INGEZONDEN BRIEF

ingevoerd op 4-11-2005

In het NHD van 2 november las ik met belangstelling een artikel over de (on)veiligheid in Hoorn. Burgemeester Veldhuizen vertelde in het artikel dat de politie steeds minder tijd heeft voor de burgers. Hij vroeg zich af of de inwoners van zijn gemeente bereid zouden zijn om een financiële bijdrage te leveren om de veiligheid te bevorderen. Veldhuizen zei dat met het instellen van toezichthouders, cameratoezicht  of het gebruik van particuliere bewakingsdiensten veel geld kosten.
 
Het antwoord is volmondig nee om de volgende reden.
De burgemeester is en blijft verantwoordelijk voor de openbare veiligheid in onze gemeente. Daarnaast ben ik van mening dat als het gemeentebestuur een groot bedrag beschikbaar stelt om het 650 jarige bestaan van Hoorn te bekostigen, dan moet het ook maar de buidel open trekken om investeringen toe doen als het gaat  om cameratoezicht of het inhuren van bewakingsdiensten. Het gemeentebestuur zou ook kunnen overwegen om de stadswachten te laten terugkeren.  Een andere mogelijkheid is om politieagenten in opleiding een stageplek te geven in een woonwijk waardoor de politieagenten praktijkervaring kunnen opdoen of je zet hun in op het politiebureau. De ervaren agenten zet je dan in voor de handhaving in de woonwijk, (alcoholverbod,winkel/woninginbraak en geluidsoverlast)..
 
Ik ben benieuwd of u het met ondergetekende eens bent dat de burger niet betaald voor de veilgheid.
 
K. Zwezereijn,
Een kritische inwoner van Hoorn

Reacties
Reactie: (Michelle)
9-11-2005, 09:22
Wat een dom geklets allemaal van die burgemeester. De stadsgenoten vinden onbeschoft verkeersgedrag, hondenpoep, troep op straat, hangjongeren het ergst.

Wat een luxe probleem. Je zou je moeten schamen dat je het zo goed hebt in dit land, dat je je over zulke kleine dingen zo erg op kunt winden.

Deze ergernissen zijn helemaal geen prioriteiten van de politie. Laat die zich bezig houden met de echte misdaad en er voor zorgen dat we veilig kunnen leven in Hoorn.

En al die jankerds die zich ondertussen druk maken over die kleine dingen zouden misschien eens bij zichzelf kunnen kijken of ze zelf geen overlast veroorzaken en misschien eens hun kinderen of andere jongeren in de straat op een normale manier even aanspreken als er iets is. Daar los je veel meer op dan meteen zo zielig de politie te gaan bellen. Jongeren zijn over het algemeen best redelijk en als jij normaal doet tegen ze en uitlegt waarom je ergens last van hebt, kun je het meeste bereiken.

Reactie: (Daniël)
6-11-2005, 12:58
Geachte burgemeester,als eerlijke burger van uw gemeente moet mij toch een zeer dringende vraag van het hart:bent u ’s avonds wel eens op straat dat u bijvoorbeeld de bus moet halen of op uw fiets door het risdammerhout in het donker,en bekruipt u dan geen gevoel van onveilgheid ?? En wat denkt u dat het doet met het gevoel van onveiligheid als u uw plannen ten uitvoer brengt,denkt u dat er dan ook nog meer mensen de straat opdurven? Ik weet niet waar u deze bezuinigingsmaatregel vandaan getoverd heeft maar kunt u mij vertellen wat het nut ervan is voor ons burgers??We zien al zo weinig blauw op straat,en nu gaat u juist op zo’n belangrijk punt van ons vragen of wij er aan mee willen betalen??Nee dus,we betalen al genoeg aan belastingen en als u en de uwe het nodig vinden een ander prestigeobject neer te zetten waar alleen de rijken straks gebruik van kunnen maken moet u niet raar opkijken,als er bij de volgende verkiezingen,geen spaan heel blijft van die corrupte ploeg die u om u heen verzameld hebt..

