Toegangsstijden horeca Schagen weer naar 2.00 uur

26-12-2010 Vroeger sluiten vermindert drankgebruik niet

HOORN / SCHAGEN - De toegangstijd van de horeca in Schagen gaat weer terug naar twee uur ’s nachts. Dat voorstel doet burgemeester Gerrit Westerink in het nieuwe jaar aan de Schager politiek. Dit meldt SchagenFM.nl. Of andere gemeenten in West-Friesland volgen is nog onduidelijk.

De huidige maatregel van één uur sluiten heeft volgens Westerink niets opgeleverd. Jongeren drinken nog net zo veel. Er komt ook geen vervolgonderzoek. Dat komt ook omdat het onderzoeksbureau Primo, dat de eerste onderzoeken heeft gedaan, niet meer bestaat.
Verder speelt mee dat het draagvlak bij de horeca is verminderd vanwege dalende inkomsten.

Er is nu een werkgroep gevormd met afgevaardigden uit de horeca, de gemeente en de politie. Die werkgroep gaat alternatieven bedenken om alcoholmisbruik door jongeren aan te pakken. De eerste afspraak is al gemaakt: er zal worden bijgehouden hoeveel en welke 15-jarigen de horeca proberen binnen te komen.

Direct in het nieuwe jaar legt burgemeester Westerink zijn beslissing voor aan de commissie Algemene Zaken en Middelen. Die vergadering wordt gehouden op dinsdag 4 januari.

De politiek ging eerder akkoord met het vervroegen van de sluitingstijden, mede omdat ook in West Friesland de café’s eerder dicht gaan. Schagen wil die afspraken nu schenden door weer naar twee uur te gaan. Daarvoor is wel steun van de politiek nodig.

Reacties
Reactie: (Nico Grundman via Twitter)
4-1-2011, 22:24
Net commissievergadering van gemeente Schagen gehad. Alleen #PVDA had bedenkingen voor de rest iedereen weer voor toegangstijd van 2 uur ;-)

Reactie: (Fred)
4-1-2011, 11:31
Zullen ze in Hoorn nu ook eindelijk us wakker worden ? de goeden lijden al genoeg onder de kwaden, draai het nu maar eens om en je zal zien dat de ellende zoals afgelopen weekend best meevalt.

Reactie: (Lucas)
30-12-2010, 13:12
@ meneer Rive: het is na al het uitlekken ondertussen wel bekend hoe voormalig wethouder J. van E. te Z. de verschillende raadsleden en politieke partijen heeft gechanteerd: een PvdA-raadslid zou haar baan bij de welzijnsorganisatie kwijtraken. GroenLinks werd bedreigd met het kappen van alle bomen in Hoorn. En wijlen Henk den Boer zal waarschijnlijk wel bedreigd zijn met het intrekken van de milieuvergunning voor zijn bedrijf ofzo...

Reactie: (ruud van Vliet)
30-12-2010, 11:21
@Bernard heeft een punt . Ware het niet dat er destijds in achterkamertjes zoveel druk werd uitgeoefend op Henk den Boer dat hij zich terug heeft getrokken. het blijft van de zotte dat er nu wederom betuttelt word met de sluitingstijden. ik vrees veel chaos en frustratie komende nieuwjaars nacht. En wens Bernard en alle andere cafe uitbaters veel sterkte om dit onbegrijpelijke gemeente besluit aan de bezoekers uit te leggen.

Reactie: (Bernard Rive)
30-12-2010, 10:57
@sebas. Nou, als Henk de Boer echt zo faliekant tegen het voorstel was geweest had hij gewoon tegen moeten stemmen en niet zijn stem moeten onthouden. Helaas woorden, geen daden wat dit betreft.

Reactie: (Sebas)
28-12-2010, 22:52
@ N.N. ik denk dat GroenLinks (terecht) nooit gelukkig is geweest met die horecaregelgeving. Ze stemden in 2008 eerst (in meerderheid van de fractie) TEGEN; tijdens die vergadering in december 2009 kon uiteraard niemand verwachten dat met name de PvdA zo afgestraft zou worden voor de onHoornse "betutteling". Maar de huidige fractieleden (Samir, Patricia, Jos) hebben al eerder hun standpunt duidelijk gemaakt. En nu - zoals Jeroen ook schrijft, ook in zijn column op z’n eigen BLOGpagina - duidelijk is dat de toegangstijdenregel NIET werkt, kan het niet anders dan dat het, net als in Schagen, na de evaluatie wordt terug gedraaid. En dat zou ook niet meer dan terecht zijn. De huidge gemeenteraad is wat dat betreft bovendien schatplichtig aan de dit jaar (in 2010) overleden Martin Mutter en Henk den Boer. Martin, uiteraard bekend om zijn actieve en duidelijk zichtbare verzet tegen de maatregel. Henk, die vanuit zijn eerlijkheid en sociaal gevoel terecht boos was over de politieke spelletjes die in december 2008 rond dit thema gespeeld werden (en waarom VOCH toen uit het College stapte).

