Bloedserieuze media

15-8-2010 door Cees Franke

HOORN - Column

Bloedserieuze media
Volgens Johan van der Tuijn (CDA Hoorn) op Twitter hebben we geen nieuwe media meer maar uitsluitend serieuze en nietserieuze media. Serieus zijn volgens hem media die al sinds de uitvinding van de drukpers bestaan, en daardoor de spreekbuis van de gevestigde ondernemende en besturende orde zijn. Dus in Hoorn het Dagblad van West-Friesland en landelijk misschien het Reformatorisch Dagblad. Het staat gedrukt in de krant dus ‘het is waar of het wordt waar’. Zo vertaal ik het maar. Mocht het niet kloppen wat ik hierboven beweer dan kunt u hieronder uw mening weergeven. Interactief. Wel graag met uw volledige naam er  bij. Want iedereen die mij een beetje kent weet dat ik daar al heel lang voor pleit op Hoorngids.

Opportunisme
Johan van der Tuijn staat overigens niet alleen in zijn opvatting over Hoorngids. Velen die ik nu nog spreek in mijn ‘na-politieke dagen als ex-raadslid’ stellen iets soortgelijks. Bijna niemand van de huidige (college)partijen neemt Hoorngids serieus. Behalve in verkiezingstijd, dan geldt weer “ze kunnen beter over je fiets lullen dan over je l*l fietsen”. Opportunisme pur sang. Begrijpelijk maar ‘t deugt natuurlijk niet als je na eenmaal gekozen te zijn gaat lopen kankeren en stelt dat “Hoorngids niks voorstelt”.

Gemeenschapszin
Als je bereidt bent je lokale blik te verruimen dan zie je dat wereldwijd de lokale nieuwssites op internet enorm zijn gegroeid, nog steeds groeien en het kanaal zijn voor het (dagelijkse) nieuws van de wijk, stad of dorp. Die kanalen ( ook wel de “hyperlocals” genoemd) zijn tegenwoordig de dorpsbladen, de wijkkranten en de stadssites. Dát zijn de spreekbuizen van de gemeenschap. Kijk maar eens op http://annarborchronicle.com/ of dichterbij huis  http://www.arnhem-direct.nl/  En daar vinden de naspeuringen plaats, vindt de controlerende taak van de journalistiek haar nieuwe wegen en is er mogelijkheid voor discussie. Natuurlijk: het is nog niet volwassen maar opleidingen journalistiek nemen deze sites wel degelijk serieus en nemen ze tot onderwerp van uitgebreide studie.

Laatdunkend
Besef je eenmaal dat de lokale nieuwssites uitingen van gemeenschapszin zijn dan is het des te wranger te constateren dat de overgrote meerderheid van onze  plaatselijke volksvertegenwoordigers (mijn ex-collega’s) hier in Hoorn zo laatdunkend doet over Hoorngids. Ik geef toe, ik heb er ook mee moeten leren omgaan tijdens  mijn korte politieke carrière maar het is wél de moderne manier van nieuws communiceren en discussiëren. Het moderne dorpsplein rondom de waterput. Maar wel discussie met open vizier a.u.b. Niet dat kinderachtige anonieme gedoe. Waar, naar het schijnt, helaas sommige volksvertegenwoordigers zich als laffe honden achter verschuilen. Bah.

Kop dicht
Onlangs begreep ik van een ex-collega politicus dat ik eigenlijk mijn “kop” moet houden, dat ik niet meer meetel omdat ik mijn keuze voor aftreden had gemaakt ( brood) en volgens Qwartje ( wie bent u  ook al weer) mijn kiezers de middelvinger gaf. Gelukkig heb ook ik recht op vrijheid van meningsuiting en is er Hoorngids, en Twitter, en Facebook en Flickr. Zodat ik gevraagd en ongevraagd mijn mening kan geven. Met naam en toenaam. Niet alleen voor mijzelf maar ook voor de kiezers die ik had en die nu teleurgesteld zijn dat hun deels stem verloren ging voor de komende vier jaar.  Die kiezers roep ik op ook op Hoorngids mee te discussiëren en mijn ex-collega’s, zowel raadsleden als college nodig ik uit actief in gesprek te gaan met de gemeenschap op dit soort media.  Immers hebben we tijdens de collegeonderhandelingen niet samen vastgesteld dat communicatie belangrijk was? Dat we met dit college dat tot 2014 anders zouden gaan doen? Openbaar Citaat  over Communicatie “We (= college) willen meer gebruik maken van de mogelijkheden die digitalisering biedt. Belangrijk hierbij zijn nieuwe media ...... “ 

Dus Johan nu niet meer zeuren 0ver serieuze en niet-serieuze media. Hoorngids is een bloedserieuze zaak... en als je er niet op tijd aan mee doet mis je over vier jaar echt de Ark.

Cees Franke
15 augustus 2010

Reacties
Reactie: (Qwartje)
18-8-2010, 21:35

@Wally Ooms

Het is bloedserieus bedoeld, @Wally, als ik hier & nu vast stel dat het even offtopic is. Maar toevallig had ik er in deze vooravond wel een discussie over met weldenkende mensen op een welgelegen Hoorns terras. We komen er op terug.

Reactie: (Wally Ooms)
18-8-2010, 16:43
@Qwartje

Enkele dagen geleden schreef je hier: “Vakantie, @Wally? Vakàntie!? Chop-chop, aan het werk. De polder kabbelt nog steeds. Je opa schonk ons de Lange Kerkstraat. Dat zijn kleinzoon ons Hoorns Hop in Benarde Tijden schenke.”

Mijn reactie daarop:
Juist door die vakantieperiode is het geplande interview, dat het NHD met mij zou hebben over de gedeeltelijke inpoldering van het Hoornse Hop (Hopland) naar een latere datum verschoven. Maar de belangstelling van hun kant is er wel degelijk.
Het NHD heeft mij zojuist bevestigd, dat we hier in september een gesprek over zullen hebben, waarna aansluitend publicatie zal volgen.
Edoch, om even bij het onderwerp ‘Bloedserieuze media’ te blijven, het kan uiteraard geen kwaad om ook dit medium (Hoorngids) te gebruiken om het goede nieuws over de gedeeltelijke inpoldering verder te belichten. Waarbij het geen slecht idee zal zijn om jou met al jouw journalistieke ervaring op mij af te sturen, teneinde een diepte-interview te hebben over dit onderwerp. Aansluitend publicatie in de vorm van een column. Wie weet kan het NHD daar nog wel deels op inhaken.
Ik verneem graag van je.

Reactie: (redactie)
17-8-2010, 20:57
Als bloedserieus medium hebben we enige berichten verwijderd...

Reactie: (robbie.)
17-8-2010, 20:28
Redactie,
Ik meld me aan voor het openbare debat,maar niet via facebook, want aan die ongein doe ik niet mee. Stuur me maar een uitnodiging per mail of anders lees ik het wel op de site.

Reactie: (Sebastiaan)
17-8-2010, 19:55
Zo, 67 reacties verdeeld over 5 subpaginaatjes, op dit item.

