Coen is gevallen: bevrijdingsfeestje gevierd

17-8-2011 INGEZONDEN MEDEDELING

HOORN - Een bont gezelschap vierde dinsdagavond een feestje bij de sokkel van de gevallen J.P. Coen. Lokale kunstenaars en historici, enkele geboren en getogen Horinezen, een lokale politicus en een (inter)nationaal bekende kunstenaar versierden de hekwerken rondom de sokkel en hebben een spotlight gezet op het tijdelijk vervangende kunstwerk van Tinus D. Freakysteel.

Er werd gediscussieerd over het historisch besef (of het ontbreken daarvan) en getoast op het vertrek van “de slachter van Banda”, gouverneur-generaal Jan Pietersz. Coen. De Gouverneur-generaal die de basis van het handelsimperium van de VOC gestalte gaf, maar ook de tragiek van de boekhouder die de kracht van het getal laat uitstijgen boven het welzijn van de medemens. Eigenlijk de oerkapitalist ten voeten uit, met dit verschil dat hij zichzelf geen bonussen toe-eigende, zoals de bankiers en managers heden ten dagen…

Tinus D. memoreerde dat het een historische dag was. J.P. Coen symboliseert het vroege kapitalisme van de in 1601 opgerichte Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). En nu het kapitalisme met alle kredietperikelen en dalende beursnotaties in crisis is, valt ook het beeld van J.P. Coen om. Een betere symboliek bestaat er niet! Indachtig het motto “opgestaan is plaats vergaan” heeft Tinus D. meteen een beeld van hem zelf, genaamd “de Engel” op de sokkel gezet. Waarna de gemeente er hekwerken omheen zette…

KENNIS VAN DE GESCHIEDENIS
Door  de aanwezigen werd uitgebreid gediscussieerd over het huidige gebrek aan historisch besef of historische kennis. Veel voorstanders van behoud van het beeld zeggen of “Ze wisten toen niet beter”, of “Ze waren toen ook trots op J.P. Coen”. Uit meerdere historische documenten blijkt dat de daden en gedachten van Coen in zijn tijd niet onomstreden waren. Zijn voorganger als Gouverneur-Generaal in Indië, Laurens Reael maakte echter al kanttekeningen bij de werkwijze van Coen, als zijnde wreed en “onchristelijk”. Hij respecteerde de keuze van de Bandanezen om vrijhandel te willen voeren met Hollanders, Engelsen en Chinezen. Zij vochten “voor de vryheyt van haer landt, daer wy soo mennighe jaeren lyff ende goet voor opgestelt hebben”. Daarmee maakte Reael een vergelijking tussen de vrijheidsstrijd in de Lage Landen tegen de Spaanse overheersing en het verzet van de Bandanezen tegen knechting door de Hollanders.

Voor landgenoten was Coen ook niet mild: Bontekoe werd bij aankomst in Batavia eerst gevangen gezet en moest vervolgens gedwongen in dienst van Coen blijven varen. Het is dat deel van zijn reisverhaal dat wijselijk uit boeken voor de jeugd werd weggelaten: het aanknopen van handelsbetrekkingen aan de Chinese kust onder toepassing van brandstichting, plundering en mensenroof. En de zeehelden Jacob Lemaire en Willem Cornelisz. Schouten die langs Kaap Hoorn voeren werden bij aankomst in Indië door Coen niet bijster vriendelijk tegemoet getreden: het schip en de goederen werden op 2 november 1616  door hem ingevorderd. Dit omdat zij het handelsmonopolie van de VOC bedreigden.

HEKEL AAN LIEDERLIJK GEDRAG
Wat voor mens was Jan Pietersz. Coen? Dat blijkt het beste uit de brieven die hij verstuurde, onder andere naar de Heren Zeventien. Coen beschouwt zichzelf als een door God gezonden instrument om de heidenen en Moren te knechten, en orde op zaken te stellen in de Oost. Hij verfoeide de bandeloosheid van de stadse maatschappij, zowel in het door hemzelf gestichte Batavia als de thuissteden Hoorn en Amsterdam; een maatschappij die  “(…) men zich haast niet te erg kan voorstellen”, met schavuiten, bankroetiers, vrouwenjagers, gedegenereerden, lichtekooien, een “godloze hoop”, waartussen de predikanten, in woorden van Coen zelf, als “plompe en onbesneden idioten staan”. Uit de brieven van Coen blijkt geen enkel respect voor de menselijke waardigheid. Zelf was Coen geheelonthouder en fel bestrijder van de drankzucht.

Deze kennis bracht één der aanwezigen bij het bevrijdingsfeest tot de volgende conclusie: Coen had er zelf genoeg van. Hij heeft het kermisgeweld van de afgelopen weken nog getolereerd, met de aanwezigheid van de mega-attracties op het plein. De aanblik van afgelopen Lappendag zal hem wellicht teveel  zijn geworden. Jan Pietersz. Coen heeft gedacht: “Weg hier, de moed zakt mij alsnog tot in de onderkant van mijn hoge laarzen”. Waardoor de leuze “Dispereert niet, ontsiet uwe vyanden niet…” een geheel andere klank krijgt.

In ieder geval is er dinsdag 16 augustus door een bizar toeval iets unieks gebeurd in de Hoornse èn de wereldgeschiedenis. En waakt in plaats van de kloeke Coen een fragiele engel over de stad Hoorn.

Reacties
Reactie: (onno)
18-8-2011, 11:21
dan mogen we er ook wel weer K.Tiet van maken.

Reactie: (K.Tilet)
18-8-2011, 10:39
@JP Dat is wel erg makkelijk de boel op 1 hoop gooien. Adolf handelde uit etnische motieven, Stalin uit politieke. Om Coen gelijk in dezelfde categorie te zetten is ook een compleet nieuw inzicht die ik niet eerder ben tegengekomen, waarvoor dank. Feit blijft dat fanaticus Coen bloed aan de handen heeft en om dat beeld in stand te houden... Wellicht is ie mooi op tijd van zijn sokkel gevallen. Hij heeft er ruim 100 jaar gestaan. Ik zou zeggen, lang genoeg. Rijksmomument of niet.

