Eigenaar Café Swaf verbaasd over geheimzinnigheid coalitie

18-4-2010

Door: Robert Vinkenborg

Hoorn – Hoorngids heeft al sinds gisteren contact met de betrokken politicus die een e-mail heeft gestuurd aan eigenaar Nico Danenberg van café Swaf. De betrokkene heeft tijd gevraagd om zich beraden op de ontstane situatie. Hoorngids wil de politicus zelf de gelegenheid geven zich bekend te maken en een toelichting te geven op de e-mail. Nu de mail (deels) openbaar is geworden, raakt de kwestie de hele coalitie.

Nico Danenberg van café Swaf heeft nooit de bedoeling gehad om de betrokken politicus in diskrediet te brengen: “Door alle geheimzinnigheid en druk uit de regio maak ik me grote zorgen of de politici wel doen wat ze beloven. Wordt de toegangstijd wel echt verruimd naar 01.00 uur? Ik weet nog hoe de avondklok twee jaar geleden onder grote druk en dreiging tot stand is gekomen. Ik herinner me nog die enorme donderpreek van de burgemeester. Die riep: ‘Schagen is ook om’, wat achteraf een leugen bleek. Van politici weet ik dat ze toen zwaar zijn gemangeld om voor de avondklok te stemmen. En als er dan nu zo geheimzinnig wordt gedaan en verkiezingsbeloften worden gebroken, ben ik bang dat het weer misgaat.”

Danenberg besloot zijn zorgen te uiten op het forum van Hoorngids en ontving daarop per e-mail de reactie van een gemeenteraadslid. Danenberg: “In die mail werd ik gerustgesteld. Toestanden zoals twee jaar geleden zouden niet meer voorkomen. Nou als een politicus mij dat meedeelt is daar toch niks geheim aan! Er stond ook niet onder: ‘geheim houden svp’. Omdat veel meer horecaondernemers ongerust zijn, vertel ik gewoon verder wat deze politicus mij heeft verteld. Wat is daar mis mee? Ik hou niet van stiekem gedoe. Als politici eerlijk zijn en echt de avondklok gaan verruimen, waarom dan al die geheimzinnigheid?”

Klik op onderstaande tag ’commotie’ om een verslag te lezen van een raadsvergadering van 20 december 2008:

Reacties
Reactie: (Frits)
19-4-2010, 16:00
Hoorngids heeft toch duidelijk een punt gemaakt. Het NHD meldt via hun site zojuist:

Dinsdag al discussie over toegangsuur cafés
Gepubliceerd op 19 april 2010, 15:25
Laatst bijgewerkt op 19 april 2010, 15:34
HOORN -
Sneller dan verwacht, namelijk dinsdagavond al, wordt in de Hoornse raadszaal gesproken over het verschuiven van het horeca-toegangsuur van 24 uur naar 1 uur. Dat besluit wordt vervolgens een week later genomen. ,,We gaan er nu toch al over praten, dan zal hopelijk de rust in Hoorn weerkeren’’, zegt D66’er Arthur Helling.


Helling verwijst onder meer naar de heftige discussie die zich afgelopen weekeinde op de website Hoorngids.nl afspeelde na het uitlekken van een mailtje over het toegangsuur dat VOC-fractievoorzitter Joke van der Meij naar caféhouder Nico Danenberg had gestuurd.
Op 26 maart maakte de nieuwe coalitie van Hoorn (VVD, VOC Hoorn, D66, Fractie Tonnaer en CDA) bekend dat het horeca-toegangsuur wordt verschoven van 24 uur naar 1 uur. Pas volgende week (27 april) is het raadsdebat hierover. De nieuwe coalitie dient dan een wijzigingsvoorstel in. Dinsdagavond is een zogenoemd kennismakingsdebat met de nieuwe gemeenteraad. Het was aanvankelijk niet de bedoeling dat het over het horeca-uur zou gaan, maar dat gebeurt nu toch. De Meij: ,,De stilte tussen het moment dat we bekendmaakten dat we naar 1 uur gaan en het geplande debat op 27 april is misschien wat lang. Het is goed om openheid van zaken te geven over het proces waarin we op 1 uur zijn gekomen.’’ Arthur Helling: ,,Je merkt dat niet iedereen de rust kan bewaren om het debat af te wachten.’’

