Nieweg Nie Weg! Of: Hoe slim zijn Westfriese bestuurders?

column JAAP NIEWEG, NIE WEG !

Column
HOORN – Verschillende Westfriese politici/gemeenten hebben genoeg van Jaap Nieweg, de directeur van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Volgens hen is hij de oorzaak van de financiële problemen bij deze attractie. Omdat niemand de kosten gemoeid met het wegsturen van de directeur (afvloeingsregeling) wil betalen, heerst er al lange tijd een impasse. Ik ben van mening dat het wegsturen van deze directeur geen oplossing is, maar slechts een schijnoplossing. Het wegsturen van Jaap Nieweg is een afrekening. Vandaar mijn motto: “Jaap Nieweg Nie Weg!”

Eerst eens alle feiten, die mij bekend zijn, op een rij:

1. De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik (verder De Stoomtram genoemd) behoort tot de Top 3 Attracties in West-Friesland. Maar ook tot de Top 3 musea in onze regio.
2. De Stoomtram heeft weer een zeer goed seizoen gedraaid.
3. De Stoomtram genereert zeer veel publiciteit, regionaal, landelijk en internationaal.
4. De Historische Driehoek, die door De Stoomtram is bedacht, is een begrip.
5. De Stoomtram trekt zeer veel bezoekers naar onze regio. Daarvan profiteren winkels, horecazaken, musea, attracties, hotels, campings, etc.
6. De Stoomtram heeft een unieke collectie en veel is in eigen huis gerestaureerd.
7. De Stoomtram heeft veel unieke kennis in huis.
8. Bij De Stoomtram werken honderden zeer gemotiveerde medewerkers. Het allergrootste deel als vrijwilliger, een klein team in loondienst.
9. De exploitatie is voor een museum goed: een ruimer deel dan bij musea gebruikelijk komt uit de exploitatie (entree, horeca, winkel, sponsoring, etc.)
10. De Stoomtram weet al jarenlang subsidies binnen te halen voor restauratieprojecten.
11. De BankGiro Loterij geeft al enkele jaren een ruime bijdrage.
12. De Westfriese gemeenten hebben jarenlang een minimale bijdrage gegeven. Alleen Hoorn en Medemblik geven tegenwoordig een aanzienlijke bijdrage.
13. Gelden die zijn toegezegd zijn nog steeds niet betaald.
14. Jaap Nieweg heeft met zijn team in binnen- en buitenland respect afgedwongen.
15. Jaap Nieweg heeft meerdere Besturen en Raden van Toezicht ‘overleefd’. Deze bestuurders zijn ook verantwoordelijk voor het beleid van de afgelopen jaren.
16. Verschillende bestuurders hadden de afgelopen jaren minder doorzettingsvermogen dan Jaap Nieweg en zijn team en gingen er vandoor.
17. Jaap Nieweg wegsturen is ook uit financieel oogpunt zeer onverstandig: Kost alleen maar veel geld en lost problemen niet op.
18. De afgelopen jaren heeft De Stoomtram veel stationsgebouwen kunnen verwerven en opknappen.
19. De Stoomtram is een Geregistreerd Museum en voldoet aan de eisen die daar landelijk aan worden gesteld.
20. Jaap Nieweg heeft als voorzitter van de Stichting Mobiele Collectie Nederland veel bereikt en veel contacten in het land.
21. Bestuurlijk West-Friesland houdt De Stoomtram al jarenlang aan het lijntje. Toezeggingen worden niet nagekomen, knopen worden niet doorgehakt.
22. Ook in Den Haag worden toezeggingen voor steun door bv staatssecretarissen niet nagekomen.
23. Veel Westfriese politici roepen (riepen) zonder kennis van zaken maar wat over De Stoomtram en/of de directeur.
24. Het huidige bestuur meldt dat hij ”de beste directeur is die we in 40 jaar hebben gehad”.
25. De gemeenten Hoorn en Medemblik noemen de tram  in 2008 ”een absolute topper voor het toerisme in West-Friesland” en willen deze behouden.
26. Geen enkele Westfriese bestuurder/politicus heeft ooit aangetoond waarom Jaap Nieweg zijn werk niet goed zou doen of hebben gedaan.
27. Etc.

Ik roep alle bestuurders (raadsleden en wethouders) in West-Friesland op om nu eens snel knopen door te hakken waardoor De Stoomtram verder kan. En niet de fout te maken door te denken dat het wegsturen van een directeur de oplossing is. Integendeel.

Voor de goede orde: Ben ik onbevoordeeld?
Nee, ik ben zelf ook museumdirecteur, ik ken Jaap omdat we als Hoornse musea samenwerken, ik ken De Stoomtram, ik ken veel medewerkers en ik vind treintjes ook nog leuk…
Ja, ik zou dit ook schrijven als de achter Nee genoemde zaken niet aan de orde waren. Ik kijk naar de geschiedenis van de afgelopen dertig jaar en naar de feiten.

Wilt u mijn lijstje van feiten uitbreiden? Reageer gerust. Of wilt u gewoon reageren? Of uw instemming betuigen? Of werpt uw mening een heel ander licht op de zaak? Reageer!

En als u JAAP NIEWEG, NIE WEG ! ondersteunt, stuur dit bericht of het Twitter-bericht door naar anderen.

Hans Stuijfbergen


Meer weten over De Stoomtram? Klik op onderstaande link voor 165 berichten:

Reacties
Reactie: (Nomen Nescio)
28-9-2010, 23:52
Hans heeft vanavond ruim 800 handtekeningen met een ’’goed verhaal’’ aangeboden aan commissievoorzitter René Assendelft. Mede vanwege de ijsbaan en de Westfrisiaweg was het een door publiek drukbezochte vergadering, wellicht de drukste commissievergadering ooit in 2010.
Hans zal van deze commissievergadering naar ik aanneem wel verslag doen.

Reactie: (MuseumFan)
9-9-2010, 00:28
Vernomen: Fractievoorzitter van een Hoornse raadsfractie vraagt namens deze raadsleden of de Stoomtram wel een "echt museum" is.... Hoezo voldoende kennis aanwezig? De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is een GEREGISTREERD MUSEUM"! Het bordje hangt aan de gevel.

Reactie: (nomen nescio)
7-9-2010, 10:16
Op www.twitter.com/raadhoorn wordt gemeld dat er donderdag a.s. om 20.00 uur een openbare bijeenkomst is over de museumstoomtram, nav vragen vanuit de raad.

Reactie: (C.Bos)
6-9-2010, 19:37
Het is voor mij volstrekt onbegrijpelijk dat een geschiedkundig verantwoorde trekpleister die vorig jaar bij voorbeeld 125.000 bezoekers naar de regio trok op grond van door de buitenwacht opgelegde moderne management dictaten zou moeten verdwijnen, want daar draait het met een, volgens management maatstaven betaald interim management, ongetwijfeld op uit.

Die 125.000 (2009) bezoekers zullen naar conservatieve schatting denk ik zo een 25 Euro per persoon in de regio hebben besteed dat komt dan al gauw neer op totaal 3 miljoen PER JAAR.

De gemeenten houden nu een bij diverse raadsbesluiten, eerder toegekende éénmalige som van 1,3 miljoen vast omdat om de één of andere reden de huidige directie niet schijn te voldoen, men hem liever weg wil hebben?

Natuurlijk maakt men nog geen rendementen van 15% (het minimum voor een beleggingsmaatschappij) op geïnvesteerd vermogen, dat haalde die bank in IJsland uiteindelijk ook niet., integendeel…..

Maar, er is hier wel zeker sprake van een groeiend resultaat, te danken aan het commerciele inzicht van de heer Nieweg, en natuurlijk de enorme inzet, met hart en ziel van de vele vrijwilligers en enkele betaalde krachten, dit, terwijl de niet direct merkbare opbrengst voor het belasting betalende bedrijfsleven vele malen groter is dan het verlies op de exploitatie van de tram. De tram is daarvan de trekker en moet ook als zodanig gezien worden.

Deze hele trainering lijkt misschien toch ook op ingegeven door de “moderne” bezuinigingspolitiek, (creert uiteindelijk ook verkeerde kansen voor bij voorbeeld interim managers) de sprong achteruit in plaats van vooruit.

Het geld lijkt er dus nog steeds te staan, maar dat de uiteindelijk bijschrijving lijkt af te hangen van een businessplan van de tram.

Zijn de ontwikkelingen zoals we die de laatste jaren (onder Nieweg) bij de tram gezien hebben dan niet genoeg business plan…want business realiteit…., er zijn ongelooflijke dingen gepresteerd, met een fantastische , meestal onbezoldigde, inzet en bijdrage door en van zo velen en …er zit een mooie groei in met nog veel meer in petto voor de toekomst.

Is het nu echt de bedoeling dat er straks een duur bezoldigd management team komt, dat de zaak ter hand neemt, de zaak naar zakelijke maatstaven gaat ombouwen en waarvan het resultaat uiteindelijk toch vanwege de hoogte van de beloning voor de dan “professionele” top en de zakelijke relatie van die top met de tram op volledige sluiting van de tram zal moeten uitdraaien.

Men is immers niet meer “van harte” verbonden aan de zaak, maar slechts om zakelijke redenen, men ziet de menselijke kant (de cultuur en technologisch historische/educatieve waarden) van dit fenomeen niet meer. Ook hier dreigt mijns inziens dus de uitbating van het liefdewerk van velen door een paar enkelingen en dat allemaal vanwege “trendy” bedrijfsvoering modellen, met als eind resultaat vermoedelijk…afbraak.



Reactie: (Hans Stuijfbergen)
5-9-2010, 23:37
Binnenkort meer info over aktie "Jaap Nieweg NIE weg"...

Reactie: (JAAP NIEWEG, NIE WEG )
3-9-2010, 15:07
De handtekeningenactie JAAP NIEWEG, NIE WEG is vrijdagochtend gestart. De lijsten voor de handtekeningen liggen bij stand van de MuseumStoomTram Hoorn-Medemblik op het Kunst & Cultuur weekend in de binnenstad van Hoorn! Het weekend daarop is de Stoomtram-stand ook bij SPEELDAG NL (12-9-10)

Reactie: (Lucas)
2-9-2010, 12:54
De gemeente Hoorn kreeg de opdracht van de andere gemeenten om de zaken voortvarend aan te pakken, in goed overleg met de stoomtram. maar ja, d’r zat zo’n wethouder, een mener Jack van E. die een hekel had aan alles wat cultuur, historie of musea te maken heeft, dus er is helenmaal niets gebeurd. Waarschijnlijk in de hoop dat de stoomtram failliet zou gaan? Dan hoeft daar geen geld meer heen en kan al dat geld naar de corrupte vriendjes van Van der Valk, voor het hotel, het casino en de discotheek (blauwe berg debacle).

