Kaartverkoop voor Kamermuziekfestival Hoorn gaat voorspoedig

27-10-2010 Meer dan 20 concerten in opvallende locaties

HOORN – De belangstelling voor het Kamermuziekfestival in Hoorn groeit nog elk jaar. Ook voor de vierde editie van het festival zijn in vergelijking met voorgaande jaren al meer kaarten aan de muzikale man en vrouw gebracht. Als deze lijn zich voortzet raken meerdere van de meer dan 20 concerten al voor het begin van het festival uitverkocht.

Met name bestaat veel belangstelling voor de combinatieconcerten (telkens in twee huiskamers en verbonden door een korte wandeling) en de grote avondconcerten  in de Oosterkerk. Het festival wordt donderdagavond 4 november geopend door Commissaris der Koningin in Noord-Holland Johan Remkes. Tijdens de openingsconcert is de in Bulgarije geboren eerste concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest violist Vesko Eschkenazy te horen samen met Camerata Florissimo onder leiding van artistiek leider violiste Birthe Blom. Andere topmusici die naar Hoorn komen zijn de in Hongarije geboren pianiste Klára Würtz, de hoboïste Pauline Oostenrijk en de jonge organist Matthias Havinga.

Het vierdaagse festival (donderdag 4 t/m zondag 7 november 2010) kent in grote lijnen eenzelfde opzet als voorgaande edities. Nieuw is een dinerconcert en er is veel aandacht voor hedendaagse kamermuziek.

Kamermuziek thuis
Een aantal kleinere concerten overdag geven glans aan het begrip ‘kamermuziek’, want ze worden letterlijk bij particulieren thuis in de huiskamer gehouden. Maar ook de kajuit van het charterschip De Toekomst van schipper Veldhuis, afgemeerd in de Hoornse haven, wordt voor een kamermuziekconcert gebruikt. Voor één van die huiskamerconcerten heeft Birthe Blom de in Hoorn wonende mezzosopraan Maartje de Lint aangetrokken. Verder zijn er op vrijdag schoolconcerten en krijgt het festival meer educatieve invulling tijdens de masterclass, die Klára Würtz geeft aan de nog jonge pianisten Valentina Toth en Martin Ooei (mogelijk door steun van de Lions Club Hoorn). Moderne kamermuziek valt te beluisteren tijdens een ‘drieluik’ met het onbekende instrumenten ophicleide (letterlijk klepserpent), het klanksculptuur ‘BassBoxen 2002’ en een geweldig percussieconcert op vibrafoon en marimba. Daarnaast is er een concert met onder andere de compositie “Paradisum’ voor bewegingstheater en strijkkwartet van Geert Schoonbeek de Vlaming. 

Het openingsconcert op donderdag 4 november in de Oosterkerk komt voor rekening van het strijkorkest Camerata Florissimo onder leiding van violiste Birthe Blom. Vesko Eschkenazy treedt tijdens dit concert op als solist in het Vioolconcert in d-klein van Mendelssohn.  Diezelfde Oosterkerk dient vrijdag 5 november als decor voor een luisterrijk dinerconcert. Pianiste Klára Würtz speelt op zaterdagavond 6 november met het Florakwartet en tijdens het slotconcert op zondag 7 november komt ook het imposante Bätzorgel van de Oosterkerk tot leven. Naast organist Matthias Havinga werkt ook hoboïste Pauline Oostenrijk aan dit slotconcert mee, evenals het strijkorkest Camerata Florissimo.

Informatie
Het gehele programma is te zien op www.kamermuziekfestivalhoorn.nl. Kaarten kunnen worden gereserveerd via nummer 06-23148855. De vierde editie van het festival wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hoorn, Prins Bernhard Cultuurfonds, Het Kersjes Fonds, stichting 1 Hoorn Art, stichting Oosterkerk, Intermaris Jubileumfonds, Rabobank, Koopmans Drukkerij en de Lions Club Hoorn West-Friesland.