Tot dusver, proost!

Reactie: (nomen nescio)
28-12-2010, 08:30
Dus @Sebas, GL-Hoorn is nu ook ’’om’’? Ik herinner me nog uit een raadsvergadering(ze zaten nog in het college) dat de fractie wel voor de oude situatie wilde stemmen, maar dat niet zou doen omdat het belang van het coalitiepluche zwaar woog voor de heren.

Reactie: (Sebas)
27-12-2010, 22:42
Ofschoon ik in de enquête heb ingevuld dat ik zelf een "vroege uitgaander" ben, heb ik eveneens opnieuw medegedeeld dat in mijn ogen de eerder ingevoerde maatregel van een gesloten toegangsdeur op het tijdstip 0:00 uur geen effect heeft. Dit is nu in alle evaluaties (hoe gebrekkig ook) terug te vinden. Er zijn andere maatregelen nodig, met name als het gaat om het tegengaan van combinatiegebruik. Zie de excessen zoals onlangs de steekpartij op het Kerkplein, of de perikelen waarbij de politie (inclusief hond) een café moesten ontruimen.

Reactie: (t.egel)
27-12-2010, 12:20
Eindelijk, gewoon naar 2 uur weer en de burrie, die loozer verkopen we aan denhaag of de provincie, houdt Hoorn er ook nog wat van over, die stakker, begrijpt er echt niets aan en is alleen maar bezig om zichzelf duur te verkopen, en niet voor ons stadje, stap zelf op, hou de eer aan je eigen Onno!!

Reactie: (nico danenberg)
27-12-2010, 06:33
In dezelfde sluitingstijden vergadering in de geeenteraad van Hoorn werd gewag gemaakt van: "Schagen is ook om. "
Dit verhaal dient geen stand tre houden.
Ik signaleer op dit gebied reeds begrijpelijke burgerlijke ongehoorzaamheid.

Reactie: (nico danenberg)
27-12-2010, 06:23
Dit is voorlopig mijn laatste inbreng (vechten tegen de bierkaai)
Als ik dit laatste sluitingstijden bbeleid overleef heb ik mazzel.
Edoch hier is geen sprake van mazzel. Ik knok door. Maar als een beleiddsmaker letterlijk zegt: "die paar uurtjes kunnen ze wel missen " dan weet iemand echt niet waar hij het over heeft. Is een citaat uit een gemeenteraadsvergadering.
Komende oud en nieuwnacht mogen we bij de gratie Gods de deur tot 2 uur open houden. IPV 1 uur Nieuwjaarnacht zijn we altijd al vanaf 1 uur open. Waar ik voor pleit ? vrijheid, vor U voor mij.

Reactie: (William van Kleef)
26-12-2010, 20:17
Hoorn is Schagen niet.

Reactie: (Jeroen)
26-12-2010, 17:31
Als de avondklok weer ’uiterste toegangstijd’ heet en op 2 uur staat, vind ik eigenlijk dat we dat als een volksfeest moeten vieren. Op de Roode Steen.

Reactie: (horinees)
26-12-2010, 15:36
Hieperdepiep hoera. Het failliet van deze betuttelende avondklok. Ik heb nooit achter deze vergaande onnodige ongewenste bemoeizieke betutteling kunnen staan. En ik heb deze schandelijke vrijheidsbeperkende middeleeuwse wanvertoning ook nooit begrepen. Nu moet de zaak in Hoorn nog even naar de oude situatie terug. En daarmee bedoel ik de oude situatie, gewoon alle tenten om 02.00 dicht, over en uit. Een scherpere controle op leeftijden en faire handhaving.

Het zogenaamde probleem is niet op de horeca uitbaters af te schuiven. In de eerste plaats zijn het de misbruikers zelve, op de tweede plaats staan de ouders/verzorgers. Tenslotte is daar de slappe overheid, die het zelf vertikt om meer (echt) blauw op straat te brengen. En ’’echt’’ staat tussen haakjes, want de Eftelingen kan ik niet waarderen. Het ’’zuipen’’ is van alle tijden. Als je daar iets aan wenst te veranderen dan is een avondklok een domme regeling, daarbij komt dat je ook al het overige publiek treft. Belachelijk!

