MKB Hoorn adviseert bij bezwaar tegen Reclamebelasting

1-7-2011 ”Gemeente weigert overleg met MKB”

HOORN - Ondernemers die bezwaar willen maken tegen de Reclamebelasting krijgen binnenkort uitleg tijdens een informatie-avond van MKB Hoorn. Vorig jaar veegde de rechtbank in Alkmaar de Hoornse opzet van heffing van Reclamebelasting van tafel. Toch is het volgens MKB Hoorn zaak om opnieuw bezwaar te maken.

De rechtbank van Alkmaar verklaarde eind november 2010 de verordening reclamebelasting 2009 van de gemeente Hoorn onverbindend en vond de wijze van belastingheffen ”willekeurig en onredelijk”. Ook vond de rechtbank dat er sprake is van ”misbruik van bevoegdheid door de gemeente Hoorn”.

Veel ondernemers zijn of principieel tegen de heffing of tegen de hoogte van de heffing. Sommige ondernemers verwijderden zelfs reclame van de gevel en lieten in plaats daarvan hun auto’s van reclame voorzien.

Voorstanders van de belasting stellen dat allerlei kosten in de stad, van beveiliging van bedrijventerreinen tot de intocht van Sinterklaas, dankzij de belasting tenminste eerlijk over alle schouders worden verdeeld. Er is dan in hun visie geen sprake van meelopers of profiteurs.

Paul Elenbaas, voorzitter van MKB Hoorn, nodigt ondernemers in een brief uit voor een informatie-avond waarbij advocaat mr. Jelle Groen van kantoor Schenkeveld Advocaten advies geeft over bezwaarmogelijkheden tegen de reclamebelasting:

Beste ondernemers,
Nieuws omtrent de Reclamebelasting.

Zoals U weet heeft MKB Hoorn haar gelijk gekregen bij de rechtbank Alkmaar en is de verordening reclamebelasting onverbindend verklaard.
Voor de duidelijkheid: Dit betekent, dat de verordening per datum uitspraak van tafel is en er vanaf dat moment geen geldende reclamebelasting verordening meer is. Alleen voor degenen, die meegedaan hebben met de rechtbankprocedure geldt dit met terugwerkende kracht en diegenen hebben ook hun griffiegeld en reclamebelasting terug kunnen vorderen bij de gemeente.

Daar de gemeente eind december 2010 de verordening weer opnieuw heeft laten vaststellen door de gemeenteraad is de(zelfde) verordening weer per januari 2011 in werking.

Hoe nu te handelen en te profiteren van de rechtbankuitspraak, dat gaan we U uitleggen op een infoavond gedateerd 11 juli vanaf 19.30 uur in Sportcafe de Opgang tegenover Winkelcentrum De Korenbloem in Risdam Noord en bij de sporthal.
Hierbij zal tevens advocaat mr. Jelle Groen van kantoor Schenkeveld Advocaten aanwezig zijn en U de procedure uitleggen, waarvan wij denken dat die de meeste kans biedt tot succes.


Wij verwachten nl. een massale aktie om beroep aan te tekenen tegen de komende aanslag, daar een meervoudige kamer van de rechtbank te Alkmaar heel duidelijk was in haar uitspraak betreffende de geldende verordening en wij dus met deze uitspraak op zak zeer sterk staan in een te volgen beroepsprocedure  tegen de huidige verordening.
 
Dit doen wij, daar de gemeente kennelijk weinig geleerd heeft van de uitspraak en ook blijft weigeren met ons samen een oplossing te zoeken voor een rechtvaardige en profijtelijke vorming van een ondernemersfonds. Wij hebben meerdere malen alternatieve routes aangegeven en aangeboden deze uit te werken, maar de gemeente wenst nog steeds niet mee te werken en weert ons uit het overleg.
Voor ons onacceptabel en het doet ook geen recht aan de massale weerstand die er denken wij nog steeds bestaat tegen de huidige vorm van deze heffing.

 
Ook zal U worden uitgelegd, hoe MKB Hoorn U mogelijk tijd en geld kan besparen door de volledige coördinatie van de te volgen procedures  en de inhoudelijke kant van de zaak op zich te nemen.
Daar wij ook veel vragen hebben gekregen aangaande terugvordering van al betaalde of nog te betalen gelden, zullen we U hieromtrent ook informeren.

 
Agenda:
1: Welkom door voorzitter MKB Hoorn
2: Uitleg uitspraak van de rechtbank en haar betekenis door mr. Jelle Groen
3: Stand van zaken hoger beroep
4: Nieuwe situatie en de te volgen route. Door mr. Jelle Groen en vz MKB Hoorn.
5: Mogelijkheid tot stellen van vragen.
6: Sluiting

 
Wij houden u op de hoogte,
Met vriendelijke groet,

Paul Elenbaas
Voorzitter. MKB Hoorn


Lees meer over de historie via deze tag:

Reacties
Reactie: (Detailhandel Nederland)
2-7-2011, 10:32
Gemeenten sjoemelen met reclamebelasting Gemeenten die een reclamebelasting willen invoeren blijken vaak een onbetrouwbare partner. Het komt regelmatig voor dat de gemeente een enquête houdt onder winkeliers over de wenselijkheid van de reclamebelasting. Detailhandel Nederland constateert dat wanneer de uitslag negatief is en de drempel om de reclamebelasting in te voeren niet wordt gehaald, de regels worden aangepast zodat de heffing alsnog kan worden ingevoerd. Detailhandel Nederland voert rechtszaken tegen deze ondemocratische en willekeurige reclamebelasting. Bovendien wordt het bedrag dat de reclamebelasting moet opleveren van tevoren vastgesteld. Als met de huidige reclamebelastingregels te weinig geld wordt opgehaald in een gemeente, past de gemeente de regels zodanig aan dat het gewenste bedrag wel geïnd kan worden. Detailhandel Nederland voert een collectieve juridische bezwaarprocedure tegen de gemeentelijke heffing reclamebelasting. In een vijftigtal gemeenten is een reclamebelasting of is deze in voorbereiding. Momenteel lopen in zo’n 35 gemeenten procedures. Een aantal daarvan is voor de rechter geweest en tegen de reclamebelasting in Doetinchem loopt inmiddels een zaak bij de Hoge Raad. Detailhandel Nederland constateert dat steeds meer gemeenten de reclamebelasting invoeren. Deze kan worden misbruikt om winkeliers te laten opdraaien voor de kosten van gemeentelijke taken, zoals het centrummanagement, schoonmaakkosten en afvalverwerking. Detailhandel Nederland vindt het ongepast en onbegrijpelijk dat ondernemers in de stadscentra met extra belastingen worden opgezadeld. Een zelfstandige winkelier wordt soms al aangeslagen voor € 5000. Gemeenten gebruiken de reclamebelasting waarvoor die niet is bedoeld en maken misbruik van hun machtspositie. Uiteraard is er niets op tegen als winkeliers gezamenlijke activiteiten organiseren en bekostigen, zoals de Sinterklaasoptocht of feestverlichting. Hiervoor is echter de reclamebelasting niet bedoeld. Er zijn goede democratische alternatieven die daarvoor kunnen worden gebruikt, zoals de Bedrijven Investeringszone (BIZ). Deze werkt met draagvlakvereisten en de heffing kan worden ingetrokken wanneer er geen behoefte meer is aan gemeenschappelijke activiteiten.