Reactie: (Willem)
18-8-2011, 10:38
@Wegermee, mijn woorden niet uit hun verband halen!! Ik schreef: "Wel eens gedacht wat een beeld van Hitler voor waarschuwende functie zou kunnen hebben als het bijvoorbeeld in het concentratiekamp Auschwitz staat? Daarmee laat je hem als mens op werkelijk grootte zien waarmee je ook aanschouwelijk kunt maken dat ook in een schijnbaar ”normaal” mens een beest kan schuilen. En geloof me, dat werkt beter dan een boek vol foto’s."

Reactie: (Willem)
18-8-2011, 10:34
@Wegermee, wat ik eerder schreef bewijs je nu ook weer: het ziet ernaar uit dat jullie vermogen om verder te denken erg beperkt is. Maar zoals gezegd behoor je tot de categorie die tegenstanders direct uitmaakt voor fascist, dus wat mij betreft ga je maar lekker alleen verder. Ik zie je verder vooral als een curiositeit in de Hoornse samenleving (als je daar sowieso deel van uitmaakt). Misschien moeten we jou ook op de Unesco-lijst plaatsen?

Reactie: (JP Wegermee)
18-8-2011, 10:30
Matthijs, Cees of Henkie, of hoe je ook heet, Als je toch even mijn reacties laat nakijken, vergeet dan niet even te kijken naar Willem. Misschien is aan jouw aandacht ontsnapt dat die op dit forum het idee heeft geopperd een standbeeld voor A. Hitler op te richten in Auschwitz.

Reactie: (JP Wegermee)
18-8-2011, 10:23
Dus Stalin en Hitler zijn grotere boeven dan onze Coen omdat zij meer doden hebben gemaakt? Het doel van Coen was de totale vernietiging van de Bandanese bevolking. Als er miljonenen mensen hadden gewoond op Banda en hij had de middelen gehad ze allen weg te vagen, dan hij dit gedaan. En Willem, jij hebt jezelf totaal gediskwalificeerd voor deze discussie. Jij schrijft dat je het een goed idee zou vinden een standbeeld van Hitler te plaatsen in Auschwitz. Nog nooit heb ik op dit forum zoiets zieks gelezen. En dus Willem, met jou praat ik niet meer. Althans, niet over het onderwerp Coen.

Reactie: (Willem)
18-8-2011, 10:22
Ach, @Wegermee heeft een zeer primitieve redenering: iedereen die het niet met hem eens is is een fascist.

Reactie: (Matthijs)
18-8-2011, 10:16
@JP (of Eric) Je gaat echt te ver met je laster. Je weigert elk argument te lezen, en probeert je richting iedereen die het niet met je eens is steeds grover te uiten. Voel je je niet heel alleen soms? Ik laat hier even naar kijken, want jij vertoont nu gedrag dat niet alleen binnen dit forum, maar ook binnen onze rechtsstaat ontoelaatbaar is. Verder ben ik met je uitgepraat. Wellicht hoor je nog.

Reactie: (Willem)
18-8-2011, 10:12
@Wegermee als jij Coen wil vergelijken met Stalin en Hitler zit je er vele tientallen miljoenen doden naast. Slaat dus nergens op. Overigens kun je Julius Ceasar ook in jouw rijtje noemen waar ook aardig wat beelden van staan.

Reactie: (Sebas)
18-8-2011, 10:08
Allen die Coen zo graag willen vergelijken met Michiel Adriaansz. de Ruyter: verplicht zijn biografie lezen! De man werd niet voor niets "bestevaer" genoemd, hij stond tussen zijn mensen en behandelde ze gelijkwaardig. Hij woonde ook niet tussen de andere stadsregenten aan de Heerengracht, maar vlakbij de haven. Hij gaf veel geld weg aan de bedeling (Coen was van mening dat gespuys daar zelf verantwoordelijk voor was en gaf nog geen cent). En tenslotte: De Ruyter betoonde zelf vaak heldenmoed en sbneuvelde daarom door een kogel tijdens een zeeslag. Zijn grote tegenstrever Cornelis Trom stierf in bed in één van zijn buitenplaatsen Trompenburgh. Tot zover. We moeten in deze discussie uiteraard niet zelf aan geschiedvervalsing doen...

Reactie: (JP Wegermee)
18-8-2011, 10:07
Matthijs, Jij behoort tot dezelfde categorie als de burgers in het Oostenrijkse Bronau die jarenlang verzet hebben geleverd tegen het plan Hitler zijn ereburgerschap te ontnemen. Dit jaar is het gelukt. Hitler is geen ereburger meer. We lopen in dat opzicht inderdaad nog wat achter hier in Hoorn, de raadsleden inderdaad niet uitgezonderd. Coen is de Nederlandse Adolf Hitler, de Nederlandse Josef Stalin zo je wilt. En jij en andere figuren op dit forum blijven zich maar in allerlei bochten wringen om hem op zijn voetstuk te houden. Matthijs, je moet je schamen.

Reactie: (okkie)
18-8-2011, 10:02
wat een walgelijke figuren,halve maffen en kunstenaars die nog geen dag gewerkt hebben met allemaal een veel te grote bek.

Reactie: (K.Tilet)
18-8-2011, 10:00
@Willem, nou Willem, ik geloof je dus niet. Je hele betoog is een gotspe. Waar je beeld van Adolf ook mag komen te staan.