Meer hierover in het Dagblad voor West-Friesland van dinsdag

Reactie: (Lucas)
19-4-2010, 13:16
In reactie op de column (bijdrage) van Robert Vinkenborg schreef Matthijs het volgende: "(...) VVD is groot geworden door de verrechtsing en bij gebrek aan PVV in de stad. Vandalen Betalen. Dat werk. Kijk maar naar de Hoornse uitslag bij de laatste landelijke verkiezingen." Overigens is de VOCH ook sterk in de PVV buurten van Hoorn. Zij hebben dus in dezelfde vijver van ontevredenheid gevist. De politici van VVD en VOCH dienen te beseffen dat zij niet slechts de ondernemersbelangen dienen te dienen, maar ook de ontevreden, klagende en wellicht (zie betoog Dirk Beemster elders) het egoïstische en materialistische volksdeel dat zich bedreigd voelt door de hangende Antillianen, de hoofddoekjes in Hoorn Noord en de almachtige projectontwikkelaars ( Blauwe Berg! Tuibrugbos!). Ook zou afgerekend worden met de oude politiek van achterkamertjes, zoals de PvdA die altijd heeft bedreven. Vervolgens kwam in een achterkamer ten stadhuize een Collegeprogramma tot stand met veel knip- en plakwerk, alsmede het compromis van 01:00 uur. Ik zal dinsdag 20 april met veel interesse luisteren naar Radio Hoorn om de betogen van de fractievoorzitters en Collegeleden, hoe zij tot bepaalde keuzen zijn gekomen. Waarna zij hopelijk niet terugkeren in de achterkamertjes om de Hoornse dorpspolitiek te bedrijven...

Reactie: (Forumvolger)
18-4-2010, 21:06
Het verloop van de vaderlandse voetbalcompetitie vond ik toch echt beduidend spannender, dan het gedoe hier over dit onderwerp. En nu ik het alleraardigste mailtje van Joke van der Meij heb kunnen lezen, is wat mij betreft de vraag nog steeds opportuun: waar hebben we het over? Daar waar Qwartje begrip heeft voor alle partijen, zeg ik, dat ik dat begrip niet heb. Wel voor Joke van der Meij, dat ze een geruststellend mailtje stuurde. Maar Nico Danenberg had het gewoon voor zichzelf moeten houden. Er staat ook niets spectaculairs in eigenlijk. En Robert Vinkenborg, ja, die verstaat de kunst wel om van een mug een olifant te maken en een verhaal in verschillende delen te produceren op dit forum, alsof we de onthulling van de eeuw hebben. Alsof we eindelijk weten wat er aan de hand is. Alsof we aan het lijntje worden gehouden en dat hij wel gaat vertellen hoe dat nu eigenlijk zit.
Robert, even een persoonlijk woord dan. Ik ben de menig toegedaan, dat je best wel leuke stukkies kan schrijven. Prima. Volhouden. En ik vind ook, dat je de kunst verstaat om deuren open te krijgen, die voor anderen gesloten blijven. Ook prima. Ook volhouden. Maar ga met die informatie net iets anders om dan Story of Privé. Verpak het anders. Ik weet het, je zult mijn advies niet ter harte nemen, jij gaat gewoon door, maar ik schrijf het je eigenlijk alleen maar, opdat je weet dat ik je niet standaard de grond in wil boren, maar naar eer en geweten een poging wil doen om je in alle opzichten serieus te nemen als je weer eens een bijdrage op dit forum hebt geleverd. Nu doe ik dat standaard met een korreltje zout.

Reactie: (Qwartje)
18-4-2010, 20:04
@Joke van der Meij

De tijden, mevrouw Van der Meij, dat ik een dergelijk attribuut droeg zijn vergleden. Maar anders had ik gezegd: “Petje af!”