Voordat ik reageer die maar eerst allemaal doorlezen.

Maar Cees Franke maakt hier wel een goed punt!

Sebas.

Reactie: (robbie.)
17-8-2010, 12:57
Verrek, Wally, je hebt gelijk.Zeker nog niet wakker geweest.

Heinrich Heine leefde van 1797 tot 1856.Hij werd beroemd door z’n gedichten,maar ook door puntige wijsheden die we tegenwoordig tegeltjeswijsheden noemen.Ik heb er een aantal opgezocht.

Wie boeken verbrandt, verbrandt uiteindelijk ook mensen.

Ervaring is een goede school, maar de kosten zijn hoog.

God zal me zijn zonden wel vergeven. Het is zijn beroep.

Er zijn meer gekken in de wereld dan er mensen zijn.

Bij vrouwen weet men nooit waar de engel ophoudt en de duivel begint.

De hemel is uitgevonden voor mensen aan wie de wereld niets te bieden heeft.

De wijzen bedenken de nieuwe gedachten, de zotten verspreiden ze.

Het leven is een ziekte, de hele wereld een hospitaal en de dood soms onze arts.
In het verlengde zet ik mijn tegeltjeswijsheid eronder.

Het leven is hard,zwaar en meedogenloos, en daarna is er de dood.

Reactie: (Wally Ooms)
17-8-2010, 12:05
@Robbie

Betaald is helemaal goed Robbie. Je had het wel degelijk goed ingetikt. En je voorspelling, dat Hoorngids een prominentere rol zal gaan spelen dan het NHD, lijkt me een goeie inschatting. Misschien kunnen we de Duitse dichter vragen of ook hij deze mening deelt.
Of is ie inmiddels vertrokken naar hogere sferen?

Reactie: (redactie)
17-8-2010, 11:42
aanmelden voor deelname Debat: lokale democratie in een veranderend medialandschap

http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=123761104337590

Reactie: (robbie.)
17-8-2010, 11:05
Oeps, foutje.Betaald moet natuurlijk zijn betaalt. Werd in de war gebracht door bepaald 2 woorden er voor-excuses.

Reactie: (robbie)
17-8-2010, 11:00
De Duitse dichter Heinrich Heine sprak eens de volgende woorden : "Alles wat er in Amerika gebeurt, gebeurt in Holland 50 jaar later".In de loop der eeuwen is die afstand kleiner geworden. Maar toch blijft Amerika koploper, vooral op het gebied van het nieuwe journalisme.Ik heb het al eerder hier gezegd: blogs worden steeds belangrijker.Als eerste blog werd the Huffington Post uitgenodigd bij een persconferentie van Obama-5 jaar geleden onbestaanbaar.Nu heeft het grote mediabedrijf Forbes bepaald dat journalisten betaald worden voor het aantal malen dat er op hun artikel wordt geklikt.Forbes gaat verder: journalisten moeten beter in de gaten houden wat hun publiek wil lezen en de interactie met het publiek aangaan, oftewel participatory story-building. In Amerika volgen politici de politieke blogs zeer kritisch.Via een blog bereik je veel mensen en wanneer mensen participeren weten politici precies wat er leeft.Hopelijk gaat dit besf ook bij de Hoornse politici doordringen. Want ik voorspel dat binnen 2 jaar Hoorngids de rol van het NHD op het gebied van nieuws en opinie heeft overgenomen en dan zal ook de heer van de Tuin zijn mening over niet-serieuze media moeten bijstellen.We gaan mooie tijden tegemoet: interactie tussen kiezer en gekozene via blogs. ( overigens het artikel over Forbes staat vandaag in de Volkskrant, maar ik had het al 3 dagen geleden gelezen in The Washington Post).
Kranten zullen er altijd blijven-godzijdank.Maar hun rol als primaire nieuwsbron en opinievormer wordt overgenomen door de blogs.Hetis niet anders-the times they are a changing.

Reactie: (Qwartje)
17-8-2010, 03:12

@Edo van Eekeres

Dank, heer @Van Eekeres. Tijdens de gaande rotatie van deze aardkloot wens ik u op enig moment kali nichta kai onira glika in retour.

Vermoei uzelf inmiddels niet verder met gegraaf naar wtf. Zou de quintessence van de reacties van - bijvoorbeeld - @Nomen Nescio, @Jeroen, @Matthijs, @Cees Franke, voorheen @Forumvolger, en @Sebastiaan een andere lading voor u krijgen als ze zich voordoen als @Pietje Puk?



Reactie: (Edo van Eekeres)
17-8-2010, 00:38
Meneer of mevrouw Qwartje of wie u ook bent, de bovenmodale wijze waarop u omgaat met de taal kan niet toevallig zijn. Ik vermoed een journalistieke achtergrond? Jammer toch dat pseudoniem, maar eens zal ik er achterkomen. Ja, Phanta rhei, wens u Kalinihta.

Reactie: (Matthijs)
17-8-2010, 00:32
Niet zo denigrerend @Qwartje. Martien maakt een scherp punt hier. Al was het maar, dat het niet de journalisten van de dodebomenmedia zijn die de plank misslaan, maar de beleidsmakers. Overigens komt dat met de Volkskrant wel goed, dunkt mij.

Ik lees net dat @Martien ook journalist is, en kennis van lokale politiek heeft, en dus van waarde kan en moet zijn op onze conferentie ter lering ende nut betreffende de ontwikkeling van de verspreiding van meningen ende berichtgevingen aangaande lokale politieke ontwikkelingen. #lappendag

Reactie: (Qwartje)
17-8-2010, 00:17

@Martien Schurink

Met je maiden-speechje op Hoorngids.nl, goede @Martien, vertolk je meteen het helase gevoelen van een gaande generatie. Even begrijpelijk als bevestigend. Panta rhei. Het is, inderdaad, bedtijd.

Reactie: (Arthur Helling - D66)
16-8-2010, 23:54
@Martien Excuses voor de "t", het is ook bedtijd. Maar volgens mij gaat het met alle kranten al een tijdje bergafwaarts. Bij de Volkskrant wordt er thans niet uit luxe volgens mij gereorganiseerd. Teruglopende advertentieopbrengsten, gratis kranten, nieuwe media, het speelt allemaal een rol.
Ik lees ook regelmatig het Parool, maar een Volkskrant zal ik niet afslaan. Wel jammer dat ik daar nog zo lang op moet wachten.

Reactie: (Martien Schurink )
16-8-2010, 23:16
Als nieuwsmedium is de fysieke dagelijkse krant al bijna achterhaalt, schrijft Arthur Helling. Nee, mij hoor je niet zeuren over het taalfoutje in achterhaalt, wel durf ik beweren dat hij zich kennelijk zo heeft laten inpakken door de vluchtige charme van twitter dat hij veel en veel te ver gaat waar hij, zonder enige onderbouwing, beweert dat de de gedrukte krant als nieuwsmedium al bijna heeft afgedaan. Primeurs, met grote politieke en/of maatschappelijke gevolgen zijn in de krantenwereld aan de orde van de dag. Er zijn kabinetten door gevallen, formaties door verknald(kregen we Van Agt in plaats van Den Uyl), graaiende bankiers ontmaskerd, bonussen aan de kaak gesteld en ondeugende prinsen en prinsessen in grote verlegenheid gebracht.
Verwonderlijk is het dan ook niet dat de leesdichtheid (van kranten) nergens op aarde zo groot is als in dit malle twitterlandje.
Als Arthur Helling over een jaartje of twintig zijn zilveren jubileum als raadslid viert, mag hij rekenen op een cadeautje mijnerzijds: een abonnement op - ik noem maar wat - de Volkskrant. Wedden dat deze titel tegen die tijd nog steeds als nieuwsmedium floreert?