Reactie: (Sebas)
18-8-2011, 10:00
@ WIllem: het gaat in een geval als dit niet om het veranderen van de geschiedenis, maar om het veranderen (of beter: analyseren en opnieuw schrijven) van de geschiedschrijving. Geschiedenis wordt geschreven door de "overwinnaars", en vanuit hun vooroordelen. Zo zien wij vanuit de Hollands / Bourgondische geschiedschrijving de Fries Grutte Pier nog steeds als bloeddorstige piraat, en Karel van Gelre als oorlogshitser. De Friese en Gelderse geschiedschrijving oordelen anders: die beschouwen hen als verzethelden tegen de Bourgondisch-Habsburgse agressie... J.P. Coen was dus gewoon een agressor, een boekhouder die, zols hier boven dan correct wordt vermeld, in de financiële boekhouding mensenlevens wegstreepte voor het profijt. Dat kan je nooit goedpraten, zeker niet met een standbeeld. En inderdaad, het voorbeeld van een standbeeld - ten opzichte van de prachtige historische panden in de stad - is dat je het iets makkelijker kunt verplaatsen. Bijvoorbeeld naar een mooie stek op het oostereiland, waarbij J.P. uitkijkt over zee...

Reactie: (Folly)
18-8-2011, 09:57
Ohhhhh, héééérlijk toch die komkommertijd.

Reactie: (Lex)
18-8-2011, 09:55
@JP Graag gedaan. Succes met je kruistocht!

Reactie: (Willem)
18-8-2011, 09:53
@Tilet, @Wegermee, het ziet ernaar uit dat jullie vermogen om verder te denken erg beperkt is. Ik zal jullie helpen ten aanzien van mijn voorbeeld van het beeld van A. Hitler: Wie heeft geschreven dat het in Duitsland of Oostenrijk moet?? Alleen jullie. Wel eens gedacht wat een beeld van Hitler voor waarschuwende functie zou kunnen hebben als het bijvoorbeeld in het concentratiekamp Auschwitz staat? Daarmee laat je hem als mens op werkelijk grootte zien waarmee je ook aanschouwelijk kunt maken dat ook in een schijnbaar "normaal" mens een beest kan schuilen. En geloof me, dat werkt beter dan een boek vol foto's.

Reactie: (Matthijs)
18-8-2011, 09:31
Zal het beeld voor altijd wegblijven @wegermee? Dan heb je toch niet helemaal goed opgelet bij de raadsvergadering. Er was niet zo heel veel begrip of steun voor jullie weghaalplan toch?

Reactie: (dirk beemster)
18-8-2011, 09:08
of ik maar wilde bekennen. er valt niets te bekennen dus ik beken niets. nou ja niets... ik heb de sokkel in 1987 beklad, ik heb hekelgedichten geschreven (het dossier coen), ik heb geprotesteerd tegen dat feestje toen, maar dinsdagochtend... ik heb een alibi, beschuldig mij niet langer

Reactie: (JP Wegermee)
18-8-2011, 08:47
Onno, Voor figuren als jou zou geen plaats moeten zijn in Hoorn. Jij zet je stad te schande door pal te gaan staan voor een massamoordenaar. Burgers als jij zijn als de burgers van Braunau die tientallen jaren lang verzet hebben geleverd tegen het voornemen Hitler zijn ereburgerschap van die stad te ontnemen. Echte Horninezen zijn figuren als jij meer dan zat. Uiteindelijk zal het beeld voor altijd wegblijven. Wen er maar vast aan of verhuis naar een totalitair geregeerde staat die volstaat met standbeelden van hun geliefde leider.

Reactie: (Onno)
18-8-2011, 08:34
Het rechtsgebied van Hoorn was veel groter dan de stad zelf. De grenzen werden aangegeven met banpalen!

Reactie: (Onno)
18-8-2011, 08:31
gewoon luid en duidelijk, iedereen die Hoorn een warm hart toe draagt weet gewoon dart Coen daar hoort, degene die dat niet hebben missen een stukje opvoeding, misschien kan de gemeente de palen weer in het leven roepen dat die mensen daar niet voorbij mogen ;-)

Reactie: (JP Wegermee)
18-8-2011, 00:54
Maarten, Jij beweert dat als we het standbeeld van Coen weglaten, we dan ook alle panden maar moeten slopen die herinneren aan de VOC? Als we jouw redenering volgen dan moeten we dus ook alle standbeelden van A. Hitler maar terug op hun plek zetten, want tja, die Hitler heeft ook goede dingen gedaan, zoals het aanleggen van de Autobahn. Die kunnen we toch niet weghalen?

Reactie: (Clupea)
18-8-2011, 00:39
JP wegermee, begrijpt duidelijk de ondertoon niet. Misschien iets te cryptisch? Delfshaven daar staat al een beeld van een of andere kaper/piraat/zeerover genaamd PH. Shell is de huidige vertegenwoordiger van het vroegere nootmuskoot.. Maarten, heeft er kijk op..

Reactie: (Maarten)
18-8-2011, 00:14
De gehele VOC was, als we dat naar deze periode spiegelen, een moordzuchtige en criminele organisatie. Toch bestaat bijna geheel Holland uit relikwieën van de VOC. Moeten die dan ook allemaal weggehaald worden? Oude steden compleet vernieuwen want ze bestaan alleen maar uit de protserige gevels van de VOC. (We zouden ze in elk geval van elke monumentenlijst af moeten halen en zeker niet herbouwen of repareren) JP Coen was één van de kopstukken uit die organisatie die o.a. Holland op de wereldkaart heeft gezet. Dit kun je slecht of juist goed vinden, hij hoort bij een VOC stad als hoorn. Als onderdeel van haar geschiedenis. Laat de mensen zelf hun mening vormen over een man die (ondanks de gruweldaden) zo belangrijk is geweest voor de geschiedenis van Holland. (op een plein die als centrum van de VOC heeft gefungeerd)

Reactie: (JP Wegermee)
18-8-2011, 00:04
Lex, Dat Coen op Banda een slachtpartij heeft aangericht is inderdaad al een paar eeuwen bekend. Maar geheel nieuw is de visie dat De Ruyter een even grote klootzak was als Coen. Dat heb ik nog bij geen enkele historicus aangetroffen. Alle lof dus voor jou Lex, voor jouw verfrissend nieuwe kijk op onze vaderlandse geschiedenis.

