Burgemeesters akkoord met jaarplan politie

ingevoerd op 11-11-2005

De 30 burgemeesters en het Openbaar Ministerie (OM) uit de politieregio Noord-Holland Noord, zijn vrijdagochtend tijdens een openbare vergadering van het Regionale College akkoord gegaan met de plannen voor 2006. De politie trekt samen met de gemeenten en justitie op om de prioriteiten af te stemmen en te concretiseren.

Belangrijkste punt op de agenda was het Korpsjaarplan voor 2006. Daarin staan de beleidsafspraken voor volgend jaar. Veel ervan zijn gebaseerd op het regionaal convenant dat in 2003 met de ministers (BZK en Justitie) is gesloten. Eind volgend jaar wordt het korps geacht haar convenantafspraken te hebben gerealiseerd. Het ziet ernaar uit dat dit gaat lukken. In september van dit jaar kon het korps bekend maken dat de cijfers over 2004 en 2005 gunstig waren en dat het korps qua prestaties landelijk gezien was gestegen van de 23e naar de 6e plaats.

Toplijst
Het korps werkt ook volgend jaar weer aan de hand van een zogenaamde ‘Toplijst’ waarbij wordt gekeken naar de kerntaken maar ook rekening gehouden wordt met het maatschappelijk effect van het optreden en het zoeken van verbinding met bewoners. De Toplijst kent de volgende aandachtspunten:
Geweld
Veelplegers
Jeugd
Alcohol en Verkeer
Ergernissen op straat en in het verkeer
Als elke seconde telt
Bereikbaarheid van de politie
Tevredenheid van melders
Begroting
De burgemeesters en het OM namen de begroting 2006 voor kennisgeving aan en keurden deze op voorspraak van de korpsbeheerder mevrouw M. van Rossen nog niet goed. Er is, ondanks ingrijpende bezuinigingsmaatregelen, een tekort van 4,3 miljoen op een bedrag van 100,3 miljoen euro. Dit komt ondermeer door een structureel te lage normvergoeding. Dit is in 2003 al bij BZK aangegeven. Bovendien staat het korps voor grote investeringen op het gebied van personele sterkte, de ICT en C2000 en heeft de organisatie een te laag eigen vermogen. Het Regionaal College vraagt de minister van BZK dan ook met klem een oplossing te bieden in de geest van afspraken die eerder met hem zijn gemaakt. Korpschef A. Brink van de politie Noord-Holland Noord deelde mede dat er al een overleg in gang is gezet en zij hoopt op een gunstig resultaat.