Reactie: (robbie)
16-8-2010, 21:43
@Arthur
Heb je met al dat geflitter en geflatter, getwitter en getwatter, dubbele geflikflakte i-phones, megamediale i-pads,crossgestuurde blue tones,overnaadse blackberry’s , hyperlinke niet-lineaire Hyves en bipolaire Facebookcontents in linksgedraaide
electronenspatium nog wel tijd voor de Eeuwige Beweging, zoals Theo van Gogh het zo prachtig uitdrukte?

Reactie: (Arthur Helling - D66)
16-8-2010, 21:41
@Hans, ken je achtergrond grotendeels en snap ook je reactie. Je moet vooral klein blijven en zo af en toe groot in daden. Maar Radio Hoorn onderzoekt op dit moment de mogelijkheid van het tv-kanaal voor lokale tv en/of kabelkrantachtige ontwikkelingen. Dat biedt mogelijkheden, zie het als een voorzetje voor een lokaal mediadebat. Maar bovenal natuurlijk felicitaties met de uitbouw van Hoorngids, eigenlijk had ik daar mee moeten beginnen.

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
16-8-2010, 21:20
@Arthur, kan niet nalaten te reageren op jouw suggestie voor samenwerking tussen Radio Hoorn en HoornGids.nl.

Als (mede)oprichter van Radio Paradio, Radio Kodiak, Radio Hoorn, Kabelkrant Hoorn en HoornGids.nl, en als oudmedewerker van schoolkrant Moejeleze (grapje), Radio Noord-Holland en Stadsomroep Utrecht, meen ik enige ervaring te hebben met (lokale) media. Er is echter de afgelopen decenia nogal wat veranderd in het medialandschap. Zo hadden wij in jaren tachtig met radiozenders een aardig bereik, maar is het nu voor lokale omroepen heel lastig geworden door de enorme concurrentie. Radio Hoorn heeft zich m.i. onvoldoende aangepast aan de huidige situatie. Het is jammer dat zij hun vergunning voor tv-uitzendingen niet gebruiken inclusief de aanvulling met een Kabelkrant en een nieuwssite. Een gemiste kans.

Echte voordelen voor samenwerking zie ik niet direct. Laat HoornGids maar een kleine organisatie blijven, snel, onafhankelijk en soms ook prikkelend. En meerdere media, krant, radio, internet, is alleen maar goed voor onze stad/regio. Diversiteit. Ik vind het al jammer dat het Westfries Weekblad, Webregio en NHD samen werken met hun sites. Dat krijg je met 1 eigenaar. Slecht voor pluriformiteit.

Maar misschien verder praten tijdens een grotere sessie met alle belangstellenden? Zie eerdere suggesties op het forum van deze site.

Reactie: (Edo van Eekeres)
16-8-2010, 21:18
@Arthur Helling: Voor de duidelijkheid, ik bedoel dus in eerste instantie een debat. Volledige samenwerking is heel iets anders. We zien wel wat het oplevert.

Reactie: (Edo van Eekeres)
16-8-2010, 21:08
@Arthur Helling: de eerste voorzichtige contacten lopen al via de nieuwe media. Dat moet nog in de vertaalslag naar de oude media. Met andere woorden, gewoon via verbale communicatie! Mogelijkheden genoeg, de wil ook hoop en geloof ik. Er bloeit nog iets moois op in Hoorn!

Reactie: (Qwartje)
16-8-2010, 20:59

@Wally Ooms

Vakantie, @Wally? Vakàntie!? En foxtrot? Wat zijn dat voor archaïsche begrippen? Chop-chop, aan het werk. De polder kabbelt nog steeds. Je opa schonk ons de Lange Kerkstraat. Dat zijn kleinzoon ons Hoorns Hop in Benarde Tijden schenke.

Maar je hebt gelijk: @Cees Franke heeft ’n piepklein luciferdoosje van Pandora open geschoven. En ziedaar: Hoorngids punt & el ondergaat andermaal een groeistuip naar wasdom. Naar acceptatie door de foxtrottende medemens, met name. Wat dat betreft lijkt het gunstig te zijn dat de heer @Franke uit de actieve politiek is gestapt. Hoewel die constatering ook bedenkelijke rafelrandjes heeft. Het zou impliceren dat door ons gekozen politicicici hun visie en mening nog steeds niet unverfroren in dit medium willen c.q. mogen c.q durven te etaleren. Tijdens hun camapagnes was dat wel anders.

Maar goed. Er is progressie.

Reactie: (Arthur Helling - D66)
16-8-2010, 20:58
Groot en klein nieuws komt online binnen via twitter en actieve mediasites, ja ook die van Hoorngids. Lees het NRC digitaal op mijn i-pad, maar eigenlijk alleen voor achtergrondartikelen. Als nieuwsmedium is de fysieke dagelijkse krant al bijna achterhaalt. Nieuws haal je nu zelf op, elke seconde van de dag, daar waar het vroeger 1 x per dag in je bus werd gebracht. Waarom gaan Radio Hoorn en Hoorngids niet samenwerken?

Reactie: (Wally Ooms)
16-8-2010, 20:18
Ben je even met vakantie, hebben ze het in de tussentijd over de leukste dingen gehad. Zie ook allerlei nieuwe namen als Edo van Eekeres en Doekle (toch niet ehh...??), die gelijk zeer prominent aanwezig zijn op de door steeds meer mensen zo gewaardeerde Hoorngids. Leuke bijdrage van Cees Franke, waarbij ik in ieder geval bespeur, dat de aanvankelijke aversie tegen het gebruik van schuilnamen weliswaar nog niet overboord is gekieperd, maar de acceptatiegrens toch nabij is.
De reguliere Lappendag is alweer achter de rug. Vanavond nog wat senioren, die de foxtrot kunnen dansen bij JP, waarna iedereen weer kan genieten van een welverdiende nachtrust en gaan prepareren voor het najaar.
Ik heb er zin an.

Reactie: (Robert)
16-8-2010, 20:14
@Robbie ah zo! Big Brother is watching us!

Reactie: (robbie.)
16-8-2010, 20:06
@Robert
Zo zie je maar weer hoe moeilijk communicatie is. Over je vraag:ik vind het niet correct om op dit blog een Ster spot over mezelf uit te zenden. @ Hans Stuyfbergen heeft mijn e-mailadres.Vraag ’t dan beantwoord ik hem per mail. Right?