Reactie: (Lex)
17-8-2011, 23:45
@JP hoogdravende onzin "klap in het gezicht ...alle mannen en vrouwen die streden voor de vrijheid blah blah" De Ruyter was ook bezig met belangen buiten de landsgrenzen net als Coen. Dat is de vergelijking. Dat Coen op Banda bezig was met een slachtpartij is al een paar eeuwen bekend.

Reactie: (JP Wegermee)
17-8-2011, 23:34
Lex, Zoals ik zal zei: jouw voorstelling van zaken is een klap in het gezicht voor alle mannen en vrouwen die hebben gestreden van de vrijheid van dit land. Jij vindt dat ze tot dezelfde categorie behoren als een figuur als Coen die de bevolking van een eilandengroep compleet uitmoordde.

Reactie: (Lex)
17-8-2011, 22:46
@JP De Ruyter deed ook weinig anders dan economische belangen verdedigen en boorde daarbij aardig wat schepen de grond in. Leuk dat je het probeert anders voor te stellen, gelul natuurlijk.

Reactie: (J.P. Wegermee)
17-8-2011, 22:36
Lex, Dus J.P. Coen en Michiel de Ruyter waren volgens jou even erg, omdat ze allebei doden op hun geweten hebben? Dat is een klap in het gezicht van al diegenen die voor de vrijheid van ons land hebben gevochten. Als we jouw redenering volgen, dan maakt het niet uit voor welk doel je vecht: voor de bevrijding van je land of als bezetter van een vreemd land. Ik zou zeggen Lex: succes in het vreemdelingenlegioen. Clupea, Types als jij zouden uit Hoorn moeten verhuizen. Je zet je eigen stad te kakken met je keuze voor een achterlijk beeld van een gewetenloze moordenaar van vrouwen en kinderen. Schiet zelf maar op naar Delftshaven en neem dat achterlijk beeld van je mee. Als getogen Horinees wil ik trots zijn op mijn stad. Ik wil mij niet hoeven schamen voor de A. Hitler, de J. Stalin van Nederland. Zet een fontein neer op de Roode Steen, een muziektent, een ander standbeeld, het maakt me niet uit. Als dat vreselijke beeld maar niet terug komt. Het gebeurt, als we maar willen. Er is feest gevierd op de Roode Steen. Laten we ons aansluiten bij de feestgangers.

Reactie: (Clupea)
17-8-2011, 21:56
Coen blijft, dus iedereen die tegen Coen is ga ff naar Delfshaven verhuizen ofzo. Misschien kom je een bekende tegen.. en doe de groeten aan Shell. Moraal?

Reactie: (Lex)
17-8-2011, 21:52
@JP Wegermee. En De Ruyter heeft geen doden op zijn geweten? Zou je zelf eens niet in een geschiedenisboek kijken? Over onzin balken gesproken...De pot verwijt de ketel.

Reactie: (K.Tilet)
17-8-2011, 21:47
@willem. Tuurlijk Willem, ik denk ook dat onze Oosterburen staan te springen om je idee voor een beeld van Adolf H. Voor je begrip Willem, standbeelden van individuen zijn ervoor om ze te eren en/of deze te herdenken. Gelukkig nooit als waarschuwing. Dit geldt uiteraard niet of foto's en andere documentatie. Er is nooit een omstandigheid te bedenken om een standbeeld voor welke idioot dan ook op te richten. Je suggestie is volstrekt belachelijk Willem. Gelukkig maar.

Reactie: (M.Meissen)
17-8-2011, 21:43
Mij nog nooit zo verdiept in JP Coen en gedacht, laat maar hij staat er nu eenmaal. Na het burgerinitiatief toch even verder gekeken en nu hij toch is "gevallen" het mooi zo laten. Alles en iedereen uitgemoord voor geldelijk VOC-gewin. Een verdienste ?, nee toch. Het is mooi geweest zo. JP Coen of naar de achtertuin van het Westfriesmuseum of naar het gelijknamige cafe' aan de Veemarkt. Laat voor de sokkel een mooie Eenhoorn ontwerpen of kijk nog even naar een mooi exemplaar uit de Hoorn 650 Eenhoorn collectie. Die doet meer recht aan het Hoorn anno 2011 en is van onbesproken gedrag. Hoeven wij ons niet meer te schamen en hoeft er geen excuusbrief aan de sokkel te worden gehangen. Kom op Horinees of Hoornnaar, zet Coen op rantsoen en roep de Eenhoorn tot winnaar. !!!

Reactie: (Matthijs)
17-8-2011, 21:43
Toch ben ik bang dat jij degene bent met een ongezonde obsessie @wegermee. Je bent zelfs zo geobsedeerd dat je beweert dat ik waarde hecht aan een snelle terugkeer van het beeld. Van mijn part doen ze er een half jaar over. Wat is je punt? Je doet net alsof er uberhaupt sprake van is dat het beeld niet terugkomt. Er is toch niemand die je dat idee gegeven heeft?

Reactie: (JP Wegermee)
17-8-2011, 21:10
Daar hebben we Spuit Elf ook weer, ook wel genoemd Qwartje. Volgens hem zitten ze allemaal in het complot: Roger Tonnaer, Rene Assedelft, Erik van der Beek, Martin Schurink, de Amersfoortse kraandrijver die het beeld omkukelde. Yeh, right! En de Goden waren zeker kosmonauten. Ook jij, Qwartje, moet je schamen voor je warme pleidooien op dit forum een massamoordenaar op een voetstuk te hijsen. Lees eens een geschiedenisboek, in plaats van onzin op dit forum te schrijven. Lees eerst over Coen en dan over De Ruyter, en vraag je af waarom zij in Vlissingen trots kunnen zijn op hun standbeeld en wij ons hier in Hoorn diep moeten schamen.

