Minder bezwaarschriften tegen reclamebelasting

14-7-2010

HOORN - Het aantal bezwaarschriften tegen de reclamebelasting in Hoorn is drastisch gedaald. Vorig jaar ging de invoering van de belasting gepaard met veel protest en met ruim zeshonderd bezwaarschriften. Dit jaar zijn dat er maar 130. Dit meldt het Dagblad voor West-Friesland.

De termijn waarop bezwaar kon worden aangetekend, is gesloten. Waarop de nieuwe bezwaarschriften zich richten, kan wethouder Ronald Louwman van economische zaken nog niet zeggen. ,,Vorig jaar vielen ondernemers vooral over het afronden van de aantallen vierkante meters. Dat is nu aangepast. Mogelijk heeft het daarmee te maken. Daarnaast is denk ik voor veel ondernemers nu duidelijk waaraan het geld wordt uitgegeven, waardoor reclamebelasting meer wordt geaccepteerd.’’

Het complete verhaal staat donderdag in het Dagblad voor West-Friesland

Klik op onderstaande tag voor een beeld van de discussie die de Reclamebelasting in Hoorn opriep:

Reacties
Reactie: (ruud van Vliet)
19-7-2010, 13:54
Ik denk dat Ilse op vakantie is, ze had wellicht nog 25 roostervrije dagen , 15 ATV dagen , en 200 overuren opgespaard. waar zou ze werkzaam zijn???

Reactie: (Qwartje)
19-7-2010, 11:23
@Harry

Interessant. Als afgeleide van @Ruud’s hagepreek tegen de vermaledijde reclamebelasting ontspint zich hier een newconomy-discussie tussen @Harry (Wie? Wat?) en @Martin Mutter (horecayatollah).

Het betoog van @Mutter komt, waar het arbeidsfactoren betreft, neer op ‘meer met minder’. En u, @Harry (Wie? Wat?) lijkt genoegen te scheppen in de wat behoudender aanpak ‘minder met evenveel’.

Ik bezig hier met opzet het wat afstandelijke begrip ‘arbeidsfactoren’ omdat @Harry het sentiment tussen zijn troefkaarten houdt. Indirect verwijt hij @Mutter geen oog te hebben voor de menselijke factor waar hij zegt: “Ik vind dat je als werkgever enige maatschappelijke verantwoordelijkheid draagt, maar ach, daar ben ik een rare in...” Wanneer ik het vanaf de zijlijn goed heb gevolgd, stelt @Mutter nu juist dat hij ruim op tijd is gaan herschikken, waardoor hij met een toedeloe naar een kleine minderheid (30 man) de grote meerderheid (150 man) een veiliger vaarwater tussen de klippen door biedt. Bij het verwijderen van belastbare reclame-uitingen en drastische inkrimping van sociaal-culturele sponsoring lijken die 150 man alleen maar meer gebaat.

De Nederlandse koopkracht onderging in beide crisisjaren 2008 (Lehman Brothers-sneeuwbal) en 2009 een stijging van 1,4%. De omzet van uitzendketens steeg afgelopen mei en juni. De export is weer flink gestegen naar het niveau van voor de crisis. Een crisis die nu nog schijnbaar is, maar in de komende tijd blijkbaar zal worden. De enorme schuldenbel van de westerse samenlevingen is geknapt. De rekening daarvan is op krediet betaald door de overheid. Dat geld moet terug. Bezuinigingsoperaties zijn ophanden. Het wordt zwaar weer.

Het laat zich betwijfelen of @Harry (Wie? Wat?) over een jaar nog steeds “…met trots kan zeggen dat er bij mij gelukkig niemand uit hoefde.” Geluk is geen broodbeleg, en in trots kun je niet wonen.

En @Ilse? Die is naar huis. Koken.

Reactie: (martin mutter)
19-7-2010, 10:38
Ilse doet een cursus ondernemen.