Reactie: (Robert)
16-8-2010, 19:38
@Robbie Ik stelde alleen maar vast dat hier op forum even sprake was van metacommunicatie, meer niet. Ik stel een verbaal debat op prijs omdat er dan meer ruimte is voor nuancering en uitwisseling van gedachten en argumenten. Soms begrijpen we elkaar hier even niet goed. Waar was je copywriter?

Reactie: (robbie.)
16-8-2010, 19:31
@robert
Waarom communicatie over de communicatie zelf? Het kale woord communicatie werpt al zoveel drempels op ,waarom dan nog meer drempels? Heb even gegoogeld op het woord metacommunicatie en toen ik de 26 stellingen van prof.Frees las, moest ik gelijk denken aan de jaren ’70 toen ik als senior copywiter werkte bij een groot Amerikaans reclamebureau. Op een dag kregen we een memo, toen nog op papier, dat we ons een weekend moesten terugtrekken op de Veluwe. Waarvoor? Voor de hype van dat moment:Assertiviteitstraining. Het weekend onder leiding van een gedragspsycholoog is een drama geworden. Is metacommunicatie een nieuwe niche in de communicatieleer onder de vlag oude wijn in nieuwe zakken?

Reactie: (Robert )
16-8-2010, 18:39
Metacommunicatie betekent communicatie over de communicatie zelf. Metacommunicatie is `praten over de manier waarop je met elkaar praat`.

Dat kan een leuk debat worden en ook om een keer gewoon te praten.

Twitter: RoxyRobert

Reactie: (Edo van Eekeres)
16-8-2010, 18:02
Twitteren is ook 2 richtingverkeer, je kunt antwoord geven aan degene van je keuze of aan een hele groep doormiddel van z.g. retweet. Het verschil met email is dat het openbaar is en beperkt qua karakters waardoor je tekst kort en bondig moet zijn. Naar mijn mening wel een vorm van communicatie. Maar zoals gezegd we gaan een debat over de nieuwe media organiseren.

Reactie: (Hans)
16-8-2010, 18:00
@Robbie:

Informatie = communicatie. En andersom.

Een enkel Hoorns raadslid heeft al een blog en de burgemeester ook. Althans, zo noemen ze het. Nee, in blogs voor politici zit de ’oplossing’ niet.

Reactie: (robbie.)
16-8-2010, 17:53
@Hans
Twitteren is informatie. Geen communicatie. Communicatie is tweerichtingsverkeer. Weblogs worden steeds belangrijker in dit tweerichtingsverkeer.Een weblog als Hoorngids kan een belangrijke schakel zijn tussen de volksvertegenwoordiger en de burger.Ik zet graag in op een debat, zoals eerder aangestipt.Ieder raadslid z’n eigen weblog-zou dit niet mooi zijn?

Reactie: (martin mutter)
16-8-2010, 17:51
Beste @Cees Franke, je omschrijft het goed en terzake. Maar als je zelf aangeeft dat 20 % de overhand krijgt uit je column, kan het dan niet zo zijn dat die 20 % juist hetgene is dat de mensen bezighouden ?

Reactie: (Hans)
16-8-2010, 17:24
@Robbie en anderen.

Ik moet bekennen dat ik in de begintijd van internet het niet zag zitten... We weten nu beter. En zelfs in Twitter geloof ik inmiddels. Gisteren mooi voorbeeld hoe functioneel / handig Twitter kan zijn: Ik zag de Twitters van de zeildames (die vliegtuig misten om naar inhuldiging in Hoorn te gaan) en kon zo nog meer mensen informeren via deze site.

En vandaag Twitteren lappendag-gaanders oa foto’s, enkele voorbeelden staan op deze site.

Het gaat echt snel en meda worden steeds toegankelijker.

Reactie: (robbie.)
16-8-2010, 17:17
Twitteren heeft niks met communicatie te maken. Het is de evolutionaire variant van onze voorouders die in het oerwoud dan wel savanne klanken uitstootten ten teken van gevaar of orientatie.Twitteren met de tekst:"Ik zit op het schijthuis, maar ben over 10..... is meer een geurvlag dan zinnige informatie.Wat de oude media ook doen: het nieuws, de beinvloeding en de duiding van het nieuws en z’n achtergreonden vindt plaats op de duizenden nationale-en internationale weblogs die je kunt aanklikken. Om een paar voorbeelden te noemen.Op rechts-conservatieve blogs worden virtuele actie’s georganiseerd om politieke partijen te pressen om met Wilders in zee te gaan. Wat doet links? Een persbericht in de oude media plaatsen, eventueel een advertentie en een website openen die over een maand weer weg is. Ik ben het dan ook volledig met @Cees,@Harold,@Robert, @Matthijs,@Qwartje, @Hans e.v.a. eens dat het medialandschap is veranderd en dat lokale politici dit nog te weinig in de gaten hebben.Daarom steun ik het initiatief van harte tot een openbaar debat met poltici tot heil en glorie van onze stad.De plaats van handeling weet ik ook: de grote studioruimte van Radio Hoorn.Dan kan er een live uitzending aan worden gewijd.@Edo van Eekeres, een goed idee voor Hoorn Vandaag?

Reactie: (Edo van Eekeres)
16-8-2010, 15:45
@Cees het feit dat er zo hartstochtelijk gereageerd wordt op (lokale) zaken die op hoorngids aan de orde worden gesteld, heeft geen bewijs van levensvatbaarheid nodig. Je zou wel driedubbele oogkleppen op moeten hebben om het tegendeel te (blijven) beweren. Maar het begrip serieus of niet serieus is wat anders. Het medium alszodanig kun je bloedserieus nemen (en is het ook), maar de manier waarop daar soms mee omgegaan wordt, de z.g. content hoeft niet altijd serieus te zijn. Als je een beetje rondkijkt op internet kom je een hoop niet serieuze rommel tegen. Ik kan uiteraard alleen voor mezelf spreken en denk dat de discussie dus niet gaat over het medium, maar over inhoud die soms wel en soms niet serieus kan worden genoemd. Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon, want dat gaat ook op voor de z.g. oude media. Ik blijf overigens tegenstander van bij het commentaar geven je te verschuilen achter een pseudoniem en zal dat blijven vinden, al is het waarschijnlijk niet te bestrijden. Het gaat n.l. tegen mijn gevoel in van ergens voor staan en daar ook de consequenties van nemen. Het idee om via oude media (b.v. radio) te debatteren over de nieuwe media spreekt mij zeer aan. Het kan een vorm van kruisbestuiving zijn. Mogelijk is er lokaal wel wat te organiseren op dit gebied :-). Leuk overigens dat je columns schrijft, kijk uit naar de volgende.

Reactie: (Robert)
16-8-2010, 15:15
@juist communicatiemannen en vrouwen dienen debat te voeren al is het maar als adviseurs van overheidsdienaars.

