Hoorn geeft geld voor vier extra lokalen

ingevoerd op 19-11-2005

B. en W. hebben besloten de gemeenteraad te vragen 500.000 euro beschikbaar te stellen voor de bouw van vier extra lokalen voor de Eenhoorn/Stormvogel, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. Daarmee loopt de gemeente vooruit op een te  verwachten landelijke wetswijziging, waardoor het aantal leerlingen per groep omlaag gaat van 12 naar 7 leerlingen.

Omdat binnenkort wordt begonnen met de verbouw van de schoolgebouwen aan de Wabenstraat en Van Oostzanenstraat is het het meest praktisch om nu al rekening te houden met de kleinere groepsgrootte. Met de bouw van vier extra lokalen kan daarin worden voorzien.
Het aantal leerlingen van de school voor speciaal onderwijs de Eenhoorn/Stormvogel voor zeer moeilijk lerende kinderen (zmlk) neemt de laatste jaren fors toe. Om alle leerlingen te kunnen huisvesten is besloten de schoolgebouwen aan de Wabenstraat en Van Oostzanenstraat en het daarbij gelegen gymnastieklokaal te bestemmen voor de Stormvogel, de afdeling voor voortgezet onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen. Voor het opknappen en uitbreiden van deze gebouwen heeft de gemeenteraad eerder al 1,7 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Motie
De Tweede Kamer heeft tijdens de afgelopen algemene beschouwingen met algemene stemmen een motie aangenomen over de groepsgrootte in het zmlk-onderwijs. Voor leerlingen in het voorgezet onderwijs moet die omlaag van 12 naar 7 leerlingen. Omdat het kabinet nog moet besluiten hoe uitvoering wordt gegeven aan de motie, is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe situatie van kracht wordt. Dan wordt ook pas duidelijk hoe een en ander financieel wordt geregeld.

Dubbel werk voorkomen
Omdat er binnenkort met de bouw en verbouwing van de school wordt begonnen, vinden B. en W. het verstandig als nu al met de toekomstige verkleining van de klassen rekening wordt gehouden. Dat scheelt dubbel werk en dus geld. Bovendien wordt zo voorkomen dat de school met een toch al kwetsbare groep leerlingen, overlast heeft door weer een verbouwing. In de bouwplannen was al rekening gehouden met vier extra lokalen op termijn. Dit vanwege de landelijke trend in de groei van het aantal leerlingen. Deze lokalen worden nu dus al gelijk gebouwd, met het oog op de te verwachten verkleining van de groepen. “Wij zijn van mening dat het signaal vanuit de Tweede Kamer zodanig krachtig is, dat het kabinet hier niet omheen kan”, zo motiveert wethouder R. Tonnaer van onderwijs het collegebesluit.

Als de groepsgrootte wordt verlaagd, stijgt het aantal groepen op de Stormvogel van 10 naar 17. Op dit moment telt de school 121 leerlingen in het voortgezet onderwijs.
Het is de bedoeling dat de nieuwe huisvesting van Eenhoorn/Stormvogel bij het begin van het nieuwe schooljaar (augustus 2006) gereed is.