Westfriesgasthuis zwaar getroffen door computervirus

20-10-2010 Meeste operatiekamers woensdag gesloten

HOORN - Het Westfriesgasthuis in Hoorn is sinds dinsdag door een computerstoring getroffen. Woensdag werden op één na alle operatiekamers gesloten en sommige polikliniek-afspraken werden afgezegd. Volgens Hugo Keuzenkamp, lid Raad van Bestuur van het Westfriesgasthuis, waart het virus al enkele dagen door de computersystemen rond. Na heel veel speurwerk heeft men woensdag rond het middaguur de oplossing van het computerprobleem gevonden en men verwacht dat vanaf donderdagochtend alles weer normaal is. Patienten die door de storingen woensdag niet geopereerd konden worden krijgen een bloemetje.

Het lastige virus dat sinds kort in het ziekenhuis-systeem actief was, bleek te zoeken naar wachtwoorden en gebruikersnamen. Volgens Keuzenkamp is er geen gevaar dat de opgeslagen patiëntgegevens op straat komen te liggen. Hoe het virus langs de virusscanners is gekomen, is een raadsel maar met de hulp van leveranciers kon men rond het middaguur een oplossing vinden. Andere ziekenhuizen in Nederland zijn door het hospitaal gewaarschuwd. Keuzenkamp wil niet zeggen om welk virus het precies gaat.

Medewerkers konden niet meer inloggen
Het computervirus spoort gebruikersnamen in het systeem op en probeert vervolgens willekeurig wachtwoorden uit. Omdat het computersysteem gebruikersaccounts blokkeert na vijf mislukte invoerpogingen van het wachtwoord, konden veel medewerkers van het ziekenhuis woensdag niet meer inloggen. Ook werd het systeem buitengewoon traag.

Steeds tragere computers
Dinsdagavond zorgde het virus er al voor dat de systemen trager werden of uitvielen en in de loop van de nacht werd dat erger, meldt Hugo Keuzenkamp, lid van de Raad van Bestuur, aan HoornGids.nl. Vanaf donderdagochtend moet volgens hem alles weer goed werken.

Met pen en papier
Het Westfriesgasthuis is sterk gedigitaliseerd. Zo heeft het als één van de weinige ziekenhuizen een volledig Elektronisch Patiënten Dossier. De gevolgen waren daarom ook ingrijpend. Voor de medewerkers was het een lastige dag. Er konden geen gegevens opgezocht of ingevoerd worden en artsen waren weer met papier en pen in de weer.

Operatie-assistenten naar huis
Een aantal afspraken kwam te vervallen en opnames werden uitgesteld. Voor de secretaresses een hele klus want sommige patienten moesten gebeld worden. Bepaalde patienten, zoals zwangere vrouwen, konden nog wel voor een afspraak terecht. Een aantal operatie-assistenten werd wegens gebrek aan werk naar huis gestuurd.

Op sommige sites wordt door techneuten al gediscussieerd over het Hoornse virus. Zie reacties onder dit bericht van tweakers.net:

Reacties
Reactie: (Weeking)
21-10-2010, 00:07
Kom maar op met dat EPD, je gegevens liggen zo op straat, en nog maar niet te noemen dat er in de toekomst de mogelijkhedi bestaat dat verzekeringsartsen en ARBO artsen hiermee ook toegang tot je gegevens zullen krijgen (nee, nog niet bij de invoering, pas in een later statium als het is ingeburgerd en iedereen is vergeten dat EPD zo bijna social media is geworden)

Reactie: (Tymen)
20-10-2010, 23:23
ICT afdelingen staan soms onder druk, maar mijn ervaring bij een grote Nederlandse bank heeft toch geleerd dat dit soort problemen absoluut te voorkomen zijn door een goed beleid en strikte procedures.
TvH


Reactie: (kees boots)
20-10-2010, 22:56
@frits dit is net zoiets als bij Ziggo "voor actuele storingen kijk op www.ziggo.nl" valt niet mee als je door een storing geen internet meer hebt.

Reactie: (Frits)
20-10-2010, 22:22
Op de site van het ziekenhuis staat al een groot deel van de dag een heel kort berichtje en "Via de website wordt u op de hoogte gehouden."

Wanneer komt er dan op hun site meer info? Gelukkig kunnen we hier het nodige lezen.




Reactie: (nomen nescio)
20-10-2010, 19:30
Een EPD, opgezet in samenwerking met Microsoft (zie NHD van 31 augustus 2009.
En de wettelijke regels (in ontwerp) voor het EPD schijnen op dit EPD niet van toepassing te zijn. De patiënt mag ze wel inzien en opvragen, maar moet daar wel geld voor betalen!