Reactie: (Cees Franke)
16-8-2010, 15:01

@Hans, @Edo en @Matthijs. Voor de goede verstaande moge duidelijk zijn dat ik in mijn column niet slechts het anonieme reageren aan de kaak stelde. Dat was eigenlijk maar 20% van mijn betoog. Maar verhoudingsgewijs krijgt het veel meer aandacht dan de rest van mijn verhaal. Namelijk dat sites als Hoorngids er wel degelijk toe doen, dat het serieuze nieuwskanalen zijn. Saillant detail is overigens wel dat je bij door Johan van der Tuijn serieus genoemde media als het NHD [ http://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/stadstreek/enkhuizen-westfriesland ] ook reageerders hebt met namen als ‘Bosje’ en ‘MoederUil’. Ik neem aan dat Van der Tuijn en cs dat niet voldoende reden vindt om het NHD te boycotten.

@Qwartje,
We delen de mening dat we van mening verschillen (waar heb ik dat toch eerder gehoord ..).
Maar als ik u @Qwartje onder “laffe honden” en “anoniem gedoe” heb geschaard dan is dat een vergissing. U werkt onder een pseudoniem en dat is wat anders dan een anoniem. U merkt het al, er is een verschuiving in mijn denkraam gaande. Met name ook door de opmerking van @Matthijs. De waakhondfunctie van @Hans. Dat neemt niet weg dat ik blijf pleiten voor naam en toenaam. Maar bovenal pleit ik voor open en transparant communiceren via dit soort kanalen. Laten we van onze huidige democratie niet een museum maken maar juist gebruik maken van de moderne drukpersvarianten die ons nu ten dienste staan.

@Robert Ik zal er zijn. Ik ben dan wel geen journalist maar als communicatieman doe ik graag mee

Reactie: (Robert Vinkenborg)
16-8-2010, 14:43
@Matthijs ik ben dit volstrekt met je oneens, maar dat discussieren nog uit. @Harold heb contact gelegd met Huub inmiddelsl; kijk even op mijn facebook.

Reactie: (Matthijs)
16-8-2010, 14:41
Ik ben aanwezig hoor. Maar de NVJ? Wanneer hebben die voor het laatst iets begrepen van interactieve media? Die hebben volgens mij de term ’serieuze journalistiek’ uitgevonden.

Reactie: (Harold)
16-8-2010, 14:38
Ik kan geen NVJ-afdeling in NH vinden, maar onze oude RTVNH-baas Huub E. is voorzitter van de NVJ. Ik kan Huub t.z.t. even polsen.

Reactie: (Robert Vinkenborg)
16-8-2010, 14:03
Op mijn facebook evenement aangemaakt:

N.a.v. van discussie op Hoorngids wil ik graag inventariseren of er voldoende belangstelling is voor een dergelijk debat en dan nog bezien of en door wie dit georganiseerd kan worden. Inhoudelijk zou het mooi zijn als ook de social media en de invloed op nieuwsgaring en beeldvorming mee genomen kan worden. Twitter als nieuwsbron, en wat kun je er wel en niet mee. Waarom Twitteren politici en opiniemakers als Arend-Jan Boekestijn.... Maar ook: Internetfora: pulp of waardevol? Nieuw media versus oude media. Meer en andere ideeen welkom.

Datum en tijd moeten dus nog worden ingevuld.
http://www.facebook.com/event.php?eid=123761104337590

Cees, Harold. Hans, anderen: eventueel binnenkort de koppen bijelkaar steken.

Reactie: (redactie)
16-8-2010, 13:43
Raadslid Johan van der Tuin twitterde:

Las interessante tweet van iemand die meldt zojuist tandpasta te hebben gekocht. Weer eentje minder te volgen.

Johan, niet te kritisch worden qua media hoor!

Reactie: (Qwartje)
16-8-2010, 13:27

@Edo van Eekeres

Ei ei, heer @Van Eekeres, belanden we toch nog binnen de velden van spieking turms. Dat doet mij deugd. Met erkentelijkheid voor uw uitvoerige reactie wil ik u graag gezegd hebben dat het geenszins mijn streven is om u - of wie dan ook - middels een agressieve toonzetting te trachten af te serveren. Ware dat zo, dan zou men met recht en reden antwoord kunnen eisen op de vraag: ‘Zo. En who the f*ck is die @Qwartje dan wel?’ Mogelijk moeten we even wennen aan de ingrediënten waarin we, ieder voor zich, af & toe onze ironie hebben gemarineerd.

Wat dat laatste betreft heeft u mijn mondhoeken naar mijn oren gebracht met uw vergelijking ‘…als waren wij nepgoudverkopers op de vlucht.’ In die zin heb ik ook de heer @Van der Tuin’s advies ‘Niet meer lezen, dat medium’ heroverwogen. Zo vat een beter begrip post. De zwaar aan de sigaar zijnde Sir Winston Churchill heeft, op een kritische opmerking daar over, eens gezegd: ‘Ik heb zo veel gelezen over stoppen met roken, dat ik ben gestopt met lezen.’

Terug nu naar het @Franke en vrije topic. Een cordon sanitair rondom reageerders onder pseudo zou Hoorngids.nl – of welk digitaal forum dan ook – aan bloedarmoede doen sneven. U geeft dat zelf al enigszins aan met uw opmerking dat het dan een stuk stiller zou worden. Waar u helaas aan toevoegt dat nuance te enen male niet onder pseudo’s kan worden aangetroffen. De opmerking van @Hans Stuijfbergen dat zowel vanonder pseudo’s als vanonder ware namen de meest baarlijke nonsense kan worden geventileerd nuanceert een Berufsverbot van pseudo’s controleerbaar.

Het valt, dunkt mij, allemaal te herleiden tot verschillen in opvatting van fatsoen. Wanneer pseudo’s per definitie synoniem zouden staan aan spuigaten die onveranderd Tokkie-taal zouden braken, dan zou ik nimmer aan deelname aan dit forum zijn begonnen. @Matthijs heeft de raison d’être van pseudo’s eerder tijdens deze discussie verstandig en eigentijds ingekleurd.

Inmiddels, heer @Van Eekeres, denk ik aan uw reacties te mogen aflezen dat u Hoorngids.nl serieus neemt. Daarmee zij deze blog ontdaan van uw eerdere kwalificatie ‘niet serieus lokaal medium’. Dit, mede dankzij de ballon die door @Cees Franke zwerkwaarts werd gestuurd. Mijn aanvankelijke uitnodiging aan u om een serieus lokaal medium te benoemen acht ik hiermee even genoeglijk als genoegzaam beantwoord.

Dat we zinnig en zwierig mogen voortgaan.



Reactie: (Robert Vinkenborg)
16-8-2010, 13:06
@Harold in de tijd dat ik nog afdelingsvoorzitter van de NVJ in Noord-Holland was, organiseerde ik vaker dit soort debatten - uiteraard met mijn geweldige bestuursleden (Eric Panhuis, Karel Beckmans van het NHD). Ik weet niet eens of de NVJ nog een afdeling heeft. Laat we het idee laten rijpen en de animo afwachten. Uiteraad ook met het NHD: er is wat mij betreft geen sprake van een tegenstelling tussen media of controverse; we verschillen, maar tegelijk versterken we elkaar en vullen we elkaar aan. Daarbij moeten we (helaas) vaststellen @Cees dat printed media het inderdaad zwaar hebben. Als er animo is dan is de NVJ vast wel te porren om wat te gaan doen. En dit college heeft communicatie hoog op de agenda staan, dus wat staat ons in de weg?

