PvdA verbijsterd over voornemen sloop Sterflats

25-5-2011

HOORN - De PvdA-Hoorn is verbijsterd over het voorstel van het college om een deel van de Sterflats te slopen en de monumentenstatus voor de sterflats deels op te heffen. Met dit voorstel ondermijnt het college de motie van de gemeenteraad die op initiatief van de PvdA-Hoorn werd ingediend, waarin de gemeenteraad zich heeft uitgesproken  tegen de sloop van de Sterflats, aldus de PvdA.
 
De verbazing  over dit nieuwe voorstel is vooral ingegeven door de ommezwaai van de verantwoordelijke wethouder van volkshuisvesting, wethouder Tonnaer. Het was juist de heer Tonnaer die zich voor de gemeenteraadsverkiezingen sterk heeft gemaakt voor de monumentenstatus van de Sterflats om zo sloop te voorkomen. In het verkiezingsprogramma van de fractie Tonnaer is dit ook zo vastgelegd: ”De Sterflats aan de Astronautenweg moeten op de monumentenlijst worden geplaatst. Zo kunnen de flats behoed worden voor sloop. Voor de Sterflats is het wegwerken van achterstallig onderhoud en renovatie hard nodig. Een taak voor Intermaris/Hoeksteen”.

De fractie van de PvdA heeft tijdens de besprekingen tussen de gemeente en de Intermaris/Hoeksteen een aantal keren aandacht gevraagd bij het college over de voortgang van de besprekingen en de berichten dat er zou worden afgeweken van de monumentenstatus. Al in een vroeg stadium bereikten de PvdA berichten dat de E-blokken zouden worden gesloopt en nieuwbouwblokken zouden worden teruggebouwd.  Nu blijkt dat het college al lang op de hoogte was van sloop van de E-blokken en dat daarmee de monumentale status niet meer houdbaar is.

De PvdA-fractie is nog altijd van mening dat renovatie het uitgangspunt moet zijn voor de Sterflats.

Reacties
Reactie: (Sebas)
26-5-2011, 19:30
@Folly: partijen als Hoorns Belang en GroenLinks proberen in Hoorn wel oppositie te voeren op een positieve manier. helaas zijn ze te klein om echt een vuist te maken. En helaas is ook onder deze nieuwe coalitie ook nog geen dualisme in Hoorn (behalve Fractie Tonnaer af en toe een gezonde poging doet). Vroeger dienden alle coalitiepartners in lijn te lopen met de toen nog grote en machtige PvdA, nu wordt de politieke lijn gedicteerd door de VVD (op de PvdA-manier van vroeger). De trendbreuk met de politiek-bestuurlijke stijl van vroeger, ook beloofd in het coalitieprogramma, heeft nog steeds niet plaats gevonden. @Maarten (en anderen): terug naar de STERflats. In tegenstelling tot de Bijlmer werd er bij dit ontwerp wel rekening gehouden met de bewoners (mensen), dat maakt het een uniek ontwerp. Er komt steeds meer erkenning voor de zogenaamde moderne monumenten. Soms lijkt dat potsierlijk (zoals bij de Engelbewaarderskerk), maar in dit geval kan ik als actief lid van Vereniging Oud Hoorn wel instemmen met het destijds verlenen van de monumentenstatus aan deze flats. Er zat alleen toen geen echte monumentenvisie achter, en evenmin een stedebouwkundige visie op de ontwikkeling of renovatie van de wijk Grote Waal. De wijkvisie moet namelijk nog geschreven worden...

Reactie: (de koekoek)
26-5-2011, 16:50
@Folly : Dat hoop ik, ja.

Reactie: (rich)
26-5-2011, 15:40
ja dat mag hoor zijn geen verkeerde woningen ruime( niet de jongeren woningen hoor daar zitten wel kippen hokken tussen haha)en zijn natuurlijk hoop dingen waar wat aan moet gebeuren

Reactie: (Folly)
26-5-2011, 15:23
@rich: Ik kan mij goed voorstellen dat het voor de bewoners niet leuk was/is om in onzekerheid te zitten, maar blijf wel bij mijn mening dat oude, slechte gebouwen beter gesloopt kunnen worden dan steeds weer met lapmiddelen gerenoveerd. @koekoek: de waarheid doet pijn hé?

Reactie: (de koekoek)
26-5-2011, 14:42
Ik moet mijzelf aanvullen cq verbeteren wat betreft de keuze van het gezegde. Voor Folly en haar Follies geldt: ze zien wel de splinter in andermans oog, maar zien de balk in eigen oog over het hoofd .

Reactie: (de koekoek)
26-5-2011, 14:35
Folly geeft precies aan wat het probleem met de politiek in NL op dit moment is: eerst brandt ze op bevooroordeelde wijze de PVDA af en tenslotte zegt ze dat Nederland genoeg heeft van negatieve, zure politiek bedrijven. "Van de prins geen kwaad weten" noemden wij dat vroeger

Reactie: (rich)
26-5-2011, 11:40
@ Folly had je dat ook gezegt als je der zelf had gewoond en paar jaar niet weten wat ze met je huis gaan doen?