Reactie: (horinees)
19-7-2010, 10:21
martin mutter 19-7-2010 9:58:40

Waarop ik Harry aanvullend zou willen influisteren.....en praat mij niet van enige maatschappelijke verantwoording. Wat een rare prietpraat.
Ondernemers hebben mensen nodig, medewerkers hebben werkgevers nodig. Zo is het al jaren en zo zal het nog lang blijven. Maar veel middenstanders hebben netto een stuk minder dan menig werknemer. En dan moet er dus iets gebeuren, veelal komt dit dan neer op afscheid nemen. Dat is dan jammer maar de zaak gaat voor alles. Of Harry dit nu maatschappelijk verantwoord acht of niet, interesseert mij geen biet. De zaak gaat voor, altijd.

Dat geldt in mijn geval, maar ook in de meeste andere gevallen. Een bedrijf is geen sociaal vangnet, doodbloeden kan en mag je als eigenaar niet toestaan.

Waar is Ilse trouwens?

Reactie: (martin mutter)
19-7-2010, 09:58
@ Harry, je mag net zoveel veren plaatsen waar jij wilt, maar ik heb niet gezegd dat er mensen uit moeten maar dat er van minder gebruik wordt gemaakt.Ik weet niet hoeveel medewerkers je hebt maar ik hou het op minder dan 5. Ik wil wel eens zien wat jij doet indien blijkt als dat er 2 teveel zijn. M.a.w. door op tijd te snijden in de inzet kan ik het overgrote deel wel zekerheid geven. Het is zoals ik al zei hoe wil je iets lezen.

Reactie: (Harry)
18-7-2010, 16:57
@Martin,
Er schuilt niets negatiefs achter als ik met trots zeg dat er bij mij gelukkig niemand uit hoefde. Ik vind dat je als werkgever enige maatschappelijke verantwoordelijkheid draagt, maar ach, daar ben ik een rare in...

En aangezien je mij slecht lezen verwijt, wil ik je toch ook nog even vragen de plaats te duiden waar ik het, getuige je reactie van 01.00 uur vannacht, over ’zakkenvullers’ heb gehad.

Ik snap dat je wegens de precariobelasting iedere reclame-uiting probeert te vermijden, want dit is geen uithangbord voor je bedrijven. Zo, zijn we weer on-topic!

Reactie: (martin mutter)
18-7-2010, 16:32
Q Harry, nog een keer dan, je kunt ook lezen dat ik tot op heden 30 man teveel aan de gang hield. Maar door alle negatieve economische berichtgeving er eens naar gekeken heb.Verder is het ook nog zo dat wij 100 man bij de toeleveranciers e.d. van een baan voorzien dit lijkt me toch ook niet niks.

Reactie: (Harry)
18-7-2010, 16:19
@Martin
Het wordt steeds duidelijker. Vraag me alleen af wat ik niet goed gelezen zou hebben.

Reactie: (martin mutter)
18-7-2010, 15:36
@ harry, ik maak geen gebruik van een bank voor investeringen dat is een, verder is het zo indien je de boel gezond wilt houden altijd naar rendement gekeken moet worden. Het klinkt voor jou misschien vreemd maar zo werkt de praktijk, ook wil ik graag investeren maar de gemeente denkt niet erg of helemaal niet mee. Sterker de ambtenaren doen er alles aan om dit onmogelijk te maken. Dit weerhoud mij er niet van mijn heil verderop te zoeken, met succes overigens. Dus harry iets langer nadenken of beter lezen. Maar het negatief benaderen is voor jou en vele andere reageerders makkelijker.

Reactie: (Harry)
18-7-2010, 14:36
@Martin,
Dat is wel een allemachtig staaltje van naar jezelf toe redeneren hoor! En je geeft ook een aardig kijkje in de keuken van je eigen ondernemerschap. Het feit dat je eigen rendement stijgt, zou toch juist moeten betekenen dat er uiteindelijk meer te investeren is? Van de ene kant verwijt je de bank dat ze de hand op de knip houden (’Weet jij een bank die dat financiert?’), maar als het onverantwoord is, moeten ’ze bij hun zelf zijn’. Moeten we concluderen dat je wilt dat de bank jouw personeel betaalt?

Reactie: (martin mutter)
18-7-2010, 12:27
Een pas op de plaats betekend nu dat juist personeel de dupe is @ Harry, arbeidplaatsen verdwijnen. Had ik 2 jaar geleden nog 180 man direct aan de gang nu is dat al gezakt tot 150. Mijn rendement blijft hierdoor overigens wel op gewenste hoogte zelfs beter. M.a.w. voorheen nam je extra mensen aan voor het geval dat, nu minimaliseer je alles. De banken geven geld, indien ze dat onverantwoord doen moeten ze bij hun zelf zijn. Nu worden ook gezonde bedrijven gestraft omdat ze net als politici geen enkel risico meer nemen.

