Lastige vragen raadslid creatief beantwoord

13-8-2010 COLUMN

COLUMN

VOCHoorn
Tav mevrouw J. van der Meij

Uw brief van 10 augustus 2010

Onderwerp: Beantwoording ex artikel 43 vragen betreffende de Hoornse Kermis

Hoorn,13 augustus 2010

Geachte Mevrouw Van der Meij,

U was zo brutaal ons College van B&W vragen te stellen over de Hoornse Kermis. Hoewel wij het zeer ongepast vinden dat u kritische vragen durft te stellen over Onze Kermis, zullen we deze toch, zij het met tegenzin, beantwoorden.

Allereerst betreuren wij dat u met uw lastige vragen een negatief beeld oproept rond die prachtige Hoornse Kermis en daar zijn wij, Ambtenaren en College, niet van gediend. U vindt zich als raadslid natuurlijk heel wat, maar wij bepalen wat goed is voor Hoorn, voor de Hoornse Kermis en voor de Hoornse Burger. Met uw vragen maakt u het ons maar lastig en als wij ons iets aantrekken van u en andere raadsleden, laat staan de Hoornse burger, is het natuurlijk snel gedaan met die perfecte Kermis.

Kermis levert geld op
Ja, het is apart om in de beantwoording Artikel 43 vragen met Kopjes te werken, maar wij willen toch maar even duidelijk maken dat de Hoornse Kermis geld oplevert. Dat doet geen gemeente ons na en dat we meer  dan 300.000 euro uitgeven aan dit prachtige evenement doet niet terzake omdat u A zeurt en B omdat die exploitanten samen maar liefst 500.000 euro op tafel leggen! We maken dus Winst met onze Prachtige Hoornse Kermis en aangezien we als gemeente nergens anders Winst mee maken, willen we dit wel even communiceren. En u wilt als raadslidje dit van ons afpakken en dat pikken we niet. En dan kunnen die arme oudjes ook niet meer door ons op Poffertjes getracteerd worden en dan zou, als het aan u ligt, alleen het Vuurwerk mogen blijven. U moet zich dus niet met Onze Kermis bemoeien. Ons Kermisteam heeft van het College al jaren geleden een Carte Blanche gekregen en dus mogen we Froger voor 30 minuten best een luttel bedrag van 17.000 euro betalen. Want de Kermislui betalen daar ook nog eens aan mee, dus u moet niet zo zeuren en negatief doen. En als straf krijgt u van ons dus ook geen volledig overzicht van alle Kermis-Kosten, ondanks dat u daar als raadslid om heeft gevraagd. We vinden het al vervelend genoeg dat in kritische media als HoornGids zaken naar buiten worden gebracht die we liever voor ons houden. Je moet de burger immers niet wijzer maken dan echt nodig is en de verkiezingen zijn pas over ruim 3 jaar. Dat we in ons CollegeProgramma iets hebben hebben geroepen over Betere Communicatie wil niet zeggen dat we alles openbaar maken of dat raadsleden met vragen serieus worden genomen.

Investeren in kwaliteit
Ja, weer even een tussenkopje in deze beantwoording van lastige Artikel 43 vragen want wij van Voorlichting schrijven dit stukje en doen alsof de Wethouders en Burgemeester dit hebben gedaan door hen te laten tekenen. En als de Burrie er niet is tekenen we lekker zelf. Waar hadden we het over. Ohja, we investeren in Onze Kermis en de exploitanten zijn ons zeer dankbaar. Nou mogen die natuurlijk ook niet zeuren want dan zijn ze het volgend jaar niet meer welkom, dus dat hebben we wel onder controle. En aangezien de Hoornse Kermis een enorm goede reputatie heeft, kunnen we lekker doen en laten wat we willen. En door onze mega-investeringen ontstaat een Win-Win-situatie. Wij schotelen de kermisganger een Top-Kermis met veel entertainment voor en zitten niet te wachten op uw vragen.

Meeropbrengst in 2010
Onder dit tussenkopje, dat heel gebruikelijk is in PersBerichten, maar best wel vreemd in de officiële beantwoording van vragen van raadsleden, willen wij u attenderen op de stijging van 10 % ten opzicht van vorig jaar en benadrukken wij dat we één van de weinige Kermissen in het land zijn die dat kunnen roepen. En nu zijn we toegekomen aan de feitelijke beantwoording van die vervelende vragen van u.

1
2
3
4
5
6
7
8

Hierboven hebben we uw vragen beantwoord, maar we vinden het niet nodig dat een ieder die kan lezen. Daarom sturen we een gescande tekst die niet kan worden geknipt en geplakt. Anders zouden lastige media als HoornGids die antwoorden ook nog eens helemaal openbaar maken en daar zitten we niet op te wachten.

Tenslotte wekt u de indruk dat het KermisTeam onzorgvuldig met onze prachtige historische BinnenStad omgaat. Dit prachtige Team is echter dag en nacht in touw om de Kermis tot een succes te maken en daarom worden uw kritische vragen als gemeenteraadslid zeker niet gewaardeerd.

Burgemeester en Wethouders van Hoorn



Noot van de redactie:
Via onderstaande link kunt u de originele antwoorden van B&W toch nog lezen. U kunt het PDF-bestand openen en lezen.