Reactie: (Peter van der Gulik)
2-9-2010, 11:37
Ik ben het geheel eens met Hans Stuijfbergen en Bert van Elswijk. Feit: De Museumstoomtram haalt relatief veel geld zelf op.
De gemeente Hoorn ligt lekker dwars door het beschikbare geld op een eigen rekening te houden.
Wie moet er nu weg????

Reactie: (C.Bos)
1-9-2010, 22:39
Ik sluit mij graag bij de reactie van de heer Brus aan, het is voor mij volstrekt onbegrijpelijk dat een geschiedkundig verantwoorde trekpleister die vorig jaar bij voorbeeld 125.000 bezoekers naar de regio trok op grond van moderne management dictaten zou moeten verdwijnen, want daar draait het met een volgens management maatstaven betaald interim management, ongetwijfeld op uit.

Die 125.000 bezoekers zullen naar conservatieve schatting denk ik zo een 25 Euro per persoon in de regio hebben besteed dat komt dan al gauw neer op totaal 3 miljoen PER JAAR.

De gemeenten houden nu een bij raadsbesluiten, toegekende éénmalige som van 1,3 miljoen vast omdat om de één of andere reden de huidige directie niet schijn te voldoen.

Natuurlijk maakt men nog geen rendementen van 15% (het minimum voor een beleggingsmaatschappij) op geïnvesteerd vermogen, dat haalde die bank in IJsland uiteindelijk ook niet., integendeel…..

Maar, er is hier wel zeker sprake van een groeiend resultaat, terwijl de niet direct merkbare opbrengst voor het belasting betalende bedrijfsleven vele malen groter is dan het verlies op de exploitatie van de tram. De tram is daarvan de trekker en moet ook als zodanig gezien worden.

Deze hele trainering lijkt misschien toch ook op ingegeven door de “moderne” bezuinigingspolitiek, (creert uiteindelijk ook verkeerde kansen voor bij voorbeeld interim managers) de sprong achteruit in plaats van vooruit.

Het geld lijkt er dus nog steeds te staan, maar dat de uiteindelijk bijschrijving lijkt af te hangen van een businessplan van de tram.

Zijn de ontwikkelingen zoals we die de laatste jaren (onder Nieweg) bij de tram gezien hebben dan niet genoeg business plan…want business realiteit…., er zijn ongelooflijke dingen gepresteerd, met een fantastische , meestal onbezoldigde, inzet en bijdrage door en van zo velen en …er zit een mooie groei in met nog veel meer in petto voor de toekomst.

Is het nu echt de bedoeling dat er straks een duur bezoldigd management team komt, dat de zaak ter hand neemt, de zaak naar zakelijke maatstaven gaat ombouwen en waarvan het resultaat uiteindelijk toch vanwege de hoogte van de beloning voor de dan “professionele” top en de zakelijke relatie van die top met de tram op volledige sluiting van de tram zal moeten uitdraaien.

Men is immers niet meer “van harte” verbonden aan de zaak, maar slechts om zakelijke redenen, men ziet de menselijke kant (de cultuur en technologisch historische/educatieve waarden) van dit fenomeen niet meer. Ook hier dreigt mijns inziens dus de uitbating van het liefdewerk van velen door een paar enkelingen en dat allemaal vanwege “trendy” bedrijfsvoering modellen, met als eind resultaat vermoedelijk…afbraak.


Reactie: (Folly)
1-9-2010, 17:18
@Hans: tsja, als dit op de eigen website van Langbroek staat weet je al genoeg:"Hallo, ik ben Hans Langbroek. M’n gedachten des levens hebben me het Licht van Krishna doen zien, en me de Bhagavad-Gita doen lezen. Eén keer in de maand sex vind ik genoeg, de rest is Krishna. In de ogen van een moslim of christen ben ik een ongelovige of een heiden, of beide. In de ogen van een Zenboeddhist ben ik iemand die zoekt, maar het Licht nog lang niet nabij is, of misschien juist wel. In de ogen van een complete atheïst ben ik een onmogelijke zwever.

Bij deze nogmaals m’n oproep: Ongelovigen, heidenen en een ieder die zich niet gebonden acht aan een georganiseerd geloof, verenigt u! Wij zijn toch allen één?! Laat dan dat één zijn, laat dan hetgene dat u allemaal zegt na te streven, laat dan die éne mensheid die er is, ook eens in al z’n enorme en mooie diversiteit werkelijk één zijn!"

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
1-9-2010, 17:08
Twee jaar geleden riep raadslid Langbroek op NHD.nl al: "Bekijk het maar, het is ook exact de reden dat die stoomtram van mij geen "vóór" zal krijgen in de raad. Tenslotte komt het in niets ten voordele van Enkhuizen,....
Eigen volk eerst, of zoiets..."

Van dit Westfriese raadslid moeten we het niet hebben.

Welke andere (voormalige)raadsleden in onze regio durven nog zonder vooroordelen, en kijkend naar alle feiten, een mening te geven over Jaap Nieweg en de Museumstoomtram?

Reactie: (Qwartje)
1-9-2010, 16:45

De discussie-bijdragen van @Hans Langbroek onder dit topic lezende, gewordt mij gaandeweg de smaak van ’n half ons as en stof in de mond. De kracht van zijn argumentatie lijkt meer te worden ontleend aan ’n paar dumbells uit het bovenkamertje van zijn mening, dan aan de zware halters van feiten en omstandigheden die door anderen worden aangedragen.

Maar goed: hij sluit zijn deelname aan dit forum-onderwerp definitief af, waar hij op 31-8-2010 om 13:04:29 verklaart:
‘Deze discussie nok ik dan ook direct, ook met de insteek die ik onder het artikel in het NHD al koos, namelijk dat ik vind dat er puur op de man gespeeld wordt richting Nieweg en het daar absoluut niet mee eens ben.
Nu mag dat blijkbaar wel richting mij. Ben er dus meteen klaar mee. Nieweg redt zichzelf wel, de ingang bij de media heeft-ie tenslotte zou ik zeggen.’

Vijf uurtjes is hij evenwel weer terug.

- citaat - ‘Hans Langbroek 31-8-2010 18:40:27
@Hans Stuijfbergen: (Ik heb) geen lange tenen, dikke huid intussen zelfs, maar wél zware allergie ontwikkeld voor wat betreft op de persoon spelen door wie dan ook naar wie dan ook. Ik ageer er standaard tegen als ik zoiets constateer, vooral als het anoniem gebeurt.’ - einde citaat -.

Duidelijk. De heer @Langbroek zegt zich persoonlijk door @Hans Stuijfbergen te voelen aangesproken. En passent verzet hij zich tegen discussie-inbreng onder pseudoniem. Zelf voerde (of voert) de heer @Langbroek het pseudoniem ‘Maldito’.

Wie de moeite neemt om via Google de zoekopdracht ‘maldito Hans Langbroek’ te activeren, krijgt een document voorgeschoteld waarin het gedachtengoed van de heer @Langbroek breed wordt ingekleurd.





Reactie: (Sebas)
1-9-2010, 16:08
Zucht: "kwartiermakers". Nog zo’n term bedacht door politici die graag "in positie gebracht worden om kaders te kunnen stellen..."

Wie waren dan die twee personen en kunnen zij persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor geleden schade (indien dit zou blijken)?

Het bedrijfsplan van drs. F. de Gelder (directeur van museum Van Speelklok tot Pierement) liet zien dat de stoomtram de potentie heeft om blijvend een serieuze bijdrage te leveren aan het toeristisch - culturele product van de regio.

Redding van de stoomtram bleek reëel en haalbaar. Daar zou dan wel een grote inspanning van de betrokken gemeenten en de provincie voor nodig zijn. Ook werd een stevige ingreep in de organisatie nodig geacht.

De meest betrokken Colleges van B&W toonden zich eind 2008 bereid de benodigde inspanningen te leveren. Ook de Museumstoomtram stond volledig achter dit bedrijfsplan...

Waar het dan staak liep? Wellicht dan die kwartiermakers zoals dhr. van Swieten aangeeft? Wellicht de wisseling in portefeuillehouder in Hoorn, zoals meneer Lucas aangeeft? Of wellicht het uitblijven van de betaling van de beloofde en gereserveerde gelden?

We wachten 9 september af...

Reactie: (Peter van Swieten)
1-9-2010, 10:13
Mijn quote: "Er lag een prachtig reorganisatieplan van de Heer Floris de Gelder, maar dat is om zeep geholpen door de gemeenten door het aanwijzen van twee volstrekt terzake ondeskundige meneren die het concept van De Gelder volledig naast zich neer wensten te leggen, en hun eigen, meer door vooringenomenheid dan door kundigheid gevoede opvattingen gestalte wilden geven."
Ik hoop dat het duidelijk is dat hier de twee kwartiermakers worden bedoeld welke door de gemeenten werden aangesteld na gereedkomen van het Rapport De Gelder.

Reactie: (Peter van Swieten)
1-9-2010, 09:47
Vreemd, meneer Hans "Maldito" Langbroek. Volgens mij vroeg de Heer Stuijfbergen naar bewijzen, niet naar jouw persoonlijke visie op de handelwijze van de Heer Nieweg. Er lag een prachtig reorganisatieplan van de Heer Floris de Gelder, maar dat is om zeep geholpen door de gemeenten door het aanwijzen van twee volstrekt terzake ondeskundige meneren die het concept van De Gelder volledig naast zich neer wensten te leggen, en hun eigen, meer door vooringenomenheid dan door kundigheid gevoede opvattingen gestalte wilden geven. Winstmaximalisering, jaja. Laten we wel wezen, meneer Langbroek, we hebben het hier over een MUSEUM, geen bedrijf met winstoogmerk, en wel een museum dat door de jaren heen eigenlijk in staat is gebleken om het grootste gedeelte van de inkomsten te genereren uit kaartverkoop. Noem eens een museum die dat haar kan nadoen. Verreweg de meeste musea zijn voor 70% van hun inkomsten aangewezen op subsidie. Een structurele bijdrage voor de Museumstoomtram heeft van overheidswege altijd moeten ontbreken. Het ging altijd om incidentele noodvoorzieningen. Dit is niet wat dit museum verdient. Zij levert een gouden bijdrage aan de omzet in de regio, buiten de stoomtram zelf, welke wordt geschat op €3 miljoen tot €5 miljoen op jaarbasis.
De tekorten welke zijn ontstaan zijn alleen maar toe te schrijven aan het exploiteren van het museum als railbedrijf onder stoom. Dit werk is ontzettend kapitaals- en arbeidsintensief. Ruim 300 vrijwilligers dragen hier aan bij. De aarzeling van openbaar bestuurders en ambtenaren om bij te springen werd gevoed door de volstrekt misplaatste perceptie van een museum dat al de gelden van de exploitatie zou opslokken. De zaak blijkt in de praktijk precies andersom te liggen, namelijk de restauratie van het mobiele vaderlandse erfgoed in dit museum wordt uitsluitend verricht met giften van particulieren en fondsen. Geen cent van welke overheid dan ook gaat erbij. Diverse malen zijn gelden door deze particuliere gevers verstrekt voor herstel en restauratie doorgeschoven naar de exploitatie van de stoomtram.
Mijnheer Langbroek, ik vind het ronduit stuitend iedere keer weer te moeten constateren dat U een hard oordeel rondtoetert zonder dat U blijk geeft enige kennis van de materie te hebben.