Reactie: (Harry)
18-7-2010, 12:14
@Martin: Tsja, de bankiers hebben het heden ten dage ook niet makkelijk... Maar ook dat hoeft geen slechte zaak te zijn: de afgelopen 40 jaar gold: the sky is the limit waar het om ondernemen met geleend geld ging. Na de kredietcrisis is het tijd voor pas op de plaats. Het is toch geen vreemde gedachte investeringen te doen met zelf verdiend kapitaal?

Reactie: (Harry)
18-7-2010, 12:05
@ruud: Voor alle duidelijkheid: die uitgesproken mening werd mij ontlokt door ene ’Horinees’, die er nogal extreme ideeen op na houdt qua werkhouding tussen werkgever en werknemer. Ik heb een hoge dunk van mijn personeel, en ben ervan overtuigd dat dat uiteindelijk altijd weer bij je terugkomt. Neem ook van mij aan dat ik kan meepraten over het ondernemersklimaat binnen de gemeente Hoorn.

En natuurlijk heb je stukje gelezen, ik onderschrijf dat ook in grote lijnen. Het was mij jaren geleden al een doorn in het oog dat de kosten voor alle binnenstadsactiviteiten door dezelfde schouders werden gedragen. Het ontbrak de grootwinkelbedrijven en ketenwinkeliers ten ene male aan solidariteit: die intocht, straatversiering kwam er toch wel, en dat was heel lang ook zo. De ’oude’ ondernemers van HOC/HOF/BSM en de diverse winkeliersverenigingen hebben van oudsher het voortouw genomen waar het erom ging het winkelend publiek naar Hoorn te loodsen. Dat hiervan uiteindelijk een ritselclubje overbleef dat achterkamertjespolitiek bedreef, is jammer, maar niet onlogisch, niets menselijks is de ondernemer vreemd. De precariobelasting oogde in dit opzicht als een eerlijke oplossing. Kenmerk van een vrijwillige bijdrage is immers dat deze vrijwillig is. En iedere gezonde ondernemer heeft een hekel aan alles wat belasting heet.
De uiteindelijke besteding van die gelden is natuurlijk een ander verhaal. Ik wil enkel refereren aan de fantastische slogan van onze stad: Hoorn moet je voelen (met de complimenten van Van S..., vult u maar in!)

Reactie: (ruud van Vliet)
18-7-2010, 00:13
@harry,
even voor de duidelijkheid, het gaat dus over de reclamebelasting, ik snap dat je een uitgesproken mening over werkgevers hebt.
Wellicht zou je eens kunnen overwegen om je eest te verdiepen in de Hoornse situatie van de gemiddelde ondernemer? voor je commentaar geeft, het is in deze stad niet echt eenvoudig om iets te ondernemen , zonder je vooraf " in te likken " bij de gemeente.De groep likkers komt overal mee weg. Dat steekt mij, neem de moeite even om mijn stukje te lezen, dan is het toch niet zo ingewikkeld om te begrijpen waarom de ondernemers zich in Hoorn meer gepakt voelen dan in andere steden?

Reactie: (martin mutter)
18-7-2010, 00:00
Inderdaad @ harry het is niet makkelijk ondernemer te zijn, zeker niet in Hoorn. Wat wel makkelijk is ze zakkenvullers te noemen en net doen of verkopen eenvoudig is. Weet jij nog een bank die het financiert ?

Reactie: (Harry)
17-7-2010, 23:03
@martin
’Voldoende’ is natuurlijk een relatief begrip. Dat is nu juist de kneep van het ondernemerschap, dat hoef ik u toch niet te vertellen?
Een goed ondernemer laat zijn bedrijf floreren, en strijkt bij eventuele verkoop de winst op. Maar als het zo eenvoudig was, werd iedereen natuurlijk ondernemer.
Een minder succesvol ondernemer zal immers het verlies moeten pakken. Werknemers kiezen niet voor dat risico, maar daarmee is niet gezegd dat zij minder hard werken.