Reactie: (Harold)
16-8-2010, 12:53
Robert, debat over de lokale democratie en nieuwe media (in verhouding tot de oude, zoals RNH, NHD en Radio Hn) lijkt mij een heel zinvol idee. Als ik iets kan doen, graag!

Reactie: (Fritsie)
16-8-2010, 12:29
Hoe vaak worden politieke besluiten (’veilig’) genomen onder de partij naam, (en kost het (te)veel moeite om de oorspronkelijke bedenker te achterhalen), onder commissies sub-commissies, worden er ’handige’ politieke spelletjes’ gespeeld, en/of in het geval van Hoorn was/is er sprake van corruptie? (meest corrupte gemeente van Nederland volgens berichten..)
Er is er bij verrassing, ondemocratisch besloten dat er voor €17.000 (als dit bedrag klopt en niet hoger is) een ’zanger’ ingehuurd zou worden met armoedige tape-begeleiding waar bovendien geen fatsoenlijke geluidsinstallatie en/of betere geluidstechnicus van af kon.

En het is ook zo dat de wereld langzamerhand éen groot Big-Brother aan het worden is. Door naamsvermelding i.c.m. ip-adres zou surfgedrag, webshop- aankopen enz. kunnen worden gevolgd en geanalyseerd door bedrijven als Google. (Google trekt stiekem met opvang apparatuur voor draadloos signaal door de wereld)
Nee bedankt.

Zou het niet (nog) beter zijn als iedereen desgewenst regelmatig van naam zou kunnen wisselen zodat je zonder vooroordeel en dus objectiever andermans reacties leest?

En als je niet tegen kritiek kan, hoor je dan op een politieke publieke functie thuis? (veel van die gasten hebben toch dikwijls een bord voor hun kop, maar in tijden van internet, Twitter wordt het bord wellicht onhoudbaar...;-)

Reactie: (Robert Vinkenborg)
16-8-2010, 12:26
@harold een openbaar debat over lokale democratie en (nieuwe) media lijkt me ook aardig. Met de sociale media prestenteren politici zich aan de openbare weg en weten daar vaak geen raad mee. N.a.v. column cees: een monopoliepositie is dodelijk voor de kwaliteit van elk zichzelf respecterend journalistiek medium en zeer schadelijk voor het functioneren van de (lokale) rechtstaat. Daarin ligt ook een belang van Hoorngids. En inderdaad wie niet meedoet is gezien, Hoorngids zal wat betreft dagelijkse bezoekers binnen Hoorn binnen 3 jaar het Noordhollands Dagblad evenaren of voorbij zijn.

Reactie: (Harold)
16-8-2010, 11:26
Cees, helemaal mee eens!

Het zou nu interessant zijn als raadsleden en college gaan reageren op jouw column. Wie durft als eerste!

Reactie: (Edo van Eekeres)
16-8-2010, 11:25
Meneer of mevrouw Qwartje of wie u ook bent of was of zou willen zijn, ik moet toegeven uw bijdrage in deze gids met toenemend genoegen tot mij te hebben genomen. De lezer wordt als het ware bijna overspoeld met feiten die u in uw zo eigen verfijnde erudiete schrijfstijl aan den volke presenteert. Als Hoorngids nog niet bestond, zou dit fenomeen vast en zeker door u zijn uitgevonden, al was het maar vanwege nuttige dagbesteding. Echter en dat vind ik oprecht jammer komt u tot conclusies die naar mijn mening geen recht doen aan de opbouw van uw beto(gen). Mijn openbare twittercorrespondentie met de heer Van der Tuin wordt behandeld als waren wij nepgoudverkopers op de vlucht. Het enige dat de heer Vander Tuin mij als mogelijkheid heeft aangereikt is om Hoorngids niet meer te lezen. Ik heb hem bedankt voor dat advies. Uw reactie legt overduidelijk een zwakheid van dit o zo mooie nieuwe medium bloot, n.l. de toon die de muziek maakt. De ironie lijkt u dan ook volledig ontgaan! Chapeau voor degene die onder de naam Nomen Nescio heeft aangegeven dat de heer Van der Tuin het manifest heeft ondertekend tegen samenwerking met de PVV. Overigens blijf ik het volledig eens met Cees Franke dat iedereen hier onder zijn eigen naam zou moeten gebruiken. Het zal dan ook een stuk stiller worden en misschien ook genuanceerder, want kennelijk zit de menselijk psyche zo in elkaar dat wanner het anoniem is er duistere kanten naar voren komen. Hoe dan ook, ik wens u allen goedemorgen en indien van toepassing een mooie lappendag!

Reactie: (nomen nescio)
16-8-2010, 05:56
Je mag over het CDA en Johan v/d Tuin beweren en zeggen wat je wilt, Johan heeft wél het manifest ondertekend tegen samenwerking met de PVV. Zie www.wijstaanvooronzegrondrechten.org

Reactie: (Qwartje)
16-8-2010, 05:46

@Cees Franke

Respect, heer @Franke. U hebt uw hier eerder uitgesproken voornemen om - waar relevant - vaker aan discussies op Hoorngids deel te nemen gestand gedaan. Uw ouverture resoneert. Er wordt een skippybal aangesneden waarop veel mensen stuurloos rond stuiteren. Door u, en door sommige commenters, wordt hen een TomTommetje aangereikt.

De reactie van @Matthijs verdient het mijns inziens om ingelijst boven de sponden van goedbedoelende, maar verweesd in dit tijdsgewricht rond dolende medemensen als Johan van der Tuin (‘Hallo! Oewaai! Ik doe heusch wel mee hoor; ik twitter toch?’) en @Edo van Eekeres te worden bevestigd. Ook @Jeroen snijdt knoestloos hout. Hier is driewerf over nagedacht, en ik heb het driewerf gelezen. Via Hoorngids, that is.

Het is, godlof, eigen aan discussies dat er verschillen van mening en inzicht tegenover elkaar worden gezet. Het prisma geeft ieders oog per detail een andere invalshoek. Maar im Allgemeinen is er een draad van overeenstemming waarover kan worden voort gebalanceerd.
En dat kan ergens toe leiden.

We dansen hier op uw invitatie weer even rond de Wet van Wie is Wie. Een wet die in dit geval niet bestaat; iets wat door @Matthijs en @Jeroen met argumenten onderschreven wordt. Liever de mening dan de man daar achter. Liever de visie dan de vrouw daar achter. Uw info of inzicht wordt er voor mij niet anders op wanneer mij wordt meegedeeld dat u eigenlijk Horace P. Bloedjes heet, rood haar over uw fontanellen draagt, Alfa Sud rijdt, en maar een ingedaalde teelbal heeft. Of, zoals @Jeroen zich met zo veel woorden afvraagt: ‘Wat voegt Vogel toe aan de zienswijze van Jeroen, als men zich voor de rest niets bij die achternaam kan voorstellen? Ik geef over mijzelf prijs wat ik zelf verkies.’ Daarnaast merkt @Hans Stuijfbergen fijntjes op dat er soms inhoudelijke nonsense prijkt onder eigen identiteit. Anonimi dan wel identiteiten die kwetsen, discrimineren, of aanzetten tot geweld worden van dit forum geweerd. Zo simpel is het.