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
1-9-2010, 00:55
@Hans Langbroek. Allesbehalve overtuigend jouw ‘bewijzen’ voor disfunctioneren van directeur Stoomtram.

Je noemt 2 zaken die JN niet heeft geregeld:

"aan de Enkhuizer raad de harde toezegging waarmaken van het geven van een reorganisatieplan en ondernemingsplan nav het verkrijgen van een ton van zo’n kleine gemeente"

"de stoomtram financieel zelfstandig laten worden en dus in staat laten zijn de eigen broek op te houden"

Enig idee hoe moeilijk (onmogelijk) het JN is gemaakt om deze zaken rond te krijgen? Wel eens met JN, of andere Stoomtram-medewerker, gesproken over wat er de afgelopen jaren is gebeurd, danwel niet gebeurd. Welke krachten spelen hier? Welke belangen? Hoe kan die tweede ‘eis’ ooit ingewilligd worden als toegezegde bijdragen niet beschikbaar komen en er een schuldenlast blijft? Is dit voor jullie ook een eis aan jullie Zuiderzeemuseum? De broek zelf ophouden? Alle musea zonder subsidie? Dan kunnen er 1023 in ons land dicht!

Ik ben dus niet overtuigd en mijn vraag blijft overeind: Welke Westfriese politicus komt met overtuigende bewijzen dat Nieweg c.s. de zaak niet goed hebben bestierd de afgelopen jaren.
En dat hem wegsturen een oplossing is.

@Herman. Komend weekend handtekeningenlijst op de kraam van Museumstoomtram bij Cultuurweekend?

Reactie: (Joop Leurs)
1-9-2010, 00:36
Vervolg van mijn reactie:

Op de bok van zo’n loc werken twee mensen, een stoker en een machinist, beiden gecertificeerd om dit specifiek grofstoffelijk stuk fijnmetaal te mogen rijden.

Geachte bestuurders, dit is nog maar één loc en hoeveel zijn er wel? Ja ook die stoom aangedreven en ook gekeurde kraan, een paar diesel loco’s en rollend materieel. Alle onderdelen van dat rollend materieel moeten apart gemaakt worden door specialistische vaklui die er overigens ook nagenoeg niet meer zijn.DIT ALLES KOST ZEER VEEL GELD, of je nu een goede of slechte direkteur bent.

Die door u zo verguisde heer Nieweg heeft de verantwoording voor dit alles en zorgt er voor dat veel mensen VEILIG en met veel PLEZIER vervoerd worden met behulp van een ploeg uiters vakbekwame door hem bij elkaar gehouden vrijwilligers.

Weet u geachte bestuurders; Als ik in de schoenen stond van de heer Nieweg, zou ik elk jaar buikpijn hebben van zoveel onbegrip. In tegenstelling tot u, weet hij pas aan het eind van het jaar wat onder de streep staat. U weet dat op de eerste dag van het jaar al en ziehier gelijk de tegenstelling in uw denktrand.

Geachte bestuurders, die stukken techniek zoals hierboven beschreven hebben zeer veel onderhoud nodig, ook als de heer Nieweg weg is. Er is een direkteur nodig die van technische wanten weet en geen puur op kosten kijkende interim, want geachte bestuurders, u krijgt ongenadig de rekening later.

Ik raad u aan; Maak eens een ritje en niet alleen in de restauratiewagon, praat met de vrijwilligers, probeer het eens te snappen en kom van je ambtelijke wolk af in de realiteit en besef wat een schat een rijdend museum is.

Reactie: (Joop Leurs)
1-9-2010, 00:35
Nieweg nie weg. Inderdaad heren bestuurders Nieweg mag niet weg. Alle reacties lezende heb ik het idee dat geen enkele bestuurder écht weet hoe je de exploitatie van een technisch ingewikkeld museum moet managen. Ik betwijfel of er één bestuurder rondloopt die echt verstand heeft van de techniek achter de tram. Voor wat betreft die techniek, enige uitleg.

Een stoomlocomotief is in feite een brok integriteit.

De stoomketel is een drukvat dat vol zit met thermische tegenstrijdigheden. De romp, de vlampijpen, de vuurhaard en de vlamkast hebben ieder hun eigen temperaturen, dit alles is de reden dat het opstoken zo langzaam moet gebeuren omdat er anders lekkages en ontoelaatbare spanningen optreden. Zo’n ketel moet ook nog gevuld worden met geconditioneerd water en daar is de voedingpomp voor. Wel eens gezien hoe dat werkt? Hoe krijg je met stoom onder een bepaalde druk water onder hogere druk in een ketel? Enig benul hoe je een asloze stoommachine, dus zonder drijfstang of krukas o.i.d. in bedwang houdt? Wel eens afgevraagd hoe deze pomp met stuur en hoofdstoomschuiven heen en weer gaat? Beseft u hoeveel verstand je er van moet hebben om de zaak zo af te stellen dat de zuigers niet door de deksels naar buiten komen?

Weet u dat ook deze onderdelen, net als de ketel, vaak gekeurd moeten worden? Nog een stukje integriteit; De remmen. Om te remmen is lucht nodig en die wordt geleverd door een asloze tweetraps luchtpomp. Dit ding is net zo verfijnd als de voedingpomp.

Rond zo’n ketel staan en hangen een groot aantal appendages. Wat denkt u van peilglazen, wel handig als je wil zien of er nog water in je ketel zit. Veiligheidskleppen die er voor zorgen dat de druk niet te hoog kan worden. Hoofdstoomafsluiters, spuiafsluiters enz.

Het zal u, geachte bestuurder, wel opgevallen zijn dat de ketel op een frame staat en dat er aan dat frame ook wielen zitten. Die wielen zijn op zich al technische hoogstandjes. Eén brok gietwerk (wie kan dat nog?) dat zorgt dat de stoommachine zijn kracht kan overbrengen en de loc ook nog in het spoor blijft, ook niet onbelangrijk voor alweer die technische integriteit toch? Wel eens afgevraagd wat die heen en weer gaande stangen allemaal doen? Dat ze er voor zorgen dat er hogedruk stoom aan de ene kant van de zuiger komt en tegelijkertijd de afvoerstoom via een ejector in de schoorsteen verdwijnt? Dat die stangen er voor zorgen dat je ook achteruit kan en onderweg zo versteld worden dat de stoommachine gaat profiteren van expansie?

zie deel 2 van mijn reactie

Reactie: (Sebastiaan)
31-8-2010, 22:02
Kijk er is weer nieuws in de krant:

RADEN VOLGENDE WEEK GEÏNFORMEERD OVER DE MUSEUMSTOOMTRAM

Gepubliceerd op 31 augustus 2010, 20:33

enkhuizen - De gemeenteraad van Medemblik wil op donderdag 9 september knopen doorhakken over de toekomst van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. De raadsleden van Hoorn en Medemblik worden die dag ingelicht door de colleges en de Raad van Toezicht. Enkhuizen wacht een besluit volgens wethouder Jan Franx rustig af.

Hans Tigges van D66 in Medemblik windt er geen doekjes om: "Aan alle onzekerheid moet nu een einde komen. Het moet klip en klaar zijn, anders valt wat mij betreft het doek voor de Stoomtram. Geen zoete broodjes meer! Niet langer rustig slapen, ik wil nu wel eens weten hoe we het gaan doen."

Enkhuizen is officieel niet uitgenodigd, maar wethouder Jan Franx - die de Stoomtram in portefeuille heeft - gaat mogelijk wel heen. "Het kan ook zijn dat we een ambtenaar sturen." Volgens Franx is het woord nu aan Hoorn en Medemblik en wacht Enkhuizen hun besluit af. Vooraf extra druk op de ketel zetten, vindt hij niet nodig. "Een broedende kip moet je niet storen."

(Lees het hele artikel in de Enkhuizer Courant en het Dagblad voor West-Friesland van woesndag 1 september)

EN de PvdA in Medemblik (Jan Burger, Ferdinand Diergaarde, Dirk Kuipers) heeft kritische raadsvragen gesteld aan het College van Medemblik, en dan blijkbaar ook indirect aan de gemeente Hoorn.

"(...) In de eerste plaats zullen wij de voorzitter van de commissie Samenlevingszaken verzoeken deze kwestie op d eerstvolgende agenda van die commissie te plaatsen. In de tweede plaats hebben wij op voorhand een flink aantal vragen, waarop wij een antwoord van het college willen voor de eerstvolgende behandeling in de commissie Samenlevingszaken:

1. Wat is er sinds eind 2008/begin 2009 gebeurd met de uitvoering van het bedrijfsplan de Gelder?
2. Volgens uw notitie beheren de gemeenten Medemblik en Hoorn de saneringsbijdragen tot de implementatie een feit is. Volgens onze informatie worden de gelden uitsluitend beheerd door de gemeente Hoorn. Wat is juist?
3. Omdat het bestuur van de stoomtram het niet eens was met de werkwijze van de geworven implementatiemanagers weigerde men medewerking. Waarom hebt u besloten af te zien van de diensten van de implementatiemanagers?
4. Kunt u de redenen aangeven waarom het bestuur medewerking weigerde?
5. Welke vorderingen zijn nu in het plan gemaakt ten opzichte van 2009?
6. De raad van Medemblik heeft geweigerd vooralsnog de bijdragen over 2009 en 2010 beschikbaar te stellen. Hebt u uitvoering gegeven aan dat raadsbesluit?
7. Zo ja, hoe voorziet het bestuur van de stoomtram nu in de afwikkeling van de jaarexploitatie inclusief de rente en aflossing van de schulden?
8. Kunt u aangeven of ten opzichte van 2009 de schulden verder zijn opgelopen?
9. Kunt u aangeven welke knelpunten er nu nog exact liggen?

Medemblik, 30 juli 2010."

Nou dat wordt dus een spannende dag, donderdag 9 september. En niet vergeten, zaterdag 11 september is Open Monumentendag, dan kunt u ook weer genieten van de rijdende monumenten van de Museumstoomtram.

Sebas.

Reactie: (Robert)
31-8-2010, 19:41
@Trudy Sijm van Leeuwen Welke directeur verdient nog onder de Balkenende-norm? Ik. En talloze andere zelfstandige ondernemers. Ze werken keihard en als het mis gaat, kunnen ze nergens op terug vallen, zelfs niet op de WW. Onze burgemeester en wethouders verdienen zelfs minder dan Balkenende.

