukkelijk stellen, niet om gevraagd. We ervaren het wel als ondersteuning in onze strijd om de toegangstijd terug te draaien.
De "No Shut"campagne is net als VOCHoorn, volkomen zuiver.
En @ Gerard we hebben niets te verbergen,de advertentie waar je op doelt (destijds) is door VOCHoorn zelf betaald, je mag het nagaan in onze boeken.
De zaak is destijds om diverse redenen volkomen uit de hand gelopen,als je precies wilt weten hoe het zit neem dan via onze site contact met me op.
Wat de conclusie van het BING rapport betreft daarvan denk ik: Wie betaalt, bepaalt!
Vriendelijke groet,
Joke van der Meij
VOCHoorn

Reactie: (NOZEM)
3-3-2010, 08:56
@Gerard, je bent weer tendentieus bezig met nu weer het verhaal over No Shut!!Elke ondernemer of particulier, mag toch zijn of haar voorkeur laten blijken.Wat vindt je van de lokale(landelijke) partijen die pronken met hun landelijke politici!!??Het verhaal van Martin Mutter heeft nog altijd het de conclusie van "SCHIJN" richting VOCHoorn. Als er wellicht een andere onderzoeker was geweest, was wellicht de conclusie anders geweest(zie het onderzoek van Zalm door zowel DNB als AFM).Tenslotte vermeld ik nog dat ook de afgetreden wethouder zijn bijdrage heeft gedaan conform de afspraak. Gerard, sterkte en wijsheid met jouw keuze. Met groet

Reactie: (gerard)
3-3-2010, 00:04
Overigens @nozem: VOC Hoorn profiteert toch ook van de No Shut campagne van het bedrijfsleven?
Ook inhoudelijk prima, maar ook wel weer politiek twijfelachtig qua financiering.

Reactie: (gerard)
2-3-2010, 23:55
@nozem: ik weet alleen dat VVD en VOC Hoorn vier jaar geleden geld kregen van een supermarkt. Ik zie nu dat VOC Hoorn weer voor een fors bedrag ingeschat wordt. En inderdaad lijken de bushoekjes en billboards me erg duur (duurder dan 30.000 euro). Met 6*1000 euro per raadslid en 100 leden red je dat niet, want ook de afgelopen 4 jaar heb ik advertenties gezien. Maar als NOZEM verklaard dat er geen giften van bedrijven zijn, geloof ik dat. Maar VOC Hoorn was ook niet te beroerd een advertentie door @martin mutter te laten betalen. Hoewel ik het daar inhoudelijk wel mee eens was, toch politiek gezien dubieus.

Maar om misverstanden te voorkomen: ik twijfel nog over mijn stem, en VOC Hoorn is kanshebber. Mede dankzij de eerlijke reacties van @joke.

Reactie: (NOZEM)
2-3-2010, 23:40
@gerard. Jouw opmerking over het budget van de VOCHoorn is wat tendentieus! Waarom niet ff op onderzoek uitgegaan om te vragen waar eea uit bekostigd wordt!?Elk raadslid draagt jaarlijks 1000,00 euro af voor deze activiteiten . Het rekensommetje zou je zelf ook kunnen maken. 6 raadsleden(4 jaar) etc.Voortaan ff goed laten informeren voordat je eea aan de "kaak" stelt.Daarnaast heeft de VOCHoorn ook nog een 100 tal leden die bijdragen door contributiebetalingen.

Reactie: (gerard)
2-3-2010, 23:23
@ martin: je bent ondernemer of niet... Partijen zijn vast niet zo scherp.

Reactie: (gerard)
2-3-2010, 23:21
Overigens: bij veel plakplaatsen zie ik dat juist de poster van PvdA en SP eraf gehaald (gesneden) zijn. Ook niet correct.

Reactie: (martin mutter)
2-3-2010, 23:21
@ redactie helaas voor jullie een nul teveel. Scherp inkopen!

Reactie: (gerard)
2-3-2010, 23:20
@wim: hear hear: succes hiermee, en een onfatsoenlijke partij (op lokaal niveau) hoort geen stemmen te krijgen.
Hoewel ik geen Tonnaer zal stemmen, succes morgen!

Reactie: (Wim Mul)
2-3-2010, 23:17
Vandaag ook weer SP posters die zij op de plak-plek van de Fractie Tonnaer (en andere partijen) hadden geplakt, moeten verwijderen of moeten wegplakken.
Met dit plakken is de SP zeer A-sociaal bezig, dit doet een fatsoenlijke partij niet. SP: respect voor je collega’s a.u.b. Hou het prudent zou onze burgervader zeggen.

Reactie: (gerard)
2-3-2010, 22:46
Waar is dit op gebaseerd? Als je als partij zelf je folders rondbrengt, is dat al goedkoper dan wanneer de post dat doet. Het verschil zie je als ontvanger niet.
En al die posters van de SP en de VOC Hoorn in de bushokjes kosten kapitalen. De SP redt dat niet met 4000 euro.
En de VVD wordt met landelijke tv-reclames ondersteunt. Hoe tel je dat?
Overigens wel een erg interessant artikel. Wordt echter nog interessanter als je je afvraagt of VVD en VOC Hoorn net als 4 jaar terug weer "gesponsord" zijn door bepaalde bedrijven.