Reactie: (martin mutter)
17-7-2010, 19:50
@ Harry, Wat is er nog te verkopen als het nu al niet voldoende opbrengt ?

Reactie: (Harry)
17-7-2010, 18:20
@horinees: Gelukkig generaliseert u niet, met uw jankende werknemers die altijd zielig lijken. Maar vooralsnog komt het geweeklaag hier van de hardwerkenden onder ons, dwz de ondernemers (inderdaad, werknemers werken niet hard. En door die idiote ontslagbescherming zit je als eerlijke middenstander nog aan ze vastgebakken ook!)
Ik hoop van harte dat u zzp-er bent, met de nadruk op de laatste twee letters, en anders voel ik een diep mededogen met uw personeel, met een baas die zo over ze spreekt.
Ten slotte een tip: als het allemaal niet meer op te brengen is, dan verkoopt u de toko toch? En dan gaat u fijn profiteren en bij een baas in dienst?
Voor alles is een eenvoudige oplossing!

Reactie: (ruud van Vliet)
17-7-2010, 17:36
@Ilse?
waar ben je?
Ik had zo gehoopt op een reactie van je......
laat je wat van je Hoorn ....?

Reactie: (horinees)
17-7-2010, 17:16
Ruud: mooi gezegd.
Martin Mutter: ook jij hebt gelijk.
Menig werknemer heeft een betere netto beloning dan een hardwerkende ondernemer, die nota bene, zijn hele hebben en houwen in de zaak steekt. En er tot zijn nek aan toe inzit. En dan nog maar met een karige beloning huiswaarts gaat. Maar ondernemers janken niet, werknemers daarentegen wel, die lijken verdomme altijd wel zielig.

Intussen is elke ondernemer echter wel een asociale veelverdiende uitbuitende klootzak. In de ogen van veel jankende werknemers.
Als men het allemaal zo goed weet, neem dan ontslag, lazer op en begin je eigen hut. Maar nee hoor, dat doen de betweters niet, men kijkt wel uit.

Nogmaals: hulde aan Ruud en Martin. Er moet nog veel meer naar buiten, zodat de bevolking meer kennis heeft van de smerige spelletjes die men in deze gemeente op tamelijk achterbakse wijze speelt.

Reactie: (Qwartje)
17-7-2010, 14:18
@Ruud van Vliet

Wie het verleden niet kent zal het heden niet begrijpen. Goed, @Ruud, dat je de promopenning nog even van conceptie tot misgeboorte uiteengezet hebt. Waarbij men zich in gemoede voor nog één aanvullend vraagje kan zien gesteld: Who pays the ferryman?

De belachelijke heffing wordt binnen gehengeld door het gemeentelijk afpersings-apparaat. Compleet met contrôles, na-contrôles, klikfoto’s van rondslenterende Eftelingen die zelfs “Klick!’ doen tegen inpandige sandwich-borden die vanwége de maffiose praktijken niet meer buiten worden gezet. “Ja”, zegt zo’n blauwe paljas dan, “maar het zou wèl kunnen. Je hebt zo’n bord niet voor niks. Nèh-nèh-nèh-nèh-nèèèh-nèh!”

Al die controlerende en nota-schrijvende onderknuppels moeten worden betaald. Waarvan? Nou, gewoon: van de opbrengst. Het zou frappant zijn te weten in hoeverre de heffing zichzelf kannibaliseert via mond en maag van de heffers.



Reactie: (Sebas)
17-7-2010, 12:46
Sorry, ik loop een beetje achter: begroting 2001 moet uiteraard begroting 2011 zijn...

Reactie: (Sebastiaan)
17-7-2010, 12:44
@ Ruud...

Ik heb me nooit zo in de Reclamebelasting verdiept, heb me uiteraard wel altijd gebaseerd op het feit (waar jij nu een duidelijke kanttekening bij maakt) dat het een idee is dat uit ondernemend Hoorn zelf voortkomt.

Ik heb zelfs vernomen dat het geld, eenmaal overgemaakt naar de rekening van de "beheerclub", zelfs voor de gemeente Hoorn zelf bijna niet meer te verkrijgen is voor promotie en evenementen...

