Amsterdamse kapsalon in Hoorns Museum

ingevoerd op 23-11-2005

Het interieur van een kapsalon uit de Amsterdamse Warmoesstraat staat sinds kort opgesteld in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. Kapper Severiens runde jaren lang een kapperszaak (“The Little Barbershop”) in een klein pandje in hartje Amsterdam. Nazaten van de kapper hebben het interieur aan het museum geschonken en na restauratie staat het nu opgesteld naast een fourniturenzaak, grutterswinkel en ouderwetse Blokker-winkel op de eerste verdieping van het Hoornse museum.

De oorspronkelijke voorwerpen uit de oude kapperszaak zijn aangevuld met talloze scheerattributen uit het depot van het Museum van de Twintigste Eeuw. Zo zijn er messenslijpers, tondeuses en scheerapparaten te zien, maar ook Elite scheermesjes, Klaverblads en Vergulde Hand scheerzeep, potjes Brylcreem en Perla zakkammen. Ook hangen er, net als vroeger, krantenknipsels op de drie meter lange spiegel en zwerven er souvenirs van klanten in de sfeervolle kapperszaak. Herenkappersbedrijf “The Little Barbershop” was in Amsterdam een begrip en voor velen een soort huiskamer waar men elkaar bijpraatte. Maar dan wel een kleine huiskamer want deze 10 m2 in de Warmoesstraat werd niet voor niets zo genoemd.

In het Museum van de Twintigste Eeuw vindt u in de vaste opstelling talloze andere nostalgische interieurs en honderden voorwerpen uit de afgelopen eeuw. Een heuse wandeling door de tijd en een waar feest der herkenning. De wisseltentoonstelling op de derde verdieping toont met oude fonografen, grammofoons, bandrecorders en jukeboxen de geschiedenis van ruim honderd jaar geluidsdragers. Ook een oude platenzaak en tienerkamer ontbreken niet.

Voor nadere informatie: www.museumhoorn.nl of 0229-214001.

Museum van de Twintigste Eeuw
Bierkade 4
1621 BE  Hoorn

Reacties
Reactie: (Rob van Slooten)
23-10-2016, 22:35
Hallo, mijn opa heeft in Amsterdam boven een kapperszaak van Severiens gewoond. Dat was in de Gerard Doustraat 250. Is dat familie van Severiens kapsalon in de Warmoesstraat? Of misschien wel dezelfde kapper? Het gaat om ene Johannes Severiens, waarschijnlijk deze: http://www.pondes.nl/detail/i_d.php?inum=11713686