Sokkel moet ware verhaal JPz Coen gaan vertellen

5-3-2011 Discussie over standbeeld leidt tot nieuwe suggesties

HOORN - De oproep van een inwoner van Hoorn om het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen te vervangen door een beekl van Liorne, leidt niet alleen tot veel discussie, maar ook nieuwe suggesties. Cees Franke komt met de suggestie van een sokkel waarop de geschiedenis van de beroemde VOC-er wordt toegelicht.

Lees hier de bijdrage van Cees Franke:

Jan Pieterszoon Coen
Het beeld van Jan Pieterszoon Coen is in 1887 vervaardigd door Ferdinand Leenhoff, en staat sinds 1893 op de Roode Steen midden in onze historische stad Hoorn. Zelfs tot in de jaren ‘60 van de vorige eeuw werd Coen nog als een groot man beschouwd. Immers in 1966 werd de Coentunnel nog naar hem vernoemd.

Het beeld is figuurlijk gekanteld, We kijken nu met een andere bril naar de geschiedenis van ons land en het handelen van  de vierde gouverneur-generaal van Nederlands-Indië in dienst van de VOC.
Mijn bijdrage aan de discussie over de plek van het beeld Jan Pieterszoon Coen is een photoshop-montage hoe je op een eigentijdse manier naar een controversiële historische figuur kan kijken (zie fotomontage)

Om de sokkel plaatsen we een hufterproof glazen constructie waarop het verhaal van JPC en de VOC verteld wordt en onze huidige visie daarop. En voor de toeristen doen we dat in 4 talen. We kijken dan met de bril van nu naar de held van toen. Door het verhaal van nu heen, gegraveerd op het glas, zien we dan, dat men hem vroeger als held op een voettstuk plaatste. Maar nu weten we wel beter. We ontkennen het niet maar wegmoffelen doen we ook niet. Juist in deze tijd hoort geen ontkenning plaats te vinden.

Dit voorstel heb ik al sinds het jaar onzes heren 2000 meerdere keren gedaan aan prominente stadsgenoten en nu met de discussie die oplaait breng ik het opnieuw onder de aandacht. Zoals Matthijs Wolf spreekt van sokkelcommunicatie op Twitter sluit mijn idee daar goed op aan.
Afijn stadgenoten: het is verder aan u.

 
Cees Franke
 
Voor wie de discussie over het Coen-beeld heeft gemist:

Reacties
Reactie: (Cees Franke)
9-3-2011, 14:13
@ Gijs Buitenpoorter is geheel correct; ik woon een paar honderd meter buiten de Oosterpoort. En wat zijn uw bijdragen voor de problemen die u schetst?

Reactie: (Sebas)
8-3-2011, 00:29
@Gijs, gaarne een kleine toelichting op wat u noemt de "onzinnige regelgeving m.b.t. rijksmonumenten". Zijn ze te beschermd, of onbeschermd?

En overigens: er zijn ook veel geboren en getogen Horinezen (en Westfriezen) die Coen ook zouden willen zien verdwijnen, bijvoorbeeld in het Gat van Hansen...

Zelf opteer ik voor een uitwerking van het idee van Cees Franke. Maar dan spreek ik ook uit mijn "onbezoldigde bijbaan" als historische stadsgids.

Ach, loopt U allens eens mee met de Bossu-wandeling, of de voor dit jaar geplande Junius-wandeling. Dan komen ongetwijfeld ook de heren Coen en Bontekoe ten sprake.

Voor nu: welterusten!

Reactie: (Gijs)
7-3-2011, 20:24
Echt op zijn Hollands, weer lekker polderen. Verder niet ingaan op dit waanzinnige idee van een buietnpoorter. Beeld gewoon zo laten staan en ons verder druk maken over zaken die nu spelen in Hoorn zoals het verkeerplan, het gat van Hansen op de Westerdijk, de onzinnige regelgeving met betrekking rijksmonumenten. Er is al genoeg moois verloren gegaan.

Reactie: (Gijs)
7-3-2011, 20:24
Echt op zijn Hollands, weer lekker polderen. Verder niet ingaan op dit waanzinnige idee van een buietnpoorter. Beeld gewoon zo laten staan en ons verder druk maken over zaken die nu spelen in Hoorn zoals het verkeerplan, het gat van Hansen op de Westerdijk, de onzinnige regelgeving met betrekking rijksmonumenten. Er is al genoeg moois verloren gegaan.