Reactie: (Qwartje)
26-12-2010, 14:45
Begin dit jaar werd door de gemeente Schagen met de plaatselijke horeca afgesproken dat de toegangstijd voor de proeftijd van een jaar terug zou gaan van 02.00 uur naar 01.00 uur. Het doel was het alcoholgebruik van jongeren terug te dringen. Die zouden eerder uitgaan en daardoor minder voordrinken. Door middel van een 0-meting in februari en een 1-meting in november is getest of de maatregel het gewenste effect heeft. Dit is niet het geval.

In Schagen begint dus de victorie van het gezond verstand. Het Avondklok-convenant tussen de Westfriese gemeenten brokkelt af. Nu kunnen bepaalde Hoornse politieke aandoeningen hun prudente houding ten aanzien van ‘de geloofwaardigheid binnen de regio’ laten varen. Voor sommige fracties vormde dat een dragend argument om in te stemmen met het Avondklok-besluit.

Hoeft niet meer. Die geloofwaardigheid verliest met de Schager Stap haar politieke saamhorigheid. Toegegeven: een bestuurlijk voornemen dat nog door de gemeenteraad daaro moet worden geaccordeerd, maar dat is aan weinig twijfel onderhevig. De lijm laat los.

‘Avondklok ja of nee’ wordt nu een zaak voor individuele burgemeesters. Onno van Veldhuizen zou gezichtsverlies vòòr kunnen zijn door als de sodemieter alle deelnemende gemeenten op te roepen het Schager initiatief te volgen. En dat rare Hoornse coalitie-compromis van afgelopen maart tegen het licht van deze ontwikkelingen te houden. Noem het voor de vorm dan maar ‘voortgeschreden inzicht’.

Schagen verlaat zich niet meer op aangeleverde cijfertjesbrei van gesubsidieerde onderzoeksbureaus. Schagen gaat doen was geboden is: handhaven. Zoals afgelopen nacht eindelijk, eindelijk eens in Hoorn gebeurde, toen de politie op de Roode Steen een café leeg veegde.

Hè, hè. Gloort er eindelijk redelijkheid?


Reactie: (Jeroen)
26-12-2010, 13:32
Ik stel allereerst voor om een beeld van Gerrit Westerink te plaatsen in de werkkamer van Onno van Veldhuizen. Op een sokkel van twee meter, terwijl de ogen van de heer Westerink naar beneden staren. Belerend en wijs.

Ten tweede stel ik vast dat Schagen een eerlijke burgemeester heeft. Terwijl we in Hoorn in de berichtgeving al zien dat men de primaire reden voor de avondklok (het beperken van het indrinken) los laat omdat dit geen geldig argument meer kan zijn en redenen zoekt voor handhaving ervan in andere argumenten (zoals alleen door voorstanders vastgestelde vermindering van het uitgaansgeweld), staat deze Schager burgemeester middenin de realiteit en is hij mijlenver verheven boven de Hoornse politiek, waar men met de motie van 27 april het experimentgedeelte losliet en tijdens de hele coalitieperiode van vier jaar aan de avondklok wil vasthouden. Want het klinkt krom, maar nu kun je bijna zeggen dat we met de PvdA in de coalitie wel hadden vastgehouden aan het experiment en zij misschien wel naar twee uur hadden teruggegaan. De motie van de huidige coalitie voor één uur geldt voor vier jaar en daarmee zijn we er dus maar mooi ingestonken. Zo meteen gaat de hele regio terug naar twee uur en moeten wij vasthouden aan één uur. Ik hoop dat ik het fout heb!

En ten derde komt de heer Westerink met een voltreffer: "Er zal worden bijgehouden hoeveel en welke 15-jarigen de horeca proberen binnen te komen". Túúrlijk! Pak de jongeren aan waar het om gaat en laat de rest van de mensen met rust.

Burgemeester Van Veldhuizen: goed voorbeeld doet goed volgen. Ik wacht met smart en duizenden Horinezen met mij. Het is slechts een kwestie van de APV aanpassen.

@Redactie: bedankt voor het plaatsen van dit bericht. Dit is echt geweldig nieuws!

Reactie: (jan)
26-12-2010, 11:11
stil nou, anders zijn we onno straks kwijt als hiier ook blijkt dat het een nutteloze maatregels was ingevoerd door jaknikkende partijpolitici....