Maar goed idee hoor: we geven uit de staatskas alle directeuren van stichtingen, die met gemeenschapsgeld worden betaald, een salaris minimaal gelijk aan dat van Balkenende geven. Te beginnen beginnen met alle lokale museumdirecteuren (trek de champagne maar open Hans!), Radio Hoorn, de VVV, Netwerk etc. En laten we landelijk al die liefdadigheidsstichtingen niet vergeten, nog los van de woningstichtingen (die zorgen inderdaad goed voor hun directies).

Overigens vind ik het werk dat mijn overbuurman al bijna veertig jaar bij de Hoogovens verzet onbetaalbaar. Om nog maar te zwijgen van het werk van alle verpleegsters en verzorgenden in Nederland.

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
31-8-2010, 19:25
En wie staat er vandaag pontificaal met twee mooie foto’s en aanbieding in de Nieuwsbrief "Lekker weg in eigen land" oftewel de "Tips van Meta" van het Nederlands Bureau voor Toerisme?

Ja, de Museumstoomtram van Jaap en de zijnen!

Reactie: (Herman van Sliedrecht)
31-8-2010, 18:59
Ik kan Jaap al bijna 20 jaar en heeft heel veel gedaan voor de Museum stoomtram Hoe was het toe hij in 93 begon en hoe is het nu dat moeten we ook naar kijken ik zou willen dat alle raadsleden is kwamen kijken en niet op het pluse blijven zitten Maar een komen kijken wat alle personeel en vrijwilligers onder leiding van onze Jaap die loop niet pak met zes knopen hij werkt net zo hard mee.
Laten we Jaap steunen en laat hem zijn werk afmaken. Ik ga een Handtekening actie houden.en dat zullen we aan de gemeente besturen aanbieden de Slogan Jaap NIEWEG niet weg. Stuur de Gemeente maar Mails dat JAAP NIEWEG NIET WEG MOET

Reactie: (Hans Langbroek)
31-8-2010, 18:52
@Harry Beugelink: niet gehinderd door enige kennis stap je over het feit heen dat Enkhuizen direct na het besluit te betalen ook daadwerkelijk geld overgemaakt heeft. Als intussen bijna kleinste gemeente van West-Friesland draagt deze gemeente flink bij aan regionale zaken als dat gevraagd wordt.

Jij komt met de bewering dat Enkhuizen flink profiteert van de Stoomtram. Wel, met al jouw kennis zul je dan wel bedragen kunnen noemen, en minstens enige groffe specificaties wáár die bedragen dan verdiend worden en binnenstromen in Enkhuizen.
De grote hausse aan toeristen in Enkhuizen, zo’n 1,3 miljoen per jaar, komt toch écht per boot, per auto en per trein de stad binnen zonder van het bestaan van de stoomtram te weten. Die kennis doen ze hier pas op als ze informatie over de regio vragen bij de VVV.
Graag dus van jou beweringen enig staven. Als wat je zegt waar is, dan kunnen we ons er hard voor maken tenslotte.

Dat politici op gemeenteraadsniveau amateurs zijn is algemeen bekend. Dat ze niet opgeleid zijn voor politicus is ook algemeen bekend. Dat ze geen opleidingen zouden hebben is bullshit, raadsleden die ik ken zijn doorgaans goed opgeleid.
Alleen inderdaad natuurlijk niet allemaal hetzelfde. Niet ieder raadslid is goed opgeleid in bouwkundig opzicht, én in financieel opzicht, én economisch opzicht, én in bedrijfskundig opzicht, én in juridisch opzicht, én in milieutechnisch opzicht, én etc etc etc.
Je schopt een open deur in, bent het niet met die amateurs eens blijkbaar, maar geeft niet aan wie je dan over het belastinggeld van de burgers zou willen laten beslissen.

Reactie: (Hans Langbroek)
31-8-2010, 18:40
@Hans Stuijfbergen: geen lange tenen, dikke huid intussen zelfs, maar wél zware allergie ontwikkeld voor wat betreft op de persoon spelen door wie dan ook naar wie dan ook. Ik ageer er standaard tegen als ik zoiets constateer, vooral als het anoniem gebeurt.

Verbaal keihard op de persoon spelen verschilt wezenlijk niet van geweld richting een persoon namelijk. Maar dat begrijp jij ook wel denk ik.

Je vraagt naar bewijzen of Nieweg (ik type steeds automatisch Nieuweg!) slecht gefunctioneerd heeft. Volgens mij hangt dat af van de doelstellingen die geformuleerd zijn, en voor welke van die doelstellingen hij direct (of ook indirect) verantwoordelijkheid droeg en draagt.
Als ik bijvoorbeeld de doelstelling "aan de Enkhuizer raad de harde toezegging waarmaken van het geven van een reorganisatieplan en ondernemingsplan nav het verkrijgen van een ton van zo’n kleine gemeente" dan heeft hij slecht gefunctioneerd. Die harde toezegging is namelijk nog steeds niet waargemaakt.

Als je als doelstelling neemt "de stoomtrein visueel en technisch schitterend laten bestaan en rijden", dan heeft hij uitstekend gefunctioneerd. Die doelstelling is namelijk ruimschoots gehaald.

Als je gaat refereren aan de doelstelling "de stoomtram financieel zelfstandig laten worden en dus in staat laten zijn de eigen broek op te houden", dan is hij niet geslaagd in die opzet.

Het wel en niet functioneren hangt af van wat de afgesproken doelstellingen en verantwoordelijkheden voor Nieweg zijn en waren.


Reactie: (Hans Stuijfbergen)
31-8-2010, 13:39
@Hans Langbroek, Ik wist niet dat er andere versies van artikelen in de Enkhuizer editie staan. In ieder geval richt ik mij niet tot u in het NHD. Ik heb u op een onjuiste uitspraak geattendeerd op deze site ("Niemand in Enkhuizen wil....") door te verwijzen naar eerdere uitingen van o.a. Franx. Verder beledig of schoffeer ik niemand, maar misschien zitten er onder een Langebroek Lange tenen? Op dit Hoornse forum kunnen we tegen een stootje hoor. Genoeg stootblokken in Hoorn om klappen op te vangen.

Maar mijn vraag blijft overeind: Welke Westfriese politicus komt met overtuigende bewijzen dat Nieweg c.s. de zaak niet goed hebben bestierd de afgelopen jaren.
En dat hem wegsturen een oplossing is.

Reactie: (Trudy Sijm van Leeuwen)
31-8-2010, 13:17
Wie denkt dat met het wegsturen van Jaap de stoomtram gewoon doorgaat heeft het goed mis. Denk je dat al die vrijwilligers dan met evenveel inzet blijven werken?
Wat die man voor werk heeft verzet is niet te betalen, wie werkt er nog als directeur onder de balkenende norm, Jaap wel en ook nog met hart en ziel.

Reactie: (Hans Langbroek)
31-8-2010, 13:04
Probeer ik het standpunt van Enkhuizen uit te leggen, publiceer daarbij een raadsbrief van het college van Enkhuizen naar de raad, vertel hoe ik er zelf over denk en waarom, zeg erbij dat het helemaal niet zo is dat "Enkhuizen" Nieweg zomaar weg wil hebben, is de enige reactie die ik op de persoon gericht krijg van Stuijfbergen via de krant NHD dat ik niet weet waar ik over praat omdat ou-wethouder Franx wél Nieuweg weg wilde.

Franx is niet Enkhuizen, Franx is ook geen oud-wethouder maar zittend wethouder (om je even te laten weten waar je over praat), en persoonlijke aanvallen met daarbij niet ingaan op welk argument dan ook inclusief de raadsbrief, is van een niveau dat ik niet had verwacht van een directeur van een museum.
Deze discussie nok ik dan ook direct, ook met de insteek die ik onder het artikel in het NHD al koos, namelijk dat ik vind dat er puur op de man gespeeld wordt richting Nieweg en het daar absoluut niet mee eens ben.
Nu mag dat blijkbaar wel richting mij. Ben er dus meteen klaar mee. Nieweg redt zichzelf wel, de ingang bij de media heeft-ie tenslotte zou ik zeggen.

Reactie: (Harry Beugelink)
31-8-2010, 13:03
Als sponsor van de Stoomtram heb ik uiteraard mijn huiswerk gedaan en ben ik tot de conclusie gekomen dat dit museum buitengewoon solvabel is, Bovendien beleven zoalwe de vele vrijwilligers als de bezoekers -met daaronder grote aantallen kinderen- erg veel plezier aan dit unieke museum. Ook bleek mij dat de heer Jaap Nieweg meer dan uitstekend werk verricht. Hoe anders is het met de politiek? Politiek is geen wetenschap, je hoeft er ook geen bepaalde opleiding voor te doen laat staan examen voor te doen. Niet gehinderd zonder enige kennis van zaken over het onderwerp neemt men een besluit over zaken waar men een besluit. Dit is al een ramp in Den Haag, maar op gemeentelijk niveau is dat nog veel erger. Toch zijn er gelukkig uitzonderingen; maar het is nu eenmaal wel een feit dat de reeds jaren geleden door de politiek toegezegde bedragen tot op heden nog steeds niet door de Stoomtrein zijn ontvangen. Jaap Nieweg wegsturen is het domste wat men kan doen en is volgens mij slechts ingegeven doordat falende politici toch iemand ergens de schuld van moeten geven. Wel diegene die hieraan schuld hebben zijn de gemeenteraden en wethouders die hun beloften niet nakomen. Met name de gemeente Enkhuizen die wel voor 100% van de historische driehoek profiteert maar er niet structureel aan wenst bij te dragen.

Reactie: (Lucas)
31-8-2010, 11:39
Nog even geneusd op de website van de gemeente Hoorn. De gemeente Hoorn is voor ’t laatst op 30 juni 2009 met de Museumstoomtram bezig geweest. Portefeuillehouder: inderdaad, de "onfeilbare" jack van Es! Het raadsbesluit: garant staan en het komende jaar als gemeente Hoorn de reorganisatie actief leiden. Dat werd dus lijden!

"(...) De voorwaarde van de provincie, om zorg te dragen voor een sluitende exploitatie van de stoomtram, is alleen aan de gemeente Hoorn gesteld aangezien Hoorn de aanvraag voor een provinciale bijdrage heeft ingediend.

Er zijn uiteraard financiële risico’s verbonden aan een besluit om akkoord te gaan met de voorwaarde. Hoorn zal minimaal tien jaar eventuele exploitatietekorten bij de stoomtram moeten aanvullen. In het uiterste geval (bijvoorbeeld faillissement stoomtram) zou het kunnen leiden tot de verplichting om de bijdrage van de provincie geheel of ten dele terug te betalen.

Het college is van mening dat het bovengenoemde risico aanvaardbaar is, indien het bedrijfsplan
van de heer De Gelder volledig wordt ingevoerd. Daarvoor is de bijdrage van € 614.000,- van de
provincie onontbeerlijk. Zonder deze bijdrage vervallen ook de bijdragen van de meeste andere
Westfriese gemeenten. Omdat het niet aannemelijk is dat de provincie de bijdrage zal leveren indien niet aan de gestelde voorwaarde is voldaan, heeft het college gemeend de raad dit voorstel te moeten voorleggen."