Reactie: (JP Wegermee)
17-8-2011, 20:49
Matthijs, Ik neem mijn woorden terug wat betreft mijn aantijging aan jouw adres over zakelijke belangen. Maar onbegrijpelijk blijft het voor mij dat jij zoveel belang hecht aan de terugkeer van het standbeeld van massamoordenaar Coen, dat, omdat het op een voetstuk staat, in het hart van onze stad, toch echt bedoeld is als eerbetoon. Willem, Anders dan Matthijs, ben jij consequent in je mening. Omdat jij Coen terug wilt op zijn sokkel, ontzeg je ook de Duitsers het recht niet standbeelden van A. Hitler terug te zetten op hun sokkels. De Duitsers laten overigens zien dat ze meer fatsoen in hun donder hebben dan de zelfbenoemde 'echte Horinezen' op dit forum die de grootste moordenaar uit onze vaderlandse geschiedenis terug op zijn sokkel willen hijsen. Als 'echte Horinees' schaam ik mij voor types die onder het mom van 'echte Horninees' hun eigen stad te schande zetten met hun steunbetoon aan het standbeeld van Coen.

Reactie: (Matthijs)
17-8-2011, 20:39
@Qwartje. We maakten dezelfde analyse. Bijna gelijktijdig.

Reactie: (Qwartje)
17-8-2011, 20:32
@Matthijs Met die laatste opmerking kon je wel eens meer gelijk hebben dan je misschien denkt, @Matthijs. Aardig is, in deze forumfase, heel even het volgende. Op 22 april 2010 werd via de website verbeterdebuurt.nl het ‘burgerinitiatief’ om het Coenbeeld in te ruilen voor dat van Liorne geïntroduceerd door de van Ermelo afkomstige Eric van de Beek. Het initiatief werd - en wordt - onder anderen ondersteund door het huidige raadslid Martien Schurink. Beide heren kenden elkaar toen als kandidaat-raadslid van de fractie Tonnaer, de huidige wethouder met de portefeuille monumentenzorg in zijn pakket. Het Coenbeeld is een Rijksmonument. De wethouder werd dinsdagmorgen breed lachend gefotografeerd bij de bewusteloze Coen. Fotograaf: René Assendelft, een vierde acteur (en raadslid) van diezelfde fractie. Je zou warempel gaan denken aan een Tonnaer-kongsi tegen Coen. Tot voor kort heeft geen enkele commenter op dit her-opflakkerende veenbrandje zich met betrekking tot de bronzen besprokene geuit in termen als ‘eren’ en ‘geëerd worden’. Tot @Jan Pieterszoon Wegermee zich op het canvas meldde, en zijn betoogjes met die begrippen begon te doorspekken. Eren… eer bewijzen… eer betonen… eerbetoon… Eerder dit jaar, in februari, ontspon zich op de kliksite ‘verbeterdebuurt’ een kort dispuutje naar aanleiding van Van der Beek’s initiatief aldaar. Op 26 februari mengde hij zichzelf even in de discussie met: “Het is ook niet zo dat ik de eerste ben in 120 jaar die vindt dat Coen beter niet geëerd kan worden met beeld.” Op 28 februari liet hij weten: “Coen is inderdaad 'een stuk van onze geschiedenis'. En daar mogen we ook zeker aan herinnerd worden. Maar moeten we hem dan ook eren door hem op een standbeeld te houden?” Tja. Het was ook al opmerkelijk dat de oer-aanjager van de ontstane Coen-commotie zich sinds dinsdagochtend, na de ongelukkige giekzwaai van de Amersfoortse kraanvoerder Michael Boesveld (’n segaar voor die man!), zich van enig triomfantelijk gehanekraai onthield. Dat gemis lijkt nu te worden ingevuld. Eh, ere wie ere toekomt. Coen komt er wel weer bovenop. Daar gaat het verder niet om.

Reactie: (Matthijs)
17-8-2011, 20:10
He.. op zo'n iPad blijft het behelpen. Ik was nog niet klaar. @Wegermee Zou je zo vriendelijk willen zijn hard te maken dat wij hier een ander belang bij hebben dan gewoon enthousiast meedenken over hoe je op een kostenneutrale manier beeld, toerisme, plein en stad kunt opwaarderen? Je discutabele manier van argumenten verzamelen tegen dit plan is overigens niet nieuw uit de hoek van de beeldenstormers.

Reactie: (Matthijs)
17-8-2011, 19:59
@wegermee je gaat nu we we erg ver hoor? Ons bedrijf? Ik heb helemaal geen bedrijf. Ik werk in loondienst in een voor deze kwestie volstrekt irrelevante sector. Geen van ons heeft ook maar de intentie om ook maar een euro aan dit plan te verdienen. We willen graag meedenken en meediscussieren

Reactie: (Willem)
17-8-2011, 19:56
@Tilet, er zijn genoeg beelden van Hitler op papier, foto en film. Die zijn overal te koop, soms ook met teksten die niet bepaald afstand nemen van zijn gedachtengoed. Dus moeten we maar weer een Kristallnacht organiseren om die boeken te verbranden? of accepteren dat het een deel van de geschiedenis is? Maar nu je er over begint: een beeld van Hitler zou er in de toekomst onder de juiste omstandigheden (lees dat goed!!) best ergens kunnen komen. Als waarschuwing zoals ik al eerder schreef. Waar de mensen van toekomstige generaties tot in lengte van dagen verteld kan worden wat een moordenaar hij werkelijk was.