Reactie: (cruz)
5-11-2005, 11:30
Waar het om draait is geld. Wanneer ik zie hoe de gemeente Hoorn met andermans geld mooie zwier probeert te maken met een ongewenste ijsbaan, wanstaltig theater of een 650-jarig jublieum vieren ter ere van massamoordenaar J.P. Coen, word ik ziedend van woede. Besteed dat geld liever aan onze veiligheid i.p.v. over de balk te gooien en heb niet het lef te vragen of wij financieel willen bijdragen aan iets wat vanzelfsprekend zou moeten zijn.

Reactie: (redactie)
4-11-2005, 20:53
Bovenstaand Weblog is om technische redenen enigszins ingekort. De volledige versie leest u de gemeentelijke site www.hoorn.nl

Reactie: (redactie)
4-11-2005, 20:52
Dit is in de laatste WEBLOG van de burgemeester te lezen...

Blauwe kou...

U heeft het vast meegekregen: het kabinet wil de politie centraliseren. Wat is er aan de hand? Meer dan menig kamerlid en raadslid beseft. Dit stukje is dus ook voor hen.

Wat is er in de laatste jaren veranderd? We hebben de politie opgedragen zich meer te concentreren op donkerblauwe activiteiten. Niet meer de kleine criminaliteit, maar de grote. Geen “boefjes” maar “boeven vangen”. De criminaliteit globaliseert. Drugshandel, wapenhandel, vrouwenhandel en witwassen, financiële en computercriminaliteit zijn internationaal. Om over terrorisme maar te zwijgen. Al die ellende houdt zich niet aan landsgrenzen, laat staan aan de grenzen van de 25 politieregio’s. Bij ons is dat grof gezegd het gebied tussen Alkmaar, Den Helder en Hoorn: dertig gemeenten met samen 600.000 inwoners en zo’n 1.300 agenten.

Waar ergert u zich het meeste aan? Uw stadgenoten vinden onbeschoft verkeersgedrag, hondenpoep, troep op straat en hangjongeren het naarst. “Kleine ergernissen” heet dat in vaktermen. Maar, let op: ze komen wel het meeste voor en iedereen wordt er mee geconfronteerd. Dagelijks. Het vertrouwen win en verlies je als gemeente en politie dus daar. Is het niet zo dat de inbraak in het Westfries Museum – grote criminaliteit, boeven - minder bepaalt wat u van de politie denkt dan uw eigen “kleine” ervaringen? Kwamen ze snel toen u ze nodig had? Werd u goed geholpen na die inbraak? Om die “kleine” ervaringen van heel veel mensen gaat het uiteindelijk. Hoezeer de rechtsorde en de Haagse politieke orde (afrekenen!) ook door de grote zaken wordt geschokt. Het alziend oog van de nationale media concentreert zich hier en de werkelijkheid gaat daar te veel naar staan. Zo ziet u maar hoe het werkt.

Boeven of boefjes vangen? Een moeilijke keuze als je nooit genoeg agenten zult hebben. Een echtpaar in bed met een te klein dekentje; er ligt er altijd één slapeloos in de kou. Een tikkie tekort. Voorlopig trekt Den Haag het hardst. Ik vrees de nacht. Temeer omdat ze nog meer plannen heeft en dan komt echt de blauwe kou. Het handhavingsgat groeit.

De onrustbarende conclusie is dat het blauw op die plaatsen waar u Oom Agent het liefste ziet wel eens minder te zien zou kunnen zijn. Den Haag trekt naar boven (boeven vangen) en de gemeente zullen moeten investeren in boefjes vangen. Geld is er niet. Zeker nu de OZB voor een groot gedeelte is afgeschaft. Ik denk dat er met u goed te spreken zou zijn geweest om voor extra lokale veiligheid wat meer belasting te betalen. Dat dat niet kan is wel een heel “Andere Overheid” dan mijn partij D66 voor ogen had. De zeggenschap van mensen om samen te beslissen over veiligheidszaken dichtbij huis is er niet beter op geworden. Er is hoop. Over de reorganisatie van de politie staat niets in regeer- of paasakkoord. Hopelijk hoef ik mij niet te schamen. Aan de Hoornse politie zelf zal het niet liggen. Zij willen graag, maar kunnen niet altijd.


Met vriendelijke groet,

Onno van Veldhuizen,

19 oktober 2005