Tekenend is wellicht dat er bij het Raadsvoorstel géén budgethouder genoemd wordt. Wie heeft de gang van zaken in de gaten gehouden? Wat dat betreft is de vraag van de gemeente Enkhuizen aan de gemeente Hoorn in de brief die meneer Langbroek hier publiceert terecht: dat zij op 3 augustus de gemeente Hoorn aanschrijven om de gemeente Enkhuizen actief te informeren, en op korte termijn. Nou, de termijn van drie dagen, die wel lukte in de beantwoording van de kermisvragen, is al lang overschreden. De gemeente Hoorn hult zich blijkbaar in hoogahrtig (of paniekerig?) zwijgen !!!

En ondertussen wordt Nieweg de kop van jut. Aftreden, verantwoordelijke wethouder! Oh nee, jammer, Jack van Es is al weg, die kan niet meer worden weggestuurd...

Reactie: (Lucas)
31-8-2010, 10:54
Hulde voor deze actie. Een positief geluid over een instelling die veel positiefs en moois brengt in deze regio (en de stad Hoorn). En die uitstraling bereikt ook Enkhuizen. Of hebben ze daar de stadswaallen zo hoog opgeworpen dat ze voor de ontwikkelingen in de rest van de rgio ziende blind zijn geworden?

Ik heb ff gezocht en gevonden: in april 2009 hbben ze 100.000 Euro gegeven. Tja, dat geld moet je natuurlijk nooit overmaken naar de gemeente Hoorn, dat hadden ze toch kunnen weten? Dat komt dan niet bij de stoomtram terecht, maar in de tunnelvisie van het nieuwe College. Maar goed, behalve de woordvoerder van Nieuw Enkhuizen was iedereen in Enkhuizen toch vrij positief over de stoomtram.

De PvdA diende een amendement in, die door bijna de gehele gemeenteraad werd overgenomen, om er zeker van te kunnen zijn dat de Provincie mee betaalt.

Nieuw Enkhuizen had grote twijfels of het financieel wel in orde zou komen. "(...) Er ligt namelijk voor hen een voorlopige begroting met een structureel begrotingstekort van bijna 400.000 euro, waarbij wordt aangegeven dat al dermate in de kosten is gesneden dat dit tekort niet verder terug te dringen valt, terwijl ook wordt aangegeven dat aan de inkomstenkant het maximale is bereikt. Tevens verwijst hij naar een artikel in de Enkhuizer Courant waarin een pleidooi wordt gehouden om de Museumstoomtram niet te commercieel te maken. Vervolgens refereert hij aan de brief van de gemeente Hoorn waarin de feitelijke patstelling op bestuurlijk niveau wordt geschetst. Al eerder heeft Nieuw Enkhuizen aangegeven dat een eenmalige financiële bijdrage voor hen alleen bespreekbaar is wanneer er zowel organisatorisch als financieel een redelijk toekomstperspectief is en vooralsnog is hier nog geen zicht op." "(...) De heer De Jong is dan ook van
mening dat aan de gemeente Enkhuizen een grote financiële bijdrage wordt gevraagd voor een
technisch failliete organisatie. Wellicht dat een faillissement en daarop een professionele
doorstart de beste manier is om de Museumstoomtram levensvatbaar te houden."

Tja, technisch failliet? Het is het best draaiende museum van West-Friesland! Kijk eerst eens naar je eigen Zuiderzeemuseum en de perikelen die daar speelden...

"(...) De heer Bokhove (SP) geeft aan dat zijn fractie de financiële bijdrage ondersteunt en ervan
uitgaat dat het bedrijfsplan wordt uitgevoerd, alhoewel daarin wel vertraging blijkt te zijn. Indien
er meer verliezen komen, dan moeten deze volgens de heer Bokhove gedragen worden door
de gemeentes Hoorn en Medemblik. De bijdrage van de gemeente Enkhuizen is namelijk eenmalig. Hopelijk is er over een jaar een goed draaiende Museumstoomtram."

Tja, de stoomtram draait dus wel goed. Alleen denk ik dat het de gemeente Hoorn is die de grootste steken heeft laten vallen. Wat heeft Hoorn nou allemaal gedaan sinds eind 2008, begin 2009 het verbeterplan op tafel werd gelegd? Volgens mij NIETS. De verantwoordelijk wethouder Van der Maat stapte op (omdat zijn partij uit het College ging), en welke wethouder nam het toen over? Geen idee, ’t zal jack van Es wel weer geweest zijn. Maar die was druk bezig bomen te kappen op de Blauwe Berg, ter meerdere glorie van het daar te verschijnen hotel met casino. En uiteraard hebben we ons hier in Hoorn heel druk bezig gehouden met het sluitingsuur van de toegangsdeuren van de horeca. Erg gezellig allemaal, maar de chte problemen van de stad werden dus NIET aangepakt. Foei, en zo te zien heeft dit nieuwe College, dat bij elkaar geraapte zooitje, ook geen visie en geen wil tot verbetering van de stad. Alleen maar een tunnelvisie. Ze hebben het pluche overgenomen van de PvdA, en daarmee tegelijkertijd de regenteske streken van de PvdA. Misschien toch maar verhuizen? Misschien naar Enkhuizen...

Reactie: (redactie)
31-8-2010, 09:01
Actie Nieweg Nie Weg dinsdag ook in het Dagblad voor West-Friesland! Jaap is terug van vakantie. Steun hem en de Stoomtram!

Reactie: (Hans Langbroek)
29-8-2010, 20:28
@Hans Stuijfbergen: In de Haringstad is er wel degelijk betrokkenheid, maar ook het besef dat de Haringstad klein genoeg is om zich te realiseren dat betrokkenheid alleen goed is in combinatie met financieel realisme.
Al kan ik uiteraard niet voor de Haringstad spreken, hooguit een Fingerspitzengefühl verwoorden zoals ik het opvat hier.

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
29-8-2010, 17:36
@Hans Langbroek, als u de link onder het nieuwsbericht aanklikt komen verschillende berichten te voorschijn waaruit blijkt dat in ieder geval een Enkhuizer wethouder om het vertrek van Nieweg heeft gevraagd. Dus uw beginzin klopt niet: "Hier in Enkhuizen heeft niemand het over wegsturen van directeuren van Stoomtrams gehad."
Ook recent zijn er Enkhuizen geluiden die dit bevestigen.
Overigens prima dat Enkhuizen zich nu in deze discussie mengt. Zou men in de Haringstad toch nog iets om de Stoomtram en medewerkers geven?

Reactie: (Hans Langbroek)
29-8-2010, 17:23
Hier in Enkhuizen heeft niemand het over wegsturen van directeuren van Stoomtrams gehad. Wel over dat we geen sanerings- en reorganisatieplannen krijgen, wat wel degelijk een harde toezegging richting de gemeente Enkhuizen is geweest, en op basis waarvan wij geld hebben overgemaakt voor de Stoomtram.

Als zoiets niet waargemaakt wordt, feitelijk een belofte niet gehouden wordt, maakt dat de zaak niet geloofwaardiger voor geldverstrekkers lijkt me. Dus ook niet voor geldverstrekkende gemeentes.
Het is al een aantal malen "de laatste keer" geweest dat er vanuit de gemeentes geld bij de Stoomtram moest komen om de boel overeind te houden. Nu weer, en de basis waarop dat door Enkhuizen gebeurde zat een toezegging van de Stoomtram richting Enkhuizen aan vast dus. Die is tot op de dag van vandaag niet waargemaakt.

Daarom hebben wij de onderstaande (openbare) raadsbrief toegestuurd gekregen, en dat is helemaal niet vreemd:

MUSEUMSTOOMTRAM HOORN – MEDEMBLIK

Aan de voorzitter van de gemeenteraad

Geachte voorzitter,

Met deze raadsbrief willen wij u tussentijds informeren over de huidige stand van zaken met betrekking tot de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik. Als bijlage bij deze raadsbrief voegen wij ter kennisname bij, de brief die het college van de gemeente Hoorn op 6 juli 2010 over dit onderwerp aan de raad heeft gezonden.

In de raadsvergadering van 7 april 2009 heeft uw raad ingestemd met het nieuwe bedrijfsplan voor de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik, en eenmalig een financiële bijdrage van € 98.240,– toegekend voor de sanering van de balanspositie van de Museumstoomtram. Aan de toekenning van de bijdrage werden voorwaarden gekoppeld. Enerzijds diende het voorgelegde bedrijfsplan geïmplementeerd te worden en anderzijds dienden alle betrokken partijen, inclusief de provincie Noord-Holland, de gevraagde bijdrage te verlenen. Voor een nadere inhoudelijke toelichting verwijzen wij u op deze plaats naar ons raadsvoorstel van 3 maart 2009, nummer 2009024.

De provincie heeft voor een bijdrage vervolgens als voorwaarde gesteld dat “de gemeente Hoorn de komende tien jaar garant zou staan voor een sluitende exploitatie van de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik, na implementatie van het bedrijfsplan van de heer De Gelder”. De raad van Hoorn is op 30 juni 2009 akkoord gegaan met deze voorwaarde. Juist vanwege dit financiële belang heeft de gemeente Hoorn, samen met Medemblik, het initiatief genomen om te zorgen dat het bedrijfsplan geïmplementeerd kan worden. Een nieuw gevormde Raad van Toezicht werd bereid gevonden om het proces vanaf begin 2010 actief aan te sturen.

Inmiddels is er ruim een jaar na besluitvorming verstreken en hebben wij nog geen zicht op de vorderingen in dit proces. Reden voor ons om bij brief van 3 augustus 2010 het college van Hoorn formeel te vragen ons op korte termijn actief te informeren over de huidige stand van zaken rondom de stoomtram, zodat wij ook uw raad van inhoudelijke informatie kunnen voorzien.

De door u beschikbaar gestelde bijdrage voor de stoomtram is uitbetaald aan de gemeente Hoorn, waarbij is afgesproken dat zolang niet aan de door ons gestelde voorwaarden is voldaan, dit bedrag bij deze gemeente in depot blijft. Onze brief aan Hoorn hebben wij dan ook afgesloten met de passage dat indien blijkt dat deze voorwaarden in de praktijk niet realiseerbaar zijn, het door ons betaalde bedrag teruggestort moet worden.

Wij denken er goed aan te doen u tussentijds op deze wijze te informeren. Zodra wij de hiervoor noodzakelijke gegevens van de gemeente Hoon hebben ontvangen, zullen wij deze inhoudelijke informatie ook aan u verstrekken.

Enkhuizen, 10 augustus 2010

Hoogachtend,
Burgemeester en wethouders van E n k h u i z e n
De secretaris, De burgemeester,

(R.M. Reus) (J.G.A. Baas)

Reactie: (nomen nescio)
29-8-2010, 01:17
Zo rond 10.30 uur stod er een mooie tram klaar, locomotief rookte prima en ik zag de machinist
(of was het zijn maat op de voetplaat) nog rondgaan met de oliespuit. Prima werk werd daar geleverd! dat de SHM nog maar lang moge blijven bestaan!

