Petitie gestart om Hoorn zijn dijk terug te geven

6-7-2011 ”Hoorn wil zijn dijk terug”

HOORN - Op www.petities.nl (http://dijkbijhoornopen.petities.nl) is een aktie gestart onder de titel ”Hoorn wil zijn dijk terug”. Aanleiding is de versterking van de dijk die al jaren duurt en maar niet opschiet. Veel inwoners van Hoorn zijn het meer dan zat en willen weer over hun dijk langs het IJsselmeer fietsen of wandelen. Ook is een fietspad naast de dijk al jaren afgesloten waardoor bewoners en toeristen ver moeten omrijden of een levensgevaarlijke route kiezen.

Hans Stuijfbergen, initiatiefnemer voor de petitie ”Hoorn wil zijn dijk terug”, merkte dat veel mensen zich ergeren aan het langzaam werkende Hoogheemraadschap Hollands Noorder Kwartier. Op zijn columns op www.HoornGids.nl kwamen veel reacties van inwoners van Hoorn die de arrogante houding van de dijkbeheerder beu zijn en weer een keer over de dijk willen fietsen of lopen.

Omdat ook de Gemeente Hoorn weinig gehoor lijkt te krijgen bij het Hoogheemraadschap, besloot Stuijfbergen het middel van een Petitie te proberen. Hij hoopt dat de dijkgraaf nu eens luistert naar de klachten uit Hoorn en zorgt dat de klus snel geklaard wordt. De versterking van de dijk zou al lang afgerond moeten zijn, maar om allerlei redenen duurt het veel langer dan gepland. Hoorn kan zijn dijk daarom al vier zomers niet meer gebruiken.
 
”Ook dit voorjaar en deze zomer gebeurt er weinig of niets bij de dijk”, meldt Hans Stuijfbergen. ”Het is echt niet meer uit te leggen aan de bevolking dat dit zo lang moet duren. De dijk aanleggen enkele eeuwen geleden ging sneller dan nu iets ophogen. Al die jaren is een park met strandje slecht bereikbaar, net zoals een dierenasiel en een gebouw van de Scouting. En fietsers raken de weg kwijt of belanden tussen de auto’s op de Provinciale Weg. Ook vanuit toeristisch oogpunt is dit heel slecht. Er moet nu echt iets gebeuren.”

Op www.petities.nl|dijkbijhoornopen.petities.nl (http://dijkbijhoornopen.petities.nl)kunt u de petitie ondertekenen of meer informatie lezen. Ook staan er enkele links naar columns en artikelen over de dijk-problemen in Hoorn.

Reacties
Reactie: (nomen nescio)
19-8-2011, 15:11
@Wally Ooms: Neen, dat is geen optie, ik heb ivm wisseldienstende auto zelf nodig. En ze mag haar rijbewijs dan wel hebben, een tweede auto is ons te veel CO2 uitstoot. Met je oproep tot heringebruikname ben ik het van harte eens. Laten we hopen dat die 50 handtekeningen er vandaag binnen no-time zijn, het liefst meer dan 50. Voor wie nog niet getekend heeft: Teken s.v.p. En dan bedenk ik me nog: Als men 22 augustus begint met kappen van het Tuibos(zie andere item) dan wordt een omleidngsroute vanuit/voor/door de Kersenboogerd mogelijk te vervallen!

Reactie: (Wally Ooms)
19-8-2011, 14:04
@NoMan Een extra kilometervergoeding voor maar liefst 2,6 kilometer. Op de fiets. Dat kan nog stevig in de papieren lopen. Is het geen optie om ze zelf heen en terug te brengen? Je schijnt toch wat tijd over te hebben en het brengt ook nog eens wat extra geld in het laatje. Maar de beste optie is en blijft uiteraard de heringebruikname van de dijk. Nog 50 handtekeningen en de petitie staat op 1.000. Trek je hele arsenaal aan kennissen aan hun oren en laat ze tekenen.