Een ander feit is wel dat wethouder Jan de Boer, op basis van de bezwaarschriften en andere geuite gezichtspunten (ja, zelfs van "good old" Paul Elenbaas) alle moeite heeft gedaan om de regeling aan te passen. Ik vraag me af of een andere wethouder, destijds verantwoordelijk voor financiën en belastingen, ook zo soepel zou zijn geweest.

Ik denk dat de dames en heren politici dit reces de tijd moeten nemen om, anders dan andere jaren, eens goed de oren en ogen open te houden, en enkele cursussen te volgen (bijvoorbeeld over gemeentefinanciën, over de WMO en over effectief economisch beleid) en dan met enig toegenomen verstand van zaken het debat over de begroting 2001 en de toekomst van de stad in te gaat.

Maar ja, pluche plakt en macht corrumpeert, en regeren maakt gemakzuchtig, die les hebben we al geleerd van de afgelopen decennia...

Reactie: (Ruud van Vliet)
17-7-2010, 10:02
Brief voor " Ilse" en alle anderen die van mening zijn dat we niet zo over die reclamebelasting moeten zeuren en er vooral aan mee moeten doen.
Misschien is het goed om de geschiedenis erop na te slaan. Een jaar of 5 geleden was er een bijeenkomst van een 50 tal ondernemers toen nog waren georganiseerd in de stichting stad hoorn, in het duistere cafe de Curator ,deze stichting had een leegloop van leden.... daar kon de kerken nog een puntje aan zuigen! Met die leegloop kwam hun kas onder druk te staan en het tekort liep zo snel op dat de ondergang van de SSH een kwestie van tijd was.
De leden (waaronder ikzelf) hebben van alles willen doen om het tij te keren en de boel weer aan de gang te krijgen. Het logge bestuur zat vastgeroest, en bleef steeds weer met organisatiebureau’s samenwerken die telkens weer dezelfde flauwe braderieen bedacht.
Dit was een van de oorzaken van de leegloop. Want ook de SSH moest eens met zijn tijd meegaan... Al snel was er geen cash meer om bijvoorbeeld een sint Nicolaas intocht te organiseren.Ik weet nog dat men uiteindelijk Zeeman vastgoed over de streep wist te trekken om te sponsoren. Er moest dus iets nieuws komen en al snel kwam het idee om een binnenstadsmanager aan te stellen. De oplossing voor het geld tekort werd gevonden in een toeslag van de precario iedereen, (nou ja, bijna iedereen) betaalde wel precario, dus er werd besloten om een toeslag op te leggen van 250 euro. en Horeca bedrijven die hadden natuurlijk "enorm" veel profijt van die befaamde woensdag markten, moesten dan maar 350 euro betalen. Het was al niet mijn favoriete oplossing, maar dat terzijde. Wat niet klopt is dat er 50 ondernemers gingen beslissen over een toeslag die, pakweg 800 ondernemers zou raken in de portemonnee. Ook destijds heb ik in die beruchte vergadering daar commentaar op geleverd, maar ik werd weggehoond.
Enige tijd later moest er geld op tafel komen om de bedrijven terreinen met camera’s te kunnen bewaken. en de ondernemers HOF HOC en BSM "ritselden op de zelfde slimme wijze een nieuw plan. zeg maar zakdoekje leggen, maaaar... niemand zeggen. En het plan werd wederom op ondemocratische wijze door de strot van de ondernemers geduwd. wat resulteerde in een Reclame belasting die jaarlijks 880.000 euro oplevert. Mijn grote bezwaar is nu dat die 880.000 euro beheerd wordt door het clubje ondernemers die dit bekokstoofd hebben. Zij alleen bepalen wie wat krijgt. Zo kreeg de binnenstad opeens zomaar een jaarlijks te besteden bedrag wat een veelvoud was van het bedrag waar ze het vroeger mee moesten doen. Geweldig zou je zeggen? Nee drama, lieve Ilse, want wat er nu is gebeurd, is dat we wederom met een zielige woensdag markt opgescheept zitten (waar het gros van de ondernemers niet op zit te wachten) en een "vriendje" van dit clubje een vermogen krijgt om 10 keer per jaar een kaasmarkt te organiseren die volledig het doel (een kwalitatief toeristen trekkend product) voorbij schiet. Veel beloven weinig geven doet een gek in vreugde leven....