Reactie: (Qwartje)
29-8-2010, 00:17

@Michel Dispa

Een even beschaafd als steaming pleidooi, heer @Dispa. Een welluidend geluid (u wel toevertrouwd), dat nagenoeg vanuit de boezen van de SHM opklinkt.

Eens te meer een dringend signaal aan de regionale bestuurders-bent, waarvan sommigen zich beijveren om Jaap Nieweg tot ‘un person disparu’ te maken. Dat de heer Nieweg zich niet zelf in deze discussie mengt is uit de aard der zaak zeer begrijpelijk. Het zwijgen van die bestuurders is evenwel veelzeggend.

Karaktermoord zou een strafbaar feit moeten worden.

Reactie: (Michel Dispa)
28-8-2010, 23:07
De heer Stuijfbergen weet naar ik denk als geen ander waarover hij spreekt, staat dicht bij het vuur, heeft gedegen kennis van zaken, is vertrouwd met de lokale bestuurlijke verhoudingen. Hij denkt aan het enig juiste belang, nl. dat van de Museumstoomtram en daarmee van de hele regio West-Friesland.
De afgelopen 17 jaar heeft Jaap Nieweg een koers gevolgd, die van de Museumstoomtram een museaal toeristische topattractie met een voor museale begrippen zeer hoge financiële dekkingsgraad heeft gemaakt. Een dergelijk resultaat met een vervoermiddel dat al vele decennia geleden wegens gebrek aan rendabiliteit (laag energierendement, hoge personeelslasten) bij het oud ijzer is gezet, is zeer opmerkelijk. Het in stand houden en uitbouwen van een dergelijke attractie met een vergelijkbaar intensieve exploitatie, hoge bezoekersaantallen en aanzienlijke jaaromzet is op het Europese vaste land tot nu toe nagenoeg nergens anders op deze wijze gerealiseerd.
Daarnaast is hij als geen ander in staat zijn medewerkers te inspireren vanuit een inhoudelijke visie die op nationaal niveau richtinggevend is gebleken voor het beleid rond ons mobiele erfgoed.
We moeten trots zijn deze voorvechter en visionair in ons midden te hebben. Zijn inspirerende leiding is voor een flink deel van zowel de vaste als de vrijwillige medewerkers essentieel om jaar na jaar, ten koste van heel veel bloed, zweet en tranen steeds weer verder te gaan dan het uiterste om het gezamenlijke ideaal te realiseren. Ik heb dat aan den lijve mogen ervaren, zowel als betaald medewerker in de jaren 90 als tot enkele jaren geleden in de rol van vrijwilliger, naast een intensieve betaalde betrekking elders (momenteel adjunct directeur a.i. aan een grote kunsthogeschool).
Natuurlijk, iedereen is (of lijkt?) vervangbaar, maar het wegsturen van Jaap Nieweg zou vergelijkbaar zijn met het doelbewust wegrukken van het hart uit een in zijn volle kracht levende organisatie. Dat is iets wat hevig indruist tegen een hele waslijst aan begrippen die elk weldenkend mens moeitelooos zal kunnen opnoemen. Het lijkt me dan ook volsterkt ondenkbaar dat er geen betere oplossing zal worden gevonden waarbij zowel de belangen van de Museumstoomtram en Directeur Nieweg (en daarmee West-Friesland) recht wordt gedaan, als tegemoet wordt gekomen aan een klaarblijkelijke behoefte aan bepaalde veranderingen in de bedrijfsvoering. Ik wens alle betrokkenen veel wijsheid en de Museumstoomtram de voltooiing van alweer een succesvol seizoen onder leiding van Directeur Nieweg.

HOUD MOED!

Reactie: (SHM via Twitter)
28-8-2010, 20:35
Museumstoomtram Zaterdag 28 augustus: vandaag liefst vier ritten. Loc 5 in Historische Driehoek en Stoomtram 26. Loc 26 met extra tram en een Candlelight

Museumstoomtram Ook deze zaterdag werkt een klein team vrijwilligers verder aan de restauratie van het drijfwerk van onze oudste locomotief: de NS6513

Reactie: (Cees Franke)
28-8-2010, 19:36
Nieweg nie weg. Ook de invalshoek van Bert van Elswijk zoals hij dat helder onderbouwt in zijn betoog onderschrijf ik van harte.

Reactie: (VideoArchief-Hoorn)
28-8-2010, 16:29
voor wie Jaap Nieweg niet kent:

Video uit 1993.
Onderwerp:
Stoomtam Hoorn-Medemblik 25 jaar.

http://www.videoarchief-hoorn.nl/Algemeen/VideoArchief_RTW017.htm

Reactie: (Bert van Elswijk)
28-8-2010, 14:15
Het grootste probleem lijkt inmiddels te zijn het erkennen dat er door de direct betrokken gemeentebestuurders gewoon fouten zijn gemaakt. Dat is heel menselijk (iedereen maakt fouten) maar om dat vervolgens glashard te ontkennen en de schuld vervolgens af te schuiven op een man, die dan maar moet ’hangen’, begint op onbehoorlijk gedrag te lijken. De door Hans genoemde feiten kloppen en zijn voor iedereen, ook alle bestuurders in West Friesland, na te gaan. En geverifieerd door geregistreerde en erkende accountants (hoewel dat door sommigen juist als een bewijs van onbetrouwbaarheid wordt gezien). Maar kan iemand mij uitleggen waarom een openbaar bestuurslichaam als de Provincie |Noord Holland, onder toezicht van de Rijksaccountants, en de 9 Westfriese gemeenten (ja, ja, ook Hoorn, Medemblik en Enkhuizen) met elkaar 1,2 miljoen op tafel hebben gebracht om een schuld uit het verre verleden op te lossen als er ook maar enige twijfel is aan de integriteit en eerlijkheid van de directeur van dit museum? Zijn die op het moment van dat besluit dan allemaal ’blind’ geweest? Kan iemand in een dergelijke positie jaren achter elkaar de kluit belazeren terwijl allerlei instanties over de schouders meekijken? Zijn de beheerders van de Bank-Giro loterij dan niet van deze wereld? Het gaat wel om het voortbestaan van een uniek museum! Dat een deel van de collectie ook nog eens aan het werk te zien is en dat daarvoor ruim 300 vrijwillgers een deel van hun vrije tijd beschikbaar stellen is voor een belangrijk deel te danken aan de man die nu dreigt te worden afgeserveerd omdat anderen hun beloften niet nakomen en er niet tegen kunnen daarop te worden aangesproken door iemand met hart voor zijn zaak. Nog is het niet te laat; te beginnen met de raad van Hoorn zou een proces van waarheidsvinding op gang moeten komen, liefst snel want de rente over de schuld blijft ook maar doorhangen! En de betaalde en vrijwillige medewerkers van de Museumstoomtram hebben recht op de waarheid. Je zal jezelf maar dagelijks moeten inzetten en dan deze leugens over je heen krijgen. En zeker Jaap Nieweg! Die hoeft dus van mij nie weg!
Bert van Elswijk

Reactie: (peter van loon)
26-8-2010, 14:36
Sedert enkele maanden heb ik mij uit het Hoornse teruggetrokken. Blijf geinteresseerd en geinformeerd over alle ontwikkelingen onder meer via Hoorngids.nl. De gang van zaken rond de stoomtran maakte mij boos. Vele jaren heb ik met Jaar Nieweg samengewerkt. Een uiterst plezierig en integer mens die hart (en belangrijke netwerken) heeft voor zijn stoomtram. Ik hoop van harte dat hij zijn werk kan afmaken. Jaap sterkte!!
PS Hans Stuijfbergen volledig eens met jouw stuk

Reactie: (De Nestor)
25-8-2010, 19:53
De taalkundige betekenis van de naam Nieweg is nieuwe weg! Nomen est omen, want met Jaap Nieweg kan de Museumstoomtram een nieuwe weg inslaan. Mits de overheden die de afgelopen jaren financiele toezeggingen deden, deze eindelijk gestand doen en(met minstens een jaar rente) omzetten in klinkende munt. Wanneer de Museumstoomtram over de toegezegde financiele armslag beschikt, kunnenJaap Nieweg en zijn toegewijde betaalde en vrijwillige medewerkers aan de slag om van het succesvolle museum (dat dit seizoen in tegenstelling tot andere Westfriese Musea niet over een terugloop van bezoekers te klagen had)een nog succesvoller museum te maken. En als bepaalde bestuurderen uit de regio kritiek hebben op het gevoerde beleid, laten ze dan toch vooral voor de spiegel gaan staan. Prominenten als de Burgemeester van Hoorn en Wethouders van Hoorn, respectievelijk Medemblik waren immers als bestuurder van de Museumstoomtram mede verantwoordelijk voor het gevoerde beleid. Oftewel: de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet!

Reactie: (Museumstoomtram via Twitter)
25-8-2010, 12:14
Westfriese attracties hebben minder bezoek deze zomer, schrijft het NHD. Dat geldt dan niet voor de Museumstoomtram!

Reactie: (ruud van Vliet)
25-8-2010, 00:31
Ik ben bang dat met het wegpromoveren van die Nie weg er over een jaar helemaal geen stoomtram meer zal zijn en de opvolger de nieuwe manager de boel volledig naar de filesteinen zal laten lopen.
Het wegpromoveren van dit soort enthousiastelingen kost uiteidelijk een veelvoud van de kosten die gemoeid zijn met het behouden van deze voor Hoorn unieke attractie. kan het reclame potje niet open voor deze instantie????

Reactie: (Robert Vinkenborg)
24-8-2010, 22:18
@Matthijs. Terugkijkend op die 30 jaar: er zijn altijd eisen en doelstellingen gesteld. Maar deze zijn heel slecht bewaakt. Ook een vaste constante in onze regio: de bestuurlijke zwakte door gebrek aan samenwerking (dat is bijvoorbeeld er ook de oorzaak van dat er geen sterke streekomroep is)
Natuurlik is het wél relevant als bestuurders de ene dag beloven: we dokken nog 1 keer maar dan nooit meer, om vervolgens deze belofte weer heel snel te vergeten. Journalisten hebben een groot wantrouwen tegen dat korte geheugen van bestuurders en terecht. Ik heb me bewust ook uit de kwestie Nieweg gehouden en daar geen oordeel over. Daar zit ook niet het echte probleem. Dat een arbeidsrechtelijk conflict op straat wordt uitgevochten is overigens zeer genant. Je zal maar het lijdend voorwerp zijn.

Reactie: (Cees Franke)
24-8-2010, 22:11
@ Matthijs. Lijstje Klopt dus. Zakelijk benaderen en zo goedkoop mogelijk een oplossing vinden. Was allemaal gebeurd de laatste 2 jaar en dan begint de discussie weer opnieuw omdat iemand slappe knieën krijgt.
Zoals ik al zei: besturen met rendement a.u.b.