Uw mening hier over, heer @Franke, is mij bekend. U weet dat ik die niet deel. Al helemaal niet waar u ietwat gechargeerd gewaagt van ‘…kinderachtig anoniem gedoe’ en ‘…zich als laffe honden achter verschuilen.’

Niettemin: uw roffeltje op dit trommelvel is wat mij betreft welkom. Een Hoorngids-borrel ergens ‘achterin’ een tapperij zou me naar mijn gevoel in een soortgelijk achterkamertje plaatsen dat ik beleidsmakers en politici zo euvel duid. Dit dorp is klein; er zal zich ongetwijfeld een gelegenheid voordoen waarbij ik me in den vleze, alsmede zonder balkje, en voorts nog gaarne aan u zal voorstellen. Ten overvloede, vermoed ik.















Reactie: (Doekle)
16-8-2010, 02:28
Helaas kan ik mij niet permitteren mijn volledige naam te gebruiken. Ben hier een jaar geleden met mijn partner komen wonen nadat we op ons vorig adres stelselmatig zijn geterroriseerd (straattuig). We hebben uit voorzorg zelfs geen afscheid van onze buren kunnen nemen en zijn zo vertrokken. Ik vraag begrip hiervoor.

Reactie: (Cees Franke)
16-8-2010, 00:54
@ JEROEN VOGEL
Uiteraard ben ik niet alleen nieuwsgierig maar is het ook oprechte belangstelling naar degene die de mening verkondigt en daardoor begrijp ik het vaak ook beter. Pseudoniem en anoniem zijn overigens twee verschillende zaken. Het een is (soms) plausibel, beter verdedigbaar en het ander stinkt vaak. Met name de categorie anoniemen vind ik moeilijk te verteren. Vooral als het gemeenteraadsleden zijn of ambtenaren of wie dan ook die veilig blaft vanachter een dikke digitale boom. Maar ik ben het met @Matthijs eens dat dergelijke lieden een grove inschattingsfout maken. De tijd zal het leren.
Wat mij betreft komt er snel een Hoorngids-borrel . Goeie suggestie. Ik zal er zijn.

Reactie: (niek)
16-8-2010, 00:30
@jeroenvogel helemaal gelijk! Met meer dan belangstelling volg ik dan ook media als Twitter en linked- in, het is nieuw nog niet ingebugerd en grappig dat men schreeuwt om regeltjes wat mag wel wat mag niet of hoort niet of wordt direct juridisch aangepakt. Moet dan altijd denken aan films gemaakt door Bert Haanstra en dan vooral die van de apen. In deze film wordt er ook onbekend materiaal naar hen geworpen en zie je tot in detail wat er gebeurt. vermakelijk!

Reactie: (Jeroen Vogel)
16-8-2010, 00:21
Beste Cees,

Hoorngids is een fantastisch initiatief van Hans Stuijfbergen. Het is, anders dan Regioweb.nl en NHD.nl, een website waarop bij uitstek gediscussieerd kan worden over thema’s die levensecht zijn en daadwerkelijk spelen onder de Hoornse bevolking. Vuurtjes die doven in de pot van het NHD vinden hier genoeg brandhout om lekker door te smeulen en bij tijd en wijle weer eens goed aan te wakkeren. De verdienste van een man met een oprecht goed hart voor de stad.

Dat sommige mensen de website - en soortgelijke media - niet serieus nemen, vind ik getuigen van een Oostindische blindheid (als dat nog niet bestond, dan nu wel). Je kunt niet negeren wat mensen in alle democratische vrijheid op een gemakkelijk, toegankelijk en openbaar forum schrijven. Helemaal niet als het regelmatig wijsheid en/of logica is wat de klok slaat, met door research doorspekte onderbouwing.

Wat ik echter nog zorgelijker vindt, is dat gemeenteraadsledne onder valse namen schrijven terwijl ze een openbare functie bekleden en het forum bij uitstek een plek is om met de burger te communiceren. Mensen die onder pseudoniemen schrijven, zoals Qwartje en Nomen Nescio, zijn geen gemeenteraadsleden. Hun reden voor de anonimiteit is de hunne.

U vroeg reageerders om onder volledige naam te reageren, omdat we dan weten met wie we te maken hebben. Maar met of zonder Vogel achter Jeroen, de inhoud van mijn reacties is dezelfde. Weet u dan wel met wie u te maken hebt? Neuh, ik blijf virtueel achter mijn toetsenbord, met alleen die informatie over mijn achtergrond die ikzelf verkies.

Maar ik snap u wel. Natuurlijk, het is nieuwsgierigheid. Misschein komt het de kwaliteit van de discussie ten goede als er eens een Hoorngids-borrel zou komen. Achterin de Beiaard of JP Coen of café Charlie’s. Dan kan er persoonlijk gediscussieerd worden en kan de virutele Hoorngids-gemeenschap tot leven komen. Met de aanwezigheid van Hans Stuijfbergen, Robert Vinkenborg, Qwartje, uzelf, reageerders en gemeenteraadsleden kan het nog heel erg interessant worden.

En misschein dat dán Hoorngids serieuzer wordt genomen, als men doorheeft dat het mensen van vlees en bloed zijn die reageren en die nadenken over hun stad. Het is maar een idee, maar het lijkt mij constructief, interessant en nog eens heel gezellig, ook.

Reactie: (redactie)
15-8-2010, 23:57
Hoorngids.nl had zondag 15-8-2010 om 23.52 uur reeds 2042 bezoeken gehad door 1457 unieke bezoekers.

Tim Knol nu op Ned. 3 !!!

Reactie: (kees boots)
15-8-2010, 23:57
@bakker je hebt het wel hoog in je bolletje zitten.

Reactie: (robbie.)
15-8-2010, 23:54
@Cees Franke,
De tranen schieten in m’n ogen. Volksvertegenwoordigers die de tijdgeest volkomen kwijt zijn. Die niet weten dat de publieke- en politieke opinie gemaakt wordt op weblogs in plaats van in de kranten en op tv? Hebben deze Fred Flintstone’s nog nooit gehoord van blogs als www.joop.nl of www.de dagelijkse standaard.nl? Joop is een links weblog, waarop veel bekende opiniemakers schrijven en discussieren met commenters. De Dagelijkse Standaard is zijn rechtse evenknie. Ook hier bekende columnisten en politici en wetenschappers die interactief met elkaar discussieren. Deze weblogs spelen een actieve rol in de politieke beinvloeding.Gemiddeld hebben ze 1,5 a 2 miljoen hits PER DAG. Kom daar eens om bij de oude media. Daarom krijg ik kromme tenen van een man als van der Tuin die onderscheid gaat maken tussen serieuze en niet serieuze media.De goeie man en meerderen met hem zijn stil blijven staan bij de oude media en zien niet in that the times they are a changing.Een blog als hoorngids kan voor politici de thermometer in hun anus zijn om de stemming van de burger te peilen.Als politici de nieuwe media niet serieus nemen, hoe kan ik de politici dan serieus nemen?
@Cees, met de teneur van je column ben ik volledig eens.