Reactie: (nomen nescio)
19-8-2011, 11:26
De economische schade is ook hoog. Mijn vrouw fietste daar in de buurt op de omleidingsroute en werd lastig gevallen. Nu fietst ze een veiliger route om haar werk te bereiken, is heen en terug wel 2,6 km meer. De werkgever betaalde die extra kilometers woon-werk niet,want die ging uit van de "kortste afstand" volgens Google-maps. Met een beetje "vakbondsdruk" betaalt hij ze nu wél, niet alleen aan haar, ook aan de collega's. Nu zijn we bezig met een vorm van collectief personeelsvervoer te zoeken, da's overigens nóg duurder. Snel die dijk dus terug.

Reactie: (leuny van duyvenboden)
19-8-2011, 10:51
woon in de kersenboogerd en fietste altijd onderlangs de dijk naar de stad, kan nu al enkele jaren niet meer.schande dat het allemaal zo lang moet duren. leuny

Reactie: (Jeetje)
19-8-2011, 06:38
Om van het onderhoud aan andere fietspaden van ze maar te zwijgen. Labbekakken zijn het.

Reactie: (plies)
19-8-2011, 00:23
Het 45 miljoen (en meer) kostende onderkomentje in Heerhugowaard was in een sneltempo klaar.

Reactie: (H.Prill )
18-8-2011, 19:40
ik loop bijna iedere dag in t park al 40 jaar.eerst met hond nu alleen. Vaak zag ik niemand aan t werk. hopelijk helpt dit allemaal. Ik vind het gruwelijk zolang als t duurt!!

Reactie: (Diny Emmerink)
15-7-2011, 12:50
Het is toch schandalig hoe de dijk erbij ligt, en het ergste is nog dat er niets gedaan wordt, ik zie er nooit werklui die bezig zijn met de dijk. Aanschrijven die instantie, en een hoge boete erbij, dat dit zomaar kan, weg bomen, dijk dicht, asbest, ha ha, men wist toch dat er ooit een vuilnisbult was,geef een ieder maar de beschuldigde vinger, maar wijs vooral niet naar jezelf, die vinger is straks nodig om de dijk te dichten, maar dan is het te laat, heb er gewoon geen woorden voor, ik schaam mij als horinees, dat wij zo met ons erfgoed om gaan

Reactie: (Ali Plas)
11-7-2011, 16:37
Niet alleen Hoorn, maar ook SAchellinkhout wil heel erg graag zijn DIJK terug.

Reactie: (Jan Kollen)
9-7-2011, 22:25
Een organisatie als het hoogheemraadschap heeft een beperkte maatschappelijke taakopvatting. Zij zijn primair verantwoordelijk voor de veiligheid, vanuit hun perceptie moet daar veel voor wijken. Daarom vind ik dat de gemeente vanuit haar zorgplicht voor een goede leef en werkomgeving zelf alerter moet zijn en betere randvoorwaarden moet stellen bij grootschalige werken die de belangen van haar inwoners zo langdurig schaden. Dat was te voorzien. Ik onderteken dan ook liever een petitie richting de gemeente Hoorn, die ervoor zorgt dat ze alle beschikbare (juridische) middelen inzet om de vervolgoverlast te beperken. En zeker zorgt dat het zich niet op het trace Hoorn-Amsterdam herhaald. Vriendelijke groet, Jan Kollen

Reactie: (Michael)
9-7-2011, 18:12
Als ik lees wat er op de site van HHNK staat ben ik bang dat de ellende nog niet voorbij is.... "Het hoogheemraadschap bereidt een ingrijpende operatie als deze grootschalige dijkversterking voor in zorgvuldig overleg met betrokkenen en met inachtneming van de procedures. Dat vergt veel overleg en tijd. Het zal nog tot minimaal 2012 duren voordat de besluitvorming is afgerond en het dijkversterkingsplan (DVP) klaar is. Daarna zal het werk aan de dijk enkele jaren in beslag nemen." Jammer dat ze niet vermelden wanneer met name het stukje schellinkhout-Hoorn weer open gaat....

Reactie: (Daniel)
9-7-2011, 14:53
Ik weet niet of een petitie tekenen wel zin heeft. Het wordt in ontvangst genomen en vervolgons onder op de stapel "things to do" geschoven. Misschien een gevalletje burgelijke ongehoorzaamheid en alle hekken weghalen om die rond het nieuwe en veel te dure onderkomen in HHwaard te zetten, misschien komt er dan eens actie..

