Rechter verwijst Hoornse Reclamebelasting naar prullenbak

26-11-2010 Rechter: ”Gemeente Hoorn geen enkele controle meer heeft over het geld”

HOORN - De Reclamebelasting die bedrijven in Hoorn aan de gemeente moeten betalen staat mogelijk op de tocht. De rechtbank van Alkmaar verklaart de verordening reclamebelasting 2009 van de gemeente Hoorn onverbindend en zij vindt de wijze van belastingheffen ”willekeurig en onredelijk”. Ook vindt de rechtbank dat er sprake is van ”misbruik van bevoegdheid door de gemeente Hoorn”. Het is  – voor zover bekend – de eerste keer dat in Nederland een dergelijke verordening onverbindend wordt verklaard.

Het betreft de procedure tussen Schenkeveld Advocaten N.V. en de gemeente hoorn. Inzet is de aanslag reclamebelasting over het jaar 2009 die aan Schenkeveld is opgelegd. Hetzelfde beroep is door Schenkeveld ingesteld namens een aantal andere ondernemers. Daarnaast zijn er – na de eerste 600 bezwaarschriften – ongeveer 60 andere beroepen ingesteld, zo verklaarde de gemeente ter zitting.

Bijzonder aan de situatie in Hoorn is dat er een aparte stichting is opgericht om de gelden te besteden. Helemaal bovenaan in deze structuur staat de Hoornse Ondernemers Federatie (HOF). Deze stichting heeft de stichting Lokaal Ondernemers Fonds (LOF) opgericht. De bestuurders van deze beide stichtingen zijn dezelfde. De heer mr. W. Loomans, de heer G. Fit en de heer S. Stumpel.

‘blanco cheque’
De netto opbrengst van de reclamebelasting wordt bestemd aan de LOF. Het is dus feitelijk de LOF die de gelden gaat besteden. Er is tussen de gemeente Hoorn en de HOF en de LOF een convenant gesloten met een looptijd van 12 jaar. Op grond van dat convenant staat het de LOF eigenlijk vrij om de gelden te besteden waaraan zij wil. Er is geen tussentijdse opzeggingsmogelijkheid voorzien in het convenant. Als er geld overblijft mag de gemeenteraad daar niet over beschikken. De LOF krijgt een ‘blanco cheque’ van de gemeente aldus de advocaat tijdens de zitting. En voor een fors bedrag. Het ging in het jaar 2009 om een begrote opbrengst van EUR 1.024.702, - bruto en EUR 819.450, - netto (dat laatste had de LOF dus te besteden).

Daarnaast heeft de gemeente Hoorn bevestigd dat zij schadeplichtig is als de gemeenteraad besluit de verordening te wijzigen of de reclamebelasting af te schaffen.

Geen enkele controle
De rechtbank is van oordeel dat de gemeente Hoorn geen enkele controle meer heeft over het geld dat de LOF te besteden heeft. In rechtsoverweging 4.3 vindt u dat de rechtbank Alkmaar van oordeel is dat de gemeente daarom slechts een ‘doorgeefluik’ is. Deze positie staat op gespannen voet met de functie van het instrument reclamebelasting. Dat is namelijk: een algemene gemeentelijke belasting.

De gemeente Hoorn heeft de reclamebelasting ingevoerd voor een ander doel dan waarvoor zij dat mocht. Dit noemt men misbruik van bevoegdheid (détournement de pouvoir). Dit is neergelegd in rechtsoverweging 4.5.

Te hoge tarieven
De rechtbank gaat ook in op de (hoogte van) de gehanteerde tarieven door de gemeente. In rechtsoverweging 5.2 stelt de rechtbank vast dat niet duidelijk is gemaakt waarom er zulke hoge tarieven moesten zijn. Bovendien is de heffing in de gemeente Hoorn veel hoger dan in andere steden. Ten opzichte van Alkmaar is dat 1278 % hoger en ten opzichte van Amsterdam 151% hoger.
 