U heeft er zeer goed aan gedaan om een abrupt einde te maken aan iets wat dreigde uit te groeien tot een vulkaanwolk in een vingerhoedje.

Intussen begrijp ik zowel u, als Nico Danenberg en Robert Vinkenborg. Alledrie hebben ze vanuit hun specifieke posities gelijk. Een gelijk, dat werd – en wordt – gedwarsboomd door een volstrekt onbegrijpelijke geheimzinnig-doenerij door het nieuw gekozen en ingezworen dagelijks gemeentebestuur.

Alles is voorafgaande aan 27 april openlijk bespreekbaar, behalve die vermaledijde avondklok. Een heet hangtaboe, zoals de vrije jongens Van Kooten en de Bie van De Tegenpartij dat zouden noemen.

De kaarten zijn geschud; iedereen weet hoe de hazen zullen lopen. Avondklokkenluider dr. G. Onno van Veldhuizen legt zich neer bij oprekking van de horeca-sluitingstijd tot 01.00 uur op vrijdag- en zaterdagavond. Daar wordt op 27 april een amendement over geformuleerd en aangenomen. Klaar. Waarom daar verder nog geheimzinnig over moet worden gedaan is bepaald niet alleen mij een raadsel. Omdat Hoorn daarmee het label ‘bestuurlijk onbetrouwbaar’ krijgt omgehangen? Tegenover wie? De regio? Waar de meeste dorpskroegen na 00.00 uur de achterdeur open houden?

Nee: ik vraag u hier geen uitsluitsel over. U hebt voldoende gedaan. Laat een ander dat karretje maar eens trekken. De doelmissende betutteling wordt ten halve gekeerd. De ambtelijke controle-instanties kunnen overgaan tot een gedoogperiode, zodat de maatregel per 30 april in kan gaan. Waarna iedereen zich met hernieuwde inzet kan opmaken voor de volgende, logische stap. Sluitingstijd terug naar 02.00 uur. Doodnormaal.

Reactie: (Joke van der Meij)
18-4-2010, 19:00
Beste Nico Danenberg en anderen.
Ook ik ben verbaasd over de commotie. Ik geloof je direct dat het nooit je bedoeling is geweest om mij in diskrediet te brengen.
Ik las op Hoorngids dat je bezorgd was en aangezien we Face Book vrienden zijn heb ik jou via Face Book een persoonlijke mail gezonden waarvan hieronder de exacte inhoud:
15 april om 12.00 uur
Hoi Nico, ik las je reactie op Hoorngids en je angst dat wij ( leden van de raad) weer net als 16 december 2008 onder druk gezet worden en de toegangstijd blijft zoals hij nu is 00.00 uur.
No Way! Het klopt dat er veel druk op ons wordt uitgeoefend vanuit de regio. De ene na de andere motie vliegt ons om de oren. We worden beschuldigt van het akkoord enz.enz.
Maar de coalitie heeft heel duidelijk en met elkaar en met de burgemeester van Hoorn afspraken gemaakt. Op 27 april wordt er door de coalitie een motie ingediend om de toegangstijd te wijzigen naar 01.00 uur. Burgemeester Van Veldhuizen gaat hierover niet dwars liggen dat is onze afspraak. Zo zijn we uiteindelijk ook op 01.00 uur gekomen met elkaar. )1.00 uur kan direct na 27 april in werking gezet worden zodat na hooguit 3 weken (ambtelijke termijn) de wijziging ingaat. Dat betekent eind mei 2010.
VVD en VOCHoorn hebben tijdens de coalitieonderhandelingen nog ingezet op 02.00 uur maar helaas kregen we geen meerderheid.
Maar wie weet wat de toekomst biedt. )1.00 uur is op dit moment al een verbetering ten opzichte van de belachelijke 00.00 uur
Maar echt Nico op 27 april geen toestanden als we eerder hebben meegemaakt!
Vriendelijke groet,
Joke van der Meij

Dit is de tekst welke ik volkomen ten goeder trouw aan Nico heb gezonden om hem gerust te stellen.
Hoorn, 18 april 2010
Joke van der Meij