Reactie: (Willem)
17-8-2011, 19:48
@Wegermee, "Wat je zegt ben je zelf" zongen we op de kleuterschool. Is dat jouw niveau van discussiëren? Ik wou dat jij je ook zo druk maakte over de Nederlandse betrokkenheid bij de (massa)moorden in voormalig Joegoslavië en Afghanistan. Hoeveel duizenden doden zijn daar de afgelopen jaren onder onze ogen gevallen? Aandacht daarvoor lijkt me belangrijker. En zo rechts ben ik niet hoor. Maar ja, een stempeltje geven is gemakkelijk als je verder geen argumenten hebt en iemand monddood wil maken.

Reactie: (K.Tilet)
17-8-2011, 19:44
@ willem. Dat is inderdaad een van de zegeningen van het internet. Mooi makkelijk dat copy/pasten, scheelt veel typewerk. Maar dat was me al een paar jaar bekend, beste kerel. Allicht dat je de geschiedenis niet kunt veranderen Willem, dat weet een kind. Vraag is of je beelden moet oprichten voor dubieuze figuren of er tunnels naar moet vernoemen. Vroeger mogelijk wel, nu kijkt men er mogelijk anders tegenaan. Voortschrijdend inzicht heet dat. En je mening 'een beeld als waarschuwing' doe ik af als complete lariekoek. Zullen dan ook maar een beeld van Adolf H. oprichten @Willem? Als waarschuwing?

Reactie: (JP Wegermee)
17-8-2011, 19:39
Willem, Wat je zegt ben je zelf. Je bent zelf een fanaticus met een ongezonde obsessie met Coen. Je blijft maar reageren op alles op dit forum dat met Coen te maken heeft. En Willem, je verkeerd in dubieus gezelschap. De rechts-extremisten staan te applaudiseren voor figuren als jij die de grootste moordenaar uit onze geschiedenis willen eren een standbeeld. In heel Nederland staat geen beeld als dat van Hoorn. In Vlissingen kunnen ze trots zijn op Michiel de Ruyter, die ons land keer op keer verdedigde tegen buitenlandse mogendheden. Jij en andere 'echte Horinezen'zetten hun eigen stad te schande door een man op een voetstuk te plaatsen die 15 duizend onschuldige mannen, vrouwen en kinderen uitmoordde.

Reactie: (Willem)
17-8-2011, 19:32
Ach jee, hebben @De Werdt en @Tilet ontdekt hoe Wikipedia en Google werken? En nu maar kopiëren en plakken? Coen is geschiedenis en die verander je echt niet door het te slopen. Zoals ik elders al schreef: Wat mij betreft mag men in Georgië ook een beeld van Stalin laten staan, ondanks dat dat een van de grootste moordenaars uit de jonge geschiedenis was. Je kunt hem niet ”weggummen” uit de geschiedenis door een beeldenstorm te ontketenen. Zie zo’n beeld dan als een waarschuwing aan de mensheid.

Reactie: (K. Tilet)
17-8-2011, 19:23
@willem. Dat komt Willem omdat in het hart van Hoorn een standbeeld staat/stond van JP Coen. Vandaar de ophef. Het beeld was te vinden op de Rode Steen. Afbeeldingen van andere dubieuze figuren zijn niet te vinden in Hoorn. Voorgaand op wat citaten van de daden van Coen: "Een anonieme ooggetuige vertelt dat op 8 mei 1621 op Banda, buiten het Fort Nassau, onder hevige slagregens aan 44 veroordeelden hun vonnis werd voorgelezen, waarna zes Japanse huurlingen met scherpe zwaarden eerst de acht belangrijkste leiders `door midden kapten, het hoofd afsloegen en de rompen in vier quartieren smeten', om daarna de overigen te onthoofden en eveneens te vierendelen, `welke executie zeer wredelijk was om aan te zien.'" Tja, hij haalde zijn neus niet op voor hardhandig optreden. Naarmate je meer over Coen leest, doemt meer en meer het beeld op van een kille fanaticus.

Reactie: (Willem)
17-8-2011, 19:06
@Cronos ik ben het helemaal met je eens. In plaats van een beeldenstorm met als resultaat lege sokkels overal in de wereld kunnen we ons beter richten op de hedendaagse massamoordenaars. Die zijn er genoeg. En wees niet zo flauw om het op Wilders te gooien, want als je die er persé bij moet halen ben je wel erg hopeloos. Maar er zijn hier een paar fanatici met een obsessie voor Coen. Ik laat ze verder lekker hun gang gaan, want als ze niets belangrijkers te doen hebben zijn het zielige figuren.

Reactie: (C. De Werdt)
17-8-2011, 18:43
Waarom hoor ik niemand over het optreden van JP Coen tegen het meisje Saar Specx en haar vriend? "Saar was aan zijn zorgen toevertrouwd. Zij werd gevonden in een tuin in een omhelzing met een militair Pieter Cortenhoeff. Coen wilde haar meteen in een ton verdrinken, maar hij liet zich overhalen om haar slechts te straffen met een zware geseling. Voor de jonge vaandrig kende hij geen pardon: Pieter Cortenhoeff werd onthoofd." Een daad die op zijn minst de wenkbrauwen doet fronsen.

Reactie: (cronos)
17-8-2011, 18:11
ik merk het al tis niet echt grappig om hier je mening te geven als het niet in iemands straatje is. gtoeten , ik stop er mee

Reactie: (JP Wegermee)
17-8-2011, 18:07
Matthijs, Ik heb jou gevraagd waarom Coen per sé terug moet naar zijn plek. In antwoord daarop blijf jij maar hameren op dat plan van jou en Franke. Met alle free publicity van dien voor jullie bedrijf. Berthold Brecht zei het al: 'Erst kommt dass Fressen, dann kommt die Moral.' Cronos, Jij begrijpt niet waarom iedereen zich zo drukt maakt over het beeld. Is dat iets om je druk over te maken?

Reactie: (cronos)
17-8-2011, 17:56
JP WEGERMEE ik ben niet moreel verontwaardigd. ik wil alleen zeggen dat we nu misschien met z'n allen kunnen zorgen dat dat soort dingen niet meer gebeuren. leren uit het verleden. het zal mij een zorg zijn of dat beeld terug komt of niet. ik snap alleen niet dat na zoveel tijd opeens die hele discussie weer oplaait. ik snap die drukte echt niet hoor. er zijn veel belangrijkere dingen in mijn ogen.