VERVOLG HIERONDER

Reactie: (Ruud van Vliet)
17-7-2010, 10:00
vervolg van mijn reactie:

Dus: resumerend: de ondernemers MOETEN betalen aan geld verslindende activiteiten die ze vervolgens, niets oplevert. Of ga je nu zeggen dat die toeristen nog wat geld in de stad uit gaan geven? nou kom dan even kijken, dan zie je dat men even kijkt, wat grinnikt en vervolgens doorloopt, om met de fiets naar Enkhuizen te gaan..... Ik misgun niemand zijn pleziertje maar om nou van het geld van de ondernemers iedere week na gedane arbeid (rond huppelen met een paar plastic kazen) vervolgens onbeperkt aan de pilsjes gaan zitten is toch te gek voor woorden? Maar In Hoorn hebben we nu eenmaal de achterkamertjes waar in het geniep dit soort zaken tot stand komen, en verdomd, men komt er nog mee weg ook! get involved? bedoel je dan dat ik dan ook in achterkamertjes allerlei trucjes moet gaan verzinnen om iets binnen te slepen? Om in jou taal te blijven No way never! Ik doe eerlijk zaken! En kan iedereen hier in deze stad recht in de ogen aankijken. Er zijn gelukkig met mij, meerdere ondernemers die er net zoals ik over denken. En wat denk je Ilse, als ik zoals nu mijn verhaal vertel, zou het ook maar iets oplossen? Nee natuurlijk niet,gekkie, want die mensen die dit zo slim hebben bedacht hebben zich zelf voortreffelijk ingedekt . ontvangen hun wekelijkse aanwezigheids premie of vergadervergoeding en,doen na afloop enkele borrels eten een hapje, en lachen ons gewoon in het gezicht uit. De reclame belasting is gewoon een hele slimme truc om het schandalige beleid van de gemeente (o.a. uitkleden van de politie) te maskeren .Enig idee hoeveel geld er van alle ondernemers naar het beveiligen van de industrie terreinen gaat? is dat eigenlijk niet de verantwoordelijkheid van de gemeente? Nee, je hebt gelijk, de ondernemers moeten betalen voor de beveiliging van de industrie terreinen, en vervolgens blij zijn dat er toch nog een woensdag markt en een kaasmarkt is? (als er maar wat gebeurt maakt niet uit wat, hoorde ik al zeggen) Hoorn is de afgelopen jaren, wat sfeer, en kwalitatieve evenementen ernstig op achteruit gegaan. ik heb niet de illusie dat het met die 880.000 euro nou zoveel beter gaat. Met zoveel geld kun je echt wel iets beters verzinnen dan een kaasmarkt lijkt me. Lieve Ilse, zolang we bestuurders weg laten komen met deze ondemocratische ongein, zullen ze nooit ons vertrouwen krijgen. En zal inderdaad, net als ik, de ondernemer zijn reclame weghalen om vervolgens zelf uit te mogen maken wie hij wil sponsoren, of welk doel hij wil steunen. achteraf was het misschien beter geweest als die SSH om was gevallen en er jonge frisse en vooral enthousiaste ondernemers de handschoen hadden opgepakt, in plaats van die HOC de BSM en weet ik wat voor clubjes zakkenvullers er nog meer zijn.

Reactie: (ruud van Vliet)
16-7-2010, 15:01
ilse,
ik kom er nog op terug moet nu werken (ja mijnheer mutter echt waar,) maar ik zal vanavond eens uitleggen wat er mis is , en wellicht begrijp je dan hoe het werkelijk zit.
groet ruud (de meelifter?)

Reactie: (martin mutter)
16-7-2010, 13:54
@Ilse, je hebt het over zakkenvullers. Misschien is het wel zo dat de gemiddelde ondernemer ver onder modaal overhoud voor een werkweek van 60 uur of meer. Zakkenvullers zijn wethouders die om maar lang genoeg op hun krent kunnen zitten zonder daadwerkelijk te besturen. En omdat dat zo vermoeiend is er in hoorn geen 4 maar 5 nodig zijn om vooral niets te doen. Zo heb ik jaren flink geld gegevem aan div. sport en kunst en cultuur verenigingen dit werdt als normaal ervaren. Thans na de reklamebelasting is dit met 75 % gedaald en het eind is niet in zicht. Wat een winst voor de stad.