Reactie: (Cees Franke)
24-8-2010, 22:05
1. Plannen
2. Ontwikkelen
3. In de markt brengen
4. Rapporteren
5. Bijsturen
6. In de markt brengen
7. Rapporteren. Etc.

Reactie: (Matthijs)
24-8-2010, 21:58
Ik weet eigenlijk helemaal niks van stoomtreinen, en al helemaal niks van de mensen die er werken. Maar volgens mij worden de verkeerde vragen gesteld. Ter beschuldiging, maar ook ter verdediging van de meneer met de toepasselijke achternaam.

De enige relevante vraag lijkt mij: heeft hij voldaan, en voldoet hij aan de door de investeerders gestelde doelstellingen. Misschien vertaal ik dingen in het politieke umfeld teveel naar het bedrijfsleven, maar het lijkt me dat er targets gesteld zijn toch?

Grofweg kunnen de volgende situaties aan het handje zijn:
1) Gemeenten en provincie hebben financiele bijdragen geleverd, en de daarbij geleverde doelstellingen worden niet gehaald. In dat geval kan terecht de verantwoordelijke daarvoor ter verantwoording worden geroepen.

2) Gemeenten en provincie hebben geld verstrekt, maar hierbij geen harde doelstellingen gegeven. In dat geval moet men zwijgen, en zo snel mogelijk alsnog doelstellingen voor de komende periode formuleren.

3)Gemeenten hebben geld verstrekt, doelstellingen gegeven en die doelstellingen zijn gehaald. In dat geval moet men niet zeuren, en is elke aanval op de man gebaseerd op subjectieve en dus irrelevante zaken.

Of iets geld kost (ook al is dat al dertig jaar) is voor mij niet relevant. Dat is een politieke keuze. Het gaat erom wat het verwachtingspatroon is, en of er aan wordt voldaan. Emotie is een slechte raadgever in een conflictsituatie. Wederom in de aanval zowel als in de verdediging. Ik zie het met zoveel politieke onderwerpen hier: het ontbreken van een simpel proces:

1. Plannen
2. Ontwikkelen
3. In de markt brengen
4. Rapporteren
5. Bijsturen
6. In de markt brengen
7. Rapporteren. Etc.

Ik pleit voor emotieloos beleid.

Reactie: (Robert)
24-8-2010, 21:38
@Henk Mol Wat een onzin redenering als ik juist benadruk GEEN oordeel te vellen. Nergens staat dat ik tegen de stoomtram ben. Als West-Friesland er voor willen dokken, nou prima. Maar ook dat krijgen we al decenia niet goed in en met de regio geregeld. Op goede gronden stel ik kritische vragen over 30 jaar herrie in de tent. Die vragen worden nu ook buiten Hoorn luidkeels gesteld, zoals door raadslid Hans Langbroek uit Enkhuizen. Als je in West-Friesland maar een vraag durft te stellen over een paar heilige huisjes, dan krijg je dit soort Pavlov-reacties.

Als u nou per se dingen wil lezen die ik niet schrijf, nou mij best. Ieder z’n lol.

Reactie: (Henk Mol)
24-8-2010, 20:35
@Robert
Volgens Folly ontvangt het Westfries Museum Eur. 16,-- per bezoeker per jaar. Dan begrijpik dat de deur daar dus direct dicht moet van jou.

Reactie: (Robert)
24-8-2010, 20:25
Wat is de relevantie @Cees Franke. Miljoenen gemeenschapsgeld zijn er in de loop der jaren in de stoomtram gegaan: als ik goed tel, vorig jaar weer 1 miljoen (hou me ten goede). In 1995 zegt de provincie al: nog 1 keer en dan nooit meer. Hoe vaak heeft deze kreet daarna nog geklonken? Is er wel eens uitgerekend hoeveel geld er per bezoeker is in gegaan. Alleen al van Hoorn structureel 3,5 euro per bezoeker per jaar (bij 100.000 bezoekers). Al jaren horen we: reddingsplan zus, reddingsplan zo. Dan mag ik me toch afvragen: waarom staat de boel kennelijk nog steeds niet goed op de rit? Dat is geen oordeel noch een schuldvraag, maar lijkt me gelet op de heeeeeel lange voorgeschiedenis een vraag die maar ’s keer echt beantwoord moet worden. En deze vraag is ook wezenlijker dan Wel of Nie Weg. In de programmabegroting van Hoorn voor 2010 lees ik letterlijk: “Al vanaf 2006 wordt met andere gemeenten gewerkt aan reddingsplan.” In 2009 zijn nog eens twee externe managers aangesteld. Mag ik daarom vragen: hoever zijn we nu eigenlijk? Als we overigens in West-Friesland democratisch met elkaar accepteren dat de stoomtram een structureel schip van bijleg moet blijven, mag dat van mij (is die vraag ons ooit gesteld trouwens?) Maar de burgers worden er langzamerhand misschien wel een beetje moe van dat om de paar jaar het alarm afgaat en er weer op onze kosten uitgerukt moet worden.

Twitter: RoxyRobert


Reactie: (Folly)
24-8-2010, 10:42
@Cees Franke: Diepe buiging voor deze bijdrage! Prima analyse. Nieweg moet nie weg omdat de museumstoomtram geweldige bezoekersaantallen haalt, die van groot economisch belang zijn voor West-Friesland en die dit gebied ook op de kaart zetten. Even een update over die bezoekersaantallen:
2005: 53.500
2007: 125.271 (topjaar)
2008: 119.595
2009: 124.000
Het Westfries Museum ontvangt jaarlijks ongeveer 800.000 euro (vrijwel uitsluitend van de gemeente Hoorn) en ontvangt amper 50.000 bezoekers per jaar! Nieweg moet blijven en de gemeenten Hoorn en Medemblik moeten nu doorpakken, met of zonder Enkhuizen.

Reactie: (horinees)
24-8-2010, 08:12
Cees Franke: is de opvolger van de onvolprezen Jaap Nieweg al bekend?

Het is toch NIET weer zo’n ’’manager’’ he? Zo’n enge betweterige HBO-er die de boel komt ’’professionalisren (da’s HET toverwoord bij uitstek voor dat soort figuren). Toch geen koele rekenaar (overigens een zwak punt bij HBO-ers) zonder enige compassie voor de tram en alles waarvoor zij staat (en stond) en zonder enig historisch besef?
Wat zijn de kwaliteiten waar deze man (geen vrouw) aan moet voldoen?
Het maximeren van de subsidiestroom door het likken van bepaalde hielen? Meeheulen met de gemeentelijke waan van de dag?
Het beginpunt van de tram naar Wognum verleggen? Jawel sahib en een diepe knieval?

Laat Jaap Nieweg zijn werk netjes afmaken, laat de smerige politieke spelletjes achterwege. Maak het geld over, vandaag nog. Politici?
Egotrippers! Onbetrouwbaar!

Ik ben niet van dat ’’getwitter’’ dus op die wijze kan ik de oproep niet steunen, wel via mijn reacties op Hoorngids.

Alleen jammer dat Hoorngids geen ’’serieus’’ medium schijnt te zijn in de optiek van de lokale machthebbers. De clowns en raad van elf in dat grijze hok aan de Nieuwe Steen.

Nieweg nie weg!

Reactie: (Qwartje)
24-8-2010, 03:35

@Cees Franke

Reference.



Reactie: (Cees Franke)
24-8-2010, 00:12
Informatie uit lang vervlogen bestuurlijke tijdperken doet niet terzake momenteel. Krantenberichten van jaren her zijn allang tot poeder verpulverd geworden en ik begrijp de relevantie uitsluitend in de zin van bestuurlijke onbekwaamheid.

Waar het nu om gaat is dat er een reorganisatieplan is dat door zowel de West-Friese gemeenten, als de provincie, als de museumstoomtram akkoord bevonden is en waar men met elkaar al twee jaar aan werkt. De centen staan gereed om overgemaakt te worden maar .... slechts 1 punt is nu én was al die tijd de bottleneck. Jaap Nieweg moet opstappen anders komt er geen cent van de 1,2 miljoen die al geparkeerd staat bij de gemeente op de rekening van de tram.

Duvelt die verdoemde Nieweg niet op dan is het zijn eigen schuld dat het (geregistreerd) museum alsnog in elkaar ploft. Men beweert namelijk, en dat is niet op feiten gestoeld, dat de stoomtram alleen maar gered kan worden als Nieweg opstapt. Groter kul heb ik niet gehoord. Het lijkt er op alsof een partij een zondebok zoekt en zo onder de deal uit kan en zijn centen in de zak wil houden. Ten slotte is de een zijn dood de ander zijn brood ...
Dat men dan daarvoor zelfs Nieweg zonder een cent cent op wil straat zetten na dat die man jarenlang kei en keihard heeft gewerkt moet dan maar.

Maandje geleden: er was concensus over het terugtreden van Jaap Nieweg over een periode van meerdere jaren (dan kan hij netjes met pensioen). Gedurende die overgangsperiode blijft hij werken voor de tram en blijft ook zijn fabelachtige historische kennis, zijn gepassioneerde inzet behouden voor de Museumstoomtram en gaat de reorganisatie van de tram zorgvuldig naar een nieuwe fase waarin zijn reeds bekende opvolger het roer goed kan overnemen.

Zullen we de kostbare tijd van alle ambtenaren, bestuurders enzovoort nu weer aan nuttiger zaken gaan besteden in plaats van uren maken die geen zin hebben? Kortom effectief besturen met rendement a.u.b.. Daar hebben we als Hoornaars en alle andere West-Friezen recht op. Daar betalen we belasting voor. En als Enkhuizen niet mee wil doen dan vaart de museumstoomtramboot niet meer van Medemblik naar Enkhuizen maar gewoon met een grote boog erom heen rechtstreeks terug naar Hoorn. Zijn zij blij dat ze hun geld in de zak kunnen houden en wij verdienen er hier in Hoorn ook nog meer aan.

Reactie: (Jan van Ossenbruggen)
23-8-2010, 22:44
"Adeldom verplicht" vergeten

Ze vegen alles van tafel
willen niet zien de diepe wonden
ze praten over alles heen
en zeggen dat ze niet anders konden

Reactie: (redactie)
23-8-2010, 21:45
stukje recente stoomtram-historie:

http://www.hoorngids.nl/nw-7951-3/nieuws?keyw=franx

Reactie: (jfranx via Twitter)
23-8-2010, 21:42
zo ff stoom afgeblazen rond verwijten die de raden en bestuurders in WF weer krijgen als het om de ..... gaat

Reactie: (Harm Stumpel)
23-8-2010, 20:28
Ik weet niks van dit probleem, maar wat ik wel weet is dat mensen die met de stoomtram hier reizen en daarna de stad Hoorn bezoeken heel positief zijn. En lezende de bovenstaande reacties, kan ik het alleen maar eens zijn met Hans Stuifbergen. Nieweg nie weg.