Reactie: (Matthijs)
17-8-2011, 17:23
@wegermee: Ik kom helemaal niet met een nieuw argument. Het staat in ons plan. Ik heb ook geen mening of het beeld snel terug moet of langzaam terug. We hebben een plan gemaakt dat uitgaat van behoud van de situatie, met een opwaardering voor het plein, indachtig het collegeprogramma dat meer samenhang wil tussen toerisme, economisch belang en de historische binnenstad. We denken dat het plan goed is, en bovendien de gemeente (lees de burger) weinig zal kosten. Nieuwe standbeelden zijn duur hoor. Bovendien loop je het risico na 100 jaar te ontdekken dat de nieuwbakken held iets heel gemeens op z'n kerfstok heeft. Kun je blijven hakken. Het lijkt overigens wel of je in iedere bijdrage die je post iets neerzet waarvan je denkt dat ik dat vind, of dat ik iets MOET vinden. Als vrijzinnig liberaal vind ik dat iedereen lekker zelf moet weten wat ie vindt. Als je het hele verhaal maar op een informatieve manier onder de aandacht brenge. Enfin. http://www.ceesfranke.nl/POV_JPC_files/Voorstel%20sokkelcommunicatie%20Jan%20Pieterszoon%20Coen.pdf Cees heeft het plan op z'n website. Kun je zien wat we vinden.

Reactie: (JP Wegermee)
17-8-2011, 17:03
Cronos, Het slaat nergens op moreel verontwaardigd te zijn over schurken in onze tijd als we in het hart van onze stad eer betonen aan de grootse moordenaar die dit land ooit heeft gekend. Mensen die afgeven op Geert Wilders en die Coen terug willen op zijn voetstuk hebben kilo's boter op hun hoofd. Waar Wilders zich in scherpe bewoordingen distantieert van massamoordenaar Anders Breivik, wringen de Coen-aanhangers zich in de vreemdste bochten om het eerbetoon aan Coen in het hart van hun stad te rechtvaardigen.

Reactie: (cronos)
17-8-2011, 16:51
we kunnen ons eens beter druk maken om de mensen die op dit moment om het leven komen door honger en dorst of onder dictatuur leven. dat coen geouwehoer is ancient history waar je niks aan veranderen kan meer. we kunnen ons beter druk maken om de wereld waar we heden ten dagen in leven

Reactie: (JP Wegermee)
17-8-2011, 16:46
Matthijs, Blij te horen dat je geen rechts-extremist bent, maar het moet voor jou toch onprettig voelen hetzelfde te vinden als die rechts-extremisten: dat het beeld van vrouwen- en kindermoordenaar Coen zo snel mogelijk terug moet naar de Roode Steen. Je komt nu trouwens met een nieuw argument om Coen voor Hoorn te behouden: je wilt hem laten staan vanwege de toeristen die zich laven aan het VOC-verleden van Hoorn. Ook dit argument is makkelijk te ontkrachten: Hoorn telt zoveel personen die herinneren aan de VOC. Die kunnen met gemak de plek van Coen innemen. Toch wil jij koste wat kost Coen op zijn sokkel terug. Ra, ra?

Reactie: (Matthijs)
17-8-2011, 16:29
@JPWegermee. Tuurlijk. Als je niet wil lezen, kun je altijd zelf nog een mooi verhaal verzinnen. Persoonlijk ken ik niemand die JPC eert of wil eren. Ik zeker niet. Ik geloof dat er een paar bewonderaars in extreemrechtse hoek zitten. Je Godwinnetje heb ik niet gehoord dan maar.

Reactie: (Wally Ooms)
17-8-2011, 16:29
@Jeroen Dat beeld, Jeroen, staat er al heel lang. Er moeten hele goede redenen zijn om het nu, na al die jaren, te verwijderen. Tot nu toe heb ik alleen maar kulargumenten vernomen, in gang gezet door mensen, die slechts uit waren op publiciteit en echt niet handelden uit nobele motieven. Als geboren en getogen Horinees, en met mij vele duizenden andere Horinezen, wil ik dat beeld heel graag behouden op de Kaasmarkt. Dat handjevol burgerinitiatiefmensen kan misschien de pijlen gaan richten op Willem de Zwijger, Johan de Witt of andere nationaal bekende figuren. Daar valt nog veel meer publiciteit mee te behalen.

Reactie: (Matthijs)
17-8-2011, 16:25
@Jeroen. Je hebt voorstanders en voorstanders. Ik spreek niet namens voorstanders die vinden dat Coen een held was, noch namens hen die vinden dat hij -binnen zijn eigen tijdsbeeld- geen misdaden zou hebben begaan. Ik spreek namens de mensen die vinden dat hij moet blijven staan omdat hij een het is. Een beeld. Een markant beeld dat bepalend is voor het uiterlijk van het plein. Bepalend is geworden; ja dat wel. Maar alle aspecten van 'ons' VOC verleden zijn er aanleiding toe dat toeristen ons komen bezoeken. Het plein, het museum, de door jou beschreven huizen en ja, het beeld. De hele combinatie van factoren biedt een ondernemende gemeente een unieke mogelijkheid om op een eigentijdse manier (wij hebben het glazen omhulsel van de sokkel als metafoor van bril naar het verleden hiervoor bedacht)de geschiedenis te vertellen. Als mooi verhaal, of als waarschuwing, of ter informatie, of wat een vrij mens er dan ook maar mee wil doen. Maar in de basis vind ik dat een vrij en verstandig mens anno 2011 slim genoeg is om zelf conclusies te trekken uit het vertelde. Daar hebben we geen verwijdering van beelden voor nodig.

Reactie: (JP Weg Er Mee)
17-8-2011, 16:22
Matthijs, Het voorgoed verwijderen van het beeld van de Roode Steen is het ontkennen van de geschiedenis? Niet als het beeld in het Westfries Museum komt te staan. Dat biedt ook meer plaats om de levenswandel van Coen toe te lichten dan de glazen platen die D66 om de sokkel wil plaatsen. Onbegrijpelijk trouwens dat jij en andere inwoners van deze stad eer willen bewijzen aan de grootste moordenaar uit onze vaderlandse geschiedenis, een man die 15 duizend weerloze mannen, vrouwen en kinderen afslachtte. Want dat is wat je doet als je een standbeeld op een sokkel plaatst in het hart van je stad. Als we jouw denkwijze volgen, mogen in Duitsland alle standbeelden van A. Hitler terug op hun sokkel, mits voorzien van een educatieve tekst.

Reactie: (JP Weg Er Mee)
17-8-2011, 16:18
Vergeleken met al diegenen op dit forum die Coen terug willen op zijn sokkel is Geert Wilders een padvinder. Die heeft nooit opgeroepen een standbeeld op te richten voor een massamoordenaar.

Reactie: (Jeroen)
17-8-2011, 16:13
@Matthijs Fair enough. Wat is dan wel de juiste weergave van de gedachten van 'voorstanders van behoud van het beeld'? Behalve natuurlijk dat het inmiddels tot het interieur van de stad behoort en dat hij handelde naar de tijdsgeest van weleer. Het beeld is een relikwie uit de 19de eeuw en als dat verwijdert wordt, verwijdert men niet de geschiedenis. Die heeft plaatsgevonden in de 17de eeuw en is geboekstaafd. Tal van gebouwen herinneren ons eraan dat Hoorn een belangrijke speler in de Gouden Eeuw was. Dat is onze geschiedenis in behouden vorm. Als kind leerde ik dat Coen de founding father van Batavia was en dat we trots op hem moesten zijn. Dat is de indoctrinatie van het Nederlandse onderwijssysteem op de jeugd. Net zoals dat we New York zouden hebben geruild tegen Suriname. Ook niet waar. En net zoals dat we nu allemaal de Libische bevolking helpen met de no-flyzone. Frankrijk en Engeland willen respectievelijk hun Rafale en Typhoon verkopen aan India, ter waarde van 126 miljoen euro (eerste aanschaf). Ze hebben een showcase nodig. Irak mag geen olie verkopen aan landen die niet in de coalitie tegen Hoessein hebben gevochten - deed Balkenende daarom zo moeilijk over een onderzoek naar de Nederlandse bijdrage? De VN kreeg acht miljoen dollar van de Rockefellertjes om het hoofdkantoor in Manhattan te bouwen. Waarom? Het is immers het financiele hart van de wereld (destijds meer dan nu). Die dingen lezen we niet in de krant. Net zoals we niet rechttoe rechtaan leren dat Coen een behoorlijke misdaad heeft gepleegd. Het gaat mij hier niet om het beeld, maar om het juiste verhaal erbij. Voor een objectief beeld bij dit beeld: wat is de juiste waargave van de gedachten van de voorstanders? Als die rationeel en legitiem zijn, snoert dat iedereen de mond en kan dat beeld daar met alle rechtvaardigheid blijven staan.

Reactie: (DMbonn)
17-8-2011, 16:11
Wat een onzin Freek. Wat heeft Geert Wilders nu weer met duizenden vermoorde mensen te maken? Heb je Wilders al eens horen zeggen dat hij mensen wil vermoorden?

Reactie: (Freek)
17-8-2011, 15:47
Het klinkt alsof JP Coen een kerel naar het hart van Geert Wilders is. Misschien kan Geert het vernieuwde beeld van JP Coen onthullen?

Reactie: (Qwartje)
17-8-2011, 15:46
Ludiek intermezzo, onder andere resulterend in een doorwrocht mini-essay over Coen en zijn tijd. Heb het met veel interesse en plezier gelezen. Chapeau. Voor Cees Franke en Matthijs Wolff vormt de Val van JPC mogelijk een mooie aanleiding om vaart te zetten achter hun initiatief voor de tekstdragende ‘glazen’ sokkelstolp. Maquette? En die vliegensvlug geplaatste kolossale kolibri van Tinus D. verdient het om - ergens heel hoog boven de Roode Steen - de vlerken permanent beschermend boven Hoorn-city te blijven spreiden. Als symbool van een niets ontziende, waaiende geest. Als Coen uit het Haarlemse hospitaal komt: feest. Met een bescheiden huldiging van de kraandrijver die, oeps!, alles in beweging zette.

Reactie: (Moi)
17-8-2011, 15:34
Je kunt Coen niet zomaar wegdoen, immers de tweede naam van Hoorn is de "Coenstad"

Reactie: (Matthijs)
17-8-2011, 14:07
Goed verhaal. Lekker uitgebreid ook. Je zou eigenlijk wat moeten doen met al die kennis over deze intrigerende man met al zijn wandaden en de onmiskenbare rijkdom die je tot op de dag van vandaag terugvindt in onze stad. Vertel het verhaal. Laat het zien. Breng Coen, het plein en het museum tot leven. Tot nut ende vermaeck van bevolking, toeristen, museu en ondernemers. De geschiedenis verwijderen is de geschiedenis ontkennen. Daar zou ik maar eens over nadenken in plaats van het telkenmale verkeerd weergeven van de gedachten van 'voorstanders van behoud van het beeld.'

Reactie: (t.egel)
17-8-2011, 13:41
idd er is op 16 augustus iets unieks gebeurd, JP ff weg van sokkel, maar deze komt snel weer terug, beetje rugklachten en kanon beschadigd, maar word snel opgelapt door artsen, weer terug op sokkel!!!!! Anders Hoornse politiek nog ongeloofwaardiger!!!!