Meest Smaakmakend Oogstmenu bij De Nadorst

11-10-2010

HOORN - Voor de zesde keer alweer vierde de provincie Noord-Holland in september de Oogstweek van Heerlijk Noord-Holland ter promotie van de biologische landbouw op haar gronden. Zestig restaurants serveerden een bijzonder menu, waarmee zij de biologische boeren en tuinders voor het voetlicht brachten. Ook dit maal koos de provincie een winnaar van de Oorkonde voor het Meest Smaakmakende Oogstmenu; de eer viel te beurt aan restaurant De Nadorst in Blokker.

Op vrijdag  8 oktober ontving chef-kok Johan van de Water de speciale Oorkonde uit handen van Lasca ten Kate, campagneleider van noordhollandsegrond, de jaarronde campagne waar de Oogstweek onderdeel van uit maakt. Van de Water zette op aansprekende wijze biologisch Noord-Holland op de kaart. Vooraf kregen gasten een hertenproeverij uit Benningbroek met chips van aardpeer en rucola-geitenkaaspesto. Als hoofdgerecht volgde een gestoofde Beemsterlamsbout op een ‘tatin’ van gele biet met een sjalotten-rozemarijnjus. Het dessert, een schuimtaartje van vrije uitloopeieren en bramen uit eigen tuin met schapenroomijs uit Lutjebroek, vormde het passende besluit.

Eigenaar Rob Baltus: ‘Het was echt opvallend hoezeer dit menu in de smaak viel bij onze gasten. We hebben er zeker 150 van verkocht.  Gasten kwamen er soms speciaal voor, tot en met op de laatste dag van de actie.’ Desgevraagd zegt chef-kok Van de Water dat deze Oogstweek hem wel heeft gemotiveerd om vaker iets met dit thema ‘biologisch uit de streek’ te gaan doen. De Nadorst was deelnemer in een veld van restaurants met naam, waaronder o.a. restaurant Fifteen en The Colour Kitchen in Amsterdam, La Première in Anna Paulowna, Die Drie Haringhe in Enkhuizen en, winnaar van de Oorkonde in 2009, restaurant De Keizerskroon in Hoorn.

West-Friesland trots op culinair biologisch erfgoed
West-Friesland is bij de restaurantacties van Noord-Holland steeds sterk vertegenwoordigd. De streek kent een rijk aanbod aan biologische producenten. Horecagroothandel Veldboer-Eenhoorn in Zwaag draagt daarbij, ook in het geval van restaurant De Nadorst, een steentje bij om deze producten over de drempel van de horeca te krijgen.  Directeur Simon Veldboer stelde eerder dit jaar al vast dat er een groeiende belangstelling vanuit de horeca is voor streekgebonden en biologische producten.  Sindsdien werkt Veldboer-Eenhoorn aan een gestage uitbreiding van zijn assortiment met producten van ‘de biologische boer uit de streek’.

Chef-kok Johan van de Water biedt gasten van De Nadorst wegens het behaalde succes de kans om van 15 tot 24 oktober (nogmaals of alsnog) te komen genieten van het bekroonde Oogstmenu. Voor informatie of reserveringen: Restaurant De Nadorst, Westerblokker 171, 1695AE, Blokker, Tel: 0229-232679, www.nadorst.nl

Meer informatie over de campagne is te vinden op: www.noordhollandsegrond.nl