Slechts 33 % ondernemers vertegenwoordigd
Verder betrekt de rechtbank bij haar oordeel omtrent de hoogte van de tarieven ook nog dat slechts 33% van de ondernemers in Hoorn door de HOF werd vertegenwoordigd. Aan het eind van die rechtsoverweging wordt de heer Hoogendoorn (van BBH Sierbestrating) geciteerd met de woorden: “wij moeten betalen voor een club waarvan wij geen lid mogen zijn!”.

”Willekeurige en onredelijke belastingheffing”
Op grond daarvan vindt de rechtbank de tariefstelling onevenredig hoog en oordeelt zij dat er sprake is van willekeurige en onredelijke belastingheffing.

Deze uitspraak geldt in beginsel alleen voor de direct daarbij betrokkenen. Naar zeggen van de gemeente waren er zo’n 60 beroepen aanhangig tegen de reclamebelasting. Voorstelbaar is dat ook die beroepen gegrond worden verklaard.

De onverbindendverklaring leidt er echter niet toe dat de opgelegde aanslagen over het jaar 2009 onrechtmatig zijn voor ondernemers die er geen bezwaar en beroep tegen hebben ingesteld. Die aanslagen blijven waarschijnlijk in stand.

Datzelfde geldt eigenlijk voor het jaar 2010; degenen die beroep tegen de aanslag reclamebelasting ingesteld hebben of dat nog kunnen, hebben hiermee een sterk argument in de hand. Wellicht dat de gemeente de structuur voor het komende jaar herziet. Inmiddels zijn de tarieven wel (iets) naar beneden gebracht, maar deze zijn nog steeds ‘fors’.

Er kan hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank worden ingesteld bij het Gerechtshof te Amsterdam. Voorzienbaar is uiteraard dat de gemeente dat doet; zeker is het echter niet.

Klik op onderstaande LINK voor de uitspraak:
Klik voor eerder nieuws over reclamebelasting op onderstaande TAG:

Reacties
Reactie: (Robert Vinkenborg)
27-11-2010, 14:15
!@Paul Elenbaas @MKB Nederland Welke constructieve oplossingen draagt u nu aan voor deze situatie?

Reactie: (horinees)
27-11-2010, 13:24
(-; De lichtbak kan weer aan de gevel en de belettering weer op de beglazing. Het is/was een zeer schofterige vorm van roven. Bedrijven op Hn80 bijvoorbeeld hebben helemaal niets te maken met de gebeurtenissen in de binnenstad (als feestverlichting, intocht Sinterklaas etc.). In de binnenstad zijn teveel ’’ondernemers’’ die het ronduit verdommen om mee te betalen aan de evenementen die veel publiek naar de stad trekken. Deze profiteurs konden, geheel onterecht, gedurende een lange reeks van jaren lekker goedkoop (gratis) meeprofiteren. Dat DAAR een einde aan moest komen begrijpt vrijwel elke ondernemer. Maar de bedrijven van buiten het centrum hebben niets te maken met deze evenementen -en daar dus ook geen baat bij. Het ’’verplicht’’ opleggen van aanvullende bemoeizuchtige betutteling op de diverse bedrijventerreinen ben ik ook geen liefhebber van. Maak de individuele bedrijven gewoon verantwoordelijk voor hun eigen hachie en stel hen aansprakelijk als zij in verzuim blijven. Maar dwing het niet af door verplichte participatie in een ’’collectief’’.

Last but not least.....
Helaas: het GroenLinks manneke boef de Boer zit goed in Friesland, hij ontspringt de ellende. In het Friese kan deze drammer nu nieuwe slachtoffers maken en dat tegen een rijkelijke maar onverdiende beloning. )-:

Reactie: (Robert Vinkenborg)
27-11-2010, 12:56
Zware dobber voor Ruppert.


Het vonnis net gelezen en dit wordt voer voor juristen. De rechtbank maakt echt gehakt van de uitvoering door de gemeente. Gelet op het vrij zwakke verweer dat Hoorn heeft gevoerd, lijkt het wel alsof de gemeente dit zelf ook inziet en het zou mij dan ook zeer verbazen als hoger beroep volgt. En dan volgt het zwartepieten en ontkomt Ruppert er niet aan de verantwoordelijkheid voor de rotzooi van zijn voorganger op zich te nemen. Wat daarvan de consequenties zijn, bepaalt de raad. En de grote vraag is: wat gaat er nu met de reclamebelasting gebeuren?