Reactie: (Cees Franke)
15-8-2010, 23:51
@Matthijs en @Hans. Voor alle duidelijkheid: ik accepteer absoluut het medium zoals het is. Sterker nog ik ben al jaren een voorvechter van digitale nieuwe media (Ik geloof dat ik een van de eerste ondernemers in Nederland met een website was). Want het nieuws van gisteren in de krant van vandaag is tegenwoordig wel heel erg oud aan het worden. Bijna te oud om de vis er in te verpakken. Maar wat de nicks betreft ben ik het voorlopig oneens met jullie. Ik vind nicknames in vele gevallen onacceptabel en maar niks. Als we nu in een dictatuur leefden … maar dat is niet het geval. Wat mij betreft vind ik het belangrijker dat we met elkaar vaststellen dat op internetfora en sites als Hoorngids het werkelijke nieuws gecommuniceerd wordt en er echte zinnige discussies plaatsvinden. Dus ik ben het wat dat betreft helemaal met @Matthijs en@Hans eens: wen er maar aan voor diegenen die nog steeds denken dat dit geen serieuze zaak is.

Reactie: (Mediapunt)
15-8-2010, 23:27
Mediatraining? Nieuwe media? Mediapunt! Twitter: RoxyRobert

Leuk Cees!

Reactie: (Chris Bakker)
15-8-2010, 23:15
Eerst goed leren schrijven, @Kees Boots, dan kunt u verlangen dat anderen goed lezen.
Bijdragen als die van de heer Boots zijn Mogelijk veeleer de Makke van dit Medium.

Reactie: (Radio Hoorn)
15-8-2010, 22:56
www.radiohoon.nl
https://twitter.com/radiohoorn

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
15-8-2010, 22:45
@Cees en @Matthijs. Ik vind de bijdrage van Cees goed, maar sluit mij helemaal aan bij het betoog van Matthijs als het gaat over nicknames e.d. Overigens is er nooit een controle op (echte) namen mogelijk dus, zelfs niet voor de moderator van een medium.Een fake-emailadres is zo gemaakt. Overigens lees ik hier net zo vaak (on)zinnige reacties van mensen met een pseudoniem / nickname als zonder.

Zag net overigens een Twitter van Johan waarin hij Edo adviseerde niet meer naar media als Hoorngids te kijken. Edo twitterde terug: Dank je voor het aanbrengen van de oplossing. Ik neem het ter harte :-)

De bezoekcijfers van HoornGids blijven overigens nog steeds stijgen en het Google-News probleempje waarbij onze foto’s enige tijd als grijze blokjes werden weergegeven, hebben we kunnen teckelen. Er staan nu weer kleurenfoto’s bij. Grijs kun je HG toch niet noemen.
Overigens wordt door onze technici gewerkt aan de mogelijkheid om twitterberichten op deze site te tonen. Even geduld aub.

En mensen die van onze stad en zijn mensen houden.... Stuur gerust eens een Column in.

Reactie: (Matthijs)
15-8-2010, 22:29
Interessant Cees. Toch ben ik het niet helemaal met je eens. Gebruik van nicknames is onlosmakelijk verbonden aan internetfora. Zo ik ik de reactiemogelijkheid van dit medium dan ook maar. De Google-armen reiken ver, en niet iedereen stelt er prijs op dat zijn of haar naam voor eeuwig in zoekresultaten terugkomt in relatie tot een mening over een bepaald onderwerp op een bepaald moment. Ik heb me in heftige discussies hier ook weleens aan gestoord. Als men mijn echte naam wil weten, is dat niet zo moeilijk. Op Twitter gebruik ik die bijvoorbeeld wel. Ander medium, ander karakter, andere gebruiken.

Maar eigenlijk doe jij nu iets, wat ik andere politici ook vaak zie doen: het medium accepteren, als er maar een paar gewoonten veranderen. Welnu: Internet is een hybride massa van aan elkaar verbonden personen die onmogelijk te sturen is. Vraag dat maar aan de muziekindustrie, de filmmaatschappijen, de kranten, de regelgevers en alle anderen die daar in de loop der jaren geprobeerd hebben vat op te krijgen. Ondoenlijk. Meedoen en aanpassen dus. Of afzijdig blijven en niet profiteren van de grote kracht om met je argumenten een hypergeinteresseerde doelgroep te bereiken. Dhr. Van der Tuin geeft te kennen hier niet aan mee te willen doen. Zijn goed recht. Ik zie Arthur Helling hier wel reageren op dingen. Hij communiceert dus met een veel grotere groep dan mensen die vasthouden aan NHD en Radio Hoorn (bestaat dat nog?)

Interessant is de vraag of het laf is als juist politici een schuilnaam gaan gebruiken. In het algemeen denk ik dat deze politici van zichzelf weten dat ze slechte online debaters zijn met het volkomen foute idee dat ze onder pseudoniem de digitale meute wel kunnen sturen. Misvatting. Een misvatting ook, waar een verrassend grote groep ze over vier jaar electoraal op zal afrekenen. Transparantie en communicatie zullen belangrijker dan ooit worden voor het college, maar ook voor de controlerende raad. Misstanden zullen veel vaker en uitgebreider aan de kaak gesteld worden. En niet na een week in de oudpapierbak verdwijnen, maar altijd bereikbaar voor diezelfde Google-tengels.

Reactie: (redactie)
15-8-2010, 22:23
Volg HoornGids ook op Twitter:

https://twitter.com/Hoorngids

Reactie: (Doekle )
15-8-2010, 22:19
Soit @de heer Kees Boots.

Reactie: (kees boots)
15-8-2010, 22:13
@doekje goed lezen.

Reactie: (Edo van Eekeres)
15-8-2010, 22:08
Wat mij betreft zit het niet serieuze in het feit dat zovelen hier anoniem mee discussieren, of erger, de discussie starten. Dat maakt dit medium niet serieuzer, integendeel. Als ik de twitterberichten van Johan van der Tuin goed lees bedoelt hij dat ook. Dus ik zie eigenlijk niet wat het verschil in standpunt is tussen de inhoud van deze collumn en wat de heer Van der Tuin stelt.

Reactie: (Doekle)
15-8-2010, 22:06
Interessant @Cees Frank en kunt u mijnheerKees Boots aangeven op welke leugen u de redactie van Hoorngids hebt kunnen betrappen. Noem man en paard of zwijg. Of had u had over een andere medium, dan heb ik u verkeerd begrepen.

Reactie: (kees boots)
15-8-2010, 21:58
@Cees zo was het vroeger als men je niet geloofde en je antwoorde ’maar het stond in de krant’was het goed.
Nu ben ik daar onderhand wel achter dat het spreekwoord ’de krant brengt de leugens in het land’er niet zomaar is en de waarheid of leugen hangt af van de journalist die het geschreven heeft.