Reactie: ((retro) Robert )
23-8-2010, 16:32
Ik durf toch echt te stellen dat we kunnen spreken van een slepend bestuurlijk drama rond de stoomtram. Welke West-Friese (ex-)bestuurder (Hans Schipper, misschien? Bert Putters? Jack van Es, Enno Neef??) heeft een verklaring voor het feit dat na tientallen jaren het nog steeds niet op rolletjes loopt. Ter illustratie: Ook al in 1995 zei de provincie "voor de allerlaatste keer" de tram de helpende hand toe te willen steken. Hebben we dat niet vaker gehoord?

Persbericht van de provincie
18 oktober 1995 95-003058
Stoomtram.
PROVINCIE REIKT STOOMTRAM HOORN-MEDEMBLIK HELPENDE HAND
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen onder bepaalde voorwaarden
nog één keer de stoomtram in Westfriesland helpen met een bedrag van
maximaal  645.000,--.
Zoals bekend is kampt het museum Stoomtram Hoorn-Medemblik met een
schuldenlast van  1.290.000,--.
De voorwaarden die gedeputeerde staten aan het geven van deze financiële
steun stellen, zijn:
*Het uitvoeren van een bedrijfseconomisch onderzoek dat moet aangeven of
de nu voorgestelde exploitatieopzet voor de stoomtram, inderdaad
levensvatbaar is.
*Uitzoeken of in de regio de bereidheid bestaat de andere helft van de
schuldenlast, dus ook  645.000.--, concreet op tafel te krijgen.
De gedeputeerden mevrouw mr. F.G. van Diepen-Oost (cultuur) en de heer
J.P.J. Lagrand (economie) - zo is in de vergadering van gedeputeerde
staten afgelopen dinsdag besloten - praten op 1 november a.s. met de
eigenaren van de stoomtram, de betrokken gemeenten en de Kamer van
Koophandel.
Behalve de genoemde voorwaarden zal in dat gesprek de scheiding tussen
het museum en het tramvervoer aan de orde komen.
Die ontkoppeling maakt het eventueel mogelijk meer partners te betrekken
bij de financiering van de stoomtram die niet alleen raakvlakken heeft
met de sector toerisme maar ook met cultuur en vervoer.
Mocht het gesprek tussen genoemde gedeputeerden en betrokkenen positief
uitpakken, dan komt er een definitief voorstel aan provinciale staten.

Wie legt mij dit uit?

Reactie: (Robert Vinkenborg)
23-8-2010, 15:33
Wel of Nie weg? Ik kan dat niet beoordelen. Wél valt me bij dat er in pakweg de laatste 30 jaar met de regelmaat van de klok wel wat aan de hand was: reddingsplannen of gemeenten die teveel of te weinig wilden bijdragen. Gedoe. Maar ook mooie plannen om de zaak weer lopende te krijgen, zo ontdekte ik in mijn eigen archief. Onderstaand bericht leverden we aan Metro, alweer tien jaar geleden. Mooi die hoop; ook over het komende Frisia-museum. En wie komt daar aan het woord... Goed hoor!

Na stoomtram wil West-Friesland ook stoomboot

Met een investering van veertig miljoen gulden moet de historische stoomtramlijn tussen Hoorn en Medemblik de komende jaren nieuw leven worden ingeblazen. De museumstoomtram wil een stoomboot laten varen tussen Medemblik en Enkhuizen om het bezoekersaantal te verdubbelen.

Per stoom over rails en water moet dé attractie gaan worden van de regio West-Friesland.
De stoomboot uit de vijftiger jaren moet overigens nog worden gekocht en gerestaureerd.
Stationnetjes langs de tram route zullen worden opgeknapt en met historische bussen verbonden met attracties als het Frisiamuseum in Spanbroek.

“Voor een verantwoorde exploitatie is het noodzakelijk de hele omgeving bij ons museum betrekken”, vertelt directeur J. Nieweg van de Museumstoomtram zelfverzekerd. Hij is niet bang dat er anno 2000 geen belangstelling meer bestaat voor ouderwetse transportmiddelen. “Ons museum is uniek in Nederland en zelfs in Europa. Er is een groeiende belangstelling voor ons mobiele erfgoed. Niet alleen het bezoekersaantal moet omhoog maar ook de omzet per bezoeker.” Nieweg hoopt het aantal bezoekers op stuwen van 100.000 naar 175.000 per jaar.

Rijk, gemeenten en andere fondsen zal worden gevraagd een bijdrage te leveren.

Twitter: RoxyRobert


Reactie: (Qwartje)
23-8-2010, 14:56

@Hans Stuijfbergen

Hear! Hear!, @Hans.

Aan jouw argumentatie van de steunbetuiging aan Jaap Nieweg, en de adhesie daarmee van alle commenters tot nu toe, valt weinig meer toe te voegen. Misschien nog ’n paar opmerkingen en vraagjes.

Wanneer deze opstelling naar een alom gerespecteerde, gedreven en hardwerkende directeur van een regionale top-attractie illustratief is voor het politieke denkraam in stad en regio, dan is er iets very bad rotten in the state of Westfriesland.

In dat verband, en met alle respect, @Sebastiaan, vind ik jouw term ‘petitie’ hier wat zwakjes. Het doet me - maar dat kan puur persoonlijk zijn - onmiddellijk denken aan de oervorm van een request of petitie (= smeekschrift), dat qua schrijfvorm diende te beginnen met de aanhef: “Geven met verschuldigde eerbied te kennen, ondergetekenden,… et cetera”. Ik acht me in dit geval volstrekt geen eerbied verschuldigd aan een tot nu toe naamloos tribunaal dat een man als Jaap Nieweg als een ketter naar de brandstapel wil verwijzen.

Ik zie de actie Nieweg Nie Weg meer als een appèl (= oproep).

Is er iemand die meer weet over de instroom en invloed van ‘managers’ binnen de exploitatiemaatschappij en drie beheersstichtingen van de Museum Stoomtram? Kan het zijn dat de positie van Nieweg vanuit kalfslederen koffertjes wordt ondermijnd? Zo ja: kom er even in, en maak ons van die info deelachtig, s’il vous plaît.



Reactie: (Harold)
23-8-2010, 14:52
Jaap heeft in goede en in slechte tijden de SHM goed bestuur/management gegeven.

Hij beschikt over een groot netwerk en heeft veel prestige in het binnen- en buitenland. Er zou toch een andere oplossing te bedenken moeten zijn om aan alle betrokken partijen en de bijbehorende meningen recht te doen. Het zou zonde zijn om dit allemaal verloren te laten gaan (tegen een hoge te betalen vertrekpremie).

Het woord ’wegpromoveren’ naar bv. een koepelorganisatie wil ik niet zeggen, maar het zou wel een goede tussenoplossing zijn. In ieder geval beter dan zomaar weg te sturen...

Reactie: (Sebastiaan)
23-8-2010, 12:59
Dan mijn persoonlijke mening: de museumstoomtram is TOP! En dat vind ik al jaren (ik ben zelfs in mijn jeugd een tijd donateur geweest; lang geleden dus, maar goed ik ben tegenwoordig al van zoveel Hoornse organsiaties donateur of lid).

En zonder Jaap Nieweg en zijn team was de stoomtram allang ter ziele geweest en het materiee bij opbod verkocht. Of willen de Westfriese bestuurders dit "speeltje" (zoals zij dat blijkbaar zien) overdragen aan één of andere vage Witrussische of Azerbadjaanse multimiljonair? Hallo, het is geen voetbalclub!

Je moet inderdaad ook kijken naar de meeropbrengst als het gaat om de naamsbekendheid, het toeristisch succes en de cultuurhistorische meerwaarde. Bovendien zijn er musea en andere instellingen in Hoorn waar relatief gezien méér geld bij moet.

Dus na Hans Stuijfbergen, Wim Mul, Cees Fanke en Anita Müller (niet de minsten) onderteken ook ik de petitie Nieweg Nie Weg !!!

Sebastiaan Hol,
Actief inwoner van Hoorn (o.a. OLK),
Stadsgids Vereniging Oud Hoorn.

Reactie: (nomen nescio)
23-8-2010, 11:28
<Deze bestuurders zijn ook verantwoordelijk voor het beleid van de afgelopen jaren> (puntje 15 uit de column van Hans.
Een m.i. terechte constatering. Ik ken Nieweg niet persoonlijk, maar naar wat ik lees is het een enthousiaste man met ’’liefde voor het vak’’; hem de schuld geven is gewoon een zondebok zoeken om de eigen onmacht en onkunde(?) te maskeren.

Reactie: (anita muller)
23-8-2010, 10:52
Hoorn en de regio willen steeds voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Je kunt als gemeente/regio geen topattracties en interessante culturele instellingen handhaven als je niet bereid bent er een goede financiële basis aan te geven. Dan ondermijn je langzaam maar zeker de mogelijkheden van een culturele organisatie en hol je de attractie uit. De directeur als zondebok aanwijzen is onterecht. Een enthousiaster en daadkrachtiger directeur dan Jaap Nieweg zul je niet gemakkelijk vinden. Zo iemand verdient juist alle steun. Hem ontslaan zou een grove ontkenning zijn van alles wat hij voor de Stoomtram heeft gedaan.
De gemeenten doen er goed aan de hand in eigen boezem te steken en te erkennen dat je er wat voor over moet hebben om iets goeds in stand te houden.

Reactie: (Wim Mul)
23-8-2010, 10:05
@ Hans, @ Cees, helemaal mee eens hoor !
Je zou haast gaan denken dat er door div. burgemeesters en mogelijk ook raadsleden in de betrokken gemeenten Hoorn, Enkhuizen en Medemblik een pesoonlijke hetze tegen Jaap Nieweg wordt gevoerd!
Opvallend en jammer is het feit dat dit nu gebeurt terwijl Jaap Nieweg op welverdiende vakantie is
en dus thans niet kan reageren.
Niet zo fraai ! Laten burgemeesters en raadsleden in ieder geval min. 1 week netjes wachten met evt. acties (zoals het hoort) tot ná de vakanties.

Alle Stoomtram mannen en vrouwen blijken volledig achter Jaap Nieweg te staan, dat is toch een heel duidelijk en niet te verwaarlozen signaal?


Reactie: (Cees Franke)
23-8-2010, 08:17
Nieweg nie weg. Helemaal mee eens Hans. Goed dat je de zaken zo nog eens op een rijtje zet. Gezien mijn posting van vorige week over dit onderwerp zal mijn opvatting niet verbazen. Afgelopen zaterdagavond op een feestje nog een spontane testimonial gehoord; " Die mensen bij de stoomtram is niets teveel. Zo vriendelijk als ze zijn." Gehoord uit de mond van een jonge ouder die de Historsiche Driehoek deed. Kortom nieweg nie weg. Cees Franke