Bovenstaande Column door Hans Stuijfbergen is een reactie op deze antwoorden.

Zie ook onze eerdere berichtgeving en de reacties op deze site via de Kermis-tag (”kermis2010”) hieronder.

Reacties
Reactie: (Qwartje)
14-8-2010, 15:36

@Rob

De VOC Hoorn, @Rob, kent bij mijn beste weten geen fractiedispline. Da’s meer iets voor apparatsjiks. Daarnaast neem ik ongezien aan dat mevrouw Van der Meij haar vragen niet zonder ruggespraak met haar partijkader zal hebben geformuleerd.

Reactie: (rob)
14-8-2010, 14:55
Ontwaren wij hier een smeulend vuurtje,leidend tot uiteindelijk een vertrouwensbreuk in de fractiediscipline van VOCH?

Reactie: (robbie.)
14-8-2010, 14:31
@1Hoorn
Over uw opmerking over politiek verstand val ik niet. Wel over het woord fatsoen dat u welwillend neerlegt. Wat is er onfatsoenlijk aan om een raadslid namens ons vragen te stellen aan een wethouder? We zitten toch niet meer in de tijd van lakei Joost die al buigend burgemeester Dikkerdap z’n muntthee en mariakaakje serveert? Ik vond de vragen van Joke van der Meij zakelijk,correct en ter zake kundig.

Reactie: (ruud van Vliet)
14-8-2010, 13:22
Het is inderdaad wel hel erg bijzonder dat men opeens zo vlot reageert. dat zijn we doorgaans van het "kremlin" nier gewend.
misschien moeten we alle brieven die we naar de nw. steen sturen , ook even een "cc-tje" naar Hoorngids sturen.....

Reactie: (nomen nescio)
14-8-2010, 12:56
In het geheel van reacties mis ik eigenlijk het (redactioneel?) commentaar van oud-kermiswethouder Cilia van Weel (net als Michiel-de huidige wethouder- ook CDA).

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
14-8-2010, 12:16
@Matthijs, het leek mij duidelijk. Ik wilde niet direct onder B&W mijn naam zetten, voordat je het weet... Ik heb het nu maar onderaan bij de toelichting duidelijker gemaakt. Overigens mis ik bij jou ook een achternaam terwijl jouw partijgenoot daar op deze site altijd ook zo moeilijk doet. Overigens gaat het vooral om de inhoud, lijkt mij.

Reactie: (Robert Vinkenborg)
14-8-2010, 11:50
@Matthijs ik onderteken altijd mijn bijdragen, dus .. .

Reactie: (Matthijs)
14-8-2010, 11:46
Nou. Ik zeg het nog maar een keer: als je een column publiceert, is het gebruikelijk om de naam van de schrijver erbij te vermelden. Hier kun je zo weinig mee, als je niet weet van wiens of wier hand het schrijfsel is.

Bovendien: ik vind het antwoord van B&W wel aardig. Er spreekt irritatie uit; emotie. Blijf met je populistische vingers van onze kermis af. Ja, doe maar vier jaar lang alle antwoorden met deze passie. Irritatie als ze er is, liefde en dankbaarheid wanneer van toepassing.

Reactie: (robbie)
14-8-2010, 10:54
Een treffend ironisch stuk. Hear, hear!Hoorngids begint steeds meer een burgerplatform te worden, een taak die het NHD met z’n West-Friese bijlage al lang heeft verloren. Het terrein zal nooit meer veroverd worden door het NHD, vrees ik met grote vreze.

Reactie: (Doekle)
14-8-2010, 10:48
Beneden alle peil de antwoorden van B&W. Je hoeft geen hoogleraar economie te zijn om te begrijpen de kermisbezoekers alle kosten betalen, inclusief de optredens en vuurwerk. De raad controleert namens ons. Er rest maar 1 weg: alle stukken op tafel en elk bonnetje drie keer omdraaien. En voortaan de raad laten meebeslissen over de kermisbegroting op basis van transparante stukken. Het mandaat dat het college nu kennelijk heeft dient de raad onmiddelijk te worden ingetrokken. De raad is de baas en niet het college.

Reactie: (Sebastiaan)
14-8-2010, 10:35
Hoorn heeft een prijs gewonnen: de snelst beantwoordde Artikel 43 vragen van Nederland! "Uw brief van 10 augustus" is beantwoord op 13 augustus 2010. Als het om de KERMIS gaat, is de gemeente Hoorn wel snel met antwoorden. Op dit moment staan nog open ter beantwoording:

PvdA - onvoldoende zorg voor zorgcliënten met uitkering (02-07-2010);
Fractie Tonnaer & CDA - onderwijshuisvesting in Risdam Zuid (02-07-2010);
Seniorenpartij - vragen WMO (25-06-2010).

Meestal duurt het een maand voordat Raadsvragen worden beantwoord. Zie bijvoorbeeld de vragen van Ina Bakker over verslavingszorg (ook actueel vanwege de "beginnersfout" van wethouder Pijl met Narconon): vragen gesteld op 9 mei 2010, over "prestatieveld 9 WMO" (dat is het prestatieveld verslavingszorg) worden op 4 juni 2010 beantwoord.

Op zijn minst opmerkelijk te noemen...