Reactie: (horinees)
16-7-2010, 12:35
Ilse 16-7-2010 10:38:58

Met alle respect, maar ik heb een vraagje.....bent u zelf ondernemer?

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
16-7-2010, 12:11
@Ruud, je geeft mij echt te veel eer. Ik heb de reclamebelasting niet bedacht, niet ingevoerd, niet uitgevoerd. Zoals je weet heb ik mijn werkzaamheden voor BSM ook snel gestopt. Wel heb ik voor ondernemers en instellingen een aantal zeer onredelijke onderdelen van het Reclamebelasting-beleid aangekaart. De regeling is daardoor na lang aandringen verbeterd, maar nog niet perfect.

Overigens ben ik blij dat ondernemers als Ruud een aantal activiteiten in deze stad op hun eigen wijze ondersteunen.

Reactie: (Ilse)
16-7-2010, 10:38
De reclamebelasting is een prima middel om free riders mee te betalen aan evenementen die ook hun zaken en zakken vullen. Als je een evenement wilt organiseren staan altijd dezelfde bedrijven op om te steunen. En de middenstand wil zelfs geen 50 euro kwijt voor een dag drukte. Volgens mij zijn we allemaal winnaar in dit verhaal: ondernemers, bewoners en bezoekers. En wat de onduidelijke besteding betreft: wat let je om eens aan te kloppen bij binnenstadsmanagament? Waarom zeuren al die ondernemers achteraf op de gemeente en BSM, LOF en HOC? Get involved, of hou je mond. Alleen als je meepraat en meedoet heb je recht van spreken.

Reactie: (ruud van Vliet)
16-7-2010, 09:42
Ik weet zeker dat Hans stuyfbergen U alles kan vertellen over het ontstaan van de reclame belasting, Uiteidelijk stond hij aan de wieg van dit melkkoetje, met een clubje mede standers van hooguit 50 ondernemers.
Wet je het nog Hans? jij was toch de nieuwe binnenstads manager? is dit niet een leuk item om eens een collum over te schrijven?
( ik wil het ook wel hoor....)
en anders weet Quartje nog wel e.e.a.

Reactie: (Truus)
16-7-2010, 09:36
Een naambordje onder bepaalde maat mag niet belast worden, nu zie ik vele creatieve ondernemers de reclame weghalen en herplaatsen op aanhanger die belastingvrij is....

Maar wat is de overlast van zoekende die geen naam op gevel kunnen vinden?

Reactie: (Folly)
15-7-2010, 14:57
@Horinees: ik ben ook niet voor deze belasting, die de Hoornse ondernemers door de strot is geduwd. Heb wel begrepen dat met de opbrengsten niet alleen leuke dingen voor de binnenstad gefinancierd worden, maar ook bijvoorbeeld parkmanagement en camareatoezicht op onze Hoornse industrieterreinen. Ben wel van mening dat de gemeente jaarlijks op zeer transparante wijze inzicht moet geven in de inkomsten en de uitgaven uit dit potje, inclusief een onderbouwing van de zogenaamde perceptiekosten (kosten om dit belastinggedrocht binnen te halen. Zodra blijkt dat de opbrengsten voor onterechte zaken gebruikt worden kan de gemeente een sortvloed aan bezwaren tegemoet zien en een flinke druk op de ondernemersvriendelijke partijen. Wie van die partijen dwingt het college trouwens om het eerdergenoemde financiële inzcht jaarlijks te verstrekken door middel van een motie of door vragen?

Reactie: (horinees)
15-7-2010, 13:40
Jeetje kletst maar wat, het is allemaal nogal dommig. Die achterlijke belasting is NIET op verzoek, en al helemaal NIET democratisch tot stand gekomen.
Het is ons door de strot gedrukt. En Wiljan Loomans? Die heeft voor 95% van de ondernemers geen tijd om hen even te woord te staan, laat staan bij te staan, de labbekakkerige neus-omhoog advocaat. Dat manneke kan je niet serieus nemen, hij spreekt zeker niet namens een meerderheid.

