Subsidie voor kleurgebruik en kleurenonderzoek monumenten

30-6-2010

HOORN - De gemeente Hoorn wil eigenaren van monumenten stimuleren om hun pand de kleuren te geven die passen bij de architectuur daarvan en de periode waaruit het pand dateert. Daarmee worden de individuele karakters van de gevels benadrukt en ontstaat er een gevarieerder straatbeeld. De gemeente Hoorn heeft een subsidieregeling die de kosten voor kleuronderzoek in combinatie met een schildersbeurt kan vergoeden.

Momenteel zijn in Hoorn veel algemene kleurstellingen op buitengevels, kozijnen, ramen en deuren. Voor de ramen vooral groen en crème-geel voor de kozijnen en goten. Op zich bestaat er geen bezwaar tegen deze kleuren, maar hiermee wordt de historisch gegroeide gelaagdheid van de stad onvoldoende recht gedaan. Bekend is namelijk dat oude steden en dorpen in het verleden een grote verscheidenheid in kleurgebruik hebben gehad. Individuele panden hebben elk hun eigen architectuur en dateren uit verschillende perioden. Bij de verschillende bouwstijlen en tijdsgebonden detailleringen horen ook eigentijdse kleuren. Ook Hoorn bezit een gevarieerde rijkdom aan historische gevels, maar dat is momenteel niet uit het kleurgebruik afleesbaar.

Kleurenonderzoek
Met een praktisch kleurenonderzoek wordt vastgesteld of er nog oude verflagen aanwezig zijn op kozijnen, ramen, goten en muren van historische panden. De resultaten van dergelijk onderzoek kunnen aanleiding zijn om voor andere kleuren te kiezen, die passen bij de architectuur van het pand en de periode waarin het gebouwd is.
Daarnaast is er nog onvoldoende kennis over het historische kleurgebruik op huizen en boerderijen in de gemeente Hoorn. Door de resultaten van verschillende onderzoeken samen te voegen ontstaat wellicht een algemeen overzicht van het kleurgebruik in Blokker, Hoorn en Zwaag tijdens de afgelopen eeuwen. Dit overzicht kan gebruikt worden bij de advisering en beoordeling van kleurtoepassingen in Hoorn.

Noodzaak
Met elke schilders- en onderhoudsbeurt verdwijnen oude verflagen die iets kunnen vertellen over de historie en het kleurgebruik van Hoornse monumenten in vroegere tijden. Onder druk van garantieregelingen worden tegenwoordig gootlijsten, kozijnen, ramen en deuren bij onderhoudsbeurten geheel kaal gehaald. In veel gevallen zijn alle oude verflagen inmiddels al verwijderd. Onderzoek is nu dus noodzakelijk, bij verder uitstel zijn de historische gegevens simpelweg niet meer aanwezig.

Subsidie
Om eigenaren te stimuleren om onderzoek te laten verrichten, is in de Stimuleringsregeling Restauraties Monumenten 2010 een specifieke bepaling opgenomen. Hierin staat dat de gemeente Hoorn onder een aantal voorwaarden de kosten voor bouwhistorisch- en/of kleurenonderzoek wil vergoeden. Dit geldt alleen in combinatie met een schilders en/of onderhoudsbeurt en voor panden waarop naar verwachting van de gemeente Hoorn nog historische verflagen aanwezig zijn.

Neem voor meer informatie over de subsidieregeling en de mogelijkheden voor onderzoek contact op met bureau Erfgoed van de gemeente Hoorn, telefoon 0229 252682.

Reacties
Reactie: (Truus)
30-6-2010, 19:08
1 groot risico, als je een 300 jaar oud pand met 150 jaar oude kozijnen hebt kun je dus de verkeerde eerste originele kleur verwachten.
Ook originele kozijnen die ooit kaal gemaakt zijn komen voor dus hoe zien ze dat dan?