Reactie: (gerard)
26-5-2011, 09:49
De monumentenstatus is vooral bedoeld voor de stedebouwkundige visie die achter de sterflats zat. Als je de bijblokken door iets anders vervangt, maar de structuur behoudt, kan dat dus prima. De jongerenhuisvesting in de E-blokken is echt niet om aan te zien... De PvdA kan er beter op inzetten dat er wel (deels) jongerenhuisvesting terug moet komen. Wel is het raar dat Tonnaer zelf zo'n omzwaai maakt, maar dat zijn we van hem gewend: veel beloven, weinig of niets doen.

Reactie: (Folly)
26-5-2011, 09:47
En ja hoor, de PvdA is weer eens verbaasd. Overal in het land worden oude gebouwen (en zeker oude flats) gesloopt, maar in Hoorn zouden ze gerenoveerd moeten worden? Nee sterker nog, ze worden op de niets voorstellende gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Ik zeg: weg met die meuk. En wat de PvdA betreft: die is allang overleden, maar heeft dat zelf nog niet door. Pas als er echt eens een flinke tijd op een positieve manier oppositie zou worden gevoerd is er heel misschien nog een klein sprankje hoop. Nederland heeft namelijk ongelooflijk genoeg van die negatieve, zure manier van politiek bedrijven.

Reactie: (K-rel)
26-5-2011, 07:17
@ Derek, doet soms pijn he de waarheid.

Reactie: (nomen nescio)
26-5-2011, 02:25
@Allen: Mogelijk voor de tweede keer mijn excuus voor de tikfoutjes. Heb een nieuwe laptop en dat is effies wennen. De toetsen bv. zijn ook groter en geschikt voor slechtzienden. De oude op Windows Vista is dit weekend in mekaar gesdonderd. De nieuwe draat op Windows 7 (is ook weer wennen).

Reactie: (nomen nescio)
26-5-2011, 02:17
Ach, beste @Hans Langbroek, sinds dew PvdA-Hoorn in de oppositie zit, is ze altijd en overal verbijsterd over. Judith heeft op de pubklieke tribune bij deze en gwene al de bijnaam ''kabouter Kwebbel'' gekregen, terwijl Pietrerman Bruijns ''de sluuipmoordenaar'' genoemed wordt. Medelijden is er met Jeroen, Dilek en Kholoud die zelden of nooit wat te berde kunnen brengen

Reactie: (Hans Langbroek)
25-5-2011, 23:49
Zo raar is het niet dat de PvdA in Hoorn ergens verbijsterd over is. De ervaring leert dat PvdA-afdelingen waar dan ook in den lande immer en altoos in een permanente staat van verbijstering, verontwaardiging, ontsteldheid, afschuw, en nog wat van die hoedanigheden over wat dan ook verkeren. Ik weet niet anders zolang ik de politiek volg. Waarom zou de PvdA-Hoorn dan niet ergens verbijsterd over zijn. Het is nu eenmaal de aard van het PvdA-beestje, 't is nie aars. Het zou pas zéér verontrustend worden als de PvdA's beginnen te melden zeer tevreden over alles te zijn...

Reactie: (K-rel)
25-5-2011, 21:03
sarissen = salarissen verkiezien = verkiezingen

Reactie: (k-rel)
25-5-2011, 20:47
Weg met het Markermeer

Reactie: (rich)
25-5-2011, 20:23
grapjas

Reactie: (Maarten)
25-5-2011, 20:08
Al die ophef over de sterflats.... ik begrijp het niet. Monumentenstatus?... skylinevervuilers zeg ik. Hoe de gemeente ooit op het idee is gekomen deze flats hier neer te zetten?.. tuurlijk je kunt veel geld er voor krijgen om zicht over het markermeer/hoornse hop te krijgen. Wat mij betreft geven we de hoornse hop weer zijn skyline terug... Weg met de sterflats!

Reactie: (jan)
25-5-2011, 18:23
De Politiek is de meest onbetrouwbare factor in je leven, macht corrumpeert en doet mensen veranderen, beloftes zijn alleen voor de verkiezingen goed daarna weet men niks meer. Maar met de VVD in het college en dat in een mixje met intermaris ja dan weten we het wel, winstbejag dat is het motto en dat allemaal met gratis verkregen eigendommen betaald van gemeenschapsgeld. Hoorn wordt sociaal gesloopt maar daar heeft men ook massaal voor gekozen.

Reactie: (rich)
25-5-2011, 16:39
wat er op de foto staat word niet gesloopt zet der dan een foto bij van wat wel mischien gesloopt gaat worden