Hoorn80 en de andere terreinen hebben helemaal NIETS te maken met de promotie van Hoorn en/of het centrum. Maar omdat in dat centrum teveel profiteurs werkzaam zijn, draait een te kleine groep van wel goedbedoelende mensen telkens en al vele jaren lang, op voor de kosten en werkzaamheden. Zij die dat niet doen, gewoonweg weigeren en/of doodleuk (laf en onsportief) verwijzen naar hun ’’landelijke hoofdkantoor’’ ontlopen de kosten maar profiteren wel mee van alle activiteiten, versiering etc.
Parasieten!

Nogmaals: de ondernemers van buiten het centrum hebben daar niets mee te maken, er zelfs helemaal geen baat bij. Weg met die reclamebelasting!

Reactie: (robbie.)
15-7-2010, 13:11
Hoorn doet z’n best om toeristen naar de stad te trekken. Ook de kaasmarkt, hoe je er ook over denkt, heeft hierin een functie, maar dit terzijde. Ik vind het alleen vreemd dat de ondernemers zelf nog geen inzicht hebben gehad in de besteding van de reclamebelasting. Ze gaan mij niet vertellen dat die geheel en al is opgegaan in de Kerstversiering-en verlichting.Een taak voor de HOF? Vragen vanuit de poltiek?

Reactie: (Frits)
15-7-2010, 13:09
@Jeetje,
Als ik jouw reacties op deze site lees krijg ik steeds meer het idee dat jij gemeentelijk beleid aan het verdedigen bent... Je werkt toch niet toevallig...

Wat de Gerards en Wiljans van Hoorn betreft: Zij menen alle ondernemers te vertegenwoordigen. Dat is iets anders dan ze echt vertegenwoordigen. Maar de gemeente vindt een handjevol ’vertegenwoordigers’ wel makkelijk.

Reactie: (jeetje)
15-7-2010, 12:51
Toch gek dat jullie last hebben van een collectief geheugenfalen. De reclamebelasting is er gekomen op initiatief van je medeondernemers. Ga eerst eens janken bij het bestuur van de LOF (Gerard Fit, Wiljan Loomans etc.) en kom dan eens terug met echte argumenten dan alleen te zeuren over de kaasmarkt. Over triest gesproken.

Reactie: (Jan)
15-7-2010, 12:29
@Ruud.. Inderdaad belachelijk die kaasmarkt komt geen hond op af, de enige die er schik in lijken e hebben zijn de kaasdragers zelf, te triest voor woorden gewoon, zelfs de touristen staan te kijken wat een aanfluiting dat is.

Reactie: (horinees)
15-7-2010, 11:20
Henk: groot gelijk!

Ik ben blij dat de betreffende GroenLinks dictator inmiddels zijn biezen pakte. Men ziet in die rare linkse kringen de ondernemers altijd als melkkoe, het grootste kwaad. Maar men wil wel maar wat graag de centjes afpakken.
Links? Bah!
Reclamebelasting? Asociaal!

Reactie: (ruud van Vliet)
15-7-2010, 09:21
Helemaal juist Henk, ik heb per 1 januari alle uitingen van reclame weggehaald.
Waardoor ik dus geen aanslag krijg. dat wil niet zeggen dat ik nu " meelift" .
Want ik sponsor liever evenementen waar op een FAIRE manier met geld word omgegaan.
Dus zolang bijvoorbeeld de cashmarkt (ook wel kaasmarkt) genoemd) bij mij op het plein de sfeer verziekt, en de betalende ondernemers geen inzage hebben in de besteding van die 880.000 euro, dan blijf ik het een criminele organisatie noemen.
Het zou een goede zaak zijn als er openheid zou zijn.
Maar ook deze stad met zijn bestuurders verhullen zich in angstig stilzwijgen, en de ondernemers betalen maar gewoon.....

Reactie: (Henk)
15-7-2010, 00:29
Geen wonder, er wordt sinds de invoering ook bijna geen reklame meer gemaakt, alleen nog maar verwijderd dus hoeft er ook geen bezwaar meer gemaakt te worden!
Stompzinnige regeling die de kleine ondernemer het hardste treft.