Reactie: (Bernard Rive)
27-11-2010, 11:46
Tja, en nu gaan die ondernemers zeker klagen dat er niets gebeurt in Hoorn? En moeten de kosten weer gedragen worden door steeds weer dezelfde ondernemers zodat anderen weer lekker daarvan kunnen meeprofiteren. Toegegeven deze wijze van inning verdient geen schoonheidsprijs en zou rechtvaardiger moeten. Echter het feit is dat je water nodig hebt om te koken. En dus vind ik dat iedere ondernememer naar belang moet meebetalen om de stad commercieel aantrekkelijk te maken.
Wie bedenkt een goede en eerlijke werkwijze? Het is toch te gek dat grote filiaalbedrijven nul komma nul bijdragen aan activiteiten zoals bij. sintintocht, sfeerverlichting etc.?

Reactie: (robbie.)
27-11-2010, 10:18
Reclamebelasting is een gedrocht dat getoetst moet worden aan Europese wetten en richtlijnen.De kans is dan groot dat deze ordinaire belastingverhoging en kneveling van het ondernemersrecht sowieso de papiermachine ingaat.
Volgens Europese richtlijnen valt reclame onder freedom of speech.

De gemeente kan een reclamebord dat aan de gevel, dus openbare ruimte, hangt belasten met het precariorecht.Niemand die er over valt.

Maar wanneer een ondernemer in z’n winkel op eigen veld posters voor het raam hangt of paspoppen beplakt met een aanprijzing dan valt dit onder freedom of speech.

De overheid moet zich niet bemoeien met mijn p.o.p. of p.o.s materiaal in mijn winkele en al helemaal niet om mijn recht van reclamemaken, dus vrijheid van meningsuiting te belasaten.Trek in extremo deze lijn door, dan kan de overheid ook een geluidsauto die met reclameboodschappen rondrijdt belasten.Is te gek voor woorden.

Laten de Hoornse ondernemers dit uitvechten tot het Europese Hof toe.Tien tegen een dat ze gelijk krijgen.

Reactie: (Sebas)
26-11-2010, 21:29
Opnieuw een bewijs - na alle verloren procedures in bijv. bouwzaken en rond kapvergunningen (het Tuibrugbos!) - dat ondanks de bezuinigingen, de gemeente Hoorn moet investeren in de juridische kwaliteiten van het personeel, alsmede in een beter en breder sociaal-maatschappelijk draagvlak voor haar besluiten...

Reactie: (t.egel)
26-11-2010, 17:03
Neem aan dat de opgehaalde belasting weer aan de ondernemers wordt terug gestort, zo niet handen ineen en procederen tegen gemeente dat dit teruggestort moet worden, lijkt mij duidelijk.......

Reactie: (Qwartje)
26-11-2010, 16:54

Ziezo.

En laat het dagelijks gemeentebestuur nou eens twaalf kloten tonen door geen hoger beroep aan te tekenen. Met name Tonnaer heeft veel stemmen binnen geharkt met zijn protest tegen deze vorm van afpersing-met-de-natte-vinger.

Het LOF komt de aangegane verplichtingen na (contract feestverlichting met het bedrijf Avontuur), en past daarna euthanasie op zichzelf toe tijdens een HOF-vergadering waarop de consumpties voor eigen rekening zijn.

En die resterende dikke zes ton euri: wat moet daar mee gebeuren? Daar wordt ruzie over gemaakt tot het op is. De bourgeoisie fladdert nu al twitterend rond de dorpspomp. We gaan lachen.

Reactie: (G. de Jager)
26-11-2010, 15:37
HOF, Horense Opmakers federatie. Loomans Fit en Stumpel mooi weer spelen met andermans centen.
Terug storten, en laat de nepset van Hoorn maar ergens anders mooi weer spelen!

Reactie: (Hein)
26-11-2010, 15:22
Toch nog gerechtigheid...