Reactie: (Qwartje)
7-3-2011, 14:12

@Hans Boon

U schildert @Cees Franke af als de papagaai van een inzicht dat hem hiervòòr niet zou zijn gegeven, heer @Boon. Bijna als een vermaledijde vermeningvuldiger. Ik lees dat van uw kant als een verregaand staaltje van hineininterpretieren. Ten overvloede: @Cees Franke schrijft het volgende

“Mijn bijdrage aan de discussie over de plek van het beeld Jan Pieterszoon Coen is een photoshop-montage hoe je op een eigentijdse manier naar een controversiële historische figuur kan kijken. (…) Om de sokkel plaatsen we een hufterproof glazen constructie waarop het verhaal van JPC en de VOC verteld wordt en onze huidige visie daarop. We ontkennen het niet maar wegmoffelen doen we ook niet.”

Wat valt hem nu aan te wrijven? Dat hij, als kritiekloze Coen-discipel-door-dik-en-dun, opeens is aangeraakt door een vurige tong van een gepaster geweten? Zijn keel een ordinaire echoput van zindelijker inzicht? Integendeel. @Franke ontkent expliciet noch impliciet wat u hier nogal boud benoemt. Maar hij voegt er – mij dunkt met recht – aan toe: “Wegmoffelen doen we het ook niet.”

Dat laatste is nu juist waar u mee bezig bent. Zowel de bedoeling van @Franke als het bedoelde standbeeld moffelt u weg.

Til uw vloerkleed eens op, heer @Boon. Wellicht ligt er nog veel meer onder.

Reactie: (Matthijs)
7-3-2011, 13:30
@Hans Boon. Mooie drogreden: het is vroeger ook al eens besproken. Het idee van Cees Franke is een goed idee. Irrelevant of het al eerder besproken is. Weet u wat pas raar is? Vaststellen dat Coen van de Rode Steen moet verdwijnen, om hem vervolgens ergens anders terug te laten komen, zoals u suggereert.

Bovendien raakt uw redenering kant noch wal. En waarom? Omdat ook u er van uit gaat dat de aanwezigheid van het standbeeld duidt op verering. Er is geen mens in Hoorn die Coen vereert. Maar inmiddels is niet alleen Coen, maar ook zijn standbeeld onderdeel van onze geschiedenis. Een geschiedenis die verteld moet worden. Het beeld is daar de meest perfecte plaats voor. Op de Rode Steen, niet op het Oostereiland, want daar heeft het beeld nooit gestaan. Als Coen -zoals u beterweet richting Cees die daar over niks gezegd heeft- ook in zijn eigen tijd als moordenaar gezien werd, moet DAT er dus op staan. En ook waarom men in de 19e eeuw het WEL nodig vond een standbeeld te bouwen.


Reactie: (Cees Franke)
7-3-2011, 12:50
@ HANS BOON Ordinair jatwerk? U leest het niet goed heer Boon. Mijn idee behelst een bijdrage over hoe het verhaal te vertellen. Dus de glazen constructie is mijn idee in aansluiting op datgene wat er al jaren lang besproken wordt.

Reactie: (hans boon)
7-3-2011, 12:16
Het idee van de heer Franke - maak op de sokkel duidelijk wat Coen heeft gedaan en misdaan - is oeroud. Al in de jaren zeventig is dat idee meermalen geopperd. Ordinair jatwerk dus. Het zou beter zijn onze massamoordenaar te verplaatsen naar een lommerrijk plekje op het Oostereiland, nabij het veteranenmonument dat daar wordt opgericht. Alle oudjes bij elkaar - is wel zo gezellig voor onze Hoornbse helden.
Opvallend vaak wordt in de discussie naar voren gebracht dat er nu anders over Coen wordt gedacht dan vroeger. Dat kan niet waar zijn. Ook in Coens tijd was moord gewoon moord.

Reactie: (Jan Koelemeij)
7-3-2011, 09:34
Ik ben opgegroeid op de Roode Steen en ik zou het een raar idee vinden als het beeld van JP Coen er ineens niet meer zou zijn. JP Coen is een belangrijk onderdeel van de Hoornse geschiedenis.
Er kleeft natuurlijk bloed aan zijn naam, maar het was toen een andere tijd en men wist nog niet zoveel als nu.
Het is wel een goed idee om bij het beeld wat uitleg te plaatsen.

Reactie: (Wally Ooms)
6-3-2011, 21:21
Coenbestormer van Beek zal ongetwijfeld niet voor ogen hebben gehad, dat het standbeeld van JP Coen extra luister zal worden bijgezet door een glazen omhulsel. Maar met de uitleg van Cees Franke die bij dit artikel wordt geleverd, kan iedereen er ongetwijfeld mee instemmen, dat het ware verhaal over Coen zal worden verteld. Transparant op glas en transparant als glas.

Toen daar op Twitter over werd gedelibereerd had ik nog een aantal losstaande schermen voor ogen, waar je tussendoor kon lopen, waarbij je wel als nadeel hebt, dat het makkelijker valt te vernielen.

Prima oplossing in ieder geval om Coen te laten staan waar ie staat, met het verhaal dat erbij hoort. En dat er voor bijvoorbeeld Junius ook een standbeeld mag verrijzen, ook daar zal iedereen voorstander van zijn.

Ik weet een buitengewoon geschikte lokatie aan het Hoornse Hop om een standbeeld te laten verrijzen. Op het toekomstige Tante Marieplein. Moeten we alleen nog even geduld voor betrachten.

Reactie: (Sebas)
6-3-2011, 17:16
Een prima idee van Cees Franke. Daarin worden cultuurhistorisch besef, transparantie en vrijzinnigheid samen gebracht.

Beelden of standbeelden zijn tijdloos, en tegelijkertijd een evenbeeld van hun tijd.
Staatslieden en zeehelden krijgen standbeelden, maar als variatie daarop hebben denkers als Erasmus, Spinoza en Pim Fortuyn eveneens een standbeeld gekregen. Omdat zij iets toevoegden aan ons politiek-literair gedachtengoed, en vrijzinnig en kritisch bleven denken. Pim Fortuyn was niet voor niets bewonderaar van Erasmus, J.F. Kennedy en Joop den Uyl!

Nu nog de Hoornse Junius een beeld of plaquette in de stad.

@Okkie, helaas, Geert Wilders mag dan een gewiekst politicus zijn, hij heeft zich als staatsman of vrijzinnig denker nog onvoldoende bewezen.

Eerder nog verdient de "onbekende vrijheidsstrijder" van het Tahrirplein in Caïro (en elders in de Arabische wereld en MAGHREB) een standbeeld!

Treugkomend op het onderwerp: moeten we nog een handtekeningenactie starten om dit idee bij de gemeente op de agenda te zetten. Of gaan we met een groepje initiatiefnemers inspreken tijdens een Commissievergadering?

Reactie: (Qwartje)
6-3-2011, 14:12

@Weeking

Moeten we je reactie serieus nemen, @Weeking? Of reageer je puur om het reageren?

@Cees Franke schrijft: ‘Het beeld van Jan Pieterszoon Coen is in 1887 vervaardigd door Ferdinand Leenhoff, en staat sinds 1893 op de Roode Steen (…)’ @Weeking reageert: ‘Ik heb geen idee hoelang dat beeld er nu al staat.’

@Cees Franke schrijft: ‘…een hufterproof glazen constructie waarop het verhaal van JPC en de VOC verteld wordt en onze huidige visie daarop. En voor de toeristen doen we dat in 4 talen.’ @Weeking reageert: ‘Het toevoegen van tekstuele geschiedenis is een mooi idee (dan ook even in het Engels aangezien we toeristen willen trekken)’




Reactie: (peter)
6-3-2011, 13:47
@Cees Franke: Chapeau!

Reactie: (Weeking)
6-3-2011, 13:24
Ik heb geen idee hoelang dat beeld er nu al staat. Het toevoegen van tekstuele geschiedenis is een mooi idee (dan ook even in het Engels aangezien we toeristen willen trekken) in combi met het WF museum/statencollege staat dat beeld daar veel beter in z’n context dan elders. Overigens zijn er over Liorne ook verhalen die minder fraai zijn.

Reactie: (Qwartje)
6-3-2011, 13:05
Een BNI-stolp. Bij Nader Inzien. En dan zeggen we voortaan dat de oorspronkelijke sokkel is opgetrokken uit keihard, eeuwbestendig Frankestein.

Nee, alle gekheid daar gelaten: een lumineus idee. Wie het initiatief doordenkt tot in alle historische konsekwenties zal moeten beseffen dat de fabricage van hufterbestendig glas qua capaciteit zijn grenzen kent. Daarentegen: voor goede verstaanders zou je kunnen volstaan met de vers in de bestaande sokkel te beitelen zinsnede van Lennaert Nijgh: ‘Echte helden zijn zelden helden.’ Daarmee Coen neerzettend als de schertsfiguur waartoe de bedding van onze huidige geestesstroming hem heeft omgepolijst.

Het idee van @Cees Franke verdient, dunkt mij, veruit de voorkeur. Al was het alleen maar voor het oog: een eigentijdse toevoeging rond een eertijdse malheur. Uitgesprokener ook. Afhankelijk van de in te graveren tekst kan het protserige beeld worden opgewaardeerd tot een Monument van Eerlijke Introspectie. Jan Pieterszoon Toen. Hoorn = Toenstad.

Eenmaal gerealiseerd, zal het ongetwijfeld de glazen gongslag betekenen voor nationale en internationale herbezinning. Laten ‘we’ er snel, als puur Hoorns initiatief, gestalte aan geven. ‘Snel’, want voor je het weet gaat een andere stad met het idee aan de haal.

Aan @Cees Franke de eer om woord te geven aan de tekst van het transparante inzicht. Aan Hoorngids-bezoekers de uitdaging om daar suggesties voor aan te dragen.



Reactie: (Matthijs)
6-3-2011, 12:13
Stambeeld. Geniaal.

Anyway. Wat Cees zegt dus. Of het nou in glas is of niet, sokkelcommunicatie is de manier bij uitstek om deze stadsontwrichtende discussie tot een burgeroorlogloos eind te brengen. Het leuke neveneffect is, dat het bekijken van het standbeeld van dichtbij opeens een stuk interessanter wordt. Die meneer Van Beek (de beeldenstormer) kijkt nogal 1-dimensionaal: er staat een standbeeld, dat is dus verering. Terwijl de huidige bevolking helemaal geen emoties heeft bij JP Coen, en hem derhalve niet vereert. Er valt echter een heel verhaal over onze Coen te vertellen. Welnu: vertel dat verhaal; op of om de sokkel. Sokkelcommunicatie.

Reactie: (William van Kleef)
6-3-2011, 11:53
Goed plan, overigens een mooi beeld van Liorne ergens centraal in de stad, zou ik sowieso toejuichen, maar niet ten koste van bad old JP Coen. Het plan van Cees getuigd van realiteitszin. Je ogen niet sluiten voor minder fraaie onderdelen van je geschiedenis. Kortom: Goed Plan. Hoe nu verder?

Reactie: (okkie)
6-3-2011, 10:41
over een paar jaar staat er een stambeeld van Geert Wilders

Reactie: (Johan)
6-3-2011, 09:45
En we veranderen de Jpz Coenstraat in Cannemanstraat (naar oud-burgemeester).
Coenstad (zo wordt Hoorn ook wel genoemd) mag ook niet meer. En o ja,foto Coenstad vragen wij ook of hij zijn naam wil wijzigen.
Hoorn van vroeger is tegenwoordig Hoorn niet meer.
Jammer,maar er zijn gelukkig ook nog een paar Horinezen.

Reactie: (Jeroen)
6-3-2011, 00:20
@Cees Franke

Ik ben lange tijd zeer tegen de verering van deze man geweest vanwege hetgeen hij op zijn kerfstok heeft. Je zou je bijna afvragen waarom we nog waarde hechten aan rechtspraak als moordenaars een standbeeld krijgen. Het is net zo misplaatst om in Nederland een beeld te hebben van een Nederlandse genocidepleger als elk ander land dat een bruut uit haar midden in deze tijd op een sokkel plaatst of aldaar laat staan. Voorbeelden zijn er helaas te over.

Maar ik zat met stijgende verbazing uw bijdrage te lezen en verdomd zeg, fantástisch compromis! "Door het verhaal van nu heen, gegraveerd op het glas, zien we dan, dat men hem vroeger als held op een voettstuk plaatste. Maar nu weten we wel beter. We ontkennen het niet maar wegmoffelen doen we ook niet. Juist in deze tijd hoort geen ontkenning plaats te vinden."

Waarom bent u eigenlijk uit de gemeenteraad gestapt?

Reactie: (Maarten)
5-3-2011, 22:39
Zoals ik het lees blijft JP Coen dan dus op zijn oorspronkelijke sokkel staan.

Goed Plan!!