Reactie: (nomen nescio)
8-7-2011, 11:54
Op www.binnenlandsbestuur.nl van vandaag staat een heel item over de ovatonde in de Westfrisiaweg bij Zwaagdijk-West. Daar gaat de GL-fractie in de Tweede Kamer nu vragen over stellen. Deze fractie zou zich beter druk kunnen maken over de dijkversterking. Aan de verbreding van de Westfrisiaweg zijn we nog lang niet toe. Eerst ONZE dijk terug, dan de rest.

Reactie: (Jan Romeijn)
7-7-2011, 21:44
Dat kan wel zijn, maar deze wekzaamheden hebben veel te lang geduurd. Je kan er jaren lang niet meer fietsen. Het s een heel mooi landschappelijk stukje en je kan er jaren lang niet komen.

Reactie: (Jan Romeijn)
7-7-2011, 21:33
Ik begrijp dat er werkzaamheden verricht, maar ik vind het veel te lang duren. Als je jaren lang niet gebruik kan maken van deze fietstocht vind ik niet ten goede komen aan het toerisme.

Reactie: (Niek)
7-7-2011, 19:20
Nu kijk ik wel eens naar Discovery channel van die docu's over gevangenissen in Amerika. Het is misschien een idee......vele handen maken lichtwerk;-) en nu serieus:ja die dijk moet weer snel toegangkelijk worden

Reactie: (rob verhoek)
7-7-2011, 14:30
@ derek: Wie het artikel "Nog even doorbijten" in het Dagblad van 6 juli goed leest, kan vaststellen dat hoogheemrad Stam weliswaar zegt dat het "nog een half jaar doorbijten" is, in de laatste zin van het artikel komt hij daar zelf op terug met de opmerking "zodat we komend jaar de dijkverzwaring kunnen afmaken." Niks half jaar dus, en al weer een smoes om de volgende vertraging te kunnen "rechtvaardigen". Die petitie heeft dus wel degelijk zin!

Reactie: (Hans)
7-7-2011, 14:28
Inmiddels al 200 ondertekeningen. Luistere voor reportage ook hier: www.rtvnh.nl/nieuws/59551/Hoorn+is+dijkafsluiting+zat/

Reactie: (rob verhoek)
7-7-2011, 11:23
prima initiatief, tekent allen!

Reactie: (Sebas)
7-7-2011, 09:00
Goede actie van Hans Stuijfbergen. Tekent allen de ptitie over de dijk!

Reactie: (Monique)
7-7-2011, 06:51
Webregio heet Dichtbij.nl ;) Voor de rest petitie reeds ondertekend en via nhd.nl een link op facebook gezet.

Reactie: (Derek the Fox)
6-7-2011, 22:40
@@Frits: sorry, Webregio heet tegenwoordig "Hoorn dichtbij"

Reactie: (Frits)
6-7-2011, 22:30
@Derek, en gij gelooft dat? Bestaat Webregio nog dan? En bericht van HHNK is zeker reactie op de petitie-aktie.

Reactie: (Derek the Fox)
6-7-2011, 20:56
"Nog een half jaar en dan is - ijs en weder dienende - het tweede deel van de Zuiderdijk tussen Venhuizen en Hoorn weer voor 50 jaar bestand tegen extreme weersomstandigheden." Te lezen op Webregio, petitie is achterhaald door de snelhied van reageren van HHNK.

Reactie: (nomen nescio)
6-7-2011, 20:43
Zag al mensen uit Westwoud die mee tekenden.Ook een in onze kringen bekend D66-lid heeft al getekend. Prima initiatief Hans!

Reactie: (Wim Mul)
6-7-2011, 18:55
@Hans een heel goed initiatief van jou! Ik ga de petitie direct ondertekenen en ik roep alle Hoornse burgers op om dat ook te doen www.dijkbijhoornopen.petities.nl

Reactie: (Erik Baas)
6-7-2011, 17:17
Op 20 augustus is er weer een "Outdoor Stereo Festival" in het Julianapark. Helaas is dat - door de afsluiting van de dijk - slechts via een flinke omweg te bereiken, dit jaar is